Sezon śliwkowy w pełni. Warto przygotować mocną nalewkę śliwkową. W zimie i nie tylko, z pewnością będzie smakować. Składniki: -1/2 kg pozbawionych pestek śliwek -1/2 l spirytusu 95% -200 ml wody -20 dkg cukru Do spirytusu dolewamy 100 ml wody i zalewamy ułożone w słoju śliwki, pokrojone wcześniej na połówki. Odstawiamy na 6 tygodni(...)czasie nalewka nabierze smaku i koloru. Po 6 tygodniach zlewamy alkohol a śliwki zasypujemy cukrem i odstawiamy do czasu rozpuszczenia cukru. Syrop cukrowy zlewamy, śliwki płuczemy 100 mililitrami wody i powstały płyn łączymy razem z alkoholem i syropem cukrowym. Wszystko mieszamy i przelewamy do butelek. Odstawiamy na ok. 2 tygodnie i gotowe
Maminek kulinarnyjajka -3 łyżki mąki Składniki masy orzechowej: -30 dkg orzechów włoskich -1,25 szklanki cukru -4 jajka 3 łyżki mąki Składniki warstwy prażonych zbóż ze śliwkami: -35 dkg prażonych ziaren zbóż ( crunchy ) -15 dkg suszonych śliwek, pokrojonych na małe kawałki Na początek gotujemy mleko z 1/2 szklanki cukru, dosypujemy wiórki i mieszamy do wchłonięcia(...)blaszki o wymiarach ok. 35 x 25 cm wykładamy papierem do pieczenia. Placek kruchego ciasta przekładamy na blaszkę. Ziarna zbóż mieszamy z pokrojonymi suszonymi śliwkami. Przygotowujemy masę wiórkową. Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywna pianę. Stopniowo dosypujemy 3/4 szklanki cukru. Dodajemy żółtka i miksujemy. Na koniec dodajemy przesianą mąkę i miksujemy
Maminek kulinarnyplasterków pomarańczy i soku z cytryny. Przyprawiony cynamonem i goździkami. Tradcycyjny i niezastąpiony na Wigilijnej Kolacji. Polecam! Składniki: 150 g suszonych jabłek; 100 g suszonych moreli; 150 g suszonych śliwek; 50 g suszonej żurawiny; 50 g rodzynek; 1 łyżeczka cynamonu; 7 goździków; 1 pomarańcza; Sok wyciśnięty z połowy cytryny; Łyżka białego cukru; 1,5 litra przegotowanej, zimnej wody. Sposób przygotowania(...)lita wody zagotować i wystudzić. Wszystkie suszone owoce (tj. jabłka, morele, śliwki, żurawinę, rodzynki) przelać na sicie gorącą wodą, po czym przełożyć do dużej miski/garnka i zalać 1,5 litrami zimnej, przegotowanej wody. Tak przygotowane owoce przykryć czystą ściereczką i odstawić na całą noc lub nawet na dłużej. Po upływie tego czasu wyjąć owoce, a do wody z moczenia owoców
Gospodyni MiejskaUwielbiam musy owocowe, a ten trójwarstwowy był na prawdę pyszniasty ^^~ Piętrowy, trójwarstwowy mus z jabłka, śliwki i banana ~Skłądniki:mocno dojrzały banandwie śliwki (u mnie śliwka gigantka)jabłkoJabłko kroimy, miksujemy i przekładamy do szklanki. Tak samo postępujemy ze śliwkami i bananem
Kuchenny Skrawek Niebastole ląduje bardzo kremowy i śmietankowy serek naturalny. serek jest idealną bazą wyjściową do tworzenia zup. Dzisiaj serwuję gęstą, kremową pomarańczową zupę, z dużą ilością prowansalskich grzanek, suszonych śliwek i świeżej natki pietruszki. Najlepsza rozgrzewająca zupa na jesienny obiad! Zapraszam! SKŁADNIKI: - 1 szt serka Arla Apetina naturalny - 3 szklanki puree z upieczonej dyni piżmowej - 2 ząbki czosnku - świeży imbir - kardamon(...)chili - 3 łyżki śmietanki kokosowej - 1 łyżka pasty z trawy cytrynowej - sól morska - 2 litry wody - 4 łyżki oliwy z oliwek na wierzch: - garść suszonych śliwek - bagietka pełnoziarnista prowansalska - świeża natka pietruszki - pestki z dyni A oto jak to zrobić: - polaną miodem dynię pieczemy w piekarniku przez 40 minut, miąższ oddzielamy i miksujemy na gładką masę - w garnku na oliwie
SMYKWKUCHNISkładniki: 3/4 kg śliwki węgierki, 1,5 kg jabłka, 1 szklanka cukier, 2 łyżki sok z cytryny, 1 opakowanie przyprawa do wina piwa Prymat, - ile potrzeba cynamon mielony, 1 szklanka woda umyte jabłka ze skórką pokroić na grubsze kawałki posypać cukrem i wlać wodę wsypać przyprawę Prymatu do jabłek mieszając doprowadzić do zagotowania dodać umyte śliwki bez pestek pokrojone(...)każda śliwka razem wszystko dusić z 10 minut mieszając do odparowania nadmiaru wody do wyparzonych słoików (300ml każdy) włożyć duszone jabłka ze śliwką na wierzchu posypać cienko cynamonem - ZABEZPIECZA CYNAMON PRZED PLEŚNIĄ - słoiki zakręcić mocno - w garnku postawić je na zakrętkach i zapasteryzować z 5 minut gotując w wodzie całkiem ostudzone postawić słoiki normalnie i schować w chłodne, ciemne miejsce
W Mojej Kuchni Lubięmożliwe i zanurzyć w lodowatej wodzie. Powstałymi cebulowymi pędzelkami smarujemy placki sosem. Placki z kaczką po pekińsku jada się palcami. Sos śliwkowy. Sos sporządzany z solonych chińskich śliwek i moreli ma słodko-kwaśny smak. Macza się w nim pieczone ,gotowane mięsa ,a przede wszystkim pieczoną kaczkę. W moim przepisie wykorzystuję nasze wspaniałe ciemne ,duże śliwki(...)węgierki. Składniki: 6 dużych śliwek lub 12 węgierek bez pestek 4 -5 łyżek konfitury morelowej 4 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka papryczki chilli ,roztartej Wykonanie: Śliwki podgotować ,dodać resztę składników ,gotować jeszcze 1-2 min i zmiksować. Można doprawić do smaku ,regulując smak słodko-kwaśny do własnego „pH” ,np.syropem cukrowym lub zwykłym cukrem. Sos przełożyć
Kulinarny karnet Christopherajęzyku greckim znaczy "liść". Po upieczeniu rozdziela się ,jest chrupiące i delikatniejsze niż francuskie. Dzisiaj proponuję pyszne przekąski, dla łakomczuszków słodkości jak i wytrawnych łakoci. 8 arkuszy filo 8 śliwek suszonych 8 plastrów marcepana-10dag 8 daktyli raczej świeżych 4 plastry szynki szwarcwaldzkiej, parmeńskiej 1 jajko roztrzepane Arkusze ciasta filo poskładać po dwa, czyli otrzymamy cztery ,podwójne. Podzielić(...)prostokątów. Każdą śliwkę owinąć kawałkiem marcepana. Śliwki muszą być miękkie. Jeżeli nie, to podgotować i osuszyć ,albo włożyć na moment do mikrofali. Śliwki ułożyć na kawałku filo i zwinąć w cukierek. Podobnie postępujemy z daktylami. Każdy daktyl zawinąć w szynkę, położyć na kawałku filo i zawinąć w cukierek. Końce przewiązać nicią kuchenna. Cukiereczki przepędzlować jajkiem i piec w temp.180 stop
Kulinarny karnet Christopheraciasto ucierane jest bardzo uniwersalny, można je przygotowywać z różnymi owocami. Najważniejsza sprawa, to ciasto z owocami zawsze wychodzi. Tym razem do przygotowania wykorzystane zostały owoce sezonowe: jabłka i śliwki. Polecam to Ciasto z owocami i kruszoną. Składniki na ciasto: 10 sztuk dużych śliwek, 2 jabłka 1 kostka margaryny palma z murzynkiem, 1 op. cukru wanilinowego Winiary 2,5 szkl(...)połowę opakowania cukru z prawdziwą wanilią, pod koniec wsypujemy proszek do pieczenia i dokładnie mieszamy. Ciasto wykładamy na blachę posmarowaną margaryną i posypaną bułka tartą. Na ciasto wykładamy połówki śliwek skórką do dołu, oraz plastry obranych jabłek bez gniazdek nasiennych, posypujemy drobną kruszonką zrobioną z mąki, cukru, cukru wanilinowego, i margaryny. Ciasto pieczemy ok. 40 minut w temp. 180 stopni
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięwspaniałą alternatywę jeśli kochacie powidła śliwkowe, a nie szczególnie lubicie mieszania śliwek przez kilka godzin. To wersja dla zapracowanych, albo dla sprytniejszych :). Cała tajemnica polega na tym, aby powidła gotowały się przez 5-6 godzin, zupełnie bez naszego udziału! Składniki: 10 kg śliwek, najlepiej węgierek 1 kg cukru 10 łyżek octu 10 % 1. Śliwki myjemy, wyjmujemy pestki(...)cukier, wlewamy 10 łyżek octu i odstawiamy na 24 godziny, (nie mniej!). 2. W dniu następnym garnek ustawiamy na małym ogniu, i tu najważniejsze!, nie wolno zamieszać ani raz śliwek!, proszę nie wkładać nawet łyżki!. Zostawiamy je na 5-6 godzin gotowania, zupełnie bez naszego udziału. Po tym czasie włączamy się w robienie powideł i zaczynamy mieszać żeby się zupełnie
Apetyczna babeczkaProste i smaczne ciasto ze śliwkami, gdy sezon na śliwki w pełni możemy przygotować oto takie smaczne ciasto. Śliwkowe z posypką orzechową SKŁADNIKI: 1,5 łyżki kwaśnej śmietany cukier kryształ - 0,5 szkl 0,5 kg mąki orzechy laskowe mielone do obsypania jajka -2 szt drożdże -3 dag 125 g margaryna(...)smalec szczypta soli jajko do posmarowania ciasta tłuszcz do formy śliwki węgierki PRZYGOTOWANIE: Przygotować rozczyn z odrobiny cukru mąki, drożdży i śmietany. Wszystko dokładnie zmiksować, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Na stolnicę wysypać mąkę, dodać tłuszcz, rozczyn i pozostałe składniki, zagnieść ciasto. Wysmarowaną formę keksową, wyłożyć połową ciasta, lub wyłożyć do wąskiej
Kuchnia DanusiSkładniki: 3 kg śliwek, 1/2 kg cukru. Przygotowanie: Umyte śliwki kroimy na połówki, wyciągając z nich pestki. Wkładamy do dużego garnka z grubym dnem i gotujemy. Śliwki puszczą dużo wody, więc nie ma potrzeby ich mieszania. Ja jednak od czasu do czasu mieszałam. Gotowałam je ok. 3 godzin. Można gotować dłużej i w następnym dniu ponownie gotować, wtedy powstaną(...)takie powidła śliwkowe o gęstszej konsystencji i ciemniejszym kolorze. Gorące śliwki przekładamy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy i odwracamy do góry dnem
Aga w kuchnipróbę, a właściwie zrobił się sam :). A teraz mogę już zrobić porządny zapas na zimę, na 100% się nie zmarnuje ! Mus śliwkowy Składniki: 1,5 kg śliwek 3 łyżki cukru Wykonanie: Śliwki drylujemy, kroimy na małe kawałki, zasypujemy cukrem i odstawiamy na kilka godzin, aby śliwki puściły sok. Następnie gotujemy na malutkim ogniu, pod przykryciem, aż śliwki zrobią się całkiem
Kulinarne przygody GatityZawsze się udaje i szybko się je robi, nawet ten kto nie umie piec napewno sobie poradzi. Do ciasta można użyć dowolnych owoców, mi ciasto to najlepiej smakuje ze śliwkami lub brzoskwiniami. Do przygotowania ciasta użyłam produktów Wodzisław.składniki:5 jajek2 szklanki mąki pszennej1 szklanka oleju1/2 szklanki drobnego cukru2 łyżki cukru wanilinowego Wodzisław1 łyżeczka proszku do pieczenia Wodzisławdowolne owoce(...)dałam 12 dużych śliwek i 200 g jeżyn2 garście płatków migdałowychcukier puder do posypaniaJajka utrzeć z cukrem wanilinowym i zwykłym cukrem. Następnie porcjami dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz olej. Dużą blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć ciasto. Na wierzchu ułożyć połówki śliwek i jeżyny, posypać płatkami migdałowymi. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec
Monia miesza i gotujeprostszego niż zrobienie powideł. Do ich przygotowania potrzebne są jedynie dojrzałe i słodkie śliwki, wtedy nie potrzebujemy do powideł dodawać cukru. Powidła potrzebują trochę czasu, gdyż smaży się je kilka godzin, ja smażenie rozłożyłam sobie na 2 dni, smażyłam powidła w dwóch turach: 2 x po 1,5 godziny z nocną przerwą. Jeśli macie ochotę to możecie dodać do powideł(...)Powidła śliwkowe z nutą wanilii Powidła śliwkowe bez cukru na 100 % wykorzystam do ekspresowego piernika na Boże Narodzenie. Składniki na 4 słoiczki o poj. 250 ml: 2 kg umytych śliwek polskich jeśli śliwki nie były zbyt słodkie można opcjonalnie dodać 100 g cukru Przygotowanie: Śliwki kroimy na pół, usuwamy pestki i umieszczamy w garnku z szerokim dnem. Śliwki zagotowujemy, następnie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię