chyba że udało nam się to zrobić wcześniej:) )) Dzwonki obsypujemy solą, majerankiem i odstawiamy do lodówki. Z głów, płetw i ogona gotujemy zupę rybną . Jeśli mamy w planach podanie barszczu na wigilię również zaczynamy go przyrządzać zaczynając od upieczenia buraków. Przygotowujemy również galarty z ryby . Do następnego dnia galarty akurat stężeją i będą idealne do podania. Szykujemy rybę po grecku
Kolizje SmakówDzień dobry, Dziś chciałam zaprezentować Wam bardzo ciekawy przepis na dip z pieczonych buraków . Wielu osobom buraki kojarzą się jedynie z tradycyjnym obiadem z mielonym i ziemniaczkami oraz z barszczem, a można z nich przygotować tyle pysznych dań . Choćby sałatkę z ugotowanych buraków, polanych octem balsamicznym i oliwą, posypanych natką i pokruszoną fetą... Jej przygotowanie zajmuje mi tylko 5 minut
Chilli Czosnek i OliwaSkładniki: 3 buraki marchewka korzeń pietruszki kawałek pora kilka ząbków czosnku łyżka soli liść laurowy Przejdź do przepisu na barszcz
w kuchni i w ogrodzieZbliżają się Święta Wielkanocne, z którymi związane są takie tradycyjne zupy jak żur na zakwasie czy biały barszcz. Zakwas najlepiej nastawić na tydzień przed Świętami ale teraz przed Wielkanocą można przygotować na nim żurek postny (bez mięsa) Składniki na zakwas: płatki owsiane lub mąka (ok. 200g) litr przegotowanej wody czosnek, listki laurowe, ziele angielskie, majeranek Kiedyś do zakwasu używano wyłącznie
prawdziwe jedzeniezapasy na zimę. Dostaję od Was pytania jak suszyć grzyby? My suszymy tylko prawdziwki (borowiki), podgrzybki i ewentualnie kozaki. Potem suszone grzyby wykorzystujemy do tradycyjnych wigilijnych pierogów. barszczu z uszkami , czy też do krokietów . Grzyby przeznaczone do suszenia powinny być suche i zbierane w słoneczne dni. Do suszenia wybieramy grzyby jędrne, świeże, grzyby nie mogą być też robaczywe! Grzybów
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięDostał też ich odpowiedni zapas, firma Winiary ostatnio zadbała by mi ich nie zabrakło Tym bardziej, że firma Winiary wypuściła ostatnio serię zup o tradycyjnych smakach: rosół, ogórkową, grochówkę, barszcz, żurek, grzybową, czy pomidorową. Zupy te wg opisu na opakowaniu są w 100 % są naturalne bez konserwantów, glutaminianu sosu i barwników, do tego smakują jak wskazuje nazwa na danym opakowaniu
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępanierujemy je i smażymy jak kotleciki, podobnie ja rydze panierowane smażone. Można też z zielonek przygotować zupę. W zeszłym roku z mrożonych gąsek przygotowałam paszteciki z ciasta francuskiego do barszczu wigilijnego. Zupa z zielonych gąsek to mój przepis na wykorzystanie zielonek w kuchni. 250 g świeżych zielonych gąsek 2 ziemniaki 1 łyżka masła 1 liść laurowy, 2 ziarna ziela angielskie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniębardzo smakować.Do tego ten modry kolor kapusty, pięknie się te gołąbki prezentowały na talerzu. Aby kolor kapusty zachować trzeba podczas gotowania kapusty zakwasić wodę, tak samo jak z barszczem. Gołąbki z modrej kapusty z ryżem i kurkami, czy jak kto woli gołąbki z czerwonej kapusty są bardzo smaczne, polecam! SKŁADNIKI: 1 mała główka modrej kapusty 25 dag kurek
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięTaka przypadkowa zupa. Parzyłam we wrzątku białą kiełbasę na drugie danie. Zawsze w takim przypadku pozostały wywar wykorzystuję do zrobienia na nim zupy ( barszcz biały, żurek lub kartoflanka).Okazało się, że mam z warzyw tylko marchew i kawałek pora + ziemniaki. Dosypałam więc sporo kopru . Zupa jest inna i bardzo smakowita. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchnifarsz jest ten sam. Poza tym można je przygotować nieco wcześniej i zamrozić. A gdy nadejdzie Wigilia wrzucam na gotującą się wodę. I już są gotowe do podania z barszczem. Ciasto 50 dag mąki pszennej 1 jajko 2 łyżki oleju około szklanki ciepłej przegotowanej wody (dodajemy tyle wody ile zabierze mąka) sól Farsz 10 dag suszonych grzybów 2 łyżki
RAROSSAblasze wysmarowanej tłuszczem. Paszteciki posmarować żółtkiem- dzięki temu będą ładnie rumiane. Piec w nagrzanym piekarniku około 20-25 minut w temperaturze 190 C. Ciepłe paszteciki najlepiej smakują z czerwonym barszczem . rrarossa@gmail.com
RAROSSADobre zamiast kanapek na drugie śniadanie czy z kubkiem domowego barszczu czerwonego na podwieczorek. Są mięciutkie, pachnące i delikatne. Polecam :-) Składniki: * na ciasto: 500 g mąki pszennej 100 g roztopionego masła saszetka (7 g) suszonych drożdży 250 ml ciepłego mleka pół łyżeczki soli szczypta cukru *na farsz: 400 g odsączonej i posiekanej kapusty kiszonej 2 marchewki starte na tarce
Kulinarny PamiętnikPyszny i sycący dodatek do czerwonego barszczu. Strudel z ciasta francuskiego z dużą ilością nadzienia z kiszonej kapusty, borowików i żurawiny. Składniki: 1 duży płat ciasta francuskiego 500 g kapusty kiszonej 200 g mrożonych borowików 1 duża cebula 3 łyżki masła 80 g suszonej żurawiny 1 szklanka bulionu pęczek natki pietruszki 2 łyżki oliwy pieprz, sól, cukier 1 jajko
wyzwania kuchennewiem, ale ja zrobię ją 1-2 dni wcześniej i przechowam w lodówce. Następnego dnia tylko nałożę na gotowe ciasto i tarta oraz łazanki gotowe. Zupa grzybowa i czerwony barszcz Grzybowa spokojnie może przeczekać 2 dni. Jeśli brakuje Wam już miejsca w lodówce, na dworze zapewne jest równie dobra temperatura do przechowywania. Ryba po grecku Najlepszy czas to niestety
bastalenaDziękuję i zapraszam do dalszego odwiedzania. 10 najbardziej oglądalnych wpisów w kwietniu: Schabowy wg Magdy Gessler Gulasz z żołądków Miód z kwiatów mleczu Biała kiełbasa z cebulą Barszcz biały wielkanocny Sałatka z pieczarek Ciasto miodowe z masą budyniową Bigos wg Ewy Wachowicz Wielkanocne bułeczki do koszyczka Sałatka z makaronem ryżowym i paluszkami krabowymi
Moje domowe kucharzenie