odłozone na półkę. Znów troszeczkę do zrobienia, i znów w odstawkę. I tak powolutko, aż w końcu wyszło smakowe cudo. Nie wiem, czy smak zawdzięcza orkiszowi, czy temu, że ciasto dojrzewało miesiąc z okładem. A może zaważyła przyprawa własnoręcznie robiona? A może po prostu wszystko razem. Piernik odpowienio wilgoty, zdecydowany i ostry smak, który nadały cynamon w doborowej kompanii goździków(...)laskowymi. I nie wiadomo, czy rzucać się do jedzenia, czy patrzeć i kontemplować ;-) Przy okazji, polecam polewę , którą użyłem - tężeje powoli, nie rozlewa się na boki, nie brudzi całego ciasta i wszystkiego wokół :) Lubię grube polewy, więc na mój piernik poszła podwójna jej porcja, z całej kostki margaryny. Składniki: 500 g miodu wielokwiatowego 1 kg mąki orkiszowej
Grahamka, weka i kajzerkachleba, może raczej dużego placka, zwyczajowo związanego z Prowansją. Także obecny w innych regionach Francji, choć w różnych postaciach. Często stosowane są różne dodatki, dołączane zarówno na etapie wyrabiania ciasta, jak i pod sam koniec pieczenia. Prowansalska wersja najczęściej zawiera oliwki, ser, boczek lub rozdrobnione sardele (anchois). Inne wersje mogą zawierać, zgodnie z wyobraźnią piekarza i tradycją regionu, suszone owoce(...)połączenia się wszystkich składników, jakieś 3-4 minuty. W trakcie mieszania dodawaj partiami w małych kawałkach pâte fermentée. Kiedy składniki są już dobrze połączone, dodaj oliwę i wyrabaj ciasto ręcznie, lub mikserem na średnich obrotach, aż do całkowitego wchłonięcia oliwy, około 6-8 minut. Przełóż ciasto na oprószony mąką blat roboczy. Krótko wyrób ciasto rękoma na blacie. Rozciągnij
Grahamka, weka i kajzerkaMarzenka na mnie liczy. Miałam coś upiec na skalę całej naszej klasy. Coś prostego, coś na szybko, ale pysznie. Szybko, prosto i na temat. Przepis na dużą prostokątną blachę: Ciasto mocno czekoladowe z malinami Masa czekoladowa: 4 szklanki mąki tortowej 2 szklanki zwykłego, białego cukru 2 szklanki mleka 2% 95 g masła 82% + 2 jajka L (najlepiej z wolnego wybiegu(...)wolnych obrotach miksera stopniowo je zwiększając do najwyższych. Na końcu dodajemy stopione masło (niecałe pół szklanki roztopionego masła ok. 95 g.) i dalej miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Z wierzchu ciasta wykładamy mrożone lub świeże maliny. Im więcej, tym lepiej. Pieczenie: Ciasto wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy
Eat Shrimpswiem czemu ale uwielbiam piec ciasta. Co z resztą można zauważyć na moim blogu :) No ale nie powiem też, że nie lubię przygotowywać różnych potraw, bo to byłaby nieprawda :) Podsumowując uwielbiam, a wręcz kocham robić wszystko co musi odbywać się w kuchni :) A po kim to mam to nie mam pojęcia :) Dzisiaj przyszedł czas na ciasto orzechowo-jabłkowe. Podam(...)przepis taki jak jest w oryginale, ponieważ ta porcja jest na prodziż, a ja robiłam w blaszce i niestety ze składników na ciasto nie wyszły mi 3 placki tylko 2 i piekłam jeszcze biszkopt z 3 jajek. Natomiast z braku chęci pójścia do sklepu po galaretki zmuszona byłam dać kaszę mannę aby jabłka się "trzymały". :) Ciasto orzechowo - jabłkowe Składniki: kostka
charlotte gotujeSzybki deser lub przekąska z owocowym nadzieniem. Składniki: porcja ciasta francuskiego (może być sklepowe) 2 banany trochę gorzkiej czekolady jajko olej Ciasto należy rozwałkować na grubość ok. 3 mm. Dla uzyskania wyraźnych rozwarstwień smaruję odrobiną oleju, składam na pół i jeszcze raz wałkuję. Jeśli kupujecie gotowe ciasto francuskie wystarczy je rozwinąć i pokroić. Kroję na trójkąty - około 10 sztuk(...)Układam na każdym po kawałku banana, posypuję startą na tarce czekoladą i zawijam ciasto w podłużne rogale. Z wierzchu smaruję rozmieszanym jajkiem i wstawiam do piekarnika na jakiś kwadrans przy temperaturze 150-180 stopni. Ciasto zrobi się kruche a z wierzchu przyrumienione
