widok czego Viki nie bedzie sie krzywic, a nie zawsze jest to takie latwe. Ona by pewnie chciala by codziennie na obiad byl do wyboru rosol, pomidorowa, barszcz, ogorkowa, spagetti bolonskie, nalesniki, najlepiej z nutella, racuszki z malinami albo risotto. Przyznam, ze zestaw i tak jest imponujacy, sa mamy ktore maja gorzej niz ja gdy trafi im sie wyjatkowy niejadek
Przysmaki Karolkinowej odslonie? Robiac zakupy wpadly mi w oko sliczne male buraki. O tak, dzis bedzie cos co dobrze znamy, co lubimy, ale jednak w innej wersji. Zapraszam na barszcz, a wlasciwie krem z pieczonych burakow. Krem z pieczonych burakow skladniki: 800g malych burakow 1 cebula 2 zabki czosnku sok z polowy pomaranczy 1 lyzeczka startej skorki z pomaranczy 1 lyzka
Przysmaki KarolkiŚwiąt, niektóre bardzo tradycyjne, inne zaś zupełnie nowe, zaczerpnięte z kuchni europejskiej. Przygotowując tradycyjną kolację wigilijną nie możemy zapomnieć o zupie. W moim rodzinnym domu od zawsze był to barszcz czerwony - czysty, bez zbędnych dodatków. W domu mojego męża tradycyjnie na stole pojawiała się zupa grzybowa. Dziś, gdy układam wigilijne menu, nie mogę więc zapomnieć o połączeniu tych dwóch
Przysmaki KarolkiMimo zę potrawa wygląda na skomplikowaną to wcale taka nie jest i można ją spokojnie przyrządzić nawet dzień wcześniej, gdzie będzie czekalą tylko na podgrzanie i podanie razem z barszczem. Polecam go nie tylko na święta ale taki kulebiak pyszny jest również w ciągu roku. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikKrokiety - chyba nie ma osoby, która by ich nie lubiła z aromatycznym, gorącym barszczem. To także świetny sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu jaki nam pozostaje. Można użyć także do nich gotowego mięsa mielonego, ale ja tego sposobu unikam, jakość tego mięsa mnie nie przekonuje. Ja krokiety robię z mięsa kupionego w kawałku, jeśli się ma maszynkę do mielenia
Bernika - moj kulinarny pamietnikjedyna potrawa jaką niezależnie od regionu w całej Polsce przygotowuje się tradycyjnie na Wielkanoc. Odmian jest wiele, tyle ile gospodyń w Polsce. I niezależnie jak tę zupę nazwiemy czy barszczem białym, żurkiem, żurem czy zalewajką, wszędzie smakuje tak samo pysznie. Na śląsku o naszym żurze mówimy żur żeniaty, bo zawiera ziemniaki i spożywany jest nie tylko na Wielkanoc, ale zazwyczaj
Bernika - moj kulinarny pamietnikmieć nie będę. Na dokładkę najpierw Mama złapała jakiegoś wirusa , a potem poszło łańcuszkiem - teraz mnie też męczy choróbsko. Nie ma więc sensu szykować wielkich Świąt - zrobimy tradycyjnie barszcz biały , białą kiełbaskę , pasztet , jajka i cos tam jeszcze . Jeśli będą jakieś nowinki w przepisach wstawie je po Świętach jak wydobrzeję. A na razie zapraszam do Zakładki Wielkanoc
Buniabaje w kuchniWielkanocny żurek to tradycja. Musi być . I musi być z jajkami i na białej kiełbasie . Co nie znaczy, że nie może być za każdym razem inny
Buniabaje w kuchniszklankami piwa karmelowego i dusić aż płyn odparuje tworząc gęsty , aromatyczny sos .Dodać śmietankę i doprawić do smaku . *Wywar i warzywa z gotowania golonek użyć na zupę np. barszcz ukraiński .Warzywa gotuję tyle co golonki bo wygotowuje się z nich cały smak wzbogacając smak golonek .Takie warzywa na sałatkę niestety już się nie nadają bo są rozgotowane i przechodzą smakiem
Buniabaje w kuchniosobiście ( a i reszta Rodziny) lubię mieć do niektórych II Dań ,,popitkę" tzn. bulion lub inna czystą zupę w filiżance. Czasem gotuję je specjalnie tak jak barszcz czerwony czysty. A czasem wykorzystuję już ugotowany bulion sam lub coś na jego bazie. Zawsze mam zamrożone porcje bulionu -dziś też skorzystałam z zapasu. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniWłaściwie powinnam napisać z serca :). Był krupnik na serduszkach to musi być coś z serduszkami. Nie chciało mi się kleić pierogów- prościej było usmażyć naleśniki. Do tego czysty barszcz czerwony do popicia i obiad gotowy. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniRobiłam już krem z czerwonych buraczków z fasolą ziarnistą. Tym razem postanowiłam ugotować go na kurczaku . A, że nie lubię wkładania ugotowanego mięsa do zupy przy
Buniabaje w kuchniWykorzystałam wywar z gotowania białej kiełbasy na II Danie .Zawsze kupuję dodatkową białą kiełbasę i dodaje ją w różnej formie do zupy ( pulpety, plasterki ).A dodatek
Buniabaje w kuchniSałatka Wigilijna -prosta, smaczna .Robię ją wykorzystując warzywa z wywaru który gotuję na barszcz czerwony .Śledzie zawsze w zestawie na Boże Narodzenie są to po prostu dodaję do sałatki. A drugą sałatkę - taką normalną jarzynową robię na Święta. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchni