barszcz - 4003 przepisów (strona:211/267)

Najbardziej wielkanocny deser, czyli... 320

właśnie, czyli co? Z czym kojarzy się Wielkanoc? Oczywiście Wielkanoc od kuchni ;) Z jajkami, białą kiełbasą, żurkiem lub białym barszczem. Niektórym kojarzy się z sernikiem, innym z makowcem, a chyba wszystkim z mazurkami i drożdżowymi babami. Dziś chciałam jednak przybliżyć tradycję, która przywędrowała do nas ze wschodu, a dokładnie z Rosji i Ukrainy. Pascha, bo o niej mowa, nie jest

Ratunku obiad
Żurek wielkanocny z chrzanem 199

Wielkanoc coraz bliżej, zakwas na żurek gotowy ..... ........bo bez  żurku  lub białego barszczu  sie nie obejdzie. Składniki: pęczek włoszczyzny ok. 400 g białej kiełbasy ok. 500 ml  zakwasu na żurek 2-3 suszone grzybki 150  g wędzonki 3 ząbki czosnku 1 płaska łyżeczka majeranku 1 łyżka  tartego chrzanu 1/2 szklanki słodkiej śmietany  sól

Zakamarki mojej kuchni
Biała kiełbasa w sosie chrzanowym 144

chrzanowym. Nie można przesadzić z ilością chrzanu, bo danie wyjdzie zbyt słone, biała kiełbasa jednak ma ten swój wyrazisty smak. Jest to ciekawa alternatywa dla żurku, zupy chrzanowej, czy barszczu, a bardzo smaczna. Składniki: – 80 dag surowej białej kiełbasy; – 250 ml śmietany 30%; – 4 łyżki kwaśnej śmietany 18%; – 2 łyżeczki chrzanu tartego; – 1/4 szklanki mleka

dom-agi.pl
Krokiety ze szpinakiem 220

Chciałam Wam dziś zaproponować krokiety ze szpinakiem.  Podane z czerwonym barszczem do popicia to idealne danie na obiad.   Słów kilka o szpinaku.... Szpinak- przez jedynych kochany a innym przypomina okropną, zieloną papkę jaką serwowano na stołówkach  w przedszkolach/szkołach. Przyznam, że i ja polubiłam szpinak dopiero parę lat temu i zaraziłam sympatią do niego mojego męża. Warto

paapilotkaa
Pierożki drożdżowe ze szpinakiem 205

tyle pomysłów na potrawy z młodymi warzywami a tu trzeba jeszcze poczekać. Tym czasem trzeba było coś wymyślić na obiad... Moja propozycja to pierożki drożdżowe ze szpinakiem podane z barszczem czerwonym do popicia. Mniam!   Pierożki drożdżowe ze szpinakiem Składniki: 5 dag drożdży świeżych, szklanka mąki pszennej, łyżeczka cukru, 1/2 szklanki letniej wody, szczypta soli, łyżka oleju, 200 g szpinaku

paapilotkaa
Zakwas na żurek 180

Domowy zakwas na żurek to   sfermentowana   mąka żytnia z wodą i odrobiną przypraw.  Jakiej mąki użyć ?   do barszczu białego używa się mąki pszennej a do żurku mąki żytniej. Więc niech tak będzie. Ma to być żurek więc wybrałam mąkę żytnią żurkową. Im wyższa liczba mąki tym lepiej. Więc mąka typu 2000 będzie najlepsza :) Inne dodatki: - piętka

Bon Appetit Małgorzaty
Żurek na domowym zakwasie 191

wielkanocny żurek gotujemy w Poniedziałek Wielkanocny i wykorzystujemy do niego kiełbasę i wędliny, które zostały nam po śniadaniu wielkanocnym. A jak jest u Was? Na wielkanocnym stole króluje żurek, barszcz biały czy może inna zupa? Składniki: 2,5 litra wody 0,5 litra zakwasu na żurek 500 g białej kiełbasy parzonej 300 g wędzonego boczku 500 g wędzonych żeberek

