ciasto - 162020 przepisów (strona:202/10802)

Krucha śliwka 69

mojprzepisna.pl | Krucha śliwka Dziś upiekłam ciasto, bardzo podobne to Śliwkowej rozkoszy. W tej wersji ciasto kruche jest bez dodatku kakao, zamiast tego przed warstwą śliwkową jest warstwa ,mlecznej czekolady. Całe ciasto jest niezwykle lekkie. Ciasto kruche, to najkruchsze ciasto ze wszystkich :) Serdecznie polecam ! Składniki na duża blachę (ja piekłam w prostokątnej tortownicy, z rozpinanym bokiem o wymiarach(...)Składniki na ciasto kruche: 2 i 1/2 szklanki mąki 200 gr zimnego masła 1/4 – 1/2 szklanki cukru brązowego lub zwykłego (w zależności od tego jak bardzo słodkie ciasta lubicie, ja dałam 1/4 szklanki) 3 żółtka z dużych jaj (u mnie rozmiar L) Mąkę posiekać nożem z zimnym pokrojonym w kostkę masłem, dodać żółtka, cukier, szybko wyrobić. Można też wyrobić

moj przepis na
Walentynkowy torcik z musem z owoców leśnych 69

mojprzepisna.pl | Walentynkowy torcik z musem z owoców leśnych Rok temu z okazji Walentynek dla mojego ukochanego męża zrobiłam to ciasto i wyszło przepyszne, lekko kwaskowate, orzeźwiające, można jeść i jeść i nie ma się go dość. Byliśmy zachwyceni jego smakiem, prostotą wykonania i lekkością. Samo ciasto czekoladowe jest miękkie i puszyste. Krem to mus – pianka z owoców leśnych (mrożonka(...)dostępna w Lidl) z bitą śmietaną. Przepis na ciasto i krem pochodzi ze strony Moje wypieki, lekko je zmodyfikowałam. Mus owocowy dobrze się trzyma, nie spływa na boki. Ciasto piekłam w formie silikonowej z Lidla za 15 zł :) – polecam! Ciasto najlepiej upiec dzień wcześniej. [:Listonic] Składniki na ciasto w kształcie serca o średnicy max 23 cm (odpowiednik tortownicy

moj przepis na
Krucha śliwka 70

mojprzepisna.pl | Krucha śliwka Dziś upiekłam ciasto, bardzo podobne to Śliwkowej rozkoszy. W tej wersji ciasto kruche jest bez dodatku kakao, zamiast tego przed warstwą śliwkową jest warstwa ,mlecznej czekolady. Całe ciasto jest niezwykle lekkie. Ciasto kruche, to najkruchsze ciasto ze wszystkich :) Serdecznie polecam ! Składniki na duża blachę (ja piekłam w prostokątnej tortownicy, z rozpinanym bokiem o wymiarach(...)Składniki na ciasto kruche: 2 i 1/2 szklanki mąki 200 gr zimnego masła 1/4 – 1/2 szklanki cukru brązowego lub zwykłego (w zależności od tego jak bardzo słodkie ciasta lubicie, ja dałam 1/4 szklanki) 3 żółtka z dużych jaj (u mnie rozmiar L) Mąkę posiekać nożem z zimnym pokrojonym w kostkę masłem, dodać żółtka, cukier, szybko wyrobić. Można też wyrobić

moj przepis na
Walentynkowy torcik z musem z owoców leśnych 78

mojprzepisna.pl | Walentynkowy torcik z musem z owoców leśnych Rok temu z okazji Walentynek dla mojego ukochanego męża zrobiłam to ciasto i wyszło przepyszne, lekko kwaskowate, orzeźwiające, można jeść i jeść i nie ma się go dość. Byliśmy zachwyceni jego smakiem, prostotą wykonania i lekkością. Samo ciasto czekoladowe jest miękkie i puszyste. Krem to mus – pianka z owoców leśnych (mrożonka(...)dostępna w Lidl) z bitą śmietaną. Przepis na ciasto i krem pochodzi ze strony Moje wypieki, lekko je zmodyfikowałam. Mus owocowy dobrze się trzyma, nie spływa na boki. Ciasto piekłam w formie silikonowej z Lidla za 15 zł :) – polecam! Ciasto najlepiej upiec dzień wcześniej. [:Listonic] Składniki na ciasto w kształcie serca o średnicy max 23 cm (odpowiednik tortownicy

moj przepis na
Ruskie 75

sześciu członków, to każdy ma swój sposób na ruskie i swoje smaki. Jednak wszyscy podkreślają jedno – ruskie mają mieć pieprzne nadzienie. Ja pokażę wam mój sposób, opowiemy sobie o cieście i farszu, o mrożeniu pierogów oraz o tym, dlaczego ruskie najlepsze są odsmażane i żodyn mi nie powie, że jest inaczej. Żodyn! Znaczy usiłuje mi to wyperswadować mój mąż, który(...)być fajne, a nie za karę. Żeby powstał najpyszniejszy farsz, a ruskie podbiły serca jedzących, potrzebujemy: gotowane i ostudzone ziemniaki, biały ser półtłusty, przesmażoną cebulę, sól, pieprz i ciasto na pierogi. Jak z proporcjami zapytacie? 500 g sera białego półtłustego 500 g ziemniaków 4 duże cebule drobno pokrojone i przesmażone na złoto (na 5 łyżkach oleju) 2 przeciśnięte ząbki czosnku

ladykitchen
Tarta z rybą po grecku 69

Kręglicka w jednym z felietonów dla „Wysokich Obcasów” (doszukując się podobieństwa ryby po grecku do psari speciota, ryby pieczonej pod lekkim warzywno-winnym, głównie pomidorowym sosem). Ryba a la ciasto Niezależnie od rodowodu, ryba po grecku stała się jednym z must have na polskiej wigilii. U nas w domu też tak jest, choć stoi raczej na skraju stołu(...)lodówce kilka dni. Polecamy Wam to proste w gruncie rzeczy danie. Tarta z rybą po grecku jest efektowna i smaczna. Spód do tarty zrobiony jest z mocno maślanego, kruchego ciasta. Jeśli macie swoje własne patenty na ciasto śmiało możecie ich użyć. Wydaje nam się, że tarta dobrze wypadnie nawet na cienkim, drożdżowym cieście. Na pewno będzie mniej kaloryczne

Niedzielny kucharz
Chleb samo zdrowie 94

blendera.  Zaczyn dzielę sobie na trzy części. Do jednej części przesiewam 200 g mąki dodaję 1/3 soli , wlewam wody letniej ale nie za dużo. Jak robot wyrabia mi ciasto kontroluję to podczas wyrabiania. To będzie ciasto jasne. Do drugiej części zaczynu przesiewam 200 g mąki, dodaję sól, pastę zieloną i wyrabiam robotem. Z uwagi na to że pasta już(...)rzadka to wody dolewam tylko wtedy jeżeli widzę że jest taka potrzeba.  Do trzeciej części zaczynu przesiewam 200 g mąki, dodaję pastę pomidorową, sól, wodę w razie potrzeby. Ciasto wyrabiam robotem. Dlaczego dzielę zaczyn i mąkę na trzy części a nie wyrabiam ciasta całego i nie dodaję potem do każdej części pastę. Ponieważ jak ciasto zostanie już wyrobione ciężko

wesoła kuchnia
Jakich przepisów kulinarnych szukają Polacy? 70

które w ostatnim czasie cieszyły się największą popularnością pod względem wyszukiwań i odwiedzin. Sprawdź jakie przepisy są obecnie na topie i koniecznie wypróbuj je w swojej kuchni. Przepis na ciasto na pizzę Tradycyjnie już najpopularniejszym przepisem w serwisie kulinarnym ProstePesto jest przepis na ciasto na pizzę . Nie będziemy tu skromni mamy idealny i zawsze wychodzący przepis na cienkie ciasto(...)pizzę włoską. Polacy kochają pizzę. Jesteśmy jednak przekorni i swoje składniki na wierzch pizzy wybieramy według własnych upodobań a nie przepisów. Jednak ciasto musi być idealne. Dlatego też nasi czytelnicy sięgają po nasz sprawdzony przepis na ciasto na pizzę . Ciasto na pizzę. Jak zrobić szybkie cienkie ciasto na pizze Ciasto na pizzę to fundament każdej pizzy. Sprawdzony, szybki, prosty

ProstePesto.pl
Kanelbullar – szwedzkie bułeczki z cynamonem 68

ostateczny kształt zawsze jest nieco dziełem przypadku. Bułeczki nie muszą być perfekcyjne i w tym właśnie tkwi ich cały urok. Chcąc je uformować w tradycyjne węzełki, wystarczy owinąć pasek ciasta wokół dwóch palców, a końcówkę zawinąć przez środek, formując coś w rodzaju kokardki. W szybszej i jeszcze prostszej wersji możesz pominąć etap cięcia ciasta w paski. Zamiast tego zwiń(...)cynamonem Składniki na kanelbullar – szwedzkie bułeczki z cynamonem Składniki na ok. 20 bułeczek Zaczyn: 2 łyżeczki mąki pszennej 1 łyżka cukru 25 g drożdży 3 łyżki ciepłej wody Ciasto: 550 g mąki pszennej  (typ 500) 90 g cukru 100 g masła 250 ml mleka 1 jajko łyżeczka cynamonu Nadzienie: 100 g masła 100 g cukru 1,5 łyżki cynamonu

okolicepalnika.pl
Rustyklane bułki na zaczynie poolish wg przepisu Jeffreya Hamelmana 75

