barszcz - 4003 przepisów (strona:203/267)

Uszka z grzybami do czerwonego wigilijnego barszczyku 160

brzegami. Tak przygotowane uszka wrzucamy do wrzącej osolonej wody z łyżką oleju i gotujemy od momentu wypłynięcia na wierzch ok minuty. Rozkładamy tak, aby się nie zlepiły. Podajemy zalane barszczem czerwonym. Pycha - smak świąt

ChilliJemy
Ekspresowa nalewka miętowa 146

konkretna, jest jedną z moich ulubionych z kilku względów. Primo - jest naprawdę ekspresowa; na "przegryzienie się" spokojnie wystarcza jej miesiąc, secundo - jest prosta, jak drut, tertio - tania, jak barszcz i wreszcie quarto - jest PRZE-PYSZ-NA. ;) Liście mięty siekamy i odmierzamy ich łyżkę stołową, po czym przesypujemy je do słoika i zalewamy spirytusem. Mieszamy i odstawiamy na tydzień w ciemnym

Kuchenna Kontrrewolucya
Paszteciki z kapustą i grzybami 189

posługując się widelcem, spłaszczając nim brzegi gotowych pasztecików. Na koniec po wierzchu smarujemy każdy rozmąconym jajkiem i pieczemy w 180 stopniach przez około pół godziny. Oczywiście najlepsze z czerwonym barszczem

Kuchenna Kontrrewolucya
Chłodnik litewski 177

Chłodnik litewski, podobnie jak barszcz ukraiński, pierogi ruskie i karp po żydowsku, to podstawowe danie kuchni polskiej - niegdyś wielonarodowościowej i wielokulturowej. Jego podstawowym składnikiem jest botwina - młode liście, ogonki liściowe i korzeń buraka ćwikłowego. Wartość odżywcza botwiny jest bardzo duża. 100 g botwiny dostarcza ok. 33 kcal, niewielkich ilości białka i węglowodanów. Buraki są zasadotwórcze i działają odkwaszająco na organizm

W SMAK
Zupa grzybowa z suszonych grzybów 272

świątecznych przepisów zapraszam Was dzisiaj na zupę grzybową. Co dom, to inna tradycja świąteczna, także ta tycząca się przyrządzania określonych potraw. Zazwyczaj na świątecznym stole królują takie zupy jak barszcz z uszkami, zupa rybna czy właśnie zupa grzybowa. Ta ostatnia pojawia się u mnie w czasie Wigilii. A u Was jakie zupy wiodą prym? :) Zatem - dzisiaj przepis na zupę grzybową

My simple kitchen
Kremowa zupa z buraków i czerwonej fasoli 159

Barszcz czerwony to obowiązkowe świąteczne danie. To popularna w Europie Środkowej i Wschodniej zupa. W Polsce pojawiła się już w XVI wieku. Oto moja wersja zupy z czerwonych buraków. Składniki 3 buraki 1 ziemniak 3 szklanki bulionu warzywnego 1 puszka czerwonej fasoli sól ziołowa pieprz 2 łyżki ciemnego octu balsamicznego 4 łyżki jogurtu naturalnego Buraki i ziemniaka obieramy i kroimy

My Chcemy Jeść
Świąteczna zupa chrzanowa 181

Którą zupę wybrać na świąteczny obiad? Żurek czy biały barszcz? Obie propozycje mają liczne grono zwolenników, ale ja w tym roku stawiam na lekką zupę chrzanową. Składniki (na cztery porcje) 1 cebula 3 ząbki czosnku 6 ziemniaków 750 ml bulionu warzywnego 2 – 3 łyżki tartego chrzanu 1 jogurt naturalny 1 łyżka oliwy z oliwek 1 ½ łyżeczki majeranku sól świeżo mielony

My Chcemy Jeść
Domowy zakwas na żurek 144

Żurek (czy przez niektórych nazywany barszcz biały) jest tradycyjnym, staropolskim daniem. Powstaje na zakwasie z mąki i chleba. Dziś krótko i zwięźle: czyli jak zrobić domowy zakwas? Składniki: 1 szklanka mąki żytniej 4 ząbki czosnku 1 skórka razowego chleba Sól Cukier Wykonanie 4 l wody zagotować i ostudzić. Następnie wlać do kamionki, dodać mąkę żytnią i zmiażdżony czosnek. Posolić

Tradycyjna Kuchnia
Paluszki drożdżowe do barszczu 105

Barszcz możemy jeść tradycyjnie z uszkami, bądź z kruchymi, słonymi paluszkami. Składniki: 0,5 kg mąki 5 dag drożdży 1 masło lub 1 margaryna ½ szklanki śmietany 2 jaja 1 łyżka octu 1 łyżka cukru Łyżeczka soli i kminek 2 łyżki ciepłego mleka Wykonanie: Drożdże rozpuszczamy w ciepły mleku, wsypujemy mąkę, dodajemy śmietanę, 1 jajo, miękkie masło. Przyprawiamy solą i cukrem

Tradycyjna Kuchnia
Ślimaczki drożdżowe z kapustą i grzybami do barszczu 164

racji zbliżających się świąt komponuję już od jakiegoś czasu wigilijne menu. Był barszcz, były uszka, były paluszki drożdżowe z kminkiem. Pora na moje ulubione ślimaczki z kapustą i grzybami. Składniki na ciasto: 30 dag mąki 15 dag margaryny ½ szklanki śmietany 2 dag drożdży Sól i gałka muszkatołowa do smaku Nadzienie: ½ kg kapusty ½ szklanki grzybów suszonych 1 cebula 2 łyżki tłuszczu

Tradycyjna Kuchnia
Rolada Walentynowa 163

zmielić i rozłożyć na cieście francuskim. Po środku farszu położyć marchewki, zwinąć jak roladę i zapiec w temp 200 stopni przez około 15minut. Gotową roladę można podawać z czerwonym barszczem

Tradycyjna Kuchnia
Bułeczki drożdżowe z soczewicą 187

Uwielbiam drożdżowe wypieki. Na nadchodzący weekend przygotowałam trochę smacznych bułeczek na słono- z soczewicą. Idealnie smakują z ciepłym barszczem. Składnik na ciasto: 70 dag mąki 5 dag drożdży 3 jaja 1 żółtko 3 łyżki oleju 1 łyżka cukru 1 ½ szklanki mleka Składniki na nadzienie: 20 dag czerwonej lub zielonej soczewicy 1 czerwona papryka 2 cebule 1 łyżka ketchupu 1 łyżka

Tradycyjna Kuchnia
Lekki barszczyk z botwinki 130

Letnia wersja tradycyjnego barszczu. Składniki:  1 pęczek włoszczyzny 1 pęczek botwinki 1 łyżeczka masła 1 pęczek zielonego kopru 1 szklanka zakwasu buraczkowego lub kwaszonych ogórków ½ szklanki słodkiej śmietany sól do smaku cukier do smaku Wykonanie: Warzywa umyć, drobno pokroić, osolić, lekko poddusić na maśle, zalać wrzącą wodą i gotować. Po 25 minutach dodać posiekaną botwinkę i gotować jeszcze

Tradycyjna Kuchnia
Knedle kukurydziane bezglutenowe 155

kukurydzianą i na końcu sztywno ubitą pianę z białek. Masę delikatnie wymieszać, przyprawić, kłaść łyżką kluseczki na osoloną, wrzącą wodę i gotować 10 minut. Podawać polane masełkiem lub do barszczu. * niektóre śmietany mogą zawierać gluten, warto zatem zwrócić uwagę na ich skład

Tradycyjna Kuchnia
Barszcz z grzybami na powidle śliwkowym 151

Nietypowy przepis na tradycyjną zupę- barszcz czerwony. Dodatek grzybów i śliwek dodaje jej wyjątkowy aromat i smak. Składniki: ½ kg kości 75 dag buraczków ćwikłowych 5 grzybów suszonych 1 łyżka powidła śliwkowego 1 cebula 1 łyżka smalcu 1 łyżka mąki 1 szklanka kwasu buraczanego sól do smaku cukier do smaku pieprz do smaku Wykonanie: Buraki dokładnie umyć i upiec w piekarniku

Tradycyjna Kuchnia