Uszka do barszczu. Świąteczne pierożki nadziewane grzybami, podawane na Wigilię Bożego Narodzenia lub wykwintny niedzielny obiad. Składniki podane na 60 sztuk średniej wielkości. Składniki: na ciasto: 2 kubki mąki kubek gorącej wody łyżka margaryny, oleju lub masła łyżeczka soli na farsz: np. pół kg pieczarek (lub inne grzyby) 3 cebule przyprawy olej Mieszamy wszystkie składniki ciasta najpierw łyżką żeby
prawdziwe jedzenieprawdziwkach. Do tego paszteciki, krokiety czy pierogi no i obowiązkowo uszka. I gotuję go cały gar a potem mamy do popijania przez święta. Ale muszę kiedyś w końcu zrobić barszcz kiszony bo podobno jest super a jakoś co roku nie mogę się zebrać i ukisić. rozwiń i czytaj przepis : Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchnidoskonale da sobie radę już w piekarniku. Możecie tego ciasta użyć do wypieków z innym farszem - mięsnym albo jarzynowym. Jest dość uniwersalne. Kapuśniaczki świetnie smakują jako dodatek do czystego barszczu czerwonego , ale dobrze są też na zimno jako przekąska. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaBoże Narodzenie ma swoje, właściwe tylko dla tego czasu smaki i zapachy. Mnie kojarzy się przede wszystkim z pysznymi pierogami, barszczem z uszkami i makiełkami. Ta ostatnia potrawa to zdecydowanie mój ulubiony świąteczny deser. Mak z mnóstwem bakalii i miodem oraz pokrojoną w kostkę, namoczoną w mleku słodką bułką (np. chałką) stanowi dla mnie kwintesencję tych świąt. Zresztą na makiełki
Ratunku obiadrobić, po trzecie chcę by moja rodzina chociaż w formie zapachów, smaków poczuła atmosferę Świąt, której tak bardzo tu nam brakuje. Zapisuję tutaj swoją listę 12 dań. 1. Barszcz z uszkami - uszka mam już zamrożone. 2. Pierogi z kapustą i grzybami - również są już w zamrażarce, zamroziłam surowe w Wigilię rano je ugotuję, a przed kolacją podsmażę. 3. Ryba
NA MOIM TALERZUjuż ostatni moment na przygotowanie domowego zakwasu buraczanego na wigilijny barszcz. Składniki: 1,5 kilograma niedużych buraków czerwonych ok. 2 litry wody 2 płaskie łyżki soli kilka ząbków czosnku 2-3 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego kilka ziaren pieprzu kilka ziaren jałowca kromka razowego chleba na zakwasie żytnim Buraki obrać, pokroić w średniej wielkości plastry i ułożyć w szklanym
Czerwień i błękittartej i od razu przekładamy na rozgrzany olej. Smażymy na złoty kolor z obu stron (po ok. 3-5 min.) Gotowe krokiety możemy podać z filiżankami ciepłego barszczu. Moje posty
Słodka Stronaangielskiego , czosnek skrojony w drobną kostkę. Wszystko zalewamy gorącą wodą. Nakrywamy ściereczką i wstawiamy w ciepłe miejsce. Po kilku dniach zakwas możemy przelać do słoika. Doskonały na barszcz wigilijny. SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić
W kuchennym oknie EwyPierogi z kapustą i grzybami muszą być na mojej wigilii obowiązkowo – oprócz barszczu to mój największy przysmak. Można oczywiście nadziać je tylko lekko przesmażoną kiszoną kapustą z grzybami, ale najlepsze pierogi są z tej długo duszonej, na którą podawałam niedawno przepis. To o takich pierogach marzę przez cały rok. Ciasto musi być koniecznie bardzo cienkie. Najlepiej podawać
Poezja smakuChleb piekę od paru lat. Zakwas stoi w lodówce od paru lat. A dopiero w tym roku wymyśliłam, że nie muszę kupować gotowego barszczu. Dlaczego dopiero teraz? Sama nie wiem składniki 1 litr wody (używam niegazowanej butelkowej) szklanka mąki żytniej razowej (typ 2000) 5 - 6 ząbków czosnku 3 - 4 listki laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego 10 ziarenek pieprzu
Stare GaryBuraczki kisiłam z myślą o barszczyku ( w słoikach , pokrojone w plastry,+ dodatki , zalane wodą z solą ), ale wyszły takie dobre,że szkoda było zmarnować. Kwas dodany został do barszczu, a buraczki przerobione na prostą sałatkę. składniki ok 120 g kiszonych buraczków( u mnie to była zawartość 1 l słoika) 2 średnie kiszone ogórki 4 dymki zielone
Stare Garytych dodatków (przerobiłam prawie wszystkie ;)) smakuje zawsze genialnie! Placek jest zwarty, wilgotny, bardzo dobrze się go kroi, przede wszystkim jest banalanie prosty w przygotowaniu, no i tani- jak przysłowiowy- barszcz! :) Kasza manna, jogurt, jajko, cukier, śliwki, 35 minut pieczenia i placek gotowy! Ach, c zyż to nie cudowny wypiek?! :))) * kasza manna- 1 szklanka * jogurt- 1 szklanka * jajko- 1 szt.* * cukier
Kraina Miodem Płynącawielu domach na kolację wigilijną podaje się barszcz czerwony. U nas, oprócz niego, jest zupa rybna i od kilku lat grzybowa. Grzybowa obowiązkowo z najlepszych suszonych grzybów i z dodatkiem dobrej kwaśnej śmietany. Każdy dostaje po filiżance każdej z zup :) I po tych kilku latach nie wyobrażamy już sobie chyba, żeby święta mogły być między innymi bez tych trzech
Codzienna kuchnia niecodziennawypoczywam po codziennej gonitwie w pracy. Kiedy w Boże Narodzenie wieczorem przyjeżdżamy do mojego rodzinnego domu, czekają zostawione dla nas dania wigilijne: pierogi ruskie i z kapustą kiszoną, barszcz czerwony z uszkami i żur z grzybami. Mama pamięta, by zachomikować także dla mnie kompot z suszu. Bo po wigilijnych daniach suszy wszystkich... Ciasto: 3 szklanki mąki luksusowej lub poznańskiej
Czerwień i błękitpół) oraz kminek. Przykrywamy garnek przykrywką i odstawiamy do zakiszenia na 4-7 dni. Po kilku dniach na wierzchu może utworzyć się biały kożuszek, należy go delikatnie zdjąć, barszcz przecedzić i zlać do butelek. Można go przechowywać do kilku tygodni w lodówce. SMACZNEGO
kulinarnyswiatdomi