wiosny, ale można też przełożyć ją do słoików po tygodniu kiedy minie etap najbardziej burzliwej fermentacji. Buraczki, które ukiszą się w kapuście są idealne do wykorzystania w barszczu
Apetyczna babeczkaciasta powoduje, że pochłaniają dużo mniej oleju podczas smażenia. Podawać na gorąco, gdyż mają wtedy chrupiącą skórkę, odgrzewane już nie będą chrupiące. Bardzo dobrym dodatkiem do czeberuków jest barszcz czerwony. Farsz: 80 dag mięsa mielonego, dobre będzie wieprzowe mięso z golonki 1-2 cebule 2 łyżeczki suszonego majeranku sól pieprz oliwa 2-3 łyżki zimnej wody
Apetyczna babeczkamacie zakwas z poprzedniego kiszenia i chcecie przyspieszyć fermentację, dodajcie łyżkę, a buraczki ukiszą się w 3 dni. Można go pić jako sok z kiszonych buraków lub dodawać do barszczu. A z buraczków zrobić sałatkę, na przykład taką :) Smacznego
chwile dla mnieczekoladę/babeczkę/coś słodkiego, a się tego wypiera mając ubrudzoną buzię :-). 8. Wyskoczył jak Filip z konopi. Wyskoczyć jak pieszy pod koła auta/tramwaju/roweru. 9. Tani jak barszcz. Tani jak talerze na przecenie w Home&You. 10. Siedzi cicho jak mysz pod miotłą. Dokładnie tak cicho siedziała cała moja klasa w liceum na lekcji historii. Kiedy
Pora coś zjeśćJeśli chodzi o buraka to są moje początki w jego towarzystwie. Oprócz znanej nam wszystkim surówki z buraka, tartego i marynowanego w słoiczku na zimę i barszczu rzadko pojawiał się na moim stole, traktowany po macoszemu, pyszny ale nigdy nie potraktowałam go zbyt wykwintnie. Dziś to on zasłużył na oklaski, danie niesamowite, wspaniałe... Wręcz cud na talerzu. Buraku- wybacz
Mango Papajagęsto serem żółtym. Wkładamy do piekarnika na około do godziny, aż nam zmiękną ziemniaczki. Wykładamy na talerz- smacznego! Na drugi dzień , jeśli nam zostanie ta oto zapiekanka, gotujemy barszcz biały bądz żurek rzeszowski... i zalewamy nim naszą zapiekankę... Niby jemy to samo..ale jednak nie ,prawda? Wczorajsze zawsze lepiej smakuje...Ja do żura rzeszowskiego dodałam kabanosy i zieloną pietruszkę
Z Kuchni Do Kuchnimięsem nie mają nic wspólnego! Vege kiełbaski białe Polsoja ,są ciekawą alternatywą dla tradycyjnych kiełbas i mięs. Mogą być wspaniałym dodatkiem do tradycyjnych polskich zup, takich jak żurek czy barszcz, jak również stanowić samodzielne danie. Vege kiełbaski białe najlepiej smakują na gorąco – po usmażeniu, zgrillowaniu lub upieczeniu. To produkt 100 % roślinny i ten nie ma osłonek. Co zrobiłam? Obiad
Z Kuchni Do Kuchniwzruszenia, że oto samiec alfa nadszedł i kopulował będzie. Takie buraki towarzyskie. I tu dochodzimy do słowa klucz „burak”. Nie wiem czemu w tym kraju burak to tylko do barszczu, ćwikły z chrzanem i okazyjnie jakiś maniak kuchni molekularnej wyprodukuje z niego piankę, kawior albo kurczaka z frytkami. Dziś pomysł na sałatkę z pieczonych buraków. Można ją podać panu Maślakowi
ladykitchenoknem mroźno i śnieżnie, rozgrzewajmy się więc od środka ! A, że jak pisałam już poprzednio przy okazji barszczu ukraińskiego polski dom zupą stoi, to dziś kolejna odsłona tradycyjnych zup polskich. Tym razem moja propozycja to gęsta i sycąca zupa grochowa, w trochę innym niż to jej klasyczne wydanie. Grochówka kojarzy się
Kulinarne przygody Gatitynaszym domu lubimy zupy. Zarówno te klasyczne, pochodzące z naszego podwórka, takie jak zupa grochowa , barszcz ukraiński czy zalewajka , jak i te z bardziej odległych zakątków Świata. Była już na blogu pekińska zupa pikantno-kwaśna i zupa z pieczonej dyni z mleczkiem kokosowym , dziś kolej na zupę tajską. Jest bardzo prosta
