barszcz - 4003 przepisów (strona:198/267)

Przysmak gajowego - Eli 319

godziny , następnie gotuję ok 1/2 godziny. Na rozgrzanej patelni podsmażam pokrojoną w kostkę cebulę . ugotowane grzyby kroję drobno ( wywar z grzybów nie wyrzucam ,ponieważ wykorzystam go do barszczu wigilijnego )i wrzucam do cebuli cały czas mieszam . Zmniejszam ogień do minimum i dodaje 1/2 szklanki soku z ananasa,lekko mieszam . Po ok 10-15 minutach ,dodaje pokrojone w drobna kostkę śliwki

Eli Gotowanie
Komunistyczne śniadanie -1 190

Pani w swoich restauracjach bez użycia konserwantów , proszkowych wzmacniaczy i było smacznie ,bardzo smacznie. Sztuczki kulinarne , jakie stosuje Pani o której piszę , typu podpalanie cebuli do rosołu, zabarwianie barszczu cukrem i smażoną cebulą ,wklepywanie przypraw w mięso przed smażeniem itp. to stosowały wszystkie bez wyjątku gotyjące w domu osoby i nie potrzebowały do tego studiów. Tak po prostu się gotowało

Eli Gotowanie
Liedster Blog 174

dariawkuchni.blogspot.com/    Moje pytania  1 Programy kulinarne czy rozrywkowe?  2.Książka czy telewizja ?   3.Ulubiona przystawka świąteczna?  4.Wigilijny barszcz czy grzybowa?  5.Kuchnia polska czy włoska ?  6.Kawa czy herbata ?  7.Ciasto kruche czy ucierane?  8.Wyjazd na wymarzone wczasy czy udział w seminarium z prestiżowym szefem kuchni?  9.Pieczenie czy gotowanie ?  10.Co myślisz

Eli Gotowanie
Paszteciki do czerwonego barszczu 251

warzywami wyjętymi z rosołu. Powstałą w ten sposób mięsną masę wymieszać z bułką tartą (według uznania), szklanką rosołu i przyprawami do smaku. Z pozostałego rosołu można przygotować barszcz czerwony. Ciasto podzielić na dwie części, każdą rozwałkować na cienki placek i pokroić na osiem trójkątów. Każdy z osobna można też dodatkowo rozwałkować, żeby się ładnie zawinął. Na szerszy koniec trójkąta położyć

Przepysznik - BLW i nie tylko
Francja: Soupe au pistou 189

się gotować coś wodnistego na obiad. Bardzo często gości na naszym stole rosół, pomidorowa, ogórkowa i zwykła warzywna, jesienią i zimą zdarza się fasolka po bretońsku, zalewajka i barszcz czerwony. Przypuszczam, że winę za taki stan rzeczy ponosi moje lenistwo, ponieważ zupę lubię zjadać szybko, kiedy jest jeszcze ciepła, a szybko stygnie, i nigdy nie mam czasu ani chęci żeby

Przepysznik - BLW i nie tylko
Kapuśniaczki 229

gracze mogą się też pobawić w Krystynę Czubównę, czytając fragmenty tekstu opisującego poszczególne zwierzątka. A teraz przechodzimy już do przepisu, pomysł autorstwa mojej kochanej mamy, przepyszne kapuśniaczki do czerwonego barszczu. Jest to już druga po pasztecikach propozycja dodatku do tej zupki i czas chyba na to, by pokazać sam barszczyk. Pomyślę nad tym :] Kapuśniaczki 80g drożdży 1 łyżeczka cukru

Przepysznik - BLW i nie tylko
Botwinka na smażonej kiełbasie. 164

warzywa zmiekna. Na samym końcu dodajemy podsmazona kiełbase, doprawiamy sola oraz pieprzem do smaku. Jeśli wlaliśmy za dużo wody i nasza zupa jest zbyt blada wtedy możemy dolac odrobine barszczu czerwonego z butelki. Możemy rózniez doprawić smietana. Do garnuszka wkładamy smietane, wlewamy kilka łyzek goracej zupy. Dokładnie mieszamy a następnie wlewamy do zupy. Posypujemy koperkiem. Podajemy z jajkiem.   Smacznego