prawdziwe jedzenieSkładniki: CIASTO: 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia pół kostki miękkiej margaryny pół szklanki cukru 2 jaja i żółtko MASA BUDYNIOWA: litr mleka 3 budynie czekoladowe MASA SEROWA: pół kostki miękkiej margaryny pół szklanki cukru 4 serki waniliowe 3 jaja i białko budyń śmietankowy polewa czekoladowa wiórki kokosowe Wykonanie: Najpierw musimy zagnieść ciasto (ze wszystkich składników "CIASTO(...)wyłożyć je na prostokątną blaszkę. Następnie gotujemy budynie czekoladowe, gorące przekładamy na surowe ciasto i równo rozprowadzamy. Odstawiamy do wystudzenia. Margarynę ucieramy z cukrem, stale ucierając dodajemy na przemian serek waniliowy i żółtka. Następnie dodajemy budyń śmietankowy i mieszamy. Po wymieszaniu łączymy ze sztywną pianą z czterech białek i równo rozkładamy na zimnym budyniu czekoladowym. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni
Serce zamknięte w formie pysznościCiasto, które zrobiłam tym razem to ciasto bardzo uniwersalne, ale cudownie leciutkie :) Uniwersalne dlatego, że mus owocowy, który odgrywa tutaj najważniejszą rolę, może być przygotowany z różnych owoców - np. z owoców, które mamy aktualnie dostępne lub te, które uwielbiamy. Połączenie takich smaków - biszkopt, mus owocowy i bita śmietana - uważam za cudowny :) Typowy smak ciepłego lata. Wszystkim życzę smacznego! :) SKŁADNIKI(...)CIASTO: 1/3 szklanki mąki pszennej 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej 3 jajka 1/2 szklanki cukru 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka octu szczypta soli MUS: 850 g wiśni 3 łyżki cukru pudru 2 galaretki wiśniowe 1/4 szklanki wody PONCZ: 1/4 szklanki gorącej wody łyżeczka cukru łyżka soku z cytryny BITA ŚMIETANA: 650 ml śmietanki kremówki
Serce zamknięte w formie pysznościfilet z dorsza Przyprawa do ryb mąka Ciasto piwne – na 10 porcji ½ l mleko ½ piwo 1/6 k. drożdże 1 ł. Soli ¼ ł cukier Mąka Odstawić na 5 godzin Filety z dorsza posypać przyprawą do ryb, odstawić do lodówki. Ciekawostką jest tutaj ciasto piwne, do którego dodajemy drożdże. Należy pamiętać żeby wszystkie składniki dobrze wymieszać. Nie podaję ilości mąki, ponieważ dosypujemy(...)tyle, żeby uzyskać ciasto o gęstości śmietany. Ciasto musi odstać . Rybę obtaczamy w mące, a następnie maczamy w cieście i smażymy na głębokim tłuszczu. Ciasto przed użycie należy jeszcze raz dobrze wymieszać
Kulinarny karnet ChristopheraMaksymalnie pomidorowa pizza z kurczakiem, bananem i ananasem. N a delikatnym, miękkim pomidorowym cieście z dodatkiem ziół. Składniki: mąka (użyłam uniwersalny Koncentrat Mix ciasta bezglutenowego) 500 g drożdze instant 1 torebka cukier (najlepiej brązowy) 1 łyżka sól 1 łyżeczka olej (użyłam rzepakowy) 3 łyżki mleko (użyłam sojowego, może być też ryżowe, kukurydziane, ew. woda) około(...)ciepłego mleka (około 35 stopni C). Mielone siemię lniane lub łupiny z nasion babki rozmieszać w 0,5 szklanki mleka i dodać do pozostałych składników. Wyrabiać mikserem aż ciasto stanie się gładkie - w razie potrzeby dolać wody. Dodać 2 łyżki koncentratu pomidorowego i posiekany tymianek (jeśli nie mamy świeżego może być suszony albo mieszanka typu zioła prowansalskie). Ciasto przełożyć
głodny alergikŚlimaczki dyniowe z cynamonem to pyszne bułeczki zawijane z dużą ilością aromatycznego cynamonu. Przygotowałam je z mojego ulubionego ostatnio ciasta drożdżowego z dodatkiem purée z dyni hokkaido, której miąższ ma intensywnie pomarańczowy kolor. Ślimaczki przed upieczeniem zostały ułożone blisko siebie w tortownicy, dzięki temu po upieczeniu tworzą jedną całość. Nie przeszkadza to w ich porcjowaniu, wystarczy delikatnie odrywać(...)siebie wzdłuż widocznych w cieście zagłębień. Polecam również mniej słodką wersję wypieku z ciasta dyniowego - chlebek dyniowy . Ślimaczki dyniowe z cynamonem Składniki: ciasto drożdżowe 290g mąki pszennej typ 650 160g purée z dyni hokkaido 100ml mleka 25g masła 10g drożdży świeżych 1 żółtko 6 łyżeczek cukru 1/2 łyżeczki soli nadzienie 25g masła 2 łyżki cynamonu 3 łyżki cukru polewa (opcjonalnie
Smakołyki BerenikiCiasto drożdżowe z jabłkami i bakaliami :) , ma przepiękny aromat i idealne ciasto drożdżowe. Wyrosło ,,ponad miarę,, :) ,a jak smakowało.... Składniki na ciasto: 1/2 kg mąki pszennej 3/4 szklanki mleka 1 jajko 5 dag drożdży 8 dag masła 10 dag cukru Składniki nadzienia: 4 jabłka - ja daje szarą renetę szczypta kwasku cytrynowego orzechy włoskie marakuja (oczyścić z pestek) kantalupa(...)mleka i 2 łyżki maki, zrobić rozczyn i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Masło stopić i ostudzić. Mąkę połączyć z wyrośniętymi drożdżami, ostudzonym masłem i pozostałymi składnikami. Wyrabiać ciasto do czasu aż lśniące i zacznie odstawać od ręki. odstawić na 30 minut do ponownego wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto rozwałkować na prostokąt, wyłożyć farszem z jabłek i bakali, zwinąć
Apetyczna babeczkaPachnie latem i świeżymi soczystymi truskawkami....bajeczne zestawienie :). Zapraszam na pyszne ciasto z truskawkami! Składniki na ciasto na dużą tortownicę o średnicy 28 cm : Biszkopt jasny: 4 jaja 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki łyżeczka proszku do pieczenia Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, ubijać. Dodać żółtka i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, dokładnie wymieszać. Gotowa masę(...)kremówki 1 żółta galaretka 250 ml wody Galaretkę rozpuszczamy w szklance wody, odstawiamy do zastygnięcia. Śmietanę ubijamy na sztywno i dodajemy tężejącą galaretkę, miksujemy i wykładamy na wystudzone ciasto. Dodatkowo na wierzch ciasta: 1/2 kg świeżych truskawek 1 galaretka truskawkowa 1/2 litra wody Truskawki przecinamy na połówki i układamy na masie śmietankowej. Galaretkę rozpuszczamy i kiedy zacznie
Apetyczna babeczkaCiasta drożdżowe w naszym domu pojawiają się często, zwłaszcza latem gdy jest duża dostępność sezonowych owoców. To wersja trochę bogatsza od zwykłego drożdżowca, bo z marcepanem. Kwaśne wiśnie i słodki marcepan wspaniale do siebie pasują. Składniki na 1 blaszkę ciasta: 50 dag mąki pszennej 5 dag świeżych drożdży 5 dag cukru 200 ml ciepłego mleka 1 jajo 4 łyżki(...)dodać 2-3 łyżki mąki i odstawić rozczyn do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. 2. Do dużej miski przesiać mąkę, dodać jajo, resztę cukru, roztopione masło i wyrośnięty rozczyn. Wyrobić ciasto. Ponownie odstawić do wyrośnięcia na ok. 30-40 minut. 3. Wiśnie umyć, wydrylować i pozostawić na sitku, aby ociekły z soku. Marcepan pokroić w kostkę lub cienkie plastry. Blaszkę wyłożyć
Apetyczna babeczkaPrzepis pochodzi z książki "Pascal kontra Okrasa" wydanej przez Lidla, urozmaiciłam go tylko odrobinę świeżym koperkiem dodanym do łososia. Roladki z francuskiego ciasta z łososiem Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 150 g wędzonego łososia 1 opakowanie serka śmietankowego koperek pieprz 1 jajko Wykonanie: Ciasto wyjmujemy z lodówki, pozwalamy mu się lekko ocieplić(...)następnie je rozwijamy. Brzegi ciasta smarujemy rozkłóconym jajkiem. Ciasto wzdłuż dłuższego boku smarujemy serkiem, rozkładamy łososia, posypujemy koperkiem i świeżo zmielonym pieprzem. Ciasto rulujemy i smarujemy jajkiem, następnie kroimy w plasterki o grubości mniej więcej 2 cm. Roladki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia
Kulinarne przygody GatitySzarlotka to jedno z najpopularniejszych ciast goszczących w naszych domach. Każdy ma swój wypróbowany sposób na jej przygotowanie, często przechodzący z pokolenia na pokolenie, różne przepisy na ciasto kruche, różne metody rozdrobnienia jabłek, inne dodatki i aromaty. Taki właśnie przepis, z którego korzystałam przez wiele lat, a o którym zapomniałam w ostatnich miesiącach, gdyż tworzę i wypróbowuję dużo nowych przepisów(...)względu na blog, wykopałam ostatnio z mojego zeszytu z przepisami. Jest to prosta, klasyczna szarlotka, urozmaiciłam ją o karmelizowane jabłka oraz obowiązkowy dla mnie w ciastach z jabłkami cynamon. Szarlotkę przygotowałam w formie o wymiarach 24x24cm. Szarlotka Składniki: ciasto 250g mąki pszennej 125g masła 100g cukru pudru 1 jajko 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia masa jabłkowa 750 twardych kwaskowatych
Smakołyki Bereniki