barszcz - 4003 przepisów (strona:211/267)

ZUPA OWOCOWA - WIŚNIE + SUSZONE OWOCE. 147

WYKONANIE: Kompot zagotowujemy z suszonymi owocami, proszek budyniowy rozrabiamy z wodą i gotujemy na kompocie jak budyń, dodajemy śmietanę, cukier do smaku i zagotowujemy. Chciałoby się powiedzieć "prosta jak barszcz", ale... przecież ona jest prostsza. Naszą owocową zawsze robimy z własnych, osobistych owoców. Mamy sporo słoiczków przygotowanych w sezonie, więc nawet zimą mamy odrobinę ogrodu w garnku. Czasem jednak miewamy

Wypisz Wymaluj
Sałatka z czerwonych buraczków 392

Burak czerwony to jedno z najpopularniejszych warzyw w Polsce. Uwielbiam buraki w każdej postaci, barszcz czerwony, czysty, ukraiński jak również botwinkę. BURAK jest nie tylko pyszny, ale ze względu na walory zdrowotne powinien jak najczęściej gościć na naszych stołach. CO ZDROWEGO ZNAJDZIESZ W BURAKACH ? Posiada oprócz witaminy C i B1 wiele maro- i mikroelementów : wapnia, magnezu, sodu, potasu oraz

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Zasmażany kapuśniak na jesień i zimę 191

oknem coraz chłodniej i nieubłaganie zbliża się zima. W takie dni nie tęsknię za letnimi chłodnikami, a raczej myślę o grochówce  i barszczu ukraińskim . Kolejną zupą, którą często robię jesienią, jest kapuśniak z zasmażanej na patelni kiszonej kapusty. Składniki (na duży garnek): 1 pęczek włoszczyzny 600 g kiszonej kapusty 400 g żeberek 50 g słoniny 200 g wędzonego boczku

W SMAK
Zakwas na żurek 199

Święta Wielkanocne kojarzą się z jajkami i z żurkiem lub barszczem białym. Wstyd się przyznać, ale do tej pory nie przyrządzałam samodzielnie zakwasu na żurek, lecz zaopatrywałam się w takowy w sklepie. Postanowiłam to zmienić i zobaczyłam jakie proste jest przygotowanie zakwasu. Wszystkie składniki są zawsze u mnie w domu, więc parę dni temu wzięłam słoik, wyparzyłam

dom-agi.pl
Hiszpania od kuchni - wywiad z Asią z bloga Smak Hiszpanii 240

ulicę Blai w Poble Sec . Z: Gotowałaś kiedyś polskie potrawy swoim hiszpańskim znajomym? Smakowały im? A: Często gotuję polskie potrawy w domu. Rubenowi smakuje praktycznie wszystko: uwielbia pierogi, barszcz, żurek, ogórkową (i wiele innych polskich zup), poza tym kluski, roladki wołowe, itd. Smakował mu nawet bigos. Dla znajomych i hiszpańskiej rodziny najczęściej przygotowuję ciasta…hitem ostatnich Świąt był serniko-brownies

Chilli Czosnek i Oliwa
Aksamitny krem z buraka z domowym makaronem i śmietaną. 261

mnie naszło dziś na coś z buraka. Nie przepadam za buraczkami, jako dodatkiem do obiadu, natomiast uwielbiam wszelkie zupy buraczane. Najlepszy barszcz jaki jadłem robiła moja babcia. Niestety jej już nie ma, a ja od lat próbuję doścignąć tego wyjątkowego smaku. Dziś jednak pójdę na łatwiznę, bo moje kubki smakowe w czasie grypy mają ograniczone pole działania i zrobię szybki

BaRepas
Zdrowe święta! 145

folii – gwarantuje, że będą smaczniejsze od tych panierowanych. Podobnie z krokietami - zróbmy panierkę z płatków owsianych i upieczmy je w piekarniku.          Nie zabielajmy barszczu – śmietana to zbędne kalorie i tłuszcze nasycone.  Nie przesadzajmy z ilością uszek do zupy – trzy, cztery to wystarczająca ilość          Pamiętajmy, że na stole mamy

Powiedz dietom nie
Paszteciki z kapustą i grzybami. 167

oczywiście czas planowania menu. Są potrawy na moim wigilijnym stole , których nie może zabraknąć- tz. dania sztandarowe, ale zawsze staram się przygotować coś nowego! Wigilia bez czerwonego barszczu! nie ma mowy! Zawsze podaje go z uszkami, więc pomyślałam, że w tym roku podam do wyboru PASZTECIKI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI . Postanowiłam dziś zrobić próbę generalną no i już wiem

Kuchnia Beaty
Francuskie uszka z serem na słodko 188

wszerz, podzielić na trzy - powstanie 6 kwadratów:) Na każdy kwadrat wyłożyć po 1 łyżce serka waniliowego i rozsmarować Składać kwadraty w rogaliki, a następnie złączyć je jak uszka do barszczu Każdy rogalik posmarować roztrzepanym jajkiem... ... i posłodzić 1 łyżeczką cukru Nagrzać piekarnik na 180 stopni C i piec uszka 18 minut na złoty kolor Po upieczeniu delikatnie zdjąć, ponieważ

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Proziaki - placki z Bieszczad 216

smak dzieciństwa bądź też z wakacji u babci. Jako dziecko wakacje spędzałam w Bieszczadach,  w rodzinnych stronach mojej Mamci... Wspominać można by długo zaczynając od śniadaniowych przysmaków... zacierki, barszczu białego poprzez obiad ... kopytka, pierogi ... aż do smaku, którym dzisiaj z Wami się dzielę - proziaki. Cóż to takiego? To klasyczne placki, przygotowane z mąki, sody i kwaśnego mleka, pieczone

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Buraczany zaczyn na zimę - barszcz czerwony 211

się na barszczyk również świąteczny, a buraczki do wszelakich sałatek. Osobiście najbardziej lubię je do śledziowych dodatków. Chociaż i do mięsa plaster buraka jest idealny. Buraczany zaczyn na zimę - barszcz czerwony  SKŁADNIKI:  (na 4 litrowe słoiki) 2 - 2,5 kg buraków (podłużnych mają ładny kolor) 2 l wody 1 łyżeczka soli 1 łyżka soku z cytryny- świeżo

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Krokiety z kapustą i pieczarkami 159

Wigilię i Święta. Staram się robić większą ich ilość i część zamrozić aby mieć przygotowane i wyciągać tylko w razie chęci i potrzeby. Świetnie smakują podane z czerwonym barszczem i chyba tak podane lubimy najbardziej. Krokiety z kapustą i pieczarkami SKŁADNIKI: 7 naleśników 300 g kiszonej kapusty z marchewką 250 g pieczarek 2 jajka bułka tarta do panierowania olej

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Paluszki drożdżowe z kminkiem. 118

Paluszki są dobrą przekąską np. do piwa. Jednak najlepiej smakują do barszczu czerwonego :) Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-parent:""; mso-padding

Symfonia smakowa
Drożdżowe paszteciki z mięsem. 156

family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Paszteciki dobrze smakują podane do barszczu czerwonego na gorąco lub na zimno jako przekąska. Farsz możemy również przygotować z samego mięsa gotowanego lub warzywny np. z kapusty kiszonej i pieczarek. Jednak uważam, że ten jest najsmaczniejszy

Symfonia smakowa