BARSZCZ CZERWONY ZABIELANY 225Szybki w przygotowaniu, bardzo smaczny najlepiej smakuje z ziemniakami i zeszkloną cebulką Składniki 1 kg buraków 4 łyżki śmietany włoszczyzna liści laurowy 2 ziela angielskie pieprz
RAROSSA
Koniec zeszłorocznej botwinki 270Tak to już jest , że co roku w maju i czerwcu mrożę sobie pojawiającą się młodą botwinkę w porcjach na cały rok ( ok. 8 porcji bo
Buniabaje w kuchni
Świąteczne przepisy od laureatów konkursu Zgotuj sobie sukces! 249Kolejną edycję konkursu Zgotuj sobie sukces organizowanego przez firmę MAKRO Cash & Carry i Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierników mamy już za sobą, poznaliśmy zwycięzców
Plate of Joy
Zakwas na biały barszcz 408Do tej pory robiłam tylko zakwas na żurek . Od dawna miałam ochotę na zakwas na biały barszczyk, ale jakoś nie było okazji
Stare Gary
Botwinka 225Botwinka... Świeże, młode liście buraków. Buraki i marchewka pokrojona w kosteczkę. Całość zabielona śmietaną. Posypana koperkiem. Pycha! Składniki: 1 duża marchewka; 1 mała pietruszka; Biała część
Gospodyni Miejska
Żurek z wieżyczką 261Pomysł podania zaowocował próbą odtworzenia przepisu. Na stronie restauracji Maestra wypatrzyłam żurek . Spróbowałam w podobny sposób podać ugotowany przez siebie , tym bardziej , że często jak kupuję
Buniabaje w kuchni
Chłodnik z jabłkiem i bazylią (bez glutenu, mleka i jajek) 187Składniki: botwinka 1 pęczek ogórek kiszony lub świeży 2 szt. jabłko 1 szt. śmietanka sojowa lub jogurt 150 ml koperek świeży siekany 1 łyżka bazylia świeża
głodny alergik
Prosty żurek na zakwasie z ziemniakami 215Taki domowy żurek do najedzenia. Bez kombinowania. Szybki , prosty , bardzo smaczny. U mnie nie ma problemów z jego ugotowaniem bo wszystkie składniki z reguły mam w
Buniabaje w kuchni
Gotujemy białą kiełbasę 299woda powinna tylko lekko "pyrkać " Jesli mamy czas to niech kiełbaska poleży i wystygnie w tym wywarze Woda w której gotowaliśmy wędlinę może być wykorzystana do ugotowania białego barszczu , nawet takiego z torebki . Ugotowaną, białą kiełbasę możemy po przestudzeniu lekko ponakłuwać i obsmażyć na tłuszczu.Wpierw obsypujemy lekko majerankiem, a potem po usmżeniu polewamy keczupem :) smacznego
Proste Potrawy
Roladki z rukolą i żółtym serem 213podczas pieczenia nie rozleciały Ułożyłam na posmarowanej blaszce i piekłam około 30 min. w temp. 180 stopni C Pieczenie udaje się też w prodiżu.Świetnie pasują do czerwonego barszczu . A i z sosem czosnkowym, pycha
Proste Potrawy
Roladki ze szpinakiem 222pokroić skośnie na około 5 cm Każdą roladkę posmarować białkiem i piec do zarumienienia przez około 30 min. w temp. 180 stopni C Roladki podałam do czerwonego barszczu. Piekłam kiedyś podobne, ale były na bazie ciasta francuskiego z pieczarkami
Proste Potrawy
Grzybobranie i co dalej? Jak suszyć grzyby ? 281zawsze jest na wigilijnym stole kapusta z grzybami , grzyby smażone w cieście oraz pierogi z kapustą i grzybami . Myślę, że w większości polskich domów jest podobnie. Żaden porządny barszcz czy bigos też nie obejdzie się bez suszonych grzybów. Nie wyobrażam sobie używania w kuchni grzybów suszonych kupionych w sklepie z tej prostej przyczyny, że przemysłowo suszy się grzyby
Smaczna Pyza
Ostatni weekend przed świętami. 191chyba że udało nam się to zrobić wcześniej:) )) Dzwonki obsypujemy solą, majerankiem i odstawiamy do lodówki. Z głów, płetw i ogona gotujemy zupę rybną . Jeśli mamy w planach podanie barszczu na wigilię również zaczynamy go przyrządzać zaczynając od upieczenia buraków. Przygotowujemy również galarty z ryby . Do następnego dnia galarty akurat stężeją i będą idealne do podania. Szykujemy rybę po grecku
Kolizje Smaków