Smakowity Blog Kulinarny
Krem z buraczków 198

chrzanem- poprawiają pracę wątroby. Dziś przedstawiam nie z chrzanem i nie do mięsa, ale w czystej postaci burak przerobiony na delikatny krem, odwrotność czystego i klarownego znanego przez wszystkich barszczu:) Składniki: 2 buraki (średniej wielkości) 1 marchew 1 ziemniak Ząbek czosnku Świeża bazylia Pietruszka  Kilka suszonych pomidorów (na słońcu) Sól/ Pieprz 1/2 łyżeczki brązowego cukru rozpuszczonego

Pause Gotowanie!
Marynowane jajka z pastą z tuńczyka 222

zabarwi tak pięknie środka, a im dłużej jajka przetrzymywane będą w zalewie, tym ciemniejszej nabiorą barwy. Inspiracją był przepis z bloga  Anyżkowo  :) Jajka: * jajka- 6 szt. * koncentrat barszczu czerwonego- słoiczek, 330 ml * czosnek- 1 ząbek * ziele angielskie- 2 szt. * listek laurowy- 1 szt. * szczypta soli Pasta z tuńczyka: * żółtka- 6 szt. * tuńczyk- mała puszka * majonez- 2 łyżki * szczypior

Kraina Miodem Płynąca
chlebek miseczka na żurek wielkanocny 148

temp. 170-180 st. C. Upieczone chlebki odstawiamy do ostygnięcia. Gdy są już zimne, ścinamy wierzch, robiąc pokrywkę. Następnie nożykiem wydrążamy środek. Podajemy z żurkiem lub barszczem wielkanocnym

Domowy Smak Jedzenia
Żur na domowym zakwasie 225

dodaję do niego kiełbasę, ziemniaki i tartą marchew. Jeśli lubicie, możecie dodać też ugotowane na twardo jajko. Ja wolę żur bez jajka - moim zdaniem pasuje ono bardziej do białego barszczu. Składniki (na średni garnek): 1,5 l warzywnego bulionu 1 l młodego zakwasu (3-4 dniowego) ok. 300 g wędzonego boczku 1 pęto dobrej, niezbyt grubej kiełbasy 2 marchewki starte

W SMAK
Pierogi z kapustą i grzybami 257

podczas wałkowania, świetnie się zlepia i nie wysycha. Druga rzecz, to oczywiście farsz. Ilość suszonych grzybów, zależy od tego jak bardzo aromatyczne mają być pierogi. Pierogi podajemy z czerwonym barszczem, zupą grzybową lub osobno. Zanurzone w zupie lub z podsmażoną cebulką. Gotowane lub odsmażane (takie są najlepsze). Inaczej mówiąc - pełna dowolność. Składniki na 50-70 pierogów: Ciasto 3 szklanki mąki

Pełny talerz
Biała kiełbasa pieczona na kaszy gryczanej z musem jabłkowo-chrzanowym 171

Biała kiełbasa pieczona na kaszy gryczanej z musem jabłkowo-chrzanowym Na Wielkanoc biała kiełbasa musi pojawić się na stole. Najczęściej podczas śniadania, w żurku lub białym barszczu. Ja proponuję dzisiaj prostą i niezbyt wyszukaną wersję obiadową, ale na pewno smaczną. A smak tego dania jest zależny od jakości białej kiełbasy. Jeżeli kiełbasa będzie prawdziwa, doprawiona majerankiem i świeża, to już

Pełny talerz
Wigilijna zupa migdałowa 145

Którą z zup podajecie w domach na Wigilię? Rybną, grzybową, barszcz czerwony, a może migdałową? Ta ostatnia chyba jest już najmniej popularna. Jednak na specjalne życzenie mojego synka pojawi się nas na wieczerzy wigilijnej. Coś mi zresztą mówi, że taka słodka zupa właśnie wśród dzieci ma najwięcej entuzjastów. ;) Składniki na 4 porcje: 200 g migdałów 3 łyżki rodzynek

Pełny talerz

Proponowane wyszukiwania