Kulinarne przygody Gatitypończochy Schab pieczony w przyprawach Domowa podsuszana kiełbasa żywiecka Domowa polędwica wędzona Domowa wędzona kiełbasa chłopska Polędwica wileńska Schab karkowy z pończochy Zakwas na żurek Zakwas na czerwony barszcz Zakwas żytnio-owsiany na wielkanocny żurek Pieczywo Chleb tygrysi (dutch crunch bread) Wiejski chleb francuski na zakwasie Bułeczki pszenno-orkiszowe z parmezanem i oregano Maślane rogaliki z makiem Drożdżowy chleb
Kulinarne przygody Gatityrobię bulion na bazie domowej warzywnej pasty bulionowej ) 2 małe marchewki 1 pietruszka kawałek selera 3 - 4 ziemniaki 1 pęczek botwinki 1 szklanka zakwasu na czerwony barszcz 2 - 3 łyżki śmietany sól pieprz posiekany koperek do posypania Wykonanie: W garnku podgrzewamy bulion. Dodajemy do niego marchew, pietruszkę i selera pokrojone w drobną kostkę
Kulinarne przygody GatityJedną z tradycyjnych zup podawanych na wigilijnym stole jest barszcz. Smakowity, rozgrzewający o wspaniałym kolorze i aromacie gości w każdym domu. Jednak w każdej kuchni przyrządza się go nieco inaczej. U nas zawsze na bazie wywaru warzywnego z pieczonymi burakami i zakwasem. Pyszny i prosty w przygotowaniu. Składniki: 1,5 l wywaru warzywnego 5 buraków 250ml zakwasu buraczanego 100g suszonych(...)oraz ziele angielskie i utarte buraki. Gotujemy przez jakieś 10-15 minut. Następnie zupę przelewamy przez sito i odcedzamy wywar. Dolewamy do niego wywar z grzybów* oraz zakwas buraczany. Barszcz podgrzewamy, ale nie gotujemy. Doprawiamy solą, pieprzem, odrobiną cukru, soku z cytryny i majeranku. Podajemy z uszkami :) *Grzyby, które zostały po namoczeniu możemy wykorzystać do bigosu, uszek, tarty
Kolizje SmakówUszka to chyba najbardziej popularny w Polsce dodatek do barszczu wigilijnego na świątecznym stole. Zdecydowanie kojarzą się z dniami świątecznymi i rodzinną atmosferą. Jedyny ich minus to pracochłonność przygotowania, dlatego warto przyrządzić je wcześniej i zamrozić by ze spokojem czekały na 24 grudnia :) Ilość porcji: około 60 średniej wielkości uszek Składniki: Na ciasto: 500g mąki 1 jajko(...)ziela angielskiego, 6 ziarenek pieprzu Przygotowanie farszu: Grzyby moczymy w wodzie przez jakieś dwie godziny, następnie gotujemy do miękkości i odcedzamy. Można również wykorzystać grzyby, które był moczone do barszczu. Odsączone grzyby kroimy na drobne kawałki. Kapustę siekamy. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę, podsmażamy na maśle. W garnuszku umieszczamy kapustę, grzyby oraz podsmażoną cebulę. Doprawiamy solą i pieprzem
Kolizje Smakówkapuśniaczków. Są średniej wielkości, z niezbyt wypieczonego drożdżowego ciasta. No i co? Niech żyją piwne pierogi z kapustą, grzybami i z kminkiem (piwne kapuśniaczki) !!! Polecam takie przygotować do wigilijnego barszczu. Składniki: 3 szkl mąki pszennej, 1 łyżeczka cukru, 1 łyżeczka soli, 200 ml piwa Książęce Burgundowe Trzy Słody 1 op. suszonych drożdży, 3 łyżki oleju rzepakowego 1 żółtko kminek(...)minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. I czekamy na te pyszności. Rewelacja. Zróbcie, polecam. Ja podałam Piwne pierogi z kapustą, grzybami i z kminkiem do czerwonego barszczu. Smacznego! The post Piwne pierogi z kapustą, grzybami i z kminkiem (piwne kapuśniaczki) appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię