Dziś na śniadanie poleca się kuchnia uzbecka. Katlama- warstwowy chleb z nadzieniem. Zazwyczaj nadzienie robi się ze smażonej cebuli lub mięsa, ja dziś zrobiłam z fetą. A Wy lubicie takie wynalazki? Składniki: – 100ml kefiru o temperaturze pokojowej – 50ml gorącej wody (nie wrzątku) – 1 łyżeczka drożdży instant – 1 łyżeczka cukru – 300g mąki pszennej – 25ml oleju(...)pieczenia lub matą silikonową. Całość spłaszczyć i delikatnie rozwałkować, posmarować olejem i posypać sezamem. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez około 30 minut. Smacznego Katlama- uzbecki chleb z nadzieniem Katlama- uzbecki chleb z nadzieniem Katlama- uzbecki chleb z nadzieniem Artykuł Katlama- uzbecki chleb z nadzieniem pochodzi z serwisu Kulinarne życie Armine
Smaki ArmineSUROWIEC -schab -słonina cienka bez skóry PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -peklosól do schabu 15 g/kg -sól nie jodowana do słoniny 16 g/kg -pieprz biały
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.SKŁADNIKI: -słonina -sól nie jodowana 25 g/kg -czosnek 3 większe ząbki na kg słoniny -cebula suszona płatek 6 g/kg lub cebula świeża krojona w kostkę 12
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.Chleb z kaszy gryczanej nie tylko wygląda przepysznie, ale przede wszystkim smakuje rewelacyjnie. Osoby, które na co dzień jadają zwykły, biały, pszenny chleb, zapewne nie będą zachwycone, ale ktoś kto choć raz spróbował zdrowszych, pełnoziarnistych chlebów typu ” fit”, będą zachwycone smakiem, konsystencją i minimalnym nakładem pracy tego chleba. Chleb gryczany z tego przepisu wychodzi pyszny, wilgotny, pełen chrupiących(...)ziaren i wartości odżywczych. Artykuł Dietetyczny chleb ( FIT ) bez mąki pochodzi z serwisu
NiePieprz.plWersja 3. SKŁADNIKI I MATERIAŁY POMOCNICZE -peklosól 13 g/kg -łopatka -pieprz czarny mielony 2 g/kg -liść laurowy mielony 1 g/kg -cebula suszona 4 g/kg lub świeżej
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.Dziś przepis na zakwas żytni – bazę do pieczenia domowego chleba. Ostatnio postanowiłam powrócić do pieczenia domowego chleba. Nie wiem, w którym momencie i dlaczego zdecydowałam ponownie wyhodować sobie świeży zakwas i upiec na nim swój chleb. Czasem tak mam. Pod wpływem chwili kupuję kilka rodzajów mąk i robię zakwas. Tym razem nastawiłam aż dwa rodzaje: żytni i orkiszowy. Połowę(...)niespodziewanie urósł. I w ten sposób wynaleziono zakwas. ..” Zakwas wynaleziono rzeczywiście w Egipcie p.n.e., powstaje on z mieszanki mąki z wodą oraz potrzebuje do swojego rozwoju dużo ciepła. Chleb żytni na zakwasie z mojego przepisu – receptura TUTAJ Chleb graham na zakwasie orkiszowym – receptura TUTAJ Artykuł Zakwas żytni na domowy chleb pochodzi z serwisu Raj dla Podniebienia
Raj dla PodniebieniaSUROWIEC -tylna golonka ze skórą PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -peklosól 14 g/kg -ziele angielskie 1 g/kg -liść laurowy 0,5 g/kg -pieprz czarny 1 g/kg -woda
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.SUROWIEC -łopatka 1,5 kg -boczek 0,6 kg -karkówka 0,5 kg -pachwina wędzona bez skóry z przyrostem mięsnym 1 kg PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.SKŁADNIKI I MATERIAŁY POMOCNICZE -1 kg szczupak (świeży-filet) -mąka do panierki -olej do smażenia -2-3 cebule -pieprz czarny (grubo mielony) ilość według uznania -koncentrat
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.SUROWIEC -boczek bez skóry 1,5 kg /najlepiej cienki PRZYPRAWY -peklosól 17 g/kg -pieprz czarny 2 g/kg -jałowiec mielony 2 g/kg -kozieradka 1 g/kg -czosnek
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.Polecam produkty firmy Puszkopol , sam korzystam i jestem zadowolony👍 Dzięki produktom firmy PUSZKOPOL można w własnym domu przygotować samemu wspaniałe smaczne konserwy i nie tylko
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.Grudniowej Piekarni Amber tym razem króluje chleb nie byle jaki. Chleb według pomysłu Moniki Waleckiej wydrukowany w miesięczniku KUKBUK. Uwielbiam jak w grudniu pachnie w moim domu, czy to za sprawą kandyzowanej skórki pomarańczowej , czy piernika staropolskiego lub pierniczków . Jeśli chleb pachniał w całym domu kawą i migdałami to znaczy że święta coraz bliżej. Ja upiekę go na pewno(...)wigilijny stół a czy Ty? zależy tylko od Ciebie. Ten rok obrodził nam w Piekarni w cudne wypieki a zakończony zostanie wyśmienitym chlebem. Chleb jest miękki i sprężysty z chrupiącą skórką, łatwo go zrobić a z pieczeniem nie ma żadnego problemu. Jeśli nie macie kamienia do pizzy, można go wypiekać na blaszce do pieczenia z wyposażenia piekarnika lub w foremce
Moje Małe CzarowanieSKŁADNIKI I MATERIAŁY POMOCNICZE -dobrej jakości śledź małosolny 5 płatów -po połowie cebuli białej i czerwonej -czosnek 4 ząbki -olej ja użyłem rzepakowego może być inny
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.SKŁADNIKI Dodane do gotowania: -woda tyle aby zakryło wszystkie składniki -golonka tylna szt.1 -nóżki w/p szt. 2 -ćwiartki z kurczaka szt.2 -skórki w/p wędzone 300 g
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.