chleb - 26176 przepisów (strona:217/1746)

Wędzenie 04.09.12 180

Wędzona i parzona karkówka i szynka  Wędzony i parzony boczek i polędwica

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Łopatka w słoju 229

SUROWIEC -łopatka 2 kg PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -słoiki 350-500 mil -sól 7,5 g/kg -peklosól 7,5 g/kg -pieprz czarny 2 g /kg -pieprz

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Kiełbasa Włodka 204

SUROWIEC I ROZDRABNIANIE BEZ KLASYFIKACJI -łopatka 7 kg 10 mm sitko -karkówka 3 kg szarpak sitko -szynka 3 kg krojona w kostkę 1 cm-2 cm

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Zupa grochowa 178

SKŁADNIKI -groch połówki -ziemniaki -marchew -cebula -wędzona kiełbasa,boczek i skóra wieprzowa - kulki z mięsa mielonego przyprawione jak na kiełbasę np;białą PRZYPRAWY -majeranek -sól -pieprz

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Ogórki małosolne 197

SKŁADNIKI -ogórki 2 kg -woda zimna 2 l -czosnek 1 główka -liście chrzanu,wiśni,porzeczki czarnej -koper pęczek -ziele angielskie zgniecione w moździerzu 10-15 kulek

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Bagietki na płynym zakwasie 134

lepkie) ciasto da lekki miąższ. 3) Mieszaj ciasto przez 7 minut mikserem; lub 8 do 10 minut ręcznie, na lekko natłuszczonej powierzchni. Ciasto można również zagnieść w automcie do chleba nastawiając na odpowiedni cykl. Po zakończeniu, przenieś ciasto do miski by rosło, jak poniżej. 4) Umieść ciasto w wysmarowanej olejem misce, przykryj miskę i odstaw do wyrośnięcia aż zwiększy objętość(...)Uformuj z każdego kawałka wałeczki do 35cm długości, ułuż je conajmniej 10 cm od siebie, połóż bagietki na blaszkę porytą pergaminem lub w specjalnych formach do bagietek. 7) Pokryj chleby lekko wysmarowaną folią spozywczą i zostaw do wyrastania na 1 1/2 do 2 godzin. Pod koniec wyrastania rozgrzej piekarnik do 225°C. 8) Aby uzyskać klasyczny wygląd bagietek, naciąć

Pieguskowa Kuchnia
CHLEB PSZENNO-ŻYTNI - szybki i chrupiący z foremki 145

CHLEB PSZENNO-ŻYTNI - szybki i chrupiący z foremki Jak przygotować szybki i chrupiący chleb pszenno-żytni w domu -wypróbowany przepis krok po kroku. Bardzo prosty w przygotowaniu chleb domowy , wystarczy połączyć wszystkie składniki, dokładnie wyrobić i poczekać, aż drożdże zrobią swoją robotę ;) Potem do piekarnika i gotowe. Ciasto jest raczej luźne, ale nie za bardzo(!), więc pieczemy chleb(...)letniej wody (w razie potrzeby można dolać jeszcze 50ml) 1 torebka drożdży instant 1 łyżeczka soli 1 i 1/2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka nasion kminku + dodatkowa porcja do posypania chleba PRZYGOTOWANIE : Krok 1. Wszystkie składniki na chleb łączymy w misce, wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto - odstawiamy przykryte czystą ściereczką w ciepłe miejsce na 30 minut. Krok 2. Następnie  przekładamy

Moja Książka Kucharska
Łatwy chleb pszenno-żytni z ziarnami na zakwasie 217

Ostatnio zakwas, a dziś chleb. Piekę go na okrągło. Zmieniam tylko rodzaje mąki i ziaren, aby wagowo się wszystko zgadzało i mam za każdym razem troszkę inny, ale zawsze udany i smaczny chlebek. Poza ziarnami wspomnianymi poniżej daję czasem trochę kminku lub czarnuszki, które świetnie sprawdzają się w pieczywie. Składniki: 100 g aktywnego zakwasu żytniego (1/2 szklanki) KLIK(...)keksówki (30x10cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto zakrywamy folią spożywczą lub zwykłą reklamówką do wyrośnięcia. Powinno wyrosnąć do brzegów blaszki. U mnie zazwyczaj rośnie 1-1,5h. 2. Wyrośnięty chleb można posypać ziarnami lub oprószyć mąką. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 250 st.C (funkcja "góra-dół" bez termoobiegu). Piec najpierw 10-15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 200 st.C

Kuchnia domowa Ani
Kiełbasa małopolsko-podlaska J&W ze słoja 182

SUROWIEC -5 kg łopatki krojona jak leci 1,5-2,5 cm -4 kg boczku mielona sitko 10 mm PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -peklo sól lub

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Kiełbasa ogniskowa 258

Składniki i surowce: -łopatka 3 kg -ścinki 2 kg -sól nie jodowana 15-17 g/kg -pieprz czarny 2 g/kg -pieprz ziołowy białowieski 2 g/kg -gorczyca mielona

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Chleb graham z foremki 204

Pieczywo doskonałe: pełnoziarniste, wilgotne, pachnące, z grubą chrupiącą skórką. Idealne na kanapki. W przepisie użyłam kefiru, dzięki czemu chleb dłużej zachowa świeżość. Wierzch możemy dodatkowo obsypać ziarnami słonecznika lub siemienia lnianego (wcześniej posmarować chleb jajkiem rozmąconym z łyżką mleka). Nie ma nic lepszego niż smak domowego pieczywa bez sztucznych dodatków :) Z ciasta możemy uformować bułeczki, wówczas dopiekamy je krócej około(...)minut. Polecam! Chleb graham z foremki Składniki na keksówkę 11x25cm: 400g mąki pszennej chlebowej 100g mąki orkiszowej pełnoziarnistej (lub pszennej pełnoziarnistej) 200ml ciepłej wody 100ml kefiru 20g świeżych drożdży 1,5 łyżeczki soli 1 łyżka oleju ryżowego (lub innego) Wykonanie: Mąkę przesiewamy do miski, pośrodku robimy wgłębienie. Drożdże rozprowadzamy 3 łyżkami ciepłej wody, wlewamy do wgłębienia w mące, delikatnie mieszamy

Smak mojej kuchni
Kiełbasa chłopska w jelicie grubym 248

SUROWIEC -łopatka 8 kg -podgardle bez skóry z przyrostem mięsnym 2 kg PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -peklosól do łopatki 18-19 g/kg -sól nie jodowana do

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Podgardle wędzone i parzone 203

SUROWIEC -1,5 kg podgardle z przyrostem mięsnym PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -peklosól w ilośći -do parzenia :liść laurowy kilka sztuk i ziele angielskie 10-15

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.