ciasto - 161133 przepisów (strona:206/10743)

Ciasto biszkoptowe z porzeczkową nutą 165

Pyszne ciasto biszkoptowe z dodatkiem dżemu z czarnej porzeczki, masa z serków mascarpone, śmietanki 30% i do tego starta czekolada tiki taki :-) Takie ciasto wymyśliliśmy z synem. Ostatnio właśnie bawimy się w takie wymyślanki :-) Ciasto puszyste  bardzo smaczne :-) Polecam i miłego piątku życzę wszystkim :-) Blaszka 24x34 cm Składniki ciasto jasno: 7 jajek 3/4 szklanki cukru 200 g mąki pszennej(...)jednym żółtku. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, stopniowo dodajemy do masy. Mieszamy drewnianą łyżką lub miksujemy na najniższych obrotach. 2. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy ciasto. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Ciasto pieczemy około 30-35 minut do tzw "suchego patyczka". Po upieczeniu gorące wyjmujemy z piekarnika i zrzucamy z wysokości 30 cm na podłogę. Dzięki temu ciasto

kruche babeczki
Kulebiak wigilijny z kapustą kiszoną i grzybami 332

dobrze odciśniętej kapusty kiszonej około 60 g suszonych grzybów 1 duża cebula (około 150 g) 2 listki laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego sól, pieprz, kminek olej do smażenia na ciasto: 500 g mąki pszennej (typ 450, 500 lub 550) 2 żółtka (jajka L) 250 ml letniego mleka 25 g drożdży świeżych 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 2 łyżki oleju(...)kapustę, grzyby, doprawiam solą, pieprzem, kminkiem, dokładnie mieszam i smażę jeszcze około 10 minut – sprawdzam smak i jeżeli trzeba to doprawiam. Farsz jest gotowy. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Teraz przygotuję ciasto: Do miski rozkruszam drożdże, dodaję cukier, jedną łyżkę mąki, około 50 ml letniego mleka i mieszam. Miskę nakrywam ściereczką i odstawiam na około 15 minut w ciepłe miejsce aby drożdże

Uwaga Babcia Gotuje
Kołocz z serem 159

Chyba nie sposób nie zauważyć, że często wracam  do tradycyjnych  śląskich wypieków i deserów, dlatego też  nie mogłam zapomnieć  o chyba najbardziej znanym  śląskim cieście - Kołoczu (Kołaczu). Ciasto te gości na stołach i na co dzień, i od święta,  często jest także kojarzone  z weselem.  Tak się u nas przyjęło, że rodzice(...)pary młodej dzielą się  kołoczem,  by podzielić się szczęściem z bliskimi i znajomymi.  Składniki: (na dużą formę z piekarnika) Na ciasto drożdżowe: *Zaczyn: 50 g drożdży świeżych 1 łyżka cukru 0,5 szklanki mleka 1,5 łyżki mąki *Ciasto właściwe: 50 dag mąki 20 dag cukru szczypta soli 400 ml mleka 90 g masła 1 jajko

My sweet a life
Kołocz z jabłkami 147

jabłkami lub z makiem. U mnie zdecydowanie częściej pojawi się wersja z jabłkami, gdyż mak jest zbyt ciężko strawny. Takowy kołacz może być dobrą alternatywą dla typowych jabłeczników, oprócz ciasta kruchego, które zwieńcza wierzch ciasta (posypka), główną bazę stanowi ciasto drożdżowe, serdecznie polecam, szczególnie w okresach,  gdy inne krajowe, świeże owoce są trudno osiągane. Składniki: (na dużą formę(...)piekarnika) Na ciasto drożdżowe: *Zaczyn: 50 g drożdży świeżych 1 łyżka cukru 0,5 szklanki mleka 1,5 łyżki mąki *Ciasto właściwe: 50 dag mąki 20 dag cukru szczypta soli 400 ml mleka 90 g masła 1 jajko  1 żółtko Na masę jabłkową: 1,5 kg jabłek cukier do smaku 2 łyżki mąki ziemniaczanej (masę jabłkową można zastąpić gotowym

My sweet a life
Rogale marcińskie-najlepszy przepis Rogale świętego Marcina 197

chciałabym się z Wami podzielić moim przepisem na rewelacyjne rogale świętomarcińskie, które to z tej okazji się zajada. Rogal marciński jest bardzo czasochłonnym wypiekiem, dużo czasu zajmuje przygotowanie półfrancuskiego ciasta, jednak radość z upieczonych samodzielnie rogali rekompensuje wszystko :-) zwłaszcza,że są one rewelacyjne i o niebo lepsze od tych kupnych,które również miałam okazję kosztować. W tym roku również będę(...)piekła,wczoraj przyszedł mi zamówiony biały mak :) Ale dość wstępu, zaczynamy: Z PODANEGO PRZEPISU WYSZŁO MI 25 DUŻYCH ROGALI, nadzienie i ciasto polecam przygotować dzień wcześniej SKŁADNIKI CIASTO PÓŁFRANCUSKIE -1 kg mąki pszennej tortowej -400ml ciepłego mleka -3 jajka -40g świeżych drożdży -100g cukru -1 łyzeczka soli -120g masła -300g zimnego masła do ciasta (wałkowanie

