mielone - 47549 przepisów (strona:206/3170)

Zapiekanka makaronowa 234

szklanki śmietany 12% 2 nieduże jajka 600-700 g. mielonego (u mnie od szynki) Spora cebula 2-3 ząbki czosnku 1 puszka pomidorów 2 łyżki koncentratu Ostra papryka Sól Pieprz Cukier Oregano Kulka mozzarelli Olej PRZYGOTOWANIE: Sos: cebulę i czosnek drobno siekamy, podsmażamy na oleju. Dodajemy mielone i smażymy. Następnie wrzucamy pomidory oraz dodajemy koncentrat (ilość dodanego(...)solą, pieprzem, ostrą papryka, oregano i cukrem (o ile potrzeba). Makaron gotujemy na półtwardo. Formę do zapiekania smarujemy olejem. Makaron układamy, zalewamy śmietanką z roztrzepanymi jajkami. Na wierch wykładamy mielone-całość posypujemy mozzarellą i zapiekamy w piekarniku (ok. 10 minut -w 180 stopniach

Kopystką po garach
Paprykowe bułeczki z warzywami i wędzoną szynką 188

świeżych drożdży spora szczypta soli łyżka mielonej słodkiej papryki Galeo pół łyżeczki czosnku Galeo pół łyżeczki cukru łyżka oliwy sos: 150 ml passaty pomidorowej pół cebuli czosnkowej łyżeczka mielonej słodkiej papryki Galeo malutki kawałeczek posiekanej papryczki chili łyżka posiekanej bazylii łyżka posiekanego drobnego szczypiorku łyżeczka oliwy dodatki: mały zielony ogórek 3 łyżki kukurydzy z puszki mała papryka czerwona(...)startego sera mimolette pół łyżeczki mielonej słodkiej papryki Galeo łyżka posiekanych ziół 3-4 plastry szynki szwarcwaldzkiej Drożdże zasypujemy cukrem, dodajemy 2-3 łyżki ciepłej wody i odstawiamy na 10 minut. Mąkę przesiewamy i mieszamy z solą, mieloną papryką i czosnkiem. Dodajemy do niej mokre składniki oraz rozpuszczone drożdże. Wyrabiamy na gładkie ciasto i odstawiamy aż podwoi objętość

Mienta blog
Dorsz pod grzybową kruszonką 198

smażenia pora sól morska, świeżo mielony pieprz, pieprz cytrynowy Puree z kalafiora: 1 duży kalafior 1/2 szklanki mleka 2 łyżki masła 4 łyżki startego parmezanu sól morska, świeżo mielony pieprz listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='4-5 filetów z dorsza (u mnie dorsz skrei) 3 łyżki oliwy z oliwek 1 czubata łyżeczka musztardy dijon(...)mały pęczek natki pietruszki (same listki) 1 świeża bułka kajzerka lub 3/4 szklanki bułki tartej 1 duży por 1 łyżeczka mąki pszennej olej do smażenia pora sól morska, świeżo mielony pieprz, pieprz cytrynowy 1 duży kalafior 1/2 szklanki mleka 2 łyżki masła 4 łyżki startego parmezanu sól morska, świeżo mielony pieprz'; document.write(" "); Puree z kalafiora: Kalafior dzielimy

Poezja smaku
Pasztetowa swojska-wędzona 338

boczku -2 kg podgardla -0,500 kg słoniny -dwie cebule większe -3 małe bułki -dwa jajka PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -sól niejodowana 21 g/kg -pieprz czarny mielony 2 g/kg -ziele angielskie mielone 1,5 g/kg -gałka muszkatołowa mielona 0,5 g/kg -jelita wieprzowe grube -sznurek wędzarniczy WYKONANIE Do garnka wlewamy tyle wody aby nasz surowiec mięsny(...)utrzymujemy temperaturą 75 stopni. Cebulę parzymy 30 min. Piętnaście minut przed końcem parzenia wrzucamy wątrobę i serca. Wyjmujemy mięso i studzimy. Moczymy bułki w rosole, odciskamy je. Następnie wszystko mielimy na drobnym sitku 2-3 mm dwa trzy razy lub po zmieleniu jednorazowym posiłkujemy się blenderem. Po zmieleniu składników zabieramy się za przyprawianie oraz dodanie jajek. Podczas mieszania musimy ocenić

