wanilii 80 g cukru 100 g zimnego masła 1 jajko Składniki masy jabłkowo - bakaliowej: 0,8 kg jabłek 40 g masła 50 g cukru pół płaskiej łyżeczki wanilii mielonej 1 czubata łyżeczka cynamonu 60 g siekanych migdałów 60 g siekanych orzechów włoskich 50 g posiekanych rodzynek 2 łyżki miodu ------------------------------ 1 czubata łyżka bułki tartej Wykonanie: Tortownicę(...)średnicy 23- 24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wykonanie ciasta: Do miski wsypujemy mąkę, wanilię mieloną, cukier i wkrajamy masło, które siekamy nożem. Dodajemy jajko i całość zagniatamy, aż składniki się połączą. Ciasto wykładamy na blaszkę i wylepiamy nim spód oraz boki, do wysokości około 2,5 cm. Ciasto ma strukturę plastyczną, więc łatwo się
Smak mojego domumięsa mielonego 1 torebka ryżu 1 torebka kaszy jęczmiennej 1 cebula 1 jajko 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 2 łyżki kaszy manny sól, pieprz przyprawa do mięsa mielonego 2 łyżki śmietany + 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego Wykonanie : Ryż gotujemy do miękkości według przepisu na opakowaniu. Do garnka wlać wodę i zagotować dodać odrobinę soli. Do gotującej się wody wrzucić całą(...)minuty aż liście zaczną powoli odchodzić. Kiedy będziemy oddzielać liście, w każdym z nich należy ściąć korzonek wtedy liście będą już gotowe do zawijania. Do mięsa mielonego dodajemy ugotowany ryż oraz ugotowaną kaszę, pokrojoną w kostkę cebulę, jajko, kaszę mannę, koncentrat, sól, pieprz i przyprawę do mięsa mielonego. Wszystko razem mieszamy. Gotowy farsz kolejno układamy na liściach
Olga Piecze i Gotujełyżki oleju Wielkopolskiego z bazylią 1 duża cebula 50 ml białego wytrawnego wina 1 jajko 3 łyżki startego drobno sera grana padano lub cheddara Sól morska do smaku Świeżo mielony pieprz do smaku Nadzienie: 12 dag mielonej wołowiny ½ gotowanego małego buraczka 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 marchewka 2 łyżki oleju Wielkopolskiego z bazylią 6 świeżych liści(...)dnia mieszamy ryż dokładnie z całym jajkiem. Przygotowujemy nadzienie: Na małej patelni rozgrzewamy olej z bazylią, dodajemy posiekaną cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek, smażymy aż się zeszkli. Dodajemy mieloną wołowinę, startą marchewkę na tarce jarzynowej o drobnych oczkach , dodajemy pokrojonego w kostkę gotowanego buraczka, dusimy aż płyn odparuje a mięso przestanie być surowe, doprawiamy do smaku solą
Wanilia i Kardamonkurczaka 60 dag, ryż ugotowany 2,5 szklanki, płatki owsiane i szklanka, bułka moczona w wodzie 1 sztuka, przyprawa do kurczaka 2 łyżki, jajka 2 sztuki "XL", papryka ostra mielona 3/4 łyżeczki, sos pomidorowy 1 torebka, woda 4 szklanki SOS POMIDOROWY: cebula 1 sztuka, ząbki czosnku 3 sztuki, cukier 1 łyżeczka, przecier pomidorowy 1 kartonik, wywar z gołąbków, śmietana(...)łyżki, koperek zamrożony 2 łyżki lub 1/2 pęczka świeżego z kapusty wyciąć głąb, włożyć do wrzątku, gotować i ściągać liście z kapusty, z wystudzonych liści wyciąć nerw gruby mielone z kurczaka dobrze wyrobić z ugotowanym ryżem, płatkami owsianymi (płatki owsiane doskonale smakują w gołąbkach), przyprawą do drobiu, papryką ostrą w proszku, jajkami, bułką odciśniętą z wody, sosem pomidorowym