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
GRZEBYKI DROŻDŻOWE Z SEREM I DYNIĄ 154

Uwielbiam ciasto drożdżowe, zarówno na słodko, jak i wytrawnie...ale nie tylko lubię je jeść, lecz także robić - może nawet bardziej robić niż jeść 😉 Dawniej bałam się ciasta drożdżowego, może dlatego, że u mnie w domu rzadko się go robiło i trwało przekonanie, że jest trudne i kapryśne. Ale to nie prawda! Ciasto drożdżowe nie jest trudne, trzeba tylko spełnić(...)kilka warunków, a ciasto będzie Wam wspaniale rosło, sama się o tym przekonałam... Po pierwsze ciasto lepiej rośnie z drożdży świeżych niż suszonych, oczywiście z suszonych też wyjdzie, ale może nie tak duże 😉 Mleko, w którym rozpuszczamy drożdże nie może być za gorące bo je zabijemy - najlepiej jest włożyć palec do takiego mleka i jeżeli nas nie parzy to znaczy

Kuchnia MagdaLeny
Mało słodkie ciasto jogurtowe z kubeczka 223

Banalnie proste w wykonaniu, a jakie smaczne! Kolejna edycja fejsbukowej zabawy pod patronatem  Ciasto na niedzielę , mierzy się tym razem z wypiekami z jogurtem w składzie, w wydarzeniu pt. Słodkości na jogurcie . Oczywistym wyborem było tu moje ulubione kubeczkowe ciasto jogurtowe . Mam do niego ogromny sentyment ze względu na prostotę wykonania i odmierzania składników . Miska, kubek i łyżka(...)cały sekret jego przygotowania! Bez miksera i góry "garów" do mycia po fakcie! Kto by pomyślał że kubeczek po jogurcie może grać rolę główną przy pieczeniu ciasta? :) Nie chciałam, aby ciasto wyszło zbyt słodkie, stąd użyłam mniejszej ilości cukru niż zwykle - prawidłowo do masy powinien trafić cały kubeczek białej słodyczy . Do tego słodkości odjęły tu kwaskowate, mrożone owoce , jakie

Grunt to przepis!
PIZZA Z FIGAMI / PIZZA WITH FIGS 104

Dzisiaj wydanie z figami tylko dlatego, że wpadły mi w oko jak byłam na zakupach. Następnym razem zrobię bardziej tradycyjną wersję tej włoskiej klasyki. Z podanej ilości składników na ciasto wychodzą mi dwie pizze, tylko i wyłącznie dlatego, że ja bardzo lubię cienkie ciasto, powiedziałabym nawet supercienkie. Najważniejsze na pizzy są dla mnie składniki! W moim przypadku również ciasto jest(...)different that usual, it is a mix of wheat flour and whole wheat flour. In my opinion this version is not only healthier, but more important, more delicious! Ciasto: 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanka mąki pszennej razowej 1 łyżka oliwy 25 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 1/2 szklanki ciepłej wody lub mleka Sos: 200 g jogurtu greckiego

Martyna Cooks
Tort holenderski z kremem Chanitylly i wiśniami 191

będzie. Ale... okazało się, że nie taki diabeł straszny jak go malują. Do wykonania tego tortu potrzeba po prostu trochę czasu, a efekt smakowy spełni Wasze oczekiwania. Składniki: ciasto francuskie mrożone (2 arkusze po 275 g) 3 łyżki galaretki lub dżemu z czerwonej porzeczki Składniki na lukier: 100 g (7 pełnych łyżek) cukru pudru 2 łyżki wódki (można zastąpić rumem(...)własnym soku kawałek kory cynamonu (lub szczypta cynamonu w proszku) łyżka mąki ziemniaczanej Wykonanie: Piekarnik ustawiłam na 200 ° C (g/d). Tortownicę wyłożyłam papierem do pieczenia, który zwilżyłam wodą. Ciasto rozmroziłam, rozwałkowałam i wykroiłam 3 równe krążki o średnicy 26 cm. Jeden krążek ciasta   przełożyłam do tortownicy i nacięłam na nim nożem 12 trójkątów. Zapięłam obręcz i wstawiłam do gorącego

Kuchnia u Krysi
Kruchy placek z budyniem, gruszkami i żurawiną 319

Niezwykle smaczne połączenie soczystych gruszek i kwaśnej żurawiny, z delikatnym budyniem i kruchutkim maślanym ciastem. W pierwotnym zamyśle miał to być placek tylko z gruszkami, jednak w związku z tym, że miałam dostęp do świeżej żurawiny, postanowiłam wykorzystać ją w tym cieście i muszę przyznać, że był to strzał w dziesiątkę! :). Bez niej ciasto pewnie też wyszłoby smaczne(...)takim kwaśnym akcentem jakim jest właśnie żurawina, ciasto nabiera charakteru i nie jest nudne. Nadzienie owocowe wzbogaciłam imbirem, co dodatkowo nadało mu "pazura" ;). Bardzo polecam do popołudniowej herbatki :). Uwaga: szybko znika ze stołu ;). Kruche ciasto: 400 g mąki pszennej 200 g masła, zimnego 1 żółtko 1 całe jajko 120 g cukru pudru opakowanie cukru wanilinowego ( 16 g ) 2 łyżki kwaśnej

