Kurczak wędzony 314SUROWIEC -kurczak około 2 kg PRZYPRAWY I WARZYWA ORAZ MATERIAŁY POMOCNICZE -sól nie jodowana do przygotowania solanki. Solankę robimy 10%,to znaczy np.1000 g mięsa+400
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Serki typu włoskiego wędzone 205Przepis Kupujemy serki "typu włoskiego". Moje są z Biedronki o nazwie Capreggio Moczymy je 24 godz. w solance 70 g soli warzonej zwykłej nie jodowanej na
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Boczek masowany 232SUROWIEC -boczek bez skóry w miarę chudy 5 kg -podgardle najlepiej z przyrostem mięsnym 1,5 kg PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -peklosól do boczku 19 g/kg
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Domowe grzanki ziołowe do zup i sałatek 180Składniki: Chleb pszenny, krojony (o wadze 500 g, najlepiej czerstwy); 1 czubata łyżka czosnku granulowanego; 1 czubata łyżka suszonego oregano; 1 czubata łyżka suszonej bazylii; 1 suszona łyżka słodkiej papryki w proszku; 4 łyżki oleju. Dodatkowo: Blacha od piekarnika; Papier do pieczenia. 1 łyżka = 15 ml Sposób przygotowania: Kromki chleba pokroić w drobną kostkę. Połowę pokrojonego chleba wrzucić(...)dużej miski. Posypać połową przypraw i polać połową oleju. Delikatnie wymieszać. Dodać pozostałe kawałki chleba. Oprószyć je pozostałymi przyprawami i polać 2 łyżkami oleju. Całość delikatnie wymieszać. Tak przygotowane grzanki przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę do piekarnika, wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 stopni (grzałka górna i dolna, środkowa półka) i piec przez 30 minut. W trakcie pieczenia
Gospodyni Miejska
Bagietki na zaczynie poolish wg Frédérica Laclosa 204użyciem drożdży piekarskich. Nazwa pochodzi najprawdopodobniej od polskich piekarzy, którym przypisuje się wynalezienie tego zaczynu pod koniec XIX wieku. Następnie proces został spopularyzowany w Austrii, a później we Francji. Chleb na zaczynie poolish był delikatniejszy i mniej kwaśny od powszechnie pieczonego w tym czasie chleba na zakwasie. Dzięki dostępności drożdży, piekarze zaczęli częściej używać poolish i pieczywo tego typu stawało
Przepisy na domowy ser i chleb
Polędwica wędzona 247SUROWIEC 1,5-2 kg schabu PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -peklosól 80 g /kg i na litr wody -sznurek wędzarniczy WYKONANIE Kupujemy schab myjemy pod bieżącą
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Kiełbasa wiejska z podlasia-podsuszana 309SUROWIEC I MATERIAŁY POMOCNICZE -łopatka 3,5 kg -ścinki wp. z rozbioru 4 kg (ścinki miałem bardzo ładne chude ) -podgardle bez skóry z przyrostami mięsnymi 1
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Kiełbasa ścinkowa parzona 214SUROWIEC -ścinki wieprzowe po rozbiórce 12 kg -słonina bez skóry 1 kg PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -peklosól do ścinek 18 g/kg -sól nie jodowana do słoniny
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
schab z rodzynkami 209Dlaczego nie :) jeżeli nie ma w domu śliwek, to są rodzynki. Schab upiekłem w piątek do chleba, ale plany domowe się zmieniły i wyszedł w sobotę na obiad. Ładny kawałek schabu około 1,5 kg nacieramy solą, przyprawami i czosnkiem z olejem 1/2 szkl. Robimy w środku dziurę nożem i faszerujemy. Tak przygotowany w naczyniu wkładamy do pieca. Pieczemy(...)porcje obiadowe i dodałem włoszczyznę. Wstawiłem na 40 min / 180 st. C do piekarnika. Schab rozpływał się w ustach :) Sos wyszedł przepyszny :) Można go podawać z chlebem, ziemniakami lub makaronem :) Polecam ! Smacznego
