barszcz - 4003 przepisów (strona:213/267)

Marynowane jajka z pastą z tuńczyka 197

zabarwi tak pięknie środka, a im dłużej jajka przetrzymywane będą w zalewie, tym ciemniejszej nabiorą barwy. Inspiracją był przepis z bloga  Anyżkowo  :) Jajka: * jajka- 6 szt. * koncentrat barszczu czerwonego- słoiczek, 330 ml * czosnek- 1 ząbek * ziele angielskie- 2 szt. * listek laurowy- 1 szt. * szczypta soli Pasta z tuńczyka: * żółtka- 6 szt. * tuńczyk- mała puszka * majonez- 2 łyżki * szczypior

Kraina Miodem Płynąca
chlebek miseczka na żurek wielkanocny 127

temp. 170-180 st. C. Upieczone chlebki odstawiamy do ostygnięcia. Gdy są już zimne, ścinamy wierzch, robiąc pokrywkę. Następnie nożykiem wydrążamy środek. Podajemy z żurkiem lub barszczem wielkanocnym

Domowy Smak Jedzenia
Żur na domowym zakwasie 210

dodaję do niego kiełbasę, ziemniaki i tartą marchew. Jeśli lubicie, możecie dodać też ugotowane na twardo jajko. Ja wolę żur bez jajka - moim zdaniem pasuje ono bardziej do białego barszczu. Składniki (na średni garnek): 1,5 l warzywnego bulionu 1 l młodego zakwasu (3-4 dniowego) ok. 300 g wędzonego boczku 1 pęto dobrej, niezbyt grubej kiełbasy 2 marchewki starte

W SMAK
Pierogi z kapustą i grzybami 237

podczas wałkowania, świetnie się zlepia i nie wysycha. Druga rzecz, to oczywiście farsz. Ilość suszonych grzybów, zależy od tego jak bardzo aromatyczne mają być pierogi. Pierogi podajemy z czerwonym barszczem, zupą grzybową lub osobno. Zanurzone w zupie lub z podsmażoną cebulką. Gotowane lub odsmażane (takie są najlepsze). Inaczej mówiąc - pełna dowolność. Składniki na 50-70 pierogów: Ciasto 3 szklanki mąki

Pełny talerz
Biała kiełbasa pieczona na kaszy gryczanej z musem jabłkowo-chrzanowym 144

Biała kiełbasa pieczona na kaszy gryczanej z musem jabłkowo-chrzanowym Na Wielkanoc biała kiełbasa musi pojawić się na stole. Najczęściej podczas śniadania, w żurku lub białym barszczu. Ja proponuję dzisiaj prostą i niezbyt wyszukaną wersję obiadową, ale na pewno smaczną. A smak tego dania jest zależny od jakości białej kiełbasy. Jeżeli kiełbasa będzie prawdziwa, doprawiona majerankiem i świeża, to już

Pełny talerz
Wigilijna zupa migdałowa 127

Którą z zup podajecie w domach na Wigilię? Rybną, grzybową, barszcz czerwony, a może migdałową? Ta ostatnia chyba jest już najmniej popularna. Jednak na specjalne życzenie mojego synka pojawi się nas na wieczerzy wigilijnej. Coś mi zresztą mówi, że taka słodka zupa właśnie wśród dzieci ma najwięcej entuzjastów. ;) Składniki na 4 porcje: 200 g migdałów 3 łyżki rodzynek

Pełny talerz
Kremowa zupa chrzanowa 217

przepada za żurkiem czy białym barszczem na Wielkanoc może przygotować taką kremową zupkę chrzanową. Zupkę można podać z ulubionymi dodatkami, u mnie jajko oraz plasterki podsmażonej dobrej wiejskiej kiełbasy. składniki: 1 l bulionu 5 średnich ziemniaków 1 cebula 2 listki laurowe 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 2-3 łyżki tartego chrzanu, u mnie chrzan luksusowy ze słoiczka Społem 4 łyżki

Monia miesza i gotuje
Na Świątecznym stole-Wielkanocne menu 158

chrzan, te wszystkie potrawy mają symboliczne znaczenie i muszą się znaleźć w święconce, dekoracyjnie można dodać pomarańczo, jajeczka czekoladowe lub czekoladkę... Śniadanie Wielkanocne: W centrum potraw oczywiście Święconka, pyszny barszcz biały z chrzanem, jajka faszerowane  na ciepło(zapiekane) i zimno z pastami (przepis podany wcześniej), pieczona biała kiełbasa z jabłkiem i cebulką, jajka w sosie wiosennym ( przepis podany wcześniej

