Kulebiak z kapustą i grzybami 237nadzieniem z kapusty i grzybów. (Wikipedia) Jednym słowem to taka rolada drożdżowa z farszem kapuściano-grzybowym. Najlepiej smakuje na ciepło, zaraz po przygotowaniu. Fajnie komponuje się z czerwonym barszczem. Ciasto: 250 g mąki 1/2 szklanki mleka 10 g drożdży 25g margaryny 1/2 łyżki cukru 1 szczypta soli Nadzienie: 600g kapusty kiszonej z marchwią (lub dodatkowo starta marchewka) 1 duża
Di gotuje
Barszcz ukraiński 193Barszcz ukraiński to jedna z moich ulubionych zup. Niestety nie gości w moim domu zbyt często, ponieważ mój mąż nie lubi buraków. A mi jakoś nigdy nie chce się gotować dwóch obiadów jednego dnia. Mimo tego, że uwielbiam gotować. Ale ostatnio nie wytrzymałam i dla siebie zrobiłam barszczyk, a dla męża ogórkową. Zupka wyszła bardzo pyszna, treściwa
Passion of Cooking
Pierożki z ciasta półfrancuskiego z mięsem z rosołu i serem 181Takie paszteciki to bardzo fajny sposób na wykorzystanie mięsa gotowanego pozostałego na przykład z rosołu. Są sycące, więc z kubkiem aromatycznego czerwonego barszczu, kilka takich pierożków spokojnie można podać na obiad. Ciasto w smaku jest podobne do francuskiego, ale jego wykonanie zajmuje znacznie mniej czasu, zatem bardzo polecam:) Z proporcji składników, które podaję wyszło mi 20 sztuk pierożków
Maślane ciasteczko
naleśniki grahamkowo-pszenne z kapustą kiszoną i pieczarkami... 178każdy naleśnik na jednej połowie nałożyć porcję farszu naleśniki składać na "cztery", można podać je od razu lub później podsmażyć lub odgrzać w mikrofali - nam smakują takie naleśniki z barszczem czerwonym do picia.................SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubię
Krokiety z mięsem mielonym 314naleśniki i zwijam krokiety. Każdego panieruję w jajku i bułce tartej, smażę na oleju na rumiano z obu stron. Krokiety można podać z surówką lub w towarzystwie czerwonego barszczu. polecam też rybne pierożki z dorsza, proste i smaczne:) Krokiety z mięsem mielonym Krokiety z mięsem mielonym Krokiety z mięsem mielonym Krokiety z mięsem mielonym jeszcze parę dni, SUPER promocji
Takie tam pichcenie
bułeczki z leśnymi grzybami 196samo przygotowujemy pozostałą część ciasta. Gotowe możemy jeszcze dodatkowo posypać startym żółty serem, ponownie chwilkę zapiec (aby tylko ser się roztopił) i podać np. z czerwonym barszczem
Domowy Smak Jedzenia
Krokiety z mięsem i kiszoną kapustą 249jakiś czas można poświęcić trochę więcej czasu i wysiłku na ich przygotowanie. Jeżeli chcemy zamrozić krokiety to pamiętajcie aby zrobić to jeszcze przed panierowaniem. Krokiety podałam z czerwonym barszczem . Składniki: 4 cebule połowa 1,5 litrowego słoika domowej kapusty 2 marchewki 1 pietruszka domowa wegeta do smaku sol do smaku pieprz do smaku bułka
Krakowskie smaki Ani
Barszcz czerwony z fasolką 153Dzisiaj zapraszam na zupę, o której można powiedzieć, że jest pyszna. Barszcz czerwony z fasolką jest zupą smaczną, rozgrzewającą i kolorystycznie piękną. Aby uzyskać głęboką czerwień, która nie będzie się zmieniała z upływem czasu, do zupy nie dodajemy pieprzu mielonego, a jedynie w ziarnach. Składniki: 150 g fasoli 1 kg buraczków porcja rosołowa 3 skrzydełka 20 ziaren pieprzu 10 ziaren
Smak mojego domu
Poniedziałek, weekend w domu rozleniwia… 272przede wszystkim pieczenia! Ona wie wszystko, co, jak i z czym. Tej kobiecie nie zdarza się aby coś w kuchni nie wyszło! Najpyszniejsza w kuchni Maminki jest grochóweczka i barszcz czerwony. Grochówka raz nawet podobna mi wyszła ale to nie to... Grochówkę musi gotować MAMA! No ale... jak zwykle gdy jestem w domu to muszę coś upiec, nie zadowalają mnie
sierotka maRysia w kuchni
Pierwsza Wigilia Lubelskich Blogerów Kulinarnych 277skórką pomarańczy w karmelu, śledzie w śmietanie lub z cebulką i chili, kremem piernikowym, struclą makową i roladą czekoladowo-pomarańczową i wieloma innymi pysznymi potrawami. Restauracja uraczyła nas barszczem wigilijnym, zupą grzybową z łazankami oraz kremem chrzanowym z wędzonym pstrągiem. Tartaletki z kapustą kiszoną i żurawiną KLIK Oczywiście aby tradycji stało się za dość oraz jak przystało na blogerów kulinarnych
sierotka maRysia w kuchni
Sarnyky – ukraińskie placuszki twarogowe 285deser dla dzieci. Genialne Przeczytać możecie o nich jak i o innych potrawach kuchni ukraińskiej w pierwszym numerze Magazynu Aromat (klik) w napisanym przeze mnie artykule ,, Nie tylko dla barszczu...". Zapraszam! Sarnyky Składniki: 500 g miękkiego twarogu 100 g cukru 2 jajka 4 czubate łyżki mąki (możliwe, że będzie potrzebne troszkę więcej) mały cukier wanilinowy masło i olej do smażenia
sierotka maRysia w kuchni
Amoniaczki – retro ciasteczka 263się przygotowaniem ziemniaków z ogniska (z pomocą przyszedł mi przepis na ziemniaki jak z ogniska oraz ciastek które zawsze piecze moja Babcia - amoniaczków. Edyta natomiast zrobiła placki z fajerki, barszcz ze szczawiem, chleb na zakwasie i załatwiła nam domowe zsiadłe mleko. Było naprawdę pysznie Amoniaczki - przepis pochodzi z Kuchni Polskiej wydanej w 1967 roku przez Państwowe Wydawnictwo Ekonimiczne Składniki
sierotka maRysia w kuchni
Pierożki z kaszą gryczaną i suszonymi pomidorami. 200tradycyjne pierogi. Przed pieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem, można posypać siemieniem lnianym lub sezamem. Piec około 30 min. w 180 st.C. na złoty kolor. Pierogi można podać z barszczem czerwonym lub też solo ;-) Smacznego
Radość kipiąca uśmiechem.
Pierożki a'la tortellini z dynią i czerwoną soczewicą 270pół łyżeczki farszu, boki składamy do siebie i zagniatamy pierożek. Następnie dwa końce pierożka zlepiamy ze sobą, tak aby utworzyło się coś na kształt dobrze znanych nam uszek do barszczu. ;) Ulepione pierożki układamy na blacie lub stolnicy posypanej mąką, wtedy nam się nie przykleją do podłoża. W dużym garnku gotujemy wodę, solimy i gotujemy nasze "tortellini", aż wypłyną na wierzch
Czerwona Porzeczka