SUROWIEC -pachwina z przyrostem mięsnym PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -peklosól/sól morska 50/50 12-14 g/kg -czosnek świeży dobrej jakości 6 g/kg -pieprz czarny 1
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.SUROWIEC -jedna pierś -dwie ćwiartki -cztery podudzia PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -sól morska/peklo sól 50/50 14 g/kg -pieprz biały 1 g/kg -pieprz ziołowy białowieski 1 g/kg
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.bogato zróżnicowanego jadła, które tworzy pozytywnie ożywiony Dwór Jagiełły. Wypieczony tym razem w moim własnym piekarniku, ten niezwykle wonny rarytas ma tylko jedną jedyną wadę. Królewski chleb Jagiełły ma tak fenomenalny smak, że można go jeść bez żadnych dodatków, nawet bez masła. Wprost jak ciasto tylko w wersji słonej 😍 Po modyfikacji wygląda to tak... Składniki: 300g mąki(...)robić to żwawo, aby piekarnik się nie wyziębił . Pokrywkę też zdejmować na deskę, bo jakikolwiek kontakt nagrzanego szkła z zimnym metalem i... trzask!... popęka. Szybkim ruchem przełożyć wyrośnięty chleb z durszlaka do naczynia, odwracając omącząną ściereczkę z chlebem do góry nogami. Przykryć pokrywką. Piec w temp 250C pod przykryciem przez 15 minut - dolny poziom piekarnika w 1/3 jego
Ukojenie PodniebieniaSUROWIEC -pierś z kurczaka PRZYPRAWY -sól morska/peklosól 50/50 --19 g /kg -czosnek granulowany 1 g/kg -gorczyca mielona 1 g/kg -pieprz biały 1 g/kg -folia celulozowa
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.SUROWIEC -pierś z kurczaka PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -sól morska / peklosól 50 / 50 --18-20g/kg -czosnek granulowany 1 g/kg -kozieradka mielona 1 g/kg -pieprz biały
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.SUROWIEC I ROZDRABNIANIE -4 kg karkówki --sitko fi 10 mm -1 kg boczek (chudy)-- sitko fi 10 mm PRZYPRAWY -peklosól 18-20 g/kg -pieprz czarny 2
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.SUROWIEC I ROZDRABNIANIE -4,700 kg ścinki ze schabu i ,,warkocze'' -- szarpak -300 g słonina -- 10 mm PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -peklosól 17-19 g/kg -sól
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.oknem trzyma mróz, a w kuchni tak swojsko pachnie chlebem. Jak dzieci wrócą ze szkoły zjedzą talerz ogórkowej i zagryzą aromatyczną pajdą... Lubie dni kiedy nie muszę się spieszyć, no chyba tylko na spacer z psem można wyruszyć i posłuchać jak mróz skrzypi pod nogami... Składniki na dwa bochenki, foremki o wymiarach 26x12 cm: - 1 kg mąki pszennej(...)pomidorów marynowanych w oliwie, drobno pokrojonych - garść świeżego oregano i bazylii (można zastąpić suszonymi ziołami) - 4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę Zioła i dodatki do chleba znajdziecie na www.Skworcu.com.pl . 1. W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże z cukrem, odstawiamy aby zaczęły fermentować na ok. 10-15 minut. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, oliwę, wodę, mieszamy. Następnie dodajemy drożdże
Apetyczna babeczkaSUROWIEC -szynka 2 kg -karkówka 1 kg -boczek 0,5 kg -wołowina 2 klasa 1 kg -słonina 0,5 kg ROZDRABNIANIE -szynka 1 kg
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.SUROWIEC -schab 2 kg PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -cukier 60 g/kg -sól gruba nie jodowana 30 g/kg -peklo sól 30 g/kg -czosnek granulowany 2 łyżeczki -papryka
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.SUROWIEC -Golonka PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -peklo sól 12-15 g/kg -pieprz kolorowy rozdrabniany w moździerzu 1 g/kg -1-2 listki laurowe -ziele angielskie 2-3
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.Pyszny domowy chleb z dodatkiem zakwasu na żurek. Choć chleb jest na drożdżach to dodatek zakwasu na żurek dodaje mu kwaskowego posmaku charakterystycznego dla chleba pieczonego na zakwasie. Do chleba można dodać różne ziarna, u mnie ulubiony słonecznik. Zakwas na żurek oczywiście mój własny, domowy. składniki: 250 g mąki pszennej, u mnie typ 500 250 g mąki pszennej pełnoziarnistej(...)ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na ok 30 minut aż keksówka będzie pełna. Potem wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec ok 50-60 minut, funkcja góra-dół. Chleb można sprawdzić czy jest upieczony - należy wyjąć go z foremki i postukać w jego spód, powinnien oddawać głuch odgłos. Po upieczeniu chleb ułożyć na kratce. Wierzch aby był miękki posmarować
Monia miesza i gotujeSUROWIEC -łopatka 1 kg PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -peklosól lub sól można dać 50/50 12 -14 g/kg -pieprz czarny 1 g/kg -liść laurowy 1 sztuka na
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.Puszysty chleb na drożdżach z dodatkiem mąki orkiszowej. Bardzo smaczny, wszyscy domownicy przyznali to jednogłośnie ;). Dobę wcześniej należy przygotować zaczyn, to on jest podstawą tego chleba. Ogólnie pracy przy nim niewiele, ciasto rośnie szybko, krótki też jest czas pieczenia. Nic tylko piec ;). Jedyne co mnie rozczarowało, to...skórka, która nie chrupała, a chyba wszyscy lubimy jak w świeżutkim chlebie skóra(...)pół i jeszcze raz itd. Ponownie rozciągnąć i ponownie złożyć. Można tak w sumie nawet 4 razy; im więcej powtórzeń ze składaniem, tym ładniejszy kształt będzie miał nasz chleb. Uformować podłużny bochenek, przenieść go na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i ostrym nożem naciąć w kilku miejscach. Oprószyć mąką, przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około
Opowieści z piekarnikaSKŁADNIKI -600 g słodkiej kapusty -100 g kalafiora -2 marchewki -1 pietruszka -2 czubate łyżki prażonej cebulki -5 średnich ziemniaków -kostka rosołowa wołowa -woda nie całe
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.