Piekarni Amber – bułki na zaczynie poolish Bułki rustykalne według receptury Jeffreya Hamelmana to przepis z bloga Oli Cake & Bread a wypiekaliśmy je wspólnie w styczniowej piekarni Amber . Ciasto na te bułki, podobnie jak ciasto na ciabattę, po fermentacji nie jest formowane na kształt bułek. Wyrzucamy gotowe ciasto na blat i za pomocą noża lub skrobki odcinamy kawałek(...)tylko w domowej piekarni Niech nam się upiecze! Składniki ZACZYN POOLISH 345 g mąki chlebowej typ 750 345 g wody 1 g świeżych drożdży (lub 1/8 łyżeczki drożdży instant) CIASTO WŁAŚCIWE zaczyn poolish – całość 355 g mąki chlebowej typ 750 135 g wody 10 g soli 10 g świeżych drożdży (lub 4 g drożdży instant) Wykonanie ZACZYN POOLISH Dzień

Tajemnice Smaku
Makowiec tradycyjny 83

Prawdziwy, tradycyjny, zwijany makowiec z samodzielnie wykonaną masą makową. Ciasto najlepiej prezentuje się na stole w całości, ułożone na podłużnym półmisku. Jego największą zaletą jest lekkie i puszyste ciasto, wykonane na bazie świeżych drożdży - które długo zachowuje świeżość. Makowiec najlepiej przechowywać w niskiej temperaturze, w pojemniku na ciasto. Składniki na ciasto: 250 g mąki 25 g świeżych drożdży(...)szczypta soli Masa makowa: 250 g maku 2 jajka 25 g orzechów włoskich 25 g rodzynek 25 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 1/2 szklanki cukru Dodatkowo: 1 białko (do smarowania ciasta) masło (do smarowania papieru do pieczenia) lukier kandyzowana skórka pomarańczowa (do ozdoby) Ponieważ ciasta nie odstawiamy do wyrośnięcia, to na początku należy przygotować masę makową. Mak umieścić na sitku

Świat Ciasta
Ciasto biały lion 160

Ciasto biały lion to puszysty biszkopt przełożony warstwą ryżu preparowanego z masą kajmakową, kremem budyniowym i orzeszkami ziemnymi. Ciasto upiec możecie na standardowej, prostokątnej blasze do pieczenia lub w okrągłej tortownicy. Ciasto przygotowane w tortownicy będzie prezentować się bardzo efektowanie i nada się na tort np. urodzinowy. Poniżej znajdziecie przepis na ciasto biały lion , którego koniecznie musicie spróbować. Udanych wypieków(...)Znajdziesz mnie na Instagram:  mecooksblog  oraz Facebook:  MeCooks Ciasto biały lion Składniki na ciasto biały lion. Biszkopt: 18 dkg mąki tortowej 5 jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia 15 dkg cukru pudru 1 łyżka octu Masa z ryżem preparowanym: 85 gr ryżu preparowanego 40 dkg masy kajmakowej Masa budyniowa: 5 dkg białej czekolady 500 ml mleka

MeCooks
ROGALE MARCIŃSKIE, ROGALE Z BIAŁYM MAKIEM 94

certyfikowane rogale Świętomarcińskie, ale pyszne rogale z ciasta półfrancuskiego drożdżowego z nadzieniem z białego maku. Są z tym co najbardziej lubimy i bez tego co nam przeszkadza, czyli bez skórki pomarańczowej, bez dziwnych aromatów i nie są przesłodzone jak większość rogali na 11 listopada.... Za to z mnóstwem masła, migdałów, miodu... I co dla mnie istotne zrobiłam je w całości(...)m.in. mocno okroiłam słodycz (i tak były słodkie), dałam też dużo mniej biszkoptów, w związku z tym zmniejszyłam też ilość jajek. Masa wyszła idealna 😋 Zarówno masę makową jak i ciasto warto przygotować sobie dzień wcześniej i schłodzić w lodówce. Z chłodnym ciastem łatwiej się pracuje... No i nie trzeba wszystkiego robić na raz, rozłożone na 2 dni pieczenie, staje się

Smaczne Zdrowe
Ciasto gruszkowe z gruszkami w syropie 79

Wyśmienite ciasto gruszkowo korzenne oblane gruszkowym syropem z cukrem trzcinowym, udekorowane królewsko gruszkami gotowanymi w syropie. Puszyste, wilgotne ciasto ucierane o korzennym aromacie z dojrzałymi gruszkami. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Ciasto gruszkowe z gruszkami w syropie 5 od 1 osoby Autor: Paweł Clad Danie: Ciasto Kuchnia: Polska Trudność: Średnie Ilość 10 porcji Przygotowanie 30 min. Pieczenie 50 min. Kalorie(...)kcal Gruszkowe ciasto ucierane z gruszkami gotowanymi w złocistym syropie z cukrem trzcinowym. Gruszkowo korzenny wypiek z rozkosznym ponczem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: GRUSZKI W SYROPIE 6 dojrzałych, słodkich gruszek 600 ml wody 1 pomarańcza pokrojona w plastry 130 g brązowego cukru trzcinowego 1 laska wanilii 1 łyżeczka mielonego cynamonu 2 ziarna kardamonu 2 gwiazdki anyżu gwieździstego CIASTO GRUSZKOWE

ProstePesto.pl