mielone - 47549 przepisów (strona:194/3170)

Kremowe pomidorowe – zupa krem z pomidorów i batatów 170

koncentratu pomidorowego z ziołami PUDLISZKI, ok. 600 ml wody, sól do smaku, 2 łyżki oleju rzepakowego, ½ łyżeczki papryki ostrej mielonej, 1 płaska łyżeczka papryki słodkiej mielonej,  ½ płaskiej łyżeczki chili pieprzu Cayenne, ponadto: kwaśna śmietana 18% lub jogurt naturalny, śwież kolendra, papryka wędzona mielona. Przygotowanie: Warzywa obieramy, cebulę i czosnek kroimy w kostkę, marchew w plasterki(...)cebulą. Dodajemy marchew, batata i całość podsmażamy, ciągle mieszając ok. 4 min. Następnie dodajemy pomidory krojone z sokiem pomidorowym, przecier pomidorowy i zagotowujemy. Wlewamy 600 ml gorącej wody , dodajemy mielonej słodkie i ostrej papryki, 1 łyżeczkę soli oraz chili pieprzu Cayenne. Całość gotujemy na wolnym do momