barszcz - 4003 przepisów (strona:218/267)

Rogaliki z kapustą i grzybami 269

Świąteczne rogaliki z kapustą i grzybami doskonale będą pasowały do wigilijnego czerwonego barszczu i zastąpią uszka z grzybami, tradycyjne paszteciki , czy krokiety z kapustą i grzybami. Podstawą tych pysznych rogalików jest kruche, maślane ciasto, które zostało nadziane farszem z kapusty i grzybów. Polecam. Przepis na 16 rogalików z kapustą i grzybami: Z 1,5 szklanki mąki pszennej wymieszanej z ½ łyżeczki

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pomidorowa nie do końca klasycznie 174

pomidorowa z makaronem musiała być zabielana, ale ta z ryżem czysta; ogórkowa tylko bez ogórków , z czego śmiała się cała moja Rodzina - jednak dopóki nie została przecedzona, nie ruszyłam. Barszcz tylko czerwony i tylko w Wigilię, za to zawsze z przyjemnością jadłam kręcipołki - czyli kluski na mleku (nazwę wymyśliłam, kiedy zobaczyłam Babcię ukręcającą kawałeczki ciasta - przyjęła się w Rodzinie

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Gotowanie z Maggie: pyszny krem z buraczków 193

mojej wersji jest po prostu boska! Delikatna, z nutką przypraw wyczuwalną na końcu języka. Gęsta i kremowa, po prostu zachwycająca! Jeśli chcecie spróbować czegoś innego od tradycyjnego barszczu - polecam ten krem z pełną odpowiedzialnością. I oczywiście dziękuję Maggie za przygarnięcie mnie do wspólnego gotowania - jak zawsze miło jest się z Tobą spotkać w wirtualnej kuchni, a efekty tym razem przeszły

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Buraczki zasmażane 311

całość zgęstnieje. Podawać na ciepło lub na zimno jako dodatek do drugiego dania. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Do przygotowania tej surówki można wykorzystać buraki pozostałe z gotowania wiejskiego barszczu czerwonego. Ocet spirytusowy można zastąpić jabłkowym, lub sokiem z całej cytryny. Śmietanę można zastąpić gęstym jogurtem naturalnym lub jogurtem greckim. Margarynę można zastąpić masłem. Źródło przepisu:   Wielkie Żarcie

Gospodyni Miejska
Wigilijne kapuśniaczki - paszteciki 696

moja inspiracja do kapuśniaczków pochodzi ze strony "Moje wypieki" kapuśniaczki są przepyszne  możemy je wykonać wcześniej  a w dniu wigilii podgrzać w piekarniku i cieplutkie podawać do barszczu  Smacznego

Basia w kuchni
Zupa migdałowa z żurawiną 186

Jest już jakiś czas po świętach, ale warto jeszcze stworzyć sobie coś przypominającego nam święta. Zupa migdałowa jest jednym z dań wigilijnych, jednak nie zyskała takiej popularności jak barszcz czy rybna, grzybowa. A szkoda bo jest przepyszna i szybka w zrobieniu.  SKŁADNIKI: - 1 litr mleka - 100 g płatków migdała - laska wanilii - 3 łyżki cukru - szczyptę soli  - garść żurawiny

Basia w kuchni
Cynamonowo-orzechowe orkiszowe ciasto z nutą malinową 208

Ciasto rozpływa się w ustach, mocno orzechowe, z nutą malin, posypane czekoladą, wilgotne, słodkie i zdrowsze od jego innych czekoladowych kolegów.  Na wigilijnym stole, wśród barszczu i pierogów; podczas świątecznego poranka, przy filiżance cappuccino i śpiewaniu kolęd, kawałek tego ciasta wprawi każdego w jeszcze bardziej bożonarodzeniowy nastrój.  Tym oto wpisem rozpoczynam serię wypieków słodzonych stewią!  Co najmniej

Czarnawisienka
Paszteciki z kapustą i grzybami 370

czas zacząć. Teraz będą na blogu pojawiać się nowe świąteczne przepisy. Tym razem chodzi o paszteciki. Paszteciki to doskonała przekąska i smaczny dodatek do zup, szczególnie do czystego czerwonego barszczu. Można paszteciki nadziewać różnymi farszami przygotowywanymi według naszego uznania, mogą być mięsne, rybne, warzywne, a na Święta Bożego Narodzenia z kapustą i grzybami. Podstawą dobrych pasztecików zawsze jest ciasto. Przeważnie

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pampuszki z polewą czosnkową 198

Pampuszki to małe bułeczki drożdżowe, które są nieodzownym dodatkiem np. do barszczu ukraińskiego. Są smaczne i doskonale smakują polane zimnym sosem czosnkowym Składniki: 1 jajko 1 i 3/4 szklanki mąki 1/2 szklanki mleka 30 g drożdży 3 łyżki oliwy 1/2 łyżeczki cukru 1/2 łyżeczki soli 1 białko do posmarowania Polewa czosnkowa: 4 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy 2 łyżki przegotowanej

Oryginalny smak
Cynamonowo-orzechowe orkiszowe ciasto z nutą malinową 193

Ciasto rozpływa się w ustach, mocno orzechowe, z nutą malin, posypane czekoladą, wilgotne, słodkie i zdrowsze od jego innych czekoladowych kolegów.  Na wigilijnym stole, wśród barszczu i pierogów; podczas świątecznego poranka, przy filiżance cappuccino i śpiewaniu kolęd, kawałek tego ciasta wprawi każdego w jeszcze bardziej bożonarodzeniowy nastrój.  Składniki: 33 g stewi (puder)/180 g cukru trzcinowego 6 jajek

Czarnawisienka
BARSZCZ BIAŁY CZYLI KUJAWSKI KWAS BABCI GUSI 433

jest od niepamiętnych czasów, szczególnie od jesieni do późnej wiosny, czyli wtedy, kiedy jest dostępna kapusta kiszona.  W innych rejonach Polski  zupę tą określa się mianem białego barszczu. To jedna z moich ulubionych zup :)  Niektórzy jedzą ja z kluskami, inni z ziemniakami polanymi skwarkami, a ja podaję ją zazwyczaj z makaronem lub ziemniakami pokrojonymi w kostkę. Składniki

Walijskie Pichcenie
PIKANTNY BARSZCZ Z CHORIZO I TŁUCZONYMI ZIEMNIAKAMI 237

Kolejna wariacja na temat zupy, którą kocham miłością bezgraniczną, a mianowicie czerwonego barszczu.  Tym razem pikantna wersja tej pysznej i zdrowej zupy. Pikantna  od plasterków chorizo, która wspaniale komponuje się z tłuczonymi ziemniaczkami podanymi obok zupy .... albo na dodatkowym talerzyku :) Składniki: kawałek wędzonego żeberka pętko kiełbasy chorizo 3 marchewki 1 pietruszka buraki (miałam 5 sztuk ugotowanych) kawałek selera

Walijskie Pichcenie
Pierożkowe cebulaczki 680

małe, w sam raz na dwa kęsy Ciasto przygotowane na bazie sera białego. Takie małe pierożki cebulowe idealnie smakują jako przekąska lub jako dodatek do barszczu na obiad. Polecam są naprawdę bardzo dobre Post Pierożkowe cebulaczki pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje

Marta Gotuje
czysty barszcz... 166

litry gorącej wody i dodaję posiekany czosnek, cukier, vegetę, majeranek, pieprz gotować na mniejszym ogniu z 5 minut na koniec dodać ocet jabłkowy i maggi do smaku nasz ulubiony barszcz do pasztecików, cebulaków, pierogów, krokietów i tak do picia........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię