barszcz - 4003 przepisów (strona:206/267)

Barszcz ukraiński 186

chodziła za mną ta zupa :) Barszcz ukraiński SKŁADNIKI: szklanka fasoli białej ( ja niestety byłam zmuszona do użycia czerwonej z puszki- to nie to samo) 4-5 buraków włoszczyzna cebula kilka ziemniaków natka pietruszki 2 listki laurowe 1 ząbek czosnku bulion na mięsie wołowym ( nie z kostki!) śmietana- ewentualnie sól, pieprz szczypiorek do posypania Jeśli używamy białej

MarciochaKucharzy
Krokiety z pieczarkami. 197

Każdego krokieta obtoczyć w jajku, a następnie w bułce tartej. Na patelni rozgrzać olej i smażyć krokiety z dwóch stron na rumiany kolor. Krokiety podaję z filiżanką czystego czerwonego barszczu

O kuchni z uczuciem
Chłodnik litewski 124

Chłodnik już od dłuższego czasu za mną chodził. Nie pamiętam, bym kiedykolwiek go próbowała. Bardziej kojarzył mi się z wersją zimnego barszczu. Mam w końcu swoje słońce, a dla mnie najlepszy na upał jest zimny arbuz (ale zupy z niego nie zrobię). Teraz dodaję do listy chłodnik litewski :) Choć przyznaję, sam już początek gotowania wzbudził we mnie

Pink Envelope
Krokiety z kaszą i grzybami 162

środku zostawiając spore marginesy. Następnie zakładam boki naleśnika i dopiero zwijam, aby podczas smażenia nie wydostał się farsz. Krokiety smażę na rozgrzanym oleju - bez żadnej panierki. Podaję zawsze z barszczem czerwonym. Jeśli robię więcej krokietów, części nie smażę tylko zamrażam - dzięki temu mam gotowy obiad na następny

Kulinarne Inspiracje
Bułeczki nadziewane pieczarkami + film 254

bułeczki nadziewane pieczarkami to znakomita przekąska w sam raz  na śniadanie i kolację, może również stanowić sycące danie obiadowe. Bułeczki najlepiej smakują  podane na gorąco z czerwonym barszczem lub bulionem . składniki na 4 porcje 8 małych bułek kajzerek 40 dag pieczarek 3 jajka 1 duża cebula 1 szklanka bułki tartej natka pietruszki olej do smażenia czarny pieprz sól

Smakowite Dania
Pierogi 175

Zawieruszony przepis na pierogi...robiłam je daaaawno temu...dopiero teraz robiąc "porządki"dopatrzyłam się , że zapomniałam opublikować ten przepis na pierogi, które robiłam do barszczu . 2 1/2  szklanki mąki 200 ml gorącej wody (lub więcej/mniej, zależy ile mąka zabierze) 1 żółtko 2 łyżki oleju 1 łyżeczka soli dowolne nadzienie Mąkę przesiać do miski, zrobić wgłębienie i dodać resztę

Moje domowe kucharzenie
Barszczyk czerwony 213

wywaru. Grzyby gotuję do miękkości, w osobnym garnuszku. Ugotowane wyjmuję i zostawiam do uszek Około 10 min przed końcem gotowania dorzucam  namoczone śliwki. Następnie dolewam wywar grzybowy Gotowy barszcz przecedzam przez sito, dolewam zakwas z buraków, podgrzewam( nie gotuję), w razie konieczności doprawiam do smaku solą, pieprzem, sokiem z cytryny i cukrem. Barszczyk można pić czysty lub podać

Bea(u)ty kitchen
Farsz na pierogi i uszka 252

wrzucam na wrzące i obiad gotowy :)  Proszę nie mylić ich z ruskimi, bo w tym przypadku są tu same ziemniaki nie ma białego sera. Farsz na uszka do barszczu: Pieczarki - w zależności ile zjemy to albo pół kilo albo kilogram. Pieczarki myjemy i drobniutko siekamy, bądź prościej jest je zmielić maszynką do mięsa, ja nie mam więc muszę siekać

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Zupa fasolowa z burakiem 180

ugotowaniu traci ona swoje charakterystyczne "piegi" i przyjmuje kolor fioletowo-czerwony. W zupie fasolowej niezbyt ładnie by wyglądała, więc postanowiłam połączyć ją z burakiem czerwonym. Wyszło coś a la barszcz ukraiński. Składnik i: pół szklanki wcześniej ugotowanej al dente fasoli z cząbrem burak czerwony (ok. 20 dag) 2 marchewki 2 pietruszki kawałek selera o. 10 cm pora (zielonej części) kawałek

Weekendy w domu i ogrodzie
WIELKANOCNY CHLEBEK 151

ciasto jest gotowe - jeśli nie to zmniejszyć temperaturę do 180 stopni - piec jeszcze 10 minut. PODAWAĆ : - wystudzony z ulubionymi sosami, - sam też smakuje dobrze, - świetnie smakuje z czystym czerwonym barszczem, - na okazjonalne stoły. - można ciasto puchate wyłożyć na większą blaszkę, na wierzch składniki i piec jak pizzę i babeczki, - świetne zamiast kanapaki do pracy, szkoły, w podróż, - można użyć też

Tradycyjna kuchnia inaczej
Życzenia 168

zdjęcie z internetu) Moi Kochani Czytelnicy :) Chciałabym Wam życzyć zdrowych, pogodnych i radosnych  Świąt Wielkanocnych, smacznego barszczu, jajek i wszystkich słodkości a także bardzo mokrego  Śmigusa Dyngusa i  WIOSNY ciepłej i słonecznej! Tego z całego serducha życzy Wam Wasza BLONDYNKA

Blondynka Gotuje
Zalewajka 146

albo się lubi, albo nie. Wybór zależy od Was.  'zalewajka' Składniki (na 5 porcji): - 3 białe kiełbaski - 1 laska dobrej kiełbasy - 1 duża cebula - 1 szklanka zakwasu na barszcz biały/żurek - 2 ząbki czosnku - majeranek suszony - śmietana - 3 l wody - S&P Do garnka z wodą wrzucić białą kiełbasę i gotować ją do miękkości. Kiełbasę wyjąć. Wrzucić pokrojone

CookYourself
Najbardziej wielkanocny deser, czyli... 329

właśnie, czyli co? Z czym kojarzy się Wielkanoc? Oczywiście Wielkanoc od kuchni ;) Z jajkami, białą kiełbasą, żurkiem lub białym barszczem. Niektórym kojarzy się z sernikiem, innym z makowcem, a chyba wszystkim z mazurkami i drożdżowymi babami. Dziś chciałam jednak przybliżyć tradycję, która przywędrowała do nas ze wschodu, a dokładnie z Rosji i Ukrainy. Pascha, bo o niej mowa, nie jest

Ratunku obiad
Żurek wielkanocny z chrzanem 205

Wielkanoc coraz bliżej, zakwas na żurek gotowy ..... ........bo bez  żurku  lub białego barszczu  sie nie obejdzie. Składniki: pęczek włoszczyzny ok. 400 g białej kiełbasy ok. 500 ml  zakwasu na żurek 2-3 suszone grzybki 150  g wędzonki 3 ząbki czosnku 1 płaska łyżeczka majeranku 1 łyżka  tartego chrzanu 1/2 szklanki słodkiej śmietany  sól

Zakamarki mojej kuchni
Biała kiełbasa w sosie chrzanowym 154

chrzanowym. Nie można przesadzić z ilością chrzanu, bo danie wyjdzie zbyt słone, biała kiełbasa jednak ma ten swój wyrazisty smak. Jest to ciekawa alternatywa dla żurku, zupy chrzanowej, czy barszczu, a bardzo smaczna. Składniki: – 80 dag surowej białej kiełbasy; – 250 ml śmietany 30%; – 4 łyżki kwaśnej śmietany 18%; – 2 łyżeczki chrzanu tartego; – 1/4 szklanki mleka

dom-agi.pl