barszcz - 4003 przepisów (strona:222/267)

R... Ryba po grecku! 399

Jest w moim menu kilka dań, które spożywa się u nas tylko w Wigilię. W naszym TOP5 znajduje się barszcz z uszkami (wszystko home made!), karp pieczony z pieczarkami, tatar z łososia, pierogi z kapustą i grzybami oraz... ryba po grecku! Zazwyczaj jemy ją rano na śniadanie, jednak dziś postanowiłam przyrządzić ją na obiad. Trochę pracochłonna, ale czasem fajne pokrzątać

Kitchens Alphabet
Schab z rukolowym pesto, oliwkami, suszonymi pomidorami i mozzarellą 146

wiem jak Wy, ale ja w święta chętnie dojadam pozostałości z Wigilii... pierogi, barszcze. A kompot z suszu mogłabym pić na okrągło. Jeśli jednak nie przewidujecie, że coś pysznego przetrwa na świąteczny obiad, polecam dużą porcję mięsa w zanadrzu. Pieczony schab, szynka czy karkówka świetnie sprawdzą się na śniadanie, kolację lub przyjęcie rodzinne. A na świąteczny obiad proponuję roladę

Czerwień i błękit
Najlepsze pierogi na Wigilię 398

tego, co znam z rodzinnego domu! W związku z tym aktualnie raczę nas moimi ulubionymi wigilijnymi, polskimi daniami. Pokazałam Wam przepis na krem z buraczków, który świetnie zastąpił barszcz. Do niego podałam moje ukochane pierogi - mogłabym je jeść cały rok, ale przygotowuję tylko w grudniu. Inaczej chyba straciłyby swoją magię... Tych pierogów nie pamiętam z wczesnego dzieciństwa. Wtedy moim największym

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Buraczki ćwikłowe z tartym chrzanem 186

Burak to jedno z moich ulubionych warzyw.Do buraczków mam słabość od zawsze.Bez czerwonego barszczu,sałatki z buraczków i ćwikły moja kuchnia nie mogłaby istnieć.Ćwikła to mój ulubiony dodatek nawet do kanapek,także króluje w mojej kuchni przez cały okrągły rok,a nie tylko od święta.Smak ćwikły w głównej mierze zależy od jakości buraków,dlatego najlepiej byłoby zaopatrzyć się

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kruche ślimaczki z kapustą i grzybami 159

Dziś miałam piec paszteciki do barszczu na Wigilię ale poszłam troszkę w drugą stronę i zrobiłam pyszne kruche ślimaczki. Pójdą do zamrożenia a potem na chwilkę do piekarnika i będą jak znalazł. Po co stać przy garach od świtu do nocy jak można niektóre dania zrobić wcześniej i zamrozić ? Ja właśnie to co mogę przygotuję wcześniej, gdy byłam młodą mężatką

Ewa w kuchni
Barszczyk Wigilijny 141

warzywny podgrzać i do wrzącego dodać: majeranek, pieprz, ziele angielskie. Dodać starte buraki razem z sokiem, który puściły i gotować do 5 minut doprawiając solą i pieprzem. Barszcz przecedzić przez sito i dodać wywar z grzybów (razem z grzybami) oraz sok z cytryny. Po rozlaniu do talerzy można jeszcze doprawić majerankiem i pieprzem. linkwithin_text

Świat Domowej Kuchni
Drożdżowe paszteciki z kapustą i pieczarkami 539

sezam Napiszę krótko... najpyszniejsze paszteciki jakie próbowałam. Kruche z zewnątrz, mięciutkie w środku i wypełnione po brzegi aromatycznym farszem z kapusty i pieczarek. Idealne jako dodatek do Wigilijnego czerwonego barszczu. Zaczynamy od przygotowania farszu. Możemy przygotować go nawet dzień wcześniej. Kiszoną kapustę przełożyć do garnka i zalać zimną wodą. Gotować około 1 godziny, do momentu aż kapusta zmięknie

Świat Domowej Kuchni
Jaśki makowo-sezamowe 132

śmietaną i pędzelkiem posmarować krążki. Następnie posypać je makiem wymieszanym z sezamem (fot.2) . Piec około 10-15 minut w temp. 220ºC. Jaśki to wyśmienita przekąska np. do czerwonego barszczu lub na wieczorne posiedzenia do piwka

Świat Ciasta
Krokiety 156

parmezan lub inny dowolny ser i zwijamy krokieta. jeśli mamy na przykład bigos czy kapustę z grzybami także możemy dodać do środka krokieta i mamy dodatek do wigilijnego barszczu

upichcic
Różowe naleśniki z jogurtem i malinami 174

pomysłem dla dzieci niejadków! Na takiego różowego z całą pewnością niejedno dziecko z przyjemnością się skusi! Kolor nie jest sztuczny a wywołał go sok z buraczków , które użyłam do barszczu :) Do tego domowy dżem malinowy i ulubiony naturalny jogurt dla przełamania słodkiego smaku! SKŁADNIKI: NALEŚNIKI: - mąka – 2 szklanki - mleko – ok.400 ml - sok z buraków – ok.50 ml - jajko

Ostra na Słodko
Wigilijny żur z grzybami 163

Wigilię moja mama podaje dwie zupy: czysty barszcz z uszkami z nadzieniem z suszonych grzybów oraz żur z mocnym aromatem grzybów, które nałogowo przez całe lato i jesień zbiera mój tata. Do tej pory nigdzie nie jadłam smaczniejszego żuru niż w rodzinnym domu, choć staram się za każdym razem dogonić smak maminej potrawy... Grzyby zbieramy już sami, bo nałóg grzybiarski

Czerwień i błękit
Zupa krem z pieczonych buraków z gruszkami i imbirem / Cream of roasted beet soup with pears and ginger 234

Przepyszna, kremowa i bardzo rozgrzewająca zupa z pieczonych buraków z dodatkiem gruszki i imbiru, podana z kwaśną śmietaną i orzechami włoskimi. Doskonała alternatywa dla tradycyjnego barszczu świątecznego. Polecam! Przepis powstał w ramach e-booka z 50 przepisami na zbliżające się Boże Narodzenie we współpracy z serwisem z PierwszegoTloczenia.pl oraz Fooder.pl . Możecie go znaleźć pod adresem http://gwiazdka.fooder.pl/przepisy?showBook=true wraz

karmelowy
Pierogi z mięsem, cebulą i marchewką 190

między czasie na oliwie z oliwek podsmażamy pokrojone w piórka cebulę i paski obranej marchewki. Odcedzamy gotowe pierogi, przekładamy na talerz, podajemy z ziołowymi warzywami. Smakują wybornie z kubeczkiem barszczu

Moja smaczna kuchnia
Postna kapusta wigilijna 344

świątecznych przysmaków, dlatego warto zapamiętać przepis. Kapusta może stanowić odrębne danie na wigilijnym stole, ale świetnie nadaje się też na nadzienia. Można nadziać nią pierogi, uszka czy paszteciki do barszczu. Będzie też wyśmienitą podstawą świątecznego bigosu czy łazanek. Im dłużej się ją podgrzewa tym jest lepsza – najlepiej poświęcić jej co najmniej 2-3 dni. Koniecznie użyjcie kapusty dobrej jakości

Poezja smaku