Opowieści z piekarnika
Szarlotka z dużą ilością jabłek na kruchym cieście z kakao i brzoskwiniami 389

Szarlotka z dużą ilością jabłek na kruchym cieście z kakao i brzoskwiniami – Na początek nowego roku szkolnego przygotowałam pyszną szarlotkę z kakao i brzoskwiniami. Bardzo aromatyczna, pachnie cudownie :). Jest wilgotna, z dodatkiem cynamonu, bez którego nie wyobrażam sobie szarlotki, ciekawa w smaku. W przepisie jest sporo jabłek, więc trochę czasu zajmie nam obieranie jabłek i krojenie. Polecam… Więcej przepisów(...)szarlotki i jabłeczniki w kategorii „ Ciasta z jabłkami ”. Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka https://malacukierenka.pl/tort-orzechowy-z-kawa-i-whisky.html (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Szarlotka z dużą ilością jabłek na kruchym cieście z kakao i brzoskwiniami Składniki: Ciasto: 230g mąki pszennej (użyłam tortowej) 170g mąki ziemniaczanej 40g kakao bez cukru 230g schłodzonego masła 2-3 łyżki kwaśnej śmietany

Mała Cukierenka
Banoffee Pie – Banoffi – ciasto bez pieczenia 10581

Banoffee Pie – Banoffi – ciasto bez pieczenia – to połączenie bananów i toffee, stąd też nazwa tego ciasta :) Jest ono bardzo popularne na Wyspach. Idealnie przypadnie do gustu osobom uwielbiającym słodkie i szybkie w wykonananiu desery :) Podane składniki dotyczą blaszki o średnicy 20-21cm. Więcej przepisów na ciasta bez pieczenia znajdziecie tutaj: Ciasta bez pieczenia – przepisy @media(...)width:330px;} } @media(min-width:1201px) { .ads-right {margin:10px;float:right;clear:right;} .ads-right .adsbygoogle {width:auto;width:380px;} } (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Banoffee Pie – Banoffi – ciasto bez pieczenia – Składniki: Składniki na spód: 300g ciastek owsianych (u mnie Bonitki z Biedronki) 100g masła (wcześniej wyciągniętego z lodówki, miękkiego) Składniki na wierzch ciasta: ok. 350 g gotowej

Kulinarne Przeboje
Szarlotka z rabarbarem 286

Kolejne ciasto, które ucieszy fanów rabarbaru :) Tym razem pyszna szarlotka z jego dodatkiem - kruchutkie, maślane ciasto, delikatna, słodziutka pianka, a pomiędzy tym wszystkim dużo jabłkowo - rabarbarowego nadzienia. W związku z tym, że zbyt późno zorientowałam się, że nie mam w domu cynamonu ( który jest przecież klasycznym dodatkiem do szarlotki ), nadzienie przyprawiłam imbirem i kardamonem. I takie połączenie to dla mnie(...)poezja ;) Ale można oczywiście dodać cynamon :) Sezon na rabarbar już w pełni, zachęcam więc do wypróbowania przepisu. Takiej szarlotce naprawdę trudno się oprzeć...;) Kruche ciasto: 400 g mąki pszennej 180 g masła, zimnego 4 żółtka 2,5 łyżki cukru pudru 2 łyżki kwaśnej śmietany 12% lub 18% 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Nadzienie jabłkowo - rabarbarowe: 800 g jabłek

Opowieści z piekarnika
Ciasto drożdżowe według przepisu mojej babci 139

Cześć W moim rodzinnym domu mistrzynią w pieczeniu ciast drożdżowych była babcia. Po wielu latach ich pieczenia miała już w rękach i oczach taką miarę, że piekła je bez żadnego odmierzania składników. Ja (chociaż próbuję już kilka ładnych lat) nadal nie mogę dorównać jej mistrzostwu. Co jakiś czas oczywiście próbuję. W końcu wprawa czyni mistrzem. Największe problemy mam z przygotowaniem(...)kruszonki (uchwycenia proporcji cukru, mąki i tłuszczu). Ostatnio upiekłam drożdżówkę z mieszanymi owocami. Większa część była z czerwoną porzeczką. Pozostała część z przepołowionymi czereśniami i borówkami. Ciasto drożdżowe Przygotuj dużą miskę, garnek, tłuczek do ciasta 1 , szklankę, miarkę kuchenną lub wagę, blachę do pieczenia, kuchenną ściereczkę. Przygotuj składniki: 30 dag margaryny lub masła, 1 szklankę mleka, 1 (niepełną) szklankę cukru

blog.moje-pasje.info