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Domowy kebab z piekarnika 185

wstawiamy do piekarnika. Czyż nie jest to proste? :D Lubię takie obiady które nie pochłaniają czasu, a świetnie smakują.  Domowy kebab z piekarnika Składniki : 500 g mięsa mielonego wołowo wieprzowego czosnek niedźwiedź przyprawa do kebaba sól i świeżo mielony pieprz 1 łyżka oleju rzepakowego 2 ząbki czosnku Przygotowanie : Do miski przekładamy mięso, dodajemy przeciśnięty czosnek, olej oraz(...)przyprawy: przyprawę do kebaba, czosnek niedźwiedzi, sól i świeżo mielony pieprz - wyrabiamy na jednolitą masę. Z mięsa formujemy podłużne kotlety wielkości dłoni (dobrze ugniatamy), nabijamy na patyczki. Kebaby układamy na blaszce wyłożonej papierem (u mnie torebka do pieczenia przecięta na pół), wkładamy do nagrzanego do 190-200 stopni piekarnika i pieczemy około 20-25 minut (pierwsze 10 minut piekłam

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Kolorowa tarta 185

CIASTO: 250 g mąki 125 g zimnego masła 1 jajo 1 łyżeczka cukru pudru 1/4 łyżeczki soli 40 ml wody SOS: 200 ml krojonych pomidorów w puszce 1/2 łyżeczki mielonego chilli 2 ząbki czosnku sól pieprz DODATKI: 200 g mielonego mięsa indyczego przyprawionego chilli, solą i pieprzem 1/2 puszki czerwonej fasoli 1/2 puszki kukurydzy 1 średnia cebula(...)gotujemy przez ok 10 min na małym ogniu, aby nadmiar płynu nieco odparował. Sos możemy odstawić, aby nieco przestygł, ale nie jest to konieczne. DODATKI:  Z mięsa mielonego formułujemy niewielkie kulki, które następnie obsmażamy na odrobinie tłuszczu. Kukurydzę i fasolę odsączamy z zalewy, fasolę dodatkowo przepłukujemy wodą. Ser kroimy w paski, cebulę w pióra, a papryczkę w krążki

Kuchnia od dwojga
Zupa gulaszowa wieprzowa z cieciorką. Jednodaniowy sycący obiad. 183

ziemniaków - cebula - 2,5 litra wody - 3 łyżki koncentratu pomidorowego - 1 łyżka mąki pszennej - 0,5 łyżeczki czosnku mielonego - 0,5 łyżeczki otartego majeranku - 0,5 łyżeczki kminku mielonego - 2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej - 0,5 łyżeczki papryki ostrej mielonej - sól,sos sojowy do smaku - olej Wykonanie Cieciorkę dokładnie płuczę zalewam zimna wodą i odstawiam

Kuchnia z widokiem na ogród
Babcine mielone 230

Każdy ma swój sposób na mielone ale babcine mielone są najlepsze choć nie przepadam za dużą ilością cebuli to w tych kotlecikach mi ona nie przeszkadza. Składniki 500g mielonego mięsa z indyka 3 ząbki czosnku 2 średnie cebule 1 jajko bułka tarta majeranek wegeta pieprz Przygotowanie: Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Czosnek obrać i przecisnąć

Motylkowa Kuchnia
Piernikowy syrop 130

syrop samodzielnie, aby jeszcze bardziej cieszyć się moim ukochanym zapachem. Nie tylko w czasie Świąt. :) Piernikowy syrop Składniki: 300 g cukru 1 łyżka stołowa mielonego imbiru 2 łyżeczki mielonego cynamonu 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej 1/4 łyżeczki mielonych goździków 1/2 łyżeczki esencji waniliowej ( lub kilka ziaren z laski waniliwej) Przygotowanie: Do garnka wlewamy 500 ml wody

Moja Mama Gotuje
Faszerowana papryka fit 203

porcje )                         1 porcja = ok 385 kcal 2 szt. papryki czerwonej łyżka klarowanego masła 200 g mięsa mielonego drobiowego 60 g kaszy gryczanej białej łodyga selera naciowego, pokrojona w cienkie plasterki 1/4 czerwonej cebuli 2 łyżki koperku sól i pieprz ewent. płatki chili WYKONANIE: 1. Kaszę gryczaną gotujemy(...)usuwamy środek wraz z nasionami.  4. Siekamy drobno cebulę i smażymy na rozgrzanym maśle klarowanym. Dodajemy seler naciowy i krótko wszystko podduszamy. 5. Na osobnej patelni smażymy mięso mielone ok 5 min. 6. W misce łączymy cebule z selerem, podsmażonym mięsem oraz ugotowana kaszą gryczaną. Dodajemy posiekany koperek. Doprawiamy czarnym pieprzem i solą do smaku. 7. Farsz

Atlas Smaków
Torcik boloński , pyszna zapiekanka 152

bazylii 2 ząbki czosnku 1 szklanka soku pomidorowego 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka ostrej, mielonej papryki sol do smaku sos beszamelowy : przepis tutaj starty , żółty ser do posypania paczka makaronu rurki o bardzo dużym przekroju ( im większe tym lepsze – np cannelloni ) Mięso mielone podsmażamy na patelni , razem ze startą na tarce marchewką i posiekaną drobno cebulką

Ogrodnik w podróży
MIELONE ZAWIJASY Z NIESPODZIANKĄ W ŚRODKU 20683

smak dania.  Przepis jest prosty i może być fajną alternatywą  dla klasycznych mielonych 🍴 U mnie z sosem pieczarkowym ,ziemniakami i warzywami 😋 Składniki : kilka sztuk białych, cienkich kiełbasek kilka liści sałaty (ew. kapusty pekińskiej) tyle samo ile kiełbasek - plastrów topionego, żółtego sera mięso mielone (u mnie łopatka - ilość dowolna) 1 cebula 1 jajko sól pieprz majeranek(...)jajkiem, bułką tartą, zrobno pokrojoną cebulą, solą, pieprzem i majerankiem. Dokładnie wyrobić. Każdą  białą kiełbaskę zawinąć w liść sałaty, a następnie w plasterer topionego sera. Całość obłożyć mięsem mielonym, tworząc zgrabną roladkę.  Na patelni rozgrzać olej. Na oleju obsmażyć w każdej strony roladki na lekko brązowy kolor. Nastepnie przełożyć je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia

Walijskie Pichcenie
Tacos z wędzoną ciecierzycą i salsą pomidorową 164

świeża kolendra Olej kokosowy lub inny olej roślinny do smażenia Wędzona ciecierzyca: 1 puszka ciecierzycy (400 g, waga netto 240 g) ostra papryka mielona, słodka papryka mielona, wędzona papryka mielona Salsa pomidorowa: 1 średni pomidor – ja użyłam czarnego pomidora odmiany kumato (tylko te smakują mi zimą) 1/2 średniej czerwonej cebuli 1 ząbek czosnku(...)Wykonanie: Przygotuj wędzoną ciecierzycę. Ciecierzycę odsącz na sitku. Osusz papierem kuchennym. Na dużej patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju kokosowego. Dodaj ciecierzycę, smaż do momentu aż zrobi się złocista. Dopraw mielonymi paprykami: ostrą, słodką i wędzona. Wymieszaj i smaż jeszcze chwilę. Czas na salsę. Pomidora i cebulę pokrój w drobną kostkę. Czosnek drobno posiekaj. Składniki umieść w miseczce, dodaj liście

Moja pasja smaku
Ciastka Kasztanki – kuchnia podkarpacka 176

sztuk: ciasto: 500 g mąki pszennej 500 g margaryny (lub masła) 3 żółtka 3 łyżki kwaśnej śmietany krem: 3 białka jajek 250 g cukru pudru masa: 1 szklanka mielonych orzechów (80- 90 g ) 1⁄2 szklanki mleka 2 jajka 1 szklanka cukru pudru 200 g masła do obtoczenia: 110 g mielonych orzechów (lub kokos) Ciastka Kasztanki - kuchnia podkarpacka(...)stawiamy na garnku z lekko gotującą się wodą i ubijamy jajka). Ucieramy masło, dodajemy ubite jajka i orzechy. Przekładamy tą masą ciastka, lekko smarujemy nią boki i oprószamy je mielonymi orzechami lub kokosem. Ciastka Kasztanki - kuchnia podkarpacka Przepis pochodzi od Pani Kazimiery Kotuli z Medyni Łańcuckiej i można go znaleźć w publikacji „Eurogalicja od kuchni”. Alfabetyczny spis KUCHNI PODKARPACKIEJ

Trzeci talerz
Maślany kurczak po indyjsku 172

części świata - bardzo aromatyczne. Polecam na szybką kolację!    Składniki :  150ml jogurtu naturalnego 50g mielonych migdałów 0,5 łyżeczki chilli w proszku 2 liście laurowe szczypta mielonych goździków szczypta cynamonu 1 łyżeczka przyprawy garam masala 4 ziarna zielonego kardamonu 2 cm kawałek świeżego imbiru 2-3 ząbki czosnku 400g pomidorów w puszce 1 łyżeczka soli 500g(...)piersi z kurczaka 3 łyżki masła 1 łyżka oliwy 2 cebule 2 łyżki świeżej kolendrya 2-3 łyżki śmietany Przygotowanie :  W misce dokładnie wymieszać jogurt z mielonymi migdałami, chilli w proszku (jeżeli wolicie ostrzejsze danie dodajcie więcej chilli), listkami laurowymi, mielonymi goździkami, cynamonem, przyprawą garam masala, ziarnami kardamonu, imbirem startym na tarce o drobnych oczkach i czosnkiem

Codzienne Gotowanie