4 płaty śledzia (u mnie matiasy), 1 koper włoski, 2 średnie cebule, sok z 2 cytryn, 2 – 2,5 łyżki miodu, olej (u mnie rydzowy), 1 pomarańcza. Koper włoski pokroić w cienkie plastry. Cebulę pokroić w piórka (wzdłuż na pół, a następnie w plasterki wzdłuż). Zagotować sok z cytryny z miodem, włożyć koper, zagotować. Gotować 3 minuty. Wyjąć, osączyć. Następnie włożyć cebulę i gotować 2 – 3 minuty. Wyjąć, osączyć. Połączyć cebulę z koprem. Ułożyć koper z cebulą, na nim ułożyć pokrojonego w dzwonka śledzia. Przyb... czytaj dalej...
Z czym nam kojarzą się śledzie? Oczywiście ze świętami czy sylwestrem. Pod koniec grudnia większość polskich rodzin je przygotowuje i się nimi zajada.
Czytaj dalej...