W Mojej Kuchni LubięSpaghetti po Bolońsku to jedno z ulubionych dań Polaków. Niestety w przygotowaniu tego dania znacząco różnimy się od Włochów. W Polsce w sosie będzie królowało mięso mielone, natomiast danie przygotowane przez rodowitych Włochów w większej części składa się z sosu pomidorowego. To właśnie sos powinien zawierać cały smak tego pysznego dania. Sos podajemy na makaron tak aby każdy(...)Polsku – składniki (na ok. 4 porcje) 400g mięsa mielonego 1 cebula 400ml passaty pomidorowej sól pieprz oliwa czosnek szczypta oregano makaron do spaghetti Spaghetti bolognese po Polsku – przepis Makaron gotujemy al dente według przepisu na opakowaniu. Na odrobinie oliwy szklimy drobno posiekaną cebulę. Dodajemy mięso mielone i całość przesmażamy. Czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!warte wypróbowania. Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 i 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki mielonych goździków 1 szklanka cukru trzcinowego 1/2 szklanki oleju 2 jajka 1 szklanka puree
Słodka Strefagłębokość łyżki lub łyżeczki. Produkt Łyżka stołowa Łyżeczka Bułka tarta 6g 3g Cukier 15g 6g Cukier puder 9g 4g Cynamon mielony 5g 2g Kakao 25g 13g Masło 12g 6g Mąka tortowa 10g 5g Mąka ziemniaczana 10g 5g Migdały mielone 7g 3g Miód 25g 10g Olej 9g 3g Orzechy laskowe mielone 7g 3g Płatki owsiane
AleTorcikżurawiną. Mniam mniam mniam Zazwyczaj używam kapusty włoskiej, jest bardziej miękka od białej i szybciej się gotuje. Składniki: kapusta włoska 20 dag mięsa mielonego 2 torebki ugotowanego ryżu ( ewentualnie 500 g sypkiego) 350 g pieczarek 300 g suszonych pomidorów z zalewy duży ząbek czosnku łyżka suszonej żurawiny(...)jajko 20 dag mielonego mięsa sól, pieprz, szczypta kminku mielonego, świeży majeranek Sposób przygotowania: Wykroić głąb z kapusty i włożyć do osolonego wrzątku w dużym garnku. Stopniowo wyjmować mięknące liście. Grubsze nerwy postukać tłuczkiem do ziemniaków. Ryż wymieszać z mięsem, jakiem, surowymi pokrojonymi pieczarkami i pomidorami,żurawiną, przeciśniętym czosnkiem, przyprawami. Na gotowe liście
pieprzny smaczekZnudziły Nam się trochę tradycyjne mielone :D Wystarczy dodać parę składników i już inny smak :) A Wasze najlepsze ,, mielone,, to ? Moje to z papryką i serem :) Mniam,mniam :) Składniki : 0,5 kg mięsa mielonego ( ja użyłam łopatki) 200 g sera żółtego 1 mała papryka 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 jajko bułka tarta olej sól
Domowa Kuchnia u Mamypłaskie łyżki jogurtu naturalnego 1/2 płaskiej łyżeczki mielonej wanilii Składniki masy karpatkowej: 125 ml mleka 125 ml śmietanki 30% 1/2 opakowania kremu do karpatki 1/2 płaskiej łyżeczki wanilii mielonej Wykonanie: Wykonanie ciasta: Do mąki dodajemy masło pokrojone na małe, cienkie kawałeczki, żółtka, cukier, jogurt, wanilię mieloną. Całość szybko zagniatamy(tylko do połączenia się składników) i formujemy(...)karpatki: Mleko i śmietankę łączymy. Więcej niż połowę mleka ze śmietanką wlewamy do garnka i zagotowujemy. Mniejszą część mleka ze śmietanką łączymy z proszkiem kremu do karpatki i mieloną wanilią. Do gotującego się mleka ze śmietanką wlewamy rozrobiony proszek i gotujemy na małym ogniu, do zgęstnienia. Cały czas całość energicznie mieszamy. Zapobiegnie to przypaleniu i tworzeniu się grudek. Krem
