Próbowałam wielu przepisów na buraczki, jednak rok temu dostałam ten przepis od przyjaciółki i od tego czasu robię tylko takie. Za jednym razem mamy buraczki i doskonały barszcz, który wystarczy potem wlać do rosołu. Przygotowanie jest trochę czasochłonne, ale naprawdę warto- barszczyk i buraczki wychodzą idealnie doprawione. Składniki: 5 kg buraczków 2 litry wody 1/2 litra octu 1/2 kg cukru
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaDziś na śniadanie upiekłam takie bułeczki z boczkiem i pieczarkami. Dodatkowo posypałam je serem i oregano, więc pachniały trochę jak pizza. Takie bułeczki będą świetnie pasowały do czystego barszczu lub same np. z sosem czosnkowym. Domownicy tak się na nie rzucili, że ledwie zdążyłam schować jedną, żeby zrobić zdjęcie w przekroju. *wyszło mi 7 dużych bułek Składniki: na ciasto
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaugotowanie. Wrzucamy na wrzątek i gotujemy ok. 1 minuty od chwili wypłynięcia na powierzchnię. Sposób podania – do wyboru. W wersji lżejszej – tylko posypane natką pietruszki (z dodatkiem barszczu czerwonego), w wersji bardziej treściwej – z przesmażonym boczkiem i cebulką, albo jeszcze inaczej – w rosole. Do rosołu robimy oczywiście mniejsze pierożki, pozostałe – większe. Z powyższych proporcji zrobiłam
mojewypiekiinietylkolunchu. Zdecydowana większość klientów zamówiła sałatkę z burczaków z balsamico i rukolą, a ja po powrocie obiecałam sobie, że wreszcie przygotuję taką na blogu. Buraczki to nie tylko podstawa barszczu czy dodatku do niedzielnego obiadu. Można zrobić marynowane w słoikach na zimę, w całości lub w plasterkach czy mniejszych kawałkach, sok z buraków piła bardzo często moja babcia
Moja smaczna kuchniajedna z bardziej smakowitych wersji kapuśniaczków. Kapuśniaczki idealnie sprawdzą się jako pożywna przekąska podczas dnia lub smakowita przystawka na przyjęcie. Kapuśniaczki z ciasta francuskiego podane z filiżanką czerwonego barszczu to przepyszna potrawa świetnie nadająca się na kolację lub nawet obiad. Kapuśniaczki z Ciasta Francuskiego ze Słodką Kapustą i Pieczarkami - Składniki: ok. 600 g domowego ciasta francuskiego lub 2 opakowania gotowego
Słodka Stronawykorzystać również jako dip do krakersów, nachosów. Kolejnym zastosowaniem jest to, że można z niej zrobić zupa-krem lub wykorzystać jako składnik zupy ziemniaczanej, kapuścianej, dobrze też smakuje w barszczu. Świetnie sprawdza się jako dodatek do: sałatek, dań warzywnych, mięs, makaronów, kasz- np.dań jednogarnkowych. Kotlety, pasztety, pasty z ciecierzycy i suszonych pomidorów, gulasz czy ciecierzyca smażona to kolejne
Pause Gotowanie!posypane charakterystycznym w smaku kminkiem to jedna z bardziej smakowitych wersji kapuśniaczków. Kapuśniaczki znakomite jako pożywna przekąska podczas dnia, smakowita przystawka na przyjęcia, a podane z dodatkiem filiżanki czerwonego barszczu stworzą przepyszną potrawę idealną na kolację lub nawet obiad. Kapuśniaczki Drożdżowe ze Słodką Kapustą i Pieczarkami - Składniki: Bułeczki: 600 g mąki pszennej 250 ml mleka 100 g miękkiego masła
Słodka Stronabrzegi podwinąć i zawijać rulony patelnię grillową posmarować olejem i na mocno gorącej grillować naleśniki, podać od razu do jedzenia - naleśniki sa syte, smaczne i najlepiej smakują z czerwonym barszczem....................SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięcudownych buraczków o każdej niemal porze. Choć i tak niezależnie od tego ile bym ich zrobiła to i tak w styczniu już nie ma żadnego słoiczka ;) Są idealne do barszczu (nadają mu naprawdę zmysłowego, apetycznego koloru- zarówno buraczki jak i zalewa), ze startych można przygotować pyszną surówkę, choć u nas najczęściej i tak wyjadane są bezpośrednio ze słoika :) Mniejsze sztuki
Rozpustne gotowanieporowo selerowym z dodatkiem sera feta. Jeśli o mnie chodzi wole na ciepło - tak smakują mi najlepiej z odrobiną ketchupu. Ale na zimno też smaczne a do tego czerwony barszcz - pycha! Składniki; ciasto; 35 dag mąki 1 łyzeczka cukru, 1 łyzeczka soli torebka drożdży instant 50 g masła roztopionego 250 ml. mleka
Radość kipiąca uśmiechem.Czebureki to tradycyjne danie regionalne Tatarów krymskich. Pierogi z pysznym farszem smażonego na głębokim tłuszczu. Podajemy z barszczem albo sosem pomidorowym czy czosnkowym. Składniki: 2,5 szklanki mąki 250 g twarogu 2 jajka łyżka oleju łyżka spirytusu lub octu pół łyżeczki soliFarsz: ok. 450 g pieczarek 2 cebule sól, pieprz olej do smażenia Przygotowanie Ser ucieramy z jajkami, octem
e-PrzepisyKulinarnejest w planach barszcz czerwony to i trzeba zrobić krokiety to połączenie idealne na jesienny obiad. Chociaż pracochłonne danie, dla usprawnienia pracy używam czasami gotowych tortilli, ale najczęściej smażę naleśniki, bo lubię to robić :) Naleśniki: Przepis jest tutaj. Krokiety: 0,5 kg kapusty kiszonej 200 g pieczarek cebula pieprz, sól, vegeta, majeranek, papryka słodka i ostra, kminek olej jajko bułka
NA MOIM TALERZUwłasnego domu, dla innych jest czymś zupełnie nowym, ciekawym, a często również wyjątkowym. Z mojego dzieciństwa pamiętam pierogi z grysikiem na słodko, ryziok (placek drożdżowy z ryżem), biały barszcz zabielany śmietaną i jeszcze kilka innych przysmaków, które były kiedyś częścią codziennego dnia, a które odchodzą w zapomnienie. Chciałabym od czasu do czasu zamieścić na blogu przepisy kuchni podkarpackiej, które
Trzeci talerzmaleńkie jabłuszka więc je ukisiłam bo chciałam sprawdzić przepis z gazety.Wyszły wyśmienite ,pachnące anyżem i cynamonem.Świetny przepis:).Podajemy do mięs i serów ,świetny jako dodatek do barszczu ,żurków itp. 4 kg.małych jabłuszek kilkanaście ziaren ziela angielskiego i pieprzu kolorowego 1 laska cynamonu połamana na kawałki gwiazdka anyżu kilka jagód jałowca 5 listków laurowych kilka goździków Solanka
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkinajlepiej wychodzi mieszanie ręką uzbrojoną w rękawiczkę ). Buraczki umieszczamy w słoikach, zamykamy i pasteryzujemy 20 minut. Takie buraczki posłużą nam jako dodatek do obiadu lub też będą podstawą do barszczu czerwonego. SMACZNEGO. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments
Smaki Ewy