ciasto - 161133 przepisów (strona:200/10743)

Ciasto biały lion 147

Ciasto biały lion to puszysty biszkopt przełożony warstwą ryżu preparowanego z masą kajmakową, kremem budyniowym i orzeszkami ziemnymi. Ciasto upiec możecie na standardowej, prostokątnej blasze do pieczenia lub w okrągłej tortownicy. Ciasto przygotowane w tortownicy będzie prezentować się bardzo efektowanie i nada się na tort np. urodzinowy. Poniżej znajdziecie przepis na ciasto biały lion , którego koniecznie musicie spróbować. Udanych wypieków(...)Znajdziesz mnie na Instagram:  mecooksblog  oraz Facebook:  MeCooks Ciasto biały lion Składniki na ciasto biały lion. Biszkopt: 18 dkg mąki tortowej 5 jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia 15 dkg cukru pudru 1 łyżka octu Masa z ryżem preparowanym: 85 gr ryżu preparowanego 40 dkg masy kajmakowej Masa budyniowa: 5 dkg białej czekolady 500 ml mleka

MeCooks
ROGALE MARCIŃSKIE, ROGALE Z BIAŁYM MAKIEM 93

certyfikowane rogale Świętomarcińskie, ale pyszne rogale z ciasta półfrancuskiego drożdżowego z nadzieniem z białego maku. Są z tym co najbardziej lubimy i bez tego co nam przeszkadza, czyli bez skórki pomarańczowej, bez dziwnych aromatów i nie są przesłodzone jak większość rogali na 11 listopada.... Za to z mnóstwem masła, migdałów, miodu... I co dla mnie istotne zrobiłam je w całości(...)m.in. mocno okroiłam słodycz (i tak były słodkie), dałam też dużo mniej biszkoptów, w związku z tym zmniejszyłam też ilość jajek. Masa wyszła idealna 😋 Zarówno masę makową jak i ciasto warto przygotować sobie dzień wcześniej i schłodzić w lodówce. Z chłodnym ciastem łatwiej się pracuje... No i nie trzeba wszystkiego robić na raz, rozłożone na 2 dni pieczenie, staje się

Smaczne Zdrowe
Ciasto gruszkowe z gruszkami w syropie 74

Wyśmienite ciasto gruszkowo korzenne oblane gruszkowym syropem z cukrem trzcinowym, udekorowane królewsko gruszkami gotowanymi w syropie. Puszyste, wilgotne ciasto ucierane o korzennym aromacie z dojrzałymi gruszkami. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Ciasto gruszkowe z gruszkami w syropie 5 od 1 osoby Autor: Paweł Clad Danie: Ciasto Kuchnia: Polska Trudność: Średnie Ilość 10 porcji Przygotowanie 30 min. Pieczenie 50 min. Kalorie(...)kcal Gruszkowe ciasto ucierane z gruszkami gotowanymi w złocistym syropie z cukrem trzcinowym. Gruszkowo korzenny wypiek z rozkosznym ponczem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: GRUSZKI W SYROPIE 6 dojrzałych, słodkich gruszek 600 ml wody 1 pomarańcza pokrojona w plastry 130 g brązowego cukru trzcinowego 1 laska wanilii 1 łyżeczka mielonego cynamonu 2 ziarna kardamonu 2 gwiazdki anyżu gwieździstego CIASTO GRUSZKOWE

ProstePesto.pl
Jesienna Biedronka wg siostry Anastazji 114

Efektowne wizualnie, a do tego pyszne ciasto ze zbioru przepisów siostry Anastazji. Bardzo wysokie, wręcz tortowe, choć to pewnie efekt wykorzystania mniejszej blaszki niż zakładał oryginał Ja z uwagi, że posiadam dwie blaszki o wymiarach 21x32cm wykorzystałam właśnie takie. Zmniejszyłam też ilość cukru i ciasto dla nas wyszło idealne smakowo. Dodatkowo ciasto ciemne i biszkopty nasączyłam mocną, osłodzoną kawą, która(...)moim zdaniem idealnie się tutaj sprawdziła. Polecam na szczególne okazje. Ciasto kruche: 100 g masła 2 żółtka gotowane 2 żółtka surowe 50 g cukru pudru 200 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Ciasto ciemne: 8 jajek 1 i 1/2 szkl. mąki pszennej 2-3 łyżki kakao 1 szkl. drobnego cukru 3 łyżki oleju 1 i 1/2 łyżeczki proszku

