daleko drōga we tym swojim kofrze 14 ta świnia, to należy jyj sie już co lepszego Co potrza? 20 dkg szpeku 1 jabko- niy za miynke 3-4 suszōne śliwki sōl, pieprz (korzynie) pó 15 łeżeczki majeranku pó łeżeczki tymianku Tego szpeku mogecie dać tyż wiyncyj, ale joł do tych eksperymyntōw niy chcioł zarozki dołwać pó kilo, bo jakby(...)tuste 17 niy bōło za tuste. Pokrejcie 18 sie tyn szpek na drobno kosteczka i wciepcie na patelnia abo do jakego garca i niech sie pomału skwarzi. Te śliwki zalyjcie na chwila wrzōncōm wodōm i potyn pokrejcie razym ze jabkym. Jak już we garcu bydōm take fajne brōnołtne szpyrki 19 , symnijcie 20 go ze łognia, wciepcie tam pokrōne jabko, śliwki
Chop w kuchnijazdy- dodało dużo energii, załagodziło nerwy oraz polepszyło koncentrację! Tego typu słodkości polecam w dniach, podczas których narażeni jesteśmy na stresujące sytuacje. SKŁADNIKI : 4 łyżki cieciorki banan garść suszonych śliwek łyżeczka cynamonu garść borówek WYKONANIE: cieciorkę gotujemy ok 50 min- do miękkości, odcedzamy i odstawiamy do ostudzenia suszone śliwki zalewamy wrzątkiem na ok 5 min ostudzoną cieciorkę blendujemy razem(...)bananem, śliwkami i cynamonem gotowe ciasto przekładamy do aluminiowej formy/ formy wyłożonej papierem do pieczenia, dekorujemy borówkami, po czym ostawiamy na 40 min do lodówki
healthy dreamsZagmatwana nazwa tofucznika, aczkolwiek wymienia większość ważniejszych składników. Tofucznik o smaku pomelo, dosłodzony bakaliami (jagodami goji i suszonymi śliwkami), na agarowym spodzie chia, z dodatkiem ziaren konopnych, które w przyjemny sposób chrupały podczas przeżuwania. Śniadanie, dodające mnóstwo energii. Można powiedzieć, że jedno z porządniejszych śniadań, jakie miałam zaszczyt jeść w ostatnich dniach. Złe fatum w dniu dzisiejszym zapomniało mnie odwiedzić(...)poprawił się mój humor. Jest o niebo lepiej, mam nadzieję, że ten stan utrzyma się jak najdłużej. SKŁADNIKI: 100g tofu 100g pomelo (bez skórki) garść jagód goji garść suszonych śliwek 2 łyżki nasion chia łyżeczka agaru 3/4 szklanki wody garść nasion konopnych 2 łyżki ksylitolu WYKONANIE: do gotującej się wody dodajemy agar i ksylitol- gotujemy i mieszamy
healthy dreamswykorzystane. Dołączyłam do nich nowe w asortymencie płatki orkiszowe i karob oraz niezastąpiony agar z chia szałwią. SKŁADNIKI: 40g pure z dyni hokkaido 4 łyżki płatków orkiszowych 2 suszone śliwki czubata łyżeczka karobu ok 30g mleka sojowego figa 1,5 szklanki mleka sojowego łyżeczka agaru 2 łyżki nasion chia WYKONANIE: suszone śliwki kroimy w malutką kosteczkę płatki mielimy(...)młynku, mieszamy z dynią karobem, mlekiem i śliwkami całość przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy 1,5 szklanki mleka gotujemy- gdy zacznie się gotować dodajemy agar i energicznie mieszamy (ok 3 min) do ugotowanego agaru, dodajemy nasiona chia- dokładnie mieszamy, po czym przelewamy do formy z gotowym już spodem czekamy aż warstwa z chia odrobinę stężeje- następnie dekorujemy
healthy dreamsczęściej, zwłaszcza, że od niedawna jestem w pewnym sensie zmuszona do robienia domowych dodatków do chleba. Kupnym zamiennikom nie ufam. Dzisiaj przedstawiam pyszną pastę z soczewicy z dodatkiem suszonych śliwek, nerkowców i rozgrzewającego imbiru. Świetnie zastępuje masło, serek czy pasztet. Idealnie komponuje się z pomidorami, papryką, czy sałatą. Chwytajcie przepis! PRZEPIS: 4 łyżki soczewicy garść suszonych śliwek garść nerkowców kawałek(...)imbiru WYKONANIE: soczewicę gotujemy do miękkości, odcedzamy imbir trzemy na tarce,dodajemy do soczewicy wraz z nerkowcami i śliwkami całość dokładnie blendujemy
healthy dreamsSAŁATKA Z BURAKIEM, WĘDZONĄ ŚLIWKĄ I ORZECHAMI Sałatka ta jest bardzo popularna - na Ukrainie, w okresie Swiat Bożego Narodzenia. Mimo niezbyt zwyczajnego połączenia produktów jest naprawdę bardzo smaczna. Zapraszam do jej zrobienia :) Składniki : 3 duże buraki ok 15 szt. śliwki wędzonej bez pestek 2-3 ząbki czosnku garstka orzechów włoskich majonez sol pieprz Przygotowanie: 1. Buraki myjemy wkładamy do garnka(...)woda i gotujemy do miękkości. Po ugotowaniu studzimy i obieramy ze skorki, następnie ścieramy na tarce jarzynowej o grubych oczkach. 2. Śliwkę kroimy na mniejsze kawałki np w paseczki. 3. Czosnek obieramy z łupiny , przeciskamy przez wyciskarkę do czosnku i rozcieramy nożem na papkę. 4. Orzechy obieramy z łupin i dzielimy na mniejsze kawałki. 5. Do miski wkładamy
Kulinarnie z Polką na Kresachwiele ciekawsze i satysfakcja większa, gdy nam się uda. Czy tym razem się udało? Chyba tak, bo brukselka w takiej trochę zimowej wersji z dodatkiem suszonej śliwki została zjedzona przez rodzine zanim skończyłam robić zdjęcia. 2-3 porcje brukselka 250 g chudy wędzony boczek 150 g suszone śliwki 8-10 sztuk tymianek suszony łyżeczka(...)cztery części wzdłuż ) i pół łyżeczki suszonego tymianku (pozostałe pół dodamy do kaszy gryczanej). Brukselkę smażymy kilka minut, aż się przyrumieni, ale nadal będzie jędrna. Pod koniec smażenia dodajemy śliwki pokrojone w paseczki. Doprawiamy pieprzem i delikatnie solą (niedużo bo boczek jest słony). Posypujemy świeżymi listkami tymianku. Podajemy z prażoną kaszą gryczaną ugotowaną z dodatkiem suszonego tymianku (pół łyżeczki wrzucamy
Simple DishMięciutki, lekko wilgotny i aromatyczny piernik z suszonymi śliwkami. Posypałam go tylko cukrem pudrem, ale jeśli chcecie polejcie go roztopioną czekoladą lub udekorujcie według uznania. Nie należy do tradycyjnych pierników „długo dojrzewających”, dlatego można go przygotować przed samymi Świętami i cieszyć się jego smakiem zaraz po upieczeniu Polecam Składniki: 2 czubate szklanki mąki 1 szklanka mleka(...)szklanki oleju rzepakowego 2 jajka 3 łyżki płynnego miodu 3/4 szklanki cukru 1 łyżka ciemnego kakao 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżki przyprawy do piernika 200 g suszonych śliwek Przygotowanie: Jajka ubić z cukrem na bardzo puszystą masę. Dodać olej, mleko, miód, przyprawę do piernika, kakao, wsypać przesianą mąkę i sodę oczyszczoną. Zmiksować. Następnie dodać pokrojone suszone śliwki (każdą
Oryginalny smak400g) 2 jajka 1 kieliszek dobrej jakości mocnego alkoholu 0,5 kubka brązowego cukru 1 kubek puree z dyni 1 op ciasteczek owsianych 0,5 kostki masła 20 dkg śliwek Przygotowanie: ciasteczka rozdrabniamy piekarnik ustawiamy na temp 200*C śliwki kroimy w połówki,karmelizujemy z łyżką brązowego cukru dolewamy kieliszek whiskey,cherry lub brandy masło rozpuszczamy, dolewamy(...)białka ubijamy na pianę,obie masy delikatnie łączymy przekładamy na przygotowany spód i pieczemy około 25- 30 minut na 10 minut przed końcem pieczenia na wierzch ciasta wykładamy karmelizowane śliwki Smacznego