Kuchnia Beaty
Ziemniaki pieczone po szwedzku 318

podanie tego warzywa. Możemy je podać do mięsa, ryby, z jajkiem sadzonym lub jako danie samodzielne – z jogurtem, czy z maślanką. Ja do ziemniaków pieczonych po szwedzku podałam barszcz… ze śledzi. Ale o tym – nastepnym razem. Smacznego. Ps. Podczas pieczenia nie ma potrzeby obracania ziemniaków. Jeżeli używamy młodych ziemniaków nie obieramy ich.     Wydrukuj przepis The post Ziemniaki pieczone

mojewypiekiinietylko
Uszka z kapustą i grzybami 184

Uszka z kapustą i grzybami od zawsze kojarzyły mi się ze świętami Bożego Narodzenia. Idealnie pasują do gorącego, czerwonego barszczu.  Wbrew pozorom ich przygotowanie nie jest trudne. Niestety wylepienie uszek jest bardzo czasochłonne, dlatego polecam je zrobić kilka dni przed Wigilią. Surowe uszka można ułożyć na talerzu i w takiej formie zamrozić.  Dzięki temu uszka podczas mrożenia

Ugotować
Paszteciki z mięsem 191

Paszteciki z mięsem są to drożdżowe małe wypieki nafaszerowane mięsnym nadzieniem. Idealnie pasują do kubka gorącego barszczu.  Po upieczeniu możecie je zamrozić. Dzięki temu, gdy najdzie Was ochota na domowe paszteciki będziecie mogli zajadać się świeżymi drożdżowymi kąskami. Najlepiej, aby po wyjęciu ich z piekarnika odczekać 2-3 godziny, a następnie ponownie wstawić je do piekarnika i lekko podgrzać

Ugotować
Miseczki chlebowe na kefirze 161

chrupiąca. Miseczki chlebowe można upiec wcześniej i przechowywać zamrożone. Można upiec je kilka dni wcześniej i do samego serwowania podgrzać 10 minut w 200 stopniach w piekarniku. Żurek, czy barszcz biały podany w talerzu, jakim są miseczki chlebowe smakuje wyśmienicie. Warto już pomyśleć o przygotowaniach do świąt, żeby nie robić wszystkiego na ostatnią chwilę.   Składniki: - 700 g mąki pszennej

dom-agi.pl
Drożdżowe paszteciki z pieczarkami 360

Bardzo szybki przepis na piątkowy obiad, do tego kubek czerwonego barszczu i jest pysznie. Co prawda paszteciki kojarzą mi się z weselem i ciepłym posiłkiem po północy. Jednak mi to nie przeszkadza i co jakiś czas paszteciki pojawiają się u nas w domu w rożnej odsłonie.  Składniki:  ciasto podstawowe drożdżowe  560 g mąki

Niezły Młynek
Francuskie paszteciki 155

dodatkiem smażonych pieczarek w cieście francuskim. Szybka, prosta i smaczna przekąska, która wyjątkowo dobrze komponuje się z sosem (polecam  bbq ), może być również potraktowana jako dodatek- tradycyjnie- do barszczu czerwonego lub jako danie obiadowe- z duuużą porcją surówki :) Polecam! * ugotowane/upieczone mięso z kurczaka- 250 g * pieczarki- 250 g * cebula- 1 duża * jajka- 2 szt. * ciasto francuskie- 1 duży arkusz

Kraina Miodem Płynąca
Wigilijna zupa grzybowa 148

Wigilijna zupa  grzybowa , podobnie jak wigilijny  barszcz  jest zupą postną . Nie musi nas nasycić  ale rozgrzać żołądek i  pobudzić  apetyt na więcej wigilijnych smakołyków . składniki na 4 porcje 10 dag suszonych grzybów włoszczyzna ( 2 marchewki, 1  pietruszka, 1cebula ,1seler, pół pora ) sól i pieprz odrobinę soku cytrynowego makaron ugotowany wg przepisu na opakowaniu

Smakowite Dania