Smak mojego domususzone ancho 1 szalotka 250 g pomidorków koktajlowych 2 łyżki oliwy 4 łyżki jabłkowego octu sól i pieprz do smaku Dodatkowo 300 ml bulionu z kurczaka 500 g mielonego z kurczaka 8 plastrów wędzonego boczku 250 g makaronu, tortiglioni 2 łyżki pokrojonej natki pietruszki 125 g mozzarella Cebulę, chili i czosnek pokrój w kostkę i zeszklij na oliwie. Upieczoną(...)pietruszkę. Wymieszaj i zagotuj sos. Ugotuj makaron w lekko osolonej wodzie odcedź i dodaj do sosu, jeśli wolisz wersję wege. Do wersji mięsnej usmaż boczek na skwarki. Dodaj mielone z kurczaka i smaż aż mięso przestanie krwawić. Wlej sos dyniowy i wymieszaj, ewentualnie dopraw więcej solą i pieprzem. Następnie dodaj makaron, wymieszaj i wyłóż do żaroodpornego naczynia
codojedzeniawidok kręci nosem moja mała dama ;) Ale dobrze przyprawione smakują wspaniale zwłaszcza z ziemniaczkami, pyszną surówką lub zwykłym kiszonym ogóreczkiem albo ćwikłą. Pyszności...:) SKŁADNIKI : 50-70 dag mięsa mielonego wieprzowego najlepiej świeżo zmielonego 1 jajko 1 - 2 bułki bułka tarta 2 cebule olej lub smalec do smażenia przyprawy: po ok. łyżce soli i przyprawy do karkówki 0,5 łyżeczki(...)pieprzu ząbek czosnku troszkę mielonego kminku i lubczyku mleko do namaczania bułek WYKONANIE : Bułki kroimy na mniejsze części i zalewamy mlekiem. Cebule kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na złoty kolor. Do miski dodajemy mięso, jajko, wszystkie przyprawy oraz bułkę (odciśnięta) i cebulę. Czosnek rozcieramy z odrobiną soli, dodajemy do mięsa, wyrabiamy na gładką i elastyczną masę. Rozgrzewamy tłuszcz
Pani na deserKupiłam mięso mielone i nie mając pomysłu co z niego zrobić, wyczarowałam takie roladki. Były pyszne. Polecam :) SKŁADNIKI: 0,5 kg mięsa mielonego 2 kromki pszennego chleba 1 jajko 5 łyżek bułki tartej łyżka kaszy manny ok. 10 dag żółtego sera w kawałku ok. 10 dag szynki gotowanej w plastrach sól pieprz przyprawa do mięs(...)łyżeczki mielonego kminku i lubczyku mąka lub bułka tarta do obtoczenia tłuszcz do smażenia WYKONANIE: Chleb moczymy w mleku lub wodzie. Odciskamy i dodajemy do mięsa. Wbijamy jajko, dodajemy przyprawy, bułkę tartą oraz kaszę mannę, masę dobrze wyrabiamy. Łyżką nabieramy porcję mięsa, formujemy płaski placek do którego nakładamy kawałek sera i zwinięty plasterek szynki. Mięso sklejamy i robimy małe
Pani na deserprzecieru pomidorowego 2 ziemniaki lub 1 średni batat około 2 cm kawałek świeżego imbiru 2 ząbki czosnku drobno posiekane 1 łyżeczka mielonego kuminu 1 łyżeczka kurkumy pół łyżeczki mielonej słodkiej papryki pół łyżeczki mielonej ostrej papryki lub 1 mała papryczka chili pół łyżeczki mielonej kolendry 1,5 litra bulionu warzywnego 1 puszka mleka kokosowego
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataSkładniki: kapusta biała 1 średnia, mięso mielone 50 dag, ryż ugotowany 3 woreczki, jajka 2 sztuki, przyprawy Harrisa Royal Brand 2 łyżki, kucharek 1 łyżka, woda 2 szklanki, pomidory(...)kg/miękkie, olej rzepakowy 1/4 szklanki, cebula 1 sztuka, ząbki czosnku 4 sztuki, kostka rosołowa 2 sztuki, papryka ostra mielona 3/4 łyżeczki z kapusty wyciąć głąb i we wrzątku sparzać liście, z wystudzonych wyciąć gruby nerw mielone drobiowe dokładnie wymieszać z ryżem, kucharkiem, przyprawą, kapustą porcję mięsa nakładać na liście i ciasno zawijać gołąbki układać w garnku
W Mojej Kuchni Lubię