Luźna Kuchniadyniowymi pestkami i orzechami włoskimi, a do musu z dyni dodałam aromatyczne przyprawy i nieco syropu klonowego (w końcu granola musi być choć trochę słodka). Do tego suszone śliwki i żurawina, i mamy cudownie chrupiącą, niezwykle aromatyczną i optymistycznie pomarańczową granolę. Z C. zakochaliśmy się w niej w momencie, gdy z piekarnika zaczął dobywać się niebiański zapach korzennych przypraw... Musicie(...)łyżeczka mielonego cynamonu 1 łyżeczka mielonego imbiru 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 1/4 łyżeczki mielonego ziela angielskiego 1/4 łyżeczki mielonych goździków 80 g suszonej żurawiny 65 g suszonych śliwek Orzechy grubo posiekać, wymieszać z płatkami owsianymi, ziarnami dyni i siemieniem. Mus z dyni wymieszać z syropem klonowym, olejem i przyprawami na jednolitą masę. Dodać mokre składniki do suchych, dokładnie połączyć
Pożeraczka, czyli raz adobrzedziś zaplanowałam tarteletki ze śliwkami. Dieta dietą, ale inni musza cos jeść;) Składniki; 100 g mąki, 1 łyzka cukru, szczypta soli 115 g masła zimnego, 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii, nadzienie; 100g mała miękkiego, 100 g cukru, 1 jajko 100 g mielonych migdałów, 10-12 śliwek 25 g płatków migdałowych kruszonka; 1 łyzka masła, 3 lyzki cukru 3 lyzki mielonych(...)minut.Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy i wypełniamy nim tarteletki.Wkładamy do zamrażalnika.Robimy nadzienie. Masło ucieramy z cukrem, jajkiem,mielonymi migdałami.Tarteletki napełniamy masą. Na masę lekko wciskamy kawałki śliwek.Robimy kruszonkę mieszając wszystkie składniki. Tarteletki posypujemy kruszonką i migdałami. Pieczemy okolo 15-20 minut w temp.200C
Anioły w kuchnimiski i siekać nożem, aż się ze sobą wymieszają i połączą. Na dno blaszki położyć papier do pieczenia, wyłożyć ciasto. Na górę ciasta rozłożyć wypestkowane i przecięte na pół śliwki. KRUSZONKA – szybko za pomocą dłoni ugnieść kruszonkę i rozsypać na śliwkach. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 C przez 40-50 minut Ciasto jest pyszniusie, mniam
Kuchnia Pokoleńdługiej przerwie wreszcie znalazłem czas na coś pysznego. Od razu też dzielę się nowym pomysłem z sympatykami bloga - zapraszam na pyszne eskalopki ze schabem i suszonymi śliwkami, podane na łożu z sałaty. Danie jest, wbrew pozorom, proste w przygotowaniu, a przy tym smaczne i efektowne. Zapraszam do wypróbowania przepisu. Do przygotowania dania użyłem: 400 gram schabu, 150 gram wędzonego boczku(...)gram suszonych śliwek, 1 jajka, 400 gram mieszanki sałat, 250 gram pomidorów koktajlowych, 5 łyżek musztardy francuskiej, 5 łyżek miodu, 5 łyżek oliwy, cytryny, szczypty suszonego majeranku, soli, czarnego świeżo mielonego pieprzu. Przygotowanie dzisiejszego dania rozpocząłem od przygotowani mięsa. Umyty wcześniej schab oczyściłem z wszystkich błonek, a następnie pokroiłem na cztery kotlety o podobnej grubości. Każdy kotlet lekko rozbiłem
Wyprawy kulinarnesobie coś co z pewnością poprawi nam humor. Świeżo wypieczone ciasto z aromatyczną kawą czy herbatą to świetna myśl na odpędzenie jesiennej chandry. Kakao dobrze wpływa na samopoczucie a śliwki i jabłka świetnie regulują przemianę materii. Szybsza praca jelit to też lepszy nastrój i więcej energii. Nasz jesienny smakołyk nie dość że smaczny to i wartościowy :). Na blaszkę: 30/40cm(...)masła roślinnego 5 jajek EKO L 8 łyżek mleka 2 duże łyżki kakao 1 płaska łyżka proszku do pieczenia Pokrojone drobno jabłka posłodzone i posypane cynamonem Wypestkowane połówki posłodzonych śliwek Małe opakowanie skórki pomarańczowej Przygotowanie: 1/ Cukier, żółtka, i masła utrzeć, dodawać stopniowo mąki z proszkiem do pieczenia i mleko. Na końcu ubić pianę z białek i delikatnie wmieszać
Kuchnia PROzdrowotna