chleba naszego
zupa cebulowa 186słodko smakować :) Zupa do której prawie nic nie potrzeba, tylko trochę czasu i cebuli :) Gotujemy bulion warzywny z włoszczyzny... Obieramy cebulę i czosnek, kroimy ... Na grzanki przygotowujemy chleb... Cebulę i czosnek dusimy na patelni... Chleb wstawiamy do piekarnika na 15min 200 st. C ... Jak cebula z czosnkiem dobrze się zeszkli to podlewamy trochę bulionem... Przez chwilę trzymamy
chleba naszego
Kiełbasa ścinkowa podpiekana 211KIEŁBASA ŚCINKOWA PODPIEKANA SUROWIEC -ścinki wieprzowe po rozbiórce 12 kg -słonina bez skóry 1 kg PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -peklosól do ścinek 18 g/kg -sól
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Chleb orkiszowy z suszonymi pomidorami 202letniej przegotowanej wody 30 g suszonych pomidorów 4 łyżki ziaren sezamu 4 łyżki ziaren słonecznika 4 łyżki otrębów żytnich płatki górskie do wysypania formy pestki dyni do posypania chleba sól morska cukier Składniki pozwalają na przygotowanie 1 kg chleba. Przygotowanie. 1. Zaczyn drożdżowy. Drożdże rozkruszyć, dodać 1 łyżeczkę cukru, 1 łyżkę mąki i 3 łyżki letniej przegotowanej wody. Dobrze(...)powinno podwoić swoją objętość. 4. Pieczenie. Foremkę 10x30 wysmarować olejem (3 ziarna) i obsypać płatkami górskimi. Przełożyć wyrośnięte ciasto z miski do foremki. Za pomocą mokrej łyżki wygładzić wierzch chleba. Udekorować pestkami dyni. Zostawić w foremce na 10 minut pod przykryciem w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Tak przygotowany chleb włożyć do nagrzanego do temp. 220 st. C piekarnika
Pij soki wyciskane
Szynka dojrzewająca 491Surowiec -szynka kulka Przyprawy i materiały pomocnicze -peklosól 20 g/kg -sznurek wędzarniczy Wykonanie Szynkę peklujemy na sucho 10-14 dni ja robiłem to w próżni, codziennie
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Chleb z...TWAROGU! 194Chleb z twarogu? To jest chleb z twarogu? Z twarogu to chyba sernik..? Jasne, sernik owszem, ale też i chleb! Każdy kto katował przechodził kiedykolwiek dietę białkową, doskonale wie ze z twarogu można wyczarować takie cuda. W smaku, i w wyglądzie niczym się nie różni. Jedynie, jeżeli się pośpieszymy i zaczniemy już jeść gorący można wyczuć lekko twaróg(...)siemienia lnianego, bądź słonecznika, albo to i to :) łyżeczka czosnku 2 jajka 2 łyżki wody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody sól wg uznania Cała filozofia robienia chleba jest zawarta w jednym zdaniu: Wszystko dokładnie mieszamy mikserem w misce, pieczemy do suchego patyczka i do zarumienia się skórki w 200 st . Ja chleb piekłam w ceramicznej formie wysmarowanej
Pora na pora
CHLEB GRYCZANO-PSZENNY 231Dosyć często staram się używać jej w kuchni, nie zawsze jednak produkty z jej udziałem są pochłaniane przez moje dzieci równie ochoczo, co z innymi typami mąk. W przypadku chlebów często moje Małe Paskudy dopatrywały (dosmakowały) się podstępu- z różnym więc skutkiem szło mi przemycanie gryki. Czasem zjadały ochoczo, czasem krzyczały "ofujstwo". Ten chleb jednak to ewenement- od upieczenia krzyczą(...)jeszcze! Chcą go na śniadanie, na kolacje i na kanapki do szkoły. A dla nas, trochę starszych... To chleb ideał. Tak smaczny, jak niewiele chlebów. Piękny, (trochę rustykalny?), chrupiący i nieprzyzwoicie wręcz smaczny. I jak tu nie kochać glutenu? ;) Składniki rozczyn1 250 g mąki gryczanej 200 ml wody 1/2 łyżeczki soli rozczyn 2 10 g świeżych drożdży 250 g mąki
OliveandThyme