barszcz - 4003 przepisów (strona:199/267)

Wigilijne uszka z farszem grzybowym..i grosik 201

zbierane przez moją ciocię i tradycyjnie suszone. Nie wiem jaka jest u Was tradycja wigilijnych uszek, ale u mnie do farszu dodaje się grosik. Ten komu się trafi w barszczu takie uszko podobno ma mieć finansowe szczęście przez kolejny rok. Nie wiem czy to prawda, bo jeszcze nie udało mi się trafić, ale może w tym roku

Niebieski kubek z kawa
Pierogi z mięsem 136

Pierożki najlepiej smakują polane smażoną cebulką i skwarkami z boczku.Ja muszę mieć do nich obowiązkowo barszcz czerwony. Składniki: Farsz: 0,5 kilograma wołowiny 0,5 kilograma łopatki wieprzowej 2 cebule 3 ząbki czosnku sól,pieprz Ciasto: 1 kilogram mąki 2 szklanki ciepłej wody 1 jajko i żółtko 1/4 szklanki oleju odrobina soli Sposób przygotowania: Mięso gotujemy do miękkości, cebulę kroimy

Bajeczna Kuchnia
ZAKWAS NA BARSZCZ 760

Wigilia to barszcz. Najlepszy ten na domowym zakwasie. A go akurat się przygotowuje kilka minut. Potem już tylko czekamy, aż nabierze aromatu i smaku. Nastawiliście już swój zakwas? Jeśli nie to pomału można się za to zabierać. Składniki: 1,5 kg buraków 2,5 l wody 20g soli kamiennej 2 liście laurowe kilka ziaren pieprzu 2 ziela ang 6 ząbków

Z Majeczką w kuchni
Wigilijny barszcz czerwony na zakwasie 385

najwyraźniej jest na to popyt :-). Sama skusiłam się na kupienie świątecznych ciasteczek speculoos jak się tylko pojawiły. Dzisiaj mam dla Was mój sprawdzony przepis na sztandarową zupę wigilijną - barszcz czerwony, koniecznie na zakwasie! Aromat zupy przygotowanej na zakwasie jest rewelacyjny! Na blogu znajdziecie również przepis na zakwas, aby móc tę pyszną zupę przygotować samodzielnie, aż od podstaw. Czytaj więcej

Pora coś zjeść
Barszcz z buraków suszonych 169

kolacji wigilijnej, tej jedynej w roku obowiązkowo muszą pojawić się tradycyjne potrawy, ale to wcale nie oznacza że musimy je robić zawsze tak samo, choć nie jestem zwolenniczką gotowania barszczu na półproduktach, zawsze go robiłam na naturalnym zakwasie który przygotowywałam wiele tygodni przed wigilią, to tym razem postanowiłam spróbować ułatwień i zrobić go z suszonych buraczków z dodatkiem koncentratu buraczanego

Wanilia i Kardamon
Żurek Wigilijny z grzybami 133

Obok zupy grzybowej i barszczu czerwonego to kolejna tradycyjna zupa, goszcząca na naszym wigilijnym stole. Składniki: 15 dag razowego chleba 5 suszonych grzybów 1 cebula 1/3 szklanki zakwasu 1 łyżka oleju sól do smaku pieprz do smaku liść laurowy ziele angielskie 5 szklanek wody Wykonanie: Zagotować wodę, włożyć pokrojony chleb, pokrojoną cebulę i grzyby. Wlać łyżkę oleju i gotować

Tradycyjna Kuchnia
Krokiety z kapustą i grzybami 139

Uwielbiam domowe krokiety z kapustą i grzybami, które są wspaniałym dodatkiem do wigilijnego barszczu. Nie ma co ukrywać – jest przy nich trochę pracy. Ale zdradzę Wam system, dzięki któremu przygotowywanie krokietów będzie łatwiejsze, a w krokietach będzie królował farsz, zamiast naleśników.     Składniki /30-40 szt./: Naleśniki: 500 ml mleka 500 ml wody gazowanej 500 g mąki pszennej

Pasja Smaku
Gala Gault&Millau od kuchni 140

wątroba/ trawa żubrowa/ estragon Paweł Oszczyk Szef Roku Gault& Millau 2016 – przystawka zimna: wędzony pstrąg/ pietruszka/ mirabelka Michał Kuter Szef Kuchni Tradycyjnej Gault&Millau 2016 – zupa: biały barszcz/ krokiet z wędzonych żeber/ chrupiący boczek/ jajko przepiórcze/ puree z leśnymi grzybami Paweł Dołżonek – danie głowne ryba: dorsz w popiele/ soubise/ kalafior/ gruszka/ vermouth Adrian Klonowski Młody Talent Gault

królestwo garów
Krokiety z wątróbką drobiową w cieście filo 173

ciasto z farszem bardzo delikatnie, dociskamy brzegi ciasta, kroimy wałeczek na ukośne krokiety, smarujemy masłem i pieczemy około 20 -30 min, w temp. 180*C Podajemy ciepłe z czerwonym barszczem. Moje uwagi : Wątróbkę przed smażeniem moczyłam około 30 min. w mleku, a potem osaczyłam na sicie. Każdy z podanych głównych składników tj. wątróbkę, cebulę i pieczarki smażyłam oddzielnie. A pokrojony

Proste Potrawy
Wigilijne paszteciki z kapustą, grzybami i żurawiną (kapuśniaczki) 139

żurawiny, posypane kminkiem lub czarnym sezamem to jedno z tych dań, które dość mocno kojarzą mi się ze Świętami w moim domu rodzinnym. Idealnie komponują się z czerwonym wigilijnym barszczem.   Składniki (na 15-20 pasztecików):   Ciasto drożdżowe na maślance: 280 gram mąki pszennej 30 gram rozpuszczonego masła 5 gram suchych drożdży lub 15 gram świeżych 1 jajko

Mango Papaja
Sałatka śledziowa w buraku 136

Buraki umyć, nie obierać, obciąć końcówki, ugotować al dente. Nie można ich rozgotować. Buraki ostudzić, obrać ze skórki. Delikatnie wydrążyć. (To co wydrążymy zużyć na sałatkę, dodać do chrzanu, barszczu...). Wymieszać olej z octem. Do każdego buraka wlać trochę marynaty i odstawić, najlepiej na 12 godzin w chłodne miejsce. Filety przekroić wzdłuż na pół, a następnie w paski szerokości około

królestwo garów
Grzyby i warzywa jesienne - podsumowanie akcji 191

Beaty Zupa jarzynowa z fasolą autorka: Beata12 z bloga W królestwie smaków Beaty JESIENNA ZUPA Z CIECIORKĄ I JARMUŻEM autor: kar_nowak z bloga Mam to na widelcu Zupa Barszcz Czerwony w Kremie              autorka: Make Easy Meal z bloga Make Easy Meal Dania obiadowe „Pizza” nordycka na orkiszowym

Weekendy w domu i ogrodzie
Paszteciki z pieczarkami . 194

duży prostokąt , nałożyć połowę  farszu , zwijać jak roladę. Z wałka wycinać romby . Paszteciki posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w temperaturze 180 stopni na złoty kolor. Podawać jako dodatek do barszczu . Smacznego

Sama słodycz i szczypta chili
Szybkie uszka z grzybami 124

Uszka możemy popakować w torebki i zamrozić , a przed podaniem rozmrozić i obgotować w wodzie. Gotowe uszka podajemy z barszczem czerwonym

Bajeczna Kuchnia
Pierogi z kapustą i grzybami 140

Pierogi możemy podać na kolację Wigilijną, lub na piątkowy obiad jako dodatek do barszczu. Składniki: Farsz: 2 kilogramy kapusty kiszonej 2-3 garście suszonych grzybów 4 cebule sól,pieprz olej lniany lub rzepakowy Ciasto: 1 kilogram mąki 2 szklanki ciepłej wody 1 jajko i żółtko 1/4 szklanki oleju odrobina soli Sposób przygotowania: Grzyby zalewamy gorącą wodą ,i tak pozostawiamy

Bajeczna Kuchnia