mielone - 47549 przepisów (strona:193/3170)

Klopsiki drobiowo-dyniowe z imbirem 111

rozgrzewające potrawy. Dziś zrobiłam klopsiki z drobiowe z dodatkiem dyni i imbiru, które udusiłam na zasmażce warzywnej. Wyszło pysznie. Spróbujcie koniecznie Składniki: – 500g drobiowego mięsa mielonego (u mnie mielone z indyka) – 1 cebula – 200g dyni (u mnie hokkaido, waga po obraniu) – zioła i przyprawy wg smaku (u mnie suszona kolendra, oregano, czubryca żółta(...)przyprawy wg smaku – 300ml ciepłej wody – 2 łyżki masła klarowanego (lub innego tłuszczu wg uznania) Mięso zmielić razem z cebulą, czosnkiem i dynią. Jeśli wykorzystujecie gotowe mięso mielone, należy zblendować cebulę, czosnek i dynię, lub zetrzeć wszystko na tarce na drobnych oczkach. Do farszu dodać imbir starty na tarce na drobnych oczkach, zioła i przyprawy

Smaki Armine
Szybka zupa z soczewicy 115

smażenia 1 cebula 2-3 ząbki czosnku 2 cm kawałek świeżego imbiru, ale można go zastąpić dodając pół łyżeczki suszonego mielonego imbiru szczypta gałki muszkatołowej pół łyżeczki mielonej słodkiej papryki lub mielonego chili pieprz i sól do smaku  natka pietruszki lub kolendry opcjonalnie kleks z jogurtu albo śmietany Szybka zupa z soczewicy - przepis Cebule i czosnek(...)minut, aż zrobiła się szklista. Dodałam posiekany czosnek i starty imbir i smażyłam około 40 sekund, mieszając, aby czosnek się nie przypalił i nie nabrał gorzkiego smaku. Doprawiłam mieloną papryką, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej. Wlałam wodę, dodałam soczewicę i doprowadziłam do wrzenia, po czym zmniejszyłam płomień, dodałam pomidory i gotowałam około 20 minut. Po ugotowaniu zmiksowałam zupę

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Wiejskie krokieciki z pysznym farszem 160

ketchupu 2 łyżki masła olej do smażenia domowy sos czosnkowy PRZEPIS – TUTAJ Przyprawy do farszu: 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej 1/2 łyżeczki ostrej papryki mielonej 1 łyżka majeranku 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu 1/3 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej     *** Kapustę kiszoną przekładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy liść laurowy, pieprz oraz ziele

Blog z Apetytem
Klopsiki z mięsa mielonego indyka nadziewane mozzarellą i suszonymi pomidorami 107

potrzeba: 750 g mięsa mielonego z indyka, 6 kawałków suszonych pomidorów, 1 mozzarella (200 g brutto-125 g netto), 1 sucha namoczona bułka, 1 jajko, 4 duże ząbki czosnku, ½ łyżeczki soli, ½ łyżeczki pieprzu Wykonanie: Do miski dajemy mielone mięso, namoczoną i odciśniętą bułkę, jajko, pieprz, sól, mieszamy. W drugiej miseczce mieszamy ser mozzarella pokrojony w drobną kostkę(...)delikatnie dociskamy, za pomocą łyżki zasklepiamy z dolnym mięsnym plackiem. Mięsne klopsiki wkładamy do nagrzanego piekarnika do 170°C, pieczemy 30 minut na termoobiegu. Upieczone przekładamy na talerz. Smacznego :)) mielone, indyk, suszone pomidory, mozzarella, czosnek

Bułka z Chlebem
Rozgrzewająca zupa na przeziębienie 152

czubata łyżeczka ziaren czarnego pieprzu 1 łyżeczka ziaren kuminu pół łyżeczki nasion gorczycy pół łyżeczki mielonej kurkumy opcjonalnie około 3 cm kawałek laski cynamonu lub ćwierć łyżeczki mielonego cynamonu 2 suszone czerwone chili 2 drobno posiekane ząbki czosnku 10-12 suszonych liści curry - można je zastąpić 1/4 łyżeczki zielonej skórki startej z umytej dokładnie limonki albo 1/2 łyżeczki(...)porcje 3-4 duże, mięsiste pomidory, ale można zastąpić pomidorami z puszki albo w ostateczności passatą pomidorową około 500 ml wody lub bulionu warzywnego pół łyżeczki mielonego chili lub do smaku kawałek pulpy z tamaryndowca wielkości agrestu, ale można zastąpić sokiem z połówki małej cytryny, zupa powinna być wyraźnie kwaskowa sól i odrobina cukru do smaku natka kolendry