Smaki Na Talerzu
Pizza domowa - ciasto i dodatki 76

Najlepsza pizza domowa — przepis na ciasto i dodatki. Pizza domowa na cienkim cieście, która z wierzchu jest przyjemnie chrupiąca, a w środku delikatnie miękka. Z umiarkowaną ilością składników zatopionych w serze i niespadających podczas jedzenia. Tym razem ciasto do pizzy zrobiłam z oryginalnej włoskiej mąki typ 00, która zawiera zdecydowanie więcej glutenu i dzięki temu wyrabiane ciasto jest bardziej sprężyste(...)przy rozciąganiu. Jeśli nie macie tego typu mąki, to możecie użyć mąki pszennej typu 450. Dodałam również minimalną ilość drożdży, co jest zalecane przez włoskich mistrzów od wypiekania pizzy. Ciasto wyszło rewelacyjne, chociaż na początku wyrabiania trzeba nieco popracować. Pizza najlepsza jest zaraz po wyjęciu z piekarnika, ale zimna również jest do zjedzenia i nie staje się gumowa. Z przepisu

Kuchcik gotuje
Ciasto Ferrero Rocher – tort czekoladowo-orzechowy 162

Delikatny i puszysty tort przekładany kremem o smaku uwielbianych czekoladek Ferrero Rocher. Przygotowanie ciasta nie jest w ogóle skomplikowane – to tylko najzwyklejsze ciasto, szybki krem i bita śmietana. Za to smak… powala na kolana! Ciasto czekoladowo-orzechowe Ferrero Rocher Via Gusto Delikatny i puszysty tort przekładany kremem o smaku uwielbianych czekoladek Ferrero Rocher. Przygotowanie ciasta nie jest(...)ogóle skomplikowane – to tylko najzwyklejsze ciasto, szybki krem i bita śmietana. Za… Drukuj Proporcje na: formę o śr. 24 cm Czas przygotowania: 1 godz. Czas pieczenia/gotowania: 25 minut Ocena: 5.0 /5 ( 1 głos/y ) składniki Ciasto: 5 jajek 150 g mąki pszennej (użyłam krupczatki) 3 łyżki skrobi ziemniaczanej 2 łyżki kakao 100 g cukru 50 g orzechów (laskowych

Via Gusto
Wilgotne ciasto czekoladowe z figami 77

Wilgotne ciasto czekoladowe z figami to coś czego na blogu jeszcze nie było. I nie mówię tu o cieście czekoladowym Tylko o figach Nie próbowałam ich ani w wersji surowej ani w cieście. Dlatego jak zobaczyłam ten przepis to od razu wiedziałam, że to mógłby być dobry początek przygody z figami. Nie zawiodłam się, oj nie zawiodłam się. Figi(...)bardzo słodkie i doskonale wpasowały się w czekoladowe wilgotne ciasto. Pewnie dlatego w przyszłości zmniejszę w cieście ilość cukru. Samo ciasto wyszło świetne. Piekłam je 30 min. Następnym razem skrócę czas o 5 minut wtedy środek wyjdzie jeszcze bardziej wilgotny i gliniasty. Wszystko w zależności od upodobań. Wilgotne ciasto czekoladowe z figami, składniki na foremkę

Relaxtime
Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką 83

Przepisów na ciasta drożdżowe jest mnóstwo. W zależności od ilości użytych składników takich jak jaja, tłuszcz, cukier otrzymujemy ciasta mniej lub bardziej luksusowe, a tym samym mniej lub bardziej kaloryczne. Poniższy przepis na ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką jest przepisem ubogim w tłuszcz (tylko 30 g do ciasta – na 0.5 kg mąki i 30 g do kruszonki) oraz ubogim(...)cukier (tylko pół szklanki na 500 g mąki + 35 g do kruszonki), a mimo to jest ciastem przepysznym, szczególnie w dniu pieczenia i właśnie dlatego jest moim ulubionym, i często robionym przepisem na ciasto drożdżowe . Najpyszniejsze ciasto drożdżowe to jeszcze ciepłe, dopiero co wyciągnięte z pieca. Dlatego kiedy planuję nim uraczyć swoich gości, piekę go tak, aby wyszedł z pieca

Moja Delicja
Ciasto drożdżowe z jabłkami – puszyste delikatne i bardzo smaczne – bez wyrabiania 134

Witam serdecznie, tym razem chciałabym zaproponować przepis na rewelacyjne ciasto drożdżowe z jabłkami. Ciasto drożdżowe jest wyjątkowo puszyste, delikatne i bardzo smaczne.  Dodatkowo jest bardzo proste w przygotowaniu, składniki wystarczy wymieszać łyżką lub mikserem i nie trzeba wyrabiać na stolnicy. Polecam wypróbować przepis, bo naprawdę warto.  Do przygotowania ciasta drożdżowego z jabłkami będziemy potrzebowali:  użyłam foremki(...)pszennej  około 1 ½ łyżki cukru około 1 ½ łyżki masła o temperaturze pokojowej  i około 1 ½ łyżeczki cynamonu  (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmiku z przepisem na: Ciasto drożdżowe z jabłkami   Przygotowanie: Najpierw przygotuję rozczyn: Do miski rozkruszam drożdże, dodaję letnie mleko, około łyżeczki cukru i około trzech łyżek mąki, i mieszam.  Następnie miskę nakrywam ściereczką

Uwaga Babcia Gotuje
Pierogi z jabłkami 76

cynamon, cukier."],"name":"Pierogi z jab\u0142kami","recipeCategory":"dania m\u0105czne, owoce","cookTime":"PT0H0M","prepTime":"PT0H0M","recipeInstructions":["Wszystkie sk\u0142adniki ze sob\u0105 zmiesza\u0107.\r","Wyrobi\u0107 ciasto.\r","Ciasto powinno by\u0107 elastyczne i g\u0142adkie. W razie potrzeby dosypa\u0107 troch\u0119 m\u0105ki lub dola\u0107 troch\u0119 wody.\r","Wyrobione ciasto odstawi\u0107(...)u0142ka umy\u0107, obra\u0107, wyci\u0105\u0107 gniazda nasienne i zetrze\u0107 na tarce.\r","Jab\u0142ka zmiesza\u0107 z cynamonem i [ewentualnie] cukrem.\r","Rozwa\u0142kowa\u0107 ciasto pierogowe.\r","Wycina\u0107 z ciasta ko\u0142a za pomoc\u0105 szklanki.\r","K\u0142a\u015b\u0107 mas\u0119 jab\u0142eczn\u0105 na \u015brodku ko\u0142a z ciasta.\r","Zagniata

Bardzo Gruby Smok
Bardzo kruche ciasto z wiśniami i pianką 83

Ciasto jest tak kruche, że można by powiedzieć że jest z ciasteczek. Trochę czasu ciasto musi być w zamrażarce, ale potem to już szybko i bez problemu. Wykonanie ciasta kruchego – wszystkie składniki wrzucić do miski, posiekać nożem. Następnie szybko zagnieść. Można zrobić za pomocą robota kuchennego, ale wtedy obroty pulsacyjne. Ciasto podzielić na dwie części w proporcji(...)Włożyć ciasto do woreczków, spłaszczyć i do zamrażarki. na co najmniej 3 godziny. Blaszkę o wymiarach 30 cm x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Większą część ciasta zetrzeć na tarce o dużych oczkach i rozłożyć na dnie blaszki. Ciasto kruche w thermomix – wszystkie składniki na ciasto kruche wrzucić do naczynia miksującego. Wymieszać interwał, czas 1 minuta. Następnie wyjąć

Kuchnia Pokoleń
Biszkopt z kremem śmietankowym i galaretką 94

mąki pszennej tortowej i mielonych migdałów, miękki i puszysty. Nie suchy i zbity, lecz delikatny i lekki. Do tego krem śmietankowy i galaretka borówkowa z zatopionymi świeżymi owocami. To ciasto to mój faworyt podczas bieżącego lata. {"@context":"https:\/\/schema.org","@type":"Recipe","name":"Biszkopt z galaretk\u0105 le\u015bn\u0105 i owocami lata","image":["https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/07\/biszkopt-z-owocami-lesnymi.jpg(...)https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/07\/biszkopt-z-owocami-lesnymi-480x270.jpg"],"description":"Mi\u0119kki biszkopt z dodatkiem m\u0105ki migda\u0142owej, krem \u015bmietankowy i galaretka le\u015bna z owocami lata. Urocze i pyszne ciasto z owocami.","keywords":["biszkopt","bor\u00f3wki","galaretka","Jajka","porzeczka","\u015bmietana","truskawki"],"author":{"@type":"Person","name":"Martyna Pietruszka"},"datePublished":"2020-07-23T17:31:51+01:00","prepTime":"PT30M","cookTime":"PT25M

ProstePesto.pl
Proste PYSZNE ciasto z PORZECZKAMI i kruszonką 339

Proste PYSZNE ciasto z PORZECZKAMI i kruszonką – Nowe ciasto owocowe w Małej Cukierence. Bardzo proste w przygotowaniu i smaczne. Ciasto jest wilgotne, aromatyczne, kwaskowate od owoców, ładnie pachnie masłem od chrupiącej kruszonki. Idealne ciacho na lato, uwielbiam takie świeże ciasto latem. Do jego przygotowania można użyć dowolnych owoców jagodowych, polecam! Zmodyfikowany przepis z gazety „Pieprz i sól”. Proszę pamiętać(...)subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!! . Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Proste PYSZNE ciasto z PORZECZKAMI i kruszonką Składniki: Ciasto – składniki powinny być w temperaturze pokojowej: 4 duże jajka 200g cukru 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią lub cukru wanilinowego 125ml oleju 150g naturalnego jogurtu 320g mąki pszennej (użyłam tortowej

Mała Cukierenka