Radość kipiąca uśmiechem.
Paszteciki z mięsem 20100

specjalnie dla mojego synka niejadka, kiedy zaczynało brakować już pomysłów w sklepie zauważyłam paszteciki, nic prostszego pomyślałam i po powrocie do domu zaraz się za nie zabrałam. Idealne do barszczu i na przekąskę. Składniki na ok. 40 sztuk: 300 g mąki + 50 g do podsypania kostka masła (200 g) 1 jajko ½ łyżeczki soli 100 g gęstej, kwaśnej śmietany Nadzienie

Pelusiowa Kuchnia
Krokiety z kapustą i grzybami 2613

Krokiety z kapustą i grzybami... Najlepiej smakują z czerwonym barszczem ale są równie smaczne bez dodatków. Składniki na naleśniki: 1,5 szklanki mleka 1,5 szklanki wody gazowanej 2 szklanki mąki 3 jajka szczypta soli 1/3 szklanki oleju Wszystkie składniki dokładnie miksujemy (łącznie z olejem, zapobiega przywieraniu naleśników do suchej patelni), smażymy bez tłuszczu na rozgrzanej patelni. Składniki na kapustę

Pelusiowa Kuchnia
Sposób na przesoloną zupę 160

bój się, zupa nie będzie miała jabłkowego smaku, w wywarze przesolonej zupy można ugotować ryż – on również dobrze wchłania sól i przywraca właściwy smak zupy, do przesolonego czerwonego barszczu można dodać łyżeczkę cukru, gdy przesolimy bulion, dobrym rozwiązaniem jest wlać do niego roztrzepane białko, które później wyciągamy. Zasady gotowania zup: włoszczyznę trzeba gotować zawsze w naczyniu przykrytym

Smaczne Potrawy
Barszcz czerwony 149

Barszcz czerwony z grzybowymi uszkami to Polska tradycyjna zupa, która króluje na wigilijnym stole. Postny dodatek jest bardzo łatwy w przygotowaniu, pyszny i pożywny. Potraw ę można poda ć z pasztecikami klasycznymi, krokietami, pierogami, fasolą lub uszkami. Najlepiej smakują ciepłe podane od razu. Składniki: spora garś ć suszonych grzybów (prawdziwki lub podgrzybki) 4 buraki ćwikłowe 2 litry bulionu warzywnego (marchewka

Smaczne Potrawy
Krokiety mięsne z kapustą 223

Krokiety z mięsem i kiszoną kapustą to klasyka kuchni polskiej, zawsze je robię gdy zostanie mi mięso z rosołu, polecam do nich czerwony barszcz i mamy pyszny obiad! Prosto, smacznie, zwyczajnie...czasem tak trzeba :) Do tego dania wykorzystałam sól himalajską i czubrycę czerwoną którą miałam przyjemność po raz kolejny testować dzięki uprzejmości firmy  Bella-Bis Składniki: Ciasto naleśnikowe

Wanilia i Kardamon
Sałatka z buraków do obiadu 215

ugotowaniu barszczu czerwonego do picia zostało mi sporo kawałków buraka. Zamiast wyrzucać zawsze wykorzystuję w sałatce, którą podaję do obiadu. Jak już się ma ugotowane buraki, to sałatkę przygotowuje się szybko. Składniki : ugotowane kawałki buraka (bez skórki) pomarańcza czerwona cebulka oliwa Kawałki buraka pokroić na cienkie plastry wielkości "na jeden kęs".  Cebulę pokroić w cienkie piórka lub ćwierćtalarki. Skroić

Weekendy w domu i ogrodzie
Paszteciki drobiowe z kminkiem 199

wykonania pasztecików wykorzystuję obrane mięso drobiowe np z udek, skrzydełek. Wystarczy je tylko zmielić, podgrzać i doprawić. Do barszczu jak znalazł:) Składniki na ok 45 sztuk: 3 szklanki mąki 1 kostka margaryny (250g) 1 szklanka śmietany 18% szczypta soli ok 0.5 kg mięsa mielonego drobiowego (najlepiej gotowane na rosół skrzydełka, udka) przyprawy jajko kminek Sposób przygotowania: 1. Mąkę przesiewamy

Kuchnia w czekoladzie