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Taco z chili 146

właśnie u nas są najlepsze zapiekanki Do przygotowania taco użyłam gotowych muszli, ponieważ je uwielbiam, a zwłaszcza to jak chrupią Taco z chili Składniki: około 500 g mielonej wołowiny około 1 kg passaty(...)pomidorowej lub obranych i pokrojonych pomidorów 3 ząbki czosnku papryczka chili (rodzaj i jej ilość zależy od tego jak bardzo pikantne dania lubicie, u mnie mała Jalapeño) 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego 1/2 łyżeczki mielonego kopru włoskiego 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego puszka kukurydzy puszka czerwonej fasoli 2 łyżki oleju pieprz sól Dodatki: muszle taco lub tortille

PatiGotuje
Kotlety siekane z gotowanego mięsa 163

Pytałam, ale w aptece nie mieli, więc trzeba było ugotować w domu 😄 O ile wizja rosołu wcale mi nie przeszkadza bo lubię i sama chętnie zjem, tak mięso z gotowania najzwyczajniej w świecie już mi bokiem wychodzi. No bo ileż można je jeść, a tym bardziej mrozić... Wpadłam na pomysł, że pomieszam je z mielonym filetem drobiowym i dodatkami(...)ząbki czosnku 1 łyżka masła Olej do smażenia Sposób przygotowania: Mięso rosołowe drobno siekamy, ale nie mielimy. Na maśle podsmażamy przeciśnięty przez praskę czosnek z pokrojonymi pieczarkami. Rumienimy i zestawiamy z ognia. Przestudzone dodajemy do posiekanego mięsa. Dodajemy także pozostałe składniki: mieloną pierś, pokrojoną w kostkę paprykę, starty ser mozzarella oraz jajka i przyprawy. Mieszamy całość, a następnie formujemy

Kuchnia w czekoladzie
Pieczone ziemniaki w mundurkach 120

wody 50 ml oleju 1 garść liści laurowych 1 łyżka soli Do pieczenia: 3 łyżki smalcu z kaczki 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki mielonej kolendry 1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki 1/4 łyżeczki mielonego kminku 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka cząbru 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu Przygotowanie: Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 st1\:*{behavior:url(#ieooui

R'n'G Kitchen
Sałatka z nachos 89

ponieważ szybko nasiąkają sosem. Sałatkę przed podaniem najlepiej schłodzić kilka godzin w lodówce, żeby smaki się “przegryzły” . Sałatka z nachos 100 g chipsów tortilla/nachos 400 g mięsa mielonego 400 g pieczarek 1/2 sałaty lodowej 4 pomidory malinowe 1 puszka kukurydzy konserwowej 3 czerwone cebule 200 g jogurtu naturalnego 3 łyżki majonezu 1/2 kostki sera żółtego(...)gyrosa Pieczarki umyj, pokrój w kostkę i włóż na rozgrzaną patelnię posmarowaną olejem. Smaż na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Dopraw solą oraz pieprzem. Odstaw do ostygnięcia. Mięso mielone włóż na rozgrzaną patelnię i smaż na małym ogniu. Dopraw przyprawą do mięs, pieprzem, solą oraz papryką. Gdy mięso będzie usmażone, dodaj 3 łyżki koncentratu pomidorowego i dokładnie

Przepisy na widelcu
Zapiekanka po włosku z pomidorami i bakłażanem na bazie kaszy gryczanej oraz szpinaku 128

połowę pomidorków koktajlowych i jajko i całość wymieszaj. Dno formy posmaruj cienką warstwą oleju, ułóż plastry bakłażana. Jeśli robisz w małym naczyniu żaroodpornym, możesz wyłożyć dwie warstwy Wyłóż mięso mielone a następnie kaszę. Całość wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza na 15 minut. Podawaj posypane płatkami parmezanu z dodatkiem sałatki z pomidorków i szpinaku. Składniki(...)bakłażany 300 g pomidorków koktajlowych 1 jajko 100 ml śmietany 12 % ok 200 g świeżego szpinaku 1 duża cebula 1 saszetka Zapiekanki po włosku Knorr opcjonalnie 250 g mięsa mielonego z indyka, wcześniej przyprawionego i usmażonego odrobina oleju opcjonalnie 50 g parmezanu do posypania   Jeśli spodobał Ci się ten wpis, odwiedź mój Fanpage na Facebooku – będziesz na bieżąco

