barszcz - 4003 przepisów (strona:209/267)

Kwas buraczany - wiosenna odnowa 191

cenę za całe to dobro :). Kwas buraczany można przechowywać klika miesięcy w lodówce. Jedna szklanka surowego kwasu wypita dziennie może zdziałać cuda. Jest też znakomitym produktem do przygotowania czerwonego barszczu bez gotowania, tzn. dodajemy go do wcześniej przygotowanego wywaru/zupy i serwujemy. Z ukiszonych buraków można wycisnąć sok w sokowirówce, są też świetnym dodatkiem do sałatek, i mają znacznie więcej substancji

SzczyptaSmaQ
Naleśniki na krokiety 511

Krokiety to tak naprawdę zapiekane naleśniki nadziewane farszem. Krokiety mogą być podawane jako danie główne, mogą być dodatkiem do czerwonego barszczu, krokiety można przygotować na wiele sposobów. Jednak podstawą każdego rodzaju krokieta jest właściwe ciasto. Przedstawiam świetny przepis na naleśniki na krokiety. Składniki: 300g mąki 1 szklanka wody gazowanej 2 szklanki mleka 3 jajka szczypta soli szczypta pieprzu Nalesniki

Naleśniki
Biała kiełbasa II 235

zrobimy domową kiełbasę o której wszystko wiemy - nie prędko wrócimy do tej ze sklepu. A może nigdy. Wywar z parzenia kiełbasy to znakomita podstawa do żuru i białego barszczu.  składniki 1kg karkówki wieprzowej, -  Ø  8 2,4 kg boczku, -  Ø  5 1,6 kg łopatki wieprzowej, -  Ø  8 30 dkg giczy wołowej

Stare Gary
Jedzmy polskie jabłka 201

Krem z selera z jabłkami i serem Stilton - 17 listopada 2014 Maślankowe muffiny z jabłkiem - 7 listopada 2010 Crumble jabłkowe – szybki deser na ciepło - 28 stycznia 2014 Wigilijny barszcz z pieczonych buraków - 11 grudnia 2014 Proste ciasto jabłkowo-orzechowe - 4 lutego 2014 Koktajl z jabłka, selera naciowego, ogórka i pomarańczy – odchudzająco-antycellulitowy - 11 lutego 2014 Domowy mus jabłkowy

Moja Delicja
Barszcz czerwony 331

sycąca zupa. Z dużą ilością warzyw, bo taką lubię najbardziej. Ma piękny kolor dzięki dodania dużej ilości buraków. W moim domu często gości na stole. Post Barszcz czerwony pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje

Marta Gotuje
Buraczane 'kaszotto' z pieczarkami 206

Ziarenka kaszy dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą i wrzucamy na rozgrzaną oliwę. Mieszamy 2 minuty. Wlewamy wino i cały czas mieszając, odparowujemy. Teraz chochelka po chochelce dodajemy barszcz. Za każdym razem czekamy, aż kasza pochłonie cały płyn. Po dodaniu ostatniej chochelki, czekamy aż kasza wchłonie tylko połowę płynu. Zdejmujemy z ognia, dodajemy parmezan, masło i pieczarki; dokładnie mieszamy. Wykładamy

My Culinary Art
Jarskie krokiety z nadzieniem gryczano – pieczarkowym 189

oleju z każdej ze stron. Pamiętajcie by panierowane krokiety piec na gorącym tłuszczy, gdyż położenie na zimny może sprawi, że panierka zacznie nam odpadać. Krokiety można podawać z barszczem lub same. Dobrze też je zrobić w większej ilości i zamrozić, wówczas możemy je odmrażać, gdy tylko przyjdzie nam na nie ochota lub gdy potrzebujemy coś na szybki obiad

Smakowy Raj
Tradycyjne mięsne krokiety 198

czym pieczemy na rozgrzanym tłuszczu. Pamiętajcie by panierowane krokiety piec na gorącym tłuszczy, gdyż położenie na zimny może sprawi, że panierka zacznie nam odpadać. Krokiety można podawać z barszczem, bulionem lub same. Dobrze też je zrobić w większej ilości i zamrozić, wówczas możemy je odmrażać, gdy tylko przyjdzie nam na nie ochota lub gdy potrzebujemy coś na szybki obiad

Smakowy Raj
Krokiety z kapustą i pieczarkami, czyli szczypta klasyki :) 192

złoty kolor z każdej ze stron. Pamiętajcie by panierowane krokiety piec na gorącym tłuszczy, gdyż położenie na zimny może sprawi, że panierka zacznie nam odpadać. Krokiety można podawać z barszczem, bulionem lub same. Dobrze też je zrobić w większej ilości i zamrozić, wówczas możemy je odmrażać, gdy tylko przyjdzie nam na nie ochota lub gdy potrzebujemy coś na szybki obiad

Smakowy Raj
Przysmak Samuraja, czyli sajgonko - krokieciki z mięskiem i sezamową nutką :) 204

założyć boki do środka. Następnie panierujemy w rozmąconym jajku i bułce tartej wymieszanej z sezamem. Na koniec smażymy obustronnie na oleju. Sajgonko - krokieciki podajemy jako dodatek do bulionu, barszczu, sałatek, ziemniaków, ale są też pysznym daniem samym w sobie :) No i oczywiście wskazówka: Sajgonko - krokieciki smażcie na gorącym tłuszczu by panierka nie odpadła i by delikatne płatki ryżowe nie przykleiły

Smakowy Raj
Dzienny jadłospis z soboty 9. lutego z przepisami 176

Przepisy dostępne są po kliknięciu w nazwę :) Śniadanie: Chlebek z sardynką, a do picia zielona herbatka z pigwą Obiad: Barszcz ukraiński Deser: Kasztanki + kawa zbożowa Kolacja: Hot dog, a do picia rooibos R E K L A M A google_ad_client = "ca-pub-5566741004431373"; /* video */ google_ad_slot = "1319547379"; google_ad_width = 300; google_ad_height = 250; var linkwithin

Smakowy Raj
Wielkanoc 2013 :))))) 188

SMAKOWY RAJ Konsumowaniem świątecznych jaj Potem szyneczka, Schabik, Wędzonka, Biała kiełbasa, Tatar, Golonka, A gdy obrzydną im już zakąski, Zaraz dostają kawałek gąski, Frytki, Czerwonej ciut-ciut kapusty I barszcz na szynce pieprzny i tłusty, Do tego chlebek Masło, I sól, A w międzyczasie Gul, Gul, Gul, Gul. Wreszcie makowiec, Placek, Mazurek, Sernik, Rolada, Kilka ptifurek, Dwie kawy, gorzkie Kompotu

Smakowy Raj
Krokiety ze szpinakiem i serem gouda 239

krokiety z mięsem). Po zrobieniu wszystkich krokietów, panierujemy je w rozmąconym jajku i bułce tartej, a następnie smażymy na gorącym oleju na złoty kolor. Krokiety można podawać z barszczem, bulionem lub same. Dobrze zrobić większą ilość krokietów i zamrozić, wówczas możemy je odmrażać, gdy tylko przyjdzie nam na nie ochota lub gdy potrzebujemy coś szybkiego na obiad, czy kolację

Smakowy Raj
Chłodnik litewski 163

Chłodnik już od dłuższego czasu za mną chodził. Nie pamiętam, bym kiedykolwiek go próbowała. Bardziej kojarzył mi się z wersją zimnego barszczu. Mam w końcu swoje słońce, a dla mnie najlepszy na upał jest zimny arbuz (ale zupy z niego nie zrobię). Teraz dodaję do listy chłodnik litewski :) Choć przyznaję, sam już początek gotowania wzbudził we mnie

pink envelope
Cygany, czyli sałatka Wileńska 338

już wcześniej wspominałam moja Mama pochodzi z Wilna i od czasu do czasu potrawy z tamtego regionu, takie jak barszcz, uszka, kartacze, babka ziemniaczana ze skwarkami, chłodnik, kiszka ziemniaczana czy dzisiejszy bohater mojego  wpisu cygany, goszczą na naszym stole.Kuchnia z Kresów, podobnie jak nasza Polska , do lekkich nie należy, ale w 100% jest warta wypróbowania. Składniki : 4  podłużne

Gosia gotuje