Dzisiaj kolejny przepis na śledzie na świątecznym stole. Ale to nie będą tylko śledzie bo połączyłam je z wędzonym łososiem. Całość zalana sosem śmietanowym, z dodatkiem ogórków, cebuli i jabłka. Fajny pomysł, całkiem smacznie obie ryby się w tym daniu połączyły. Zapraszam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Już niedługo na naszym wigilijnym stole zagoszczą dania rybne. Ja mam dziś dla was przepis na śledzie w pomidorowym sosie z dodatkiem warzyw, które idealnie sprawdzą się w formie przystawki. Są bardzo smaczne. Jestem pewna, że wam również zasmakują tak jak mi. Post Śledzie w sosie salsa pojawił się
Marta GotujeSkładniki: 500 g filetów śledziowych matias 1 cebula 2 łyżki musztardy francuskiej 2 łyżki musztardy sarepskiej 2 łyżki majonezu 3-4 łyżki jogurtu naturalnego sól, pieprz Wykonanie: Śledzie namoczyć na 3-4 godziny w zimnej wodzie. Majonez mieszamy z jogurtem dodajemy obie musztardy, przyprawiamy do smaku, mieszamy. Cebulę pokroić w drobną kosteczkę. Filet pokroić na mniejsze kawałki, przełożyć do miseczki(...)dodać cebulę polać sosem, wszystko dokładnie wymieszać. Tak przygotowanego śledzia, przykrywamy i odkładamy na całą noc do lodówki. Smacznego
magiczna kuchnia KasiŚledzie z selerem, jakoś nie bardzo mi pasowało to połączenie ale jak zapewniała osoba od której jest przepis że są znakomite i warte spróbowania i że nie wytrzymają do świąt to nie do końca wierzyłam ale spróbowałam. Wiecie co? są wyśmienite i godne spróbowania, znikają szybko, za szybko, na święta zrobię drugie. Spróbujcie i powiedzcie jak Wam smakowało(...)dzieła, zachęcam. Śledzie z selerem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniełyżek oleju 6 łyżeczek musztardy francuskiej do smaku : sól ,pieprz Link do filmu z przygotowania : Sałatka śledziowa z pomidorami https://www.youtube.com/watch?v=67RNcx-UelM Przygotowanie : Przed przygotowaniem sałatki przygotuję śledzie : Śledzie matias są bardzo słone więc je najpierw wymoczę w wodzie aby nie były słone . Płuczę je w zimnej wodzie , zalewam w misce zimną wodą i odstawiam na około 3 godziny
Uwaga Babcia GotujeŚwięta nie mogą odbyć się bez śledzi. Ja uwielbiam je wtedy jeść i co roku przygotowuje inne, nowe. W tym roku wypróbuje przepis na krajankę w occie i oleju. Są to śledzie najpierw zakwaszone cytryną i octem, a potem marynowane w oleju z ziołami i całymi ząbkami czosnku. Polecam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikKolejne danie ze śledzia:).Pyszna przekąska z matiasów drobno posiekana w kosteczkę , wymieszana z przyprawami , musztardą i koncentratem pomidorowym.Świetna w smaku , bardzo estetyczna w podaniu.Świetnie się sprawdza na przyjęciach , spotkaniach .Polecam ten przepis ogromnie. 60 dag.matiasów 2 cebule 2 łyżki oleju 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka musztardy mielona papryka ostra 1 jajko na twardo natka pietruszki(...)sól i pieprz ************************************* Śledzie moczymy, kroimy w drobną kosteczkę .Tak samo kroimy cebulę.Łączymy z koncentratem pomidorowym , musztardą ,przyprawić solą i pieprzem oraz ostrą papryką.Dodajemy po troszku oleju ,stale mieszając , aby utworzyła się konsystencja przypominająca " tatara ".Posypujemy posiekanym w kostkę ugotowanym jajkiem i drobno posiekaną matką pietruszki.Podajemy z pieczywem.Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiniewielkich buraków, marynata: 3 łyżki octu jabłkowego, 3 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno, farsz: 4 filety śledzia w oleju, 1/2 cebuli, 175 g fasoli białej cannellini*, 2 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno, 1 łyżeczka do kawy musztardy dijon, 3 łyżki kaszy gryczanej, olej do głębokiego smażenia. Buraki umyć, nie obierać, obciąć końcówki, ugotować al dente. Nie można(...)kostkę. Olej do głębokiego smażenia rozgrzać w niewielkim garnuszku. Wsypać do niego kaszę, smażyć kilka sekund – kasza wypłynie do góry. Przelać przez sitko i wyłożyć na ręcznik papierowy. Śledzia wymieszać z cebulą, fasolą, musztardą dijon, kaszą gryczaną i olejem. (Sałatka jest bardzo śledziowa, ale pamiętajmy, że wkładamy ją do buraka, to zdecydowanie zmieni jej smak.) Marynatę wylać z buraków. Wypełnić
królestwo garówDobry śledzik nie jest zły. A ten podrasowany w domu nie ma sobie równych. Kilka przypraw i dodatków. Kilka dni leżakowania w lodówce i żaden kupny śledź nam nie podskoczy. Podstawą są matjasy – kupcie te dobrej firmy i wysokiej jakości. W tym przypadku żadne półśrodki nie wchodzą w grę… Co potrzebne: 400... Czytaj dalej
Mam To Na Widelcuśledź a la tatar składniki 1 cebula 2 łyżki oleju 2 łyżki maggi 3 ogórki konserwowe 3 papryki konserwowe 5-6 filetów śledziowych matiasów sok z ćwiartki cytryny garść oliwek zielonych i czarnych pieprz sposób przygotowania Śledziowe filety odsączamy z zalewy, kroimy w kostkę, wkładamy do misy. Do śledzi dodajemy pokrojone w kostkę : cebulę, ogórki konserwowe, oraz
Miód i pieprzSkładniki: tuszki świeżych śledzi mleko bułka tarta mąka pszenna sól olej do smażenia Wykonanie: Tuszki śledziowe dokładnie oczyszczamy i moczymy przez ok godzinę w mleku. Odsączamy i lekko osuszamy. Solimy je do smaku i dokładnie panierujemy w mieszaninie mąki z bułką tartą w stosunku 1:1. Smażymy je na dość głębokim tłuszczu na rumiano z obu stron
Malinowe Pocałunkiśledzia marynowanego w zalewie octowej 2 serki wiejskie 1 por (biała część) garść usiekanego szczypiorku 4 rzodkiewki sól pieprz Śledzie obrać ze skórki. Pora posiekać , dodać posiekany szczypiorek i pokrojone na plasterki rzodkiewki, przyprawić do smaku solą i pieprzem . Sledzia ułożyć w wymieszanej sałatce z pora. Udekorować krążkami pora i rzodkiewką. Podawać jako przystawkę lub na obiad z ziemniakami posypanymi
Gotowanie jest łatwefiletów śledzia marynowanego 100 g sera feta 2 łyżki oliwy garść suszonej żurawiny 1 łyżka kaparów cebula pieprz pomarańczowy ewent czarny Śledzie pokroić w kostkę, cebulę i ser feta również w kostkę. dodać żurawinę i kapary, doprawić pieprzem i oliwą
Gotowanie jest łatweśledzie (marynowane) 5-6 filetów 4 łyżki śmietany 2 łyżki powideł śliwkowych 1 łyżka oliwy 1 łyżka octu jabłkowego sól pieprz do dekoracji papryczka powidła Śmietanę wymieszać z powidłami, doprawić do smaku octem, oliwą, solą i pieprzem. Rozłożyć dip w miseczce. Śledzie zwinąć w rolmopsy , można w nie włożyć cebulkę, spiąć wykałaczką. Ustawić rolmopsy w dipie, udekorować powidłami i papryczką
Gotowanie jest łatweśledzie matiasy 5-6 filetów 4 ziemniaki 1 marchewka 1 cebula 1 ogórek kiszony 200 ml śmietany 18% sól pieprz cukier marchewka i natka pietruszki do dekoracji Śledzie wymoczyć w wodzie by nie były zbyt słone. Ziemniaki i marchewkę ugotować w mundurkach. Wystudzić. Wystudzone ziemniaki obrać ze skórki pokroić w kostkę, jedną marchewkę również pokroić w kostkę. Dodać drobno posiekaną
Gotowanie jest łatwe