Eat me! Fit me!
Zupa koperkowa z pulpetami 109

wody dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, por, seler, marchewki, ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy na średnim ogniu przez około 40 minut, a w międzyczasie przygotujemy klopsy. Do mielonego mięsa dodajemy jajko, startą na tarce o drobnych oczkach lub zblendowaną cebulę oraz odciśniętą bułkę pszenną lub 3-4 łyżki tartej bułki. Można też dodać drobno pokrojony koperek. Doprawiamy solą(...)pomorskiego, zwłaszcza okolic Brodnicy. W XIX wieku nie istniało jeszcze pojęcie pulpetów, dlatego też nazwa zupa klopsowa, choć błędna zachowała się do  czasów współczesnych. Pulpety to kulki mięsa mielonego gotowane w wywarze, natomiast klopsy albo klopsiki to smażone kuleczki z mięsa mielonego. Źródło:  Dziewiętnastowieczna kuchnia Torunia, Katarzyna Politowska, Rocznik Toruński, t.41, 2014, s. 12.  Zupa

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Czekoladowa tarta z orzechowym karmelem i kruszonką / Chocolate tart with nut caramel and crumble 169

śmietany 18% Krem czekoladowy: 135 g. czekolady klasycznej gorzkiej Goplana 400 g. śmietanki 36% Orzechowy karmel: 1 szkl. cukru 3 łyżki grubo mielonych orzechów włoskich 2 łyżki grubo mielonych orzechów laskowych 1/4 łyżeczki soli 80 g. śmietanki 36% 2 łyżeczki masła Orzechowa kruszonka: 5 łyżek mąki pszennej pełnoziarnistej 3 łyżki cukru brązowego 3 łyżki grubo mielonych orzechów(...)włoskich 2 łyżki grubo mielonych orzechów laskowych 2 łyżki otrębów owsianych 2 łyżki masła Oraz: 30 g. czekolady klasycznej gorzkiej Goplana 2 łyżki mleka Krem: W rondelku podgrzej śmietankę, prawie do wrzenia. Zdejmij z ognia i wrzuć połamaną na kostki czekoladę. Po 2 minutach dokładnie wymieszaj do całkowitego rozpuszczenia czekolady. Ostudź i wstaw do lodówki na noc. Spód: Obie

Delicious Place
Pulpety w sosie pieczarkowym 126

pieczarkowego. Polecam też przepis na Pulpety drobiowe w sosie cytrynowym . Klopsiki ze szpinakiem w sosie śmietankowym Składniki na pulpety w sosie pieczarkowym z marchewką: 500-600 g mięsa wołowego mielonego 1 jajko 4 łyżki bułki tartej 1/2 szklanka mleka sól i pieprz mielony do smaku 1 łyżka majeranku 250 ml bulionu, rosołu lub wywaru warzywnego ( może być(...)bułkę tartą z mlekiem w kubku, bułka powinna napęcznieć. Roztrzepujemy widelcem jajko ( łatwiej się wyrabia z masą mięsną). Masę mięsną, bułkę tartą i jajko dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem mielonym, oraz majerankiem i wyrabiamy z 1 łyżką zimnej wody. Dzielimy mięso na porcje, mi wyszło 15 sztuk na pulpety. Formujemy kulki i obtaczamy je w mące. Podsmażamy na oleju

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Cukinia faszerowana-najpyszniejsza i łatwa 159

mielonego (szynka, łopatka) -1 średnia marchew -4 kopiaste łyżeczki koncentratu pomidorowego -sól, pieprz do smaku, p ziołowy -papryka czerwona w proszku -zioła prowansalskie -około 200g sera żółtego Cukinię myjemy i łyżeczką usuwamy środki tak by powstały łódeczki. Mięso mielimy. Do garnka dajemy olej, posiekany czosnek i cebulę-podsmażamy. Następnie dodajemy startą na grubych oczkach marchew i mięso mielone. Całość mieszamy i dusimy pod przykryciem około 10 minut. Następnie dodajemy ugotowany ryż-mieszamy i dodajemy przyprawy. Słodką paprykę, pieprz, sól, pieprz ziołowy oraz koncentrat pomidorowy. Wszystko mieszamy i jeszcze dusimy jakieś 5 minut. Ściągamy z ognia i tak powstałym farszem napełniamy cukinie. Farszu spokojnie wystarcza do napełnienia 4 cukinii czyli 8 połówek. Cukinie układamy na dużej blasze

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku