pokrojonymi pieczarkami z cebulą, przyprawić pieprzem, cukrem i wymieszać wszystko z tartą bułką - na każdy naleśnik nakładać farszu tyle ile lubimy i zawijać naleśniki naleśniki najlepiej smakują z czerwonym barszczem do picia lub z czym się lubi................SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięsmak piwa nie jest wyczuwalny w cieście :) Polecam Wam taką przekąskę. Robi się szybko, znika błyskawicznie ;) Pasuje nie tylko do piwa, ale również jako dodatek do zup: od czystego barszczu po gęste kremy. Jak już wspomniałam, to ciasto wykorzystałam do przygotowania dwóch innych potraw: tarteletek z ananasem i pieczonych pierożków ze szpinakiem . Smacznego! baner autorstwa Magdy W tym miesiącu
Codzienna kuchnia niecodziennakawowy Mikołaj Piernik staropolski Tort piernikowy Ciasteczka misie Ciasteczka z kremem karpatkowym Czerwononose rudolfy Rogaliki z orzechów laskowych Pierniczki z marcepanem Ciasteczka z maszynki Cieszyńskie koniczynki Mikołaj Zakwas buraczany Barszcz czysty Krokiety z mięsem Kapuśniaczki Kruche babeczki Kokosanki Pomarańczowe paluszki Domowy cukier waniliowy Sałatka Rogaliki z białym makiem Likier piernikowy Miodownik Ciasteczka z orzechami Kasztanki
Ala piecze i gotujeŚwięta Bożego Narodzenia Ćwikła Zakwas na barszcz Barszczyk Piernik Biszkopty bałwanki Pierniczki Ryby: mintaj w panierce
prawdziwe jedzeniewarzywo niezwykłe o pięknej intensywnie czerwono-fioletowej barwie, niezwykłym smaku, który zmienia się podczas obróbki termicznej. Niektórzy je kochają, inni nienawidzą. Ja znajduję się gdzieś pośrodku. Uwielbiam wszelkie barszcze z jego udziałem, ale w formie zasmażanej, czy surówkach tylko go toleruję. Dzięki procesowi pieczenia burak zyskuje niezwykłą słodycz, natomiast dodatek innych warzyw, mleka kokosowego i ostrej papryki tworzy fenomenalną kompozycję
Food SquareMożemy na pierogach zrobić delikatny wzorek, posmarować roztrzepanym jajkiem i do nagrzanego pieca na ok. 15 minut w temp. 180 st. C. Gotowe. Znakomicie smakują z czerwonym barszczem. Smacznego
Maminek kulinarnypieca na 15 minut w temp. 180 st. C. Gotowe. Możemy je wykorzystać na wigilijnym stole-zastą pią nam popularne paszteciki podawane do czerwonego barszczu a dodatkowo będą ozdobą świątecznego stołu. Smacznego
Maminek kulinarnyKapuśniak, biały barszcz czy żurek inaczej smakują podane we własnoręcznie upieczonym chlebku. To również doskonała dekoracja stołu. Upieczemy sobie taki chlebek. Na 5-6 chlebków potrzebujemy: -ok. 1,5 kg mąki pszennej typ 650 -10 dkg drożdży -2,5 szklanki ciepłej wody -3 łyżeczki cukru -3 łyżeczki soli Drożdże rozcieramy z cukrem, dodajemy szklankę wody, szklankę mąki
Maminek kulinarnypodać na słodko z owocami, np. truskawkami i śmietaną, ze skwarkami i szczypiorkiem, polane roztopionym masłem a także można je podać z czerwonym barszczem lub rosołem. Dobrze również smakują odsmażone na patelni
Maminek kulinarnySmarujemy roztrzepanym białkiem jajka. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 st. C. Pieczemy do zrumienienia ok. 15 minut. Smakują wybornie z czerwonym barszczem. Smacznego
Maminek kulinarnyPostanowiłam zrobić dzisiaj kulinarną niespodziankę mojemu dziecku. Będą nią naleśniki, które lubi prawie tak bardzo jak rosół, barszcz, jajko sadzone (tzw. "płaskie jajko").... Zwykle serwuję je z dżemem od babci, dzisiaj podam je w wersji wiosennej ze świeżymi owocami i serkiem waniliowym. Mam nadzieję, że wywołają uśmiech na małej buzi;) Naleśniki: szklanka mleka 2 jajka 150g mąki
Smakowity Blog KulinarnySmażymy na dużej ilości oleju z każdej strony na złocisto-brązowy kolor. Po usmażeniu odkładamy na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Podajemy na ciepło, jako dodatek do barszczu
Smakowity Blog Kulinarnyzalepionym pierogu delikatnie się ścina, ale pozostaje bardzo soczysty. Podajemy je z dodatkiem gęstej, kwaśnej śmietany, octu lub musztardy rosyjskiej. Mogą być też doskonałym dodatkiem do rosołu lub barszczu. Od pokoleń sposób przygotowania pielmieni był ten sam. Gospodynie syberyjskie lepiły setki pielmieni, wystawiały je za okno na siarczysty syberyjski mróz. Mężczyźni udając się na polowanie, czy po prostu w daleką
Smakowity Blog Kulinarnyślimaki-kapuśniaki. Farsz czyli duet kapusty kiszonej i czerwonej to mój mały eksperyment. Przyznaję, że udany. Ślimaki polecam na ciepło lub na zimno jako przekąskę lub dodatek np do barszczu. Farsz Składniki: 200g kiszonej kapusty 1/4 główki czerwonej kapusty 1 cebula garść suszonej żurawiny 1 łyżka smalczyku roślinnego Smakowita Pajda z cebulką i jabłkiem sól, pieprz cukier do smaku
Smakowity Blog KulinarnyPrzepisy na Boże Narodzenie, Wigilię. Przepisy na Święta Bożego Narodzenia. Przepisy tradycyjne i nowoczesne. Rodzinne przepisy na dania wigilijne i świąteczne.Barszcz wigilijny z uszkami, pierogi z kapustą i grzybami, Kapuśniaczki wigilijne – paszteciki z kapustą i grzybami. Leczo rybne ze śledzi, Ryba w galarecie, łosoś w galarecie. Sałatki na święta, sałatki na Boże Narodzenie, sałatki […] The post Przepisy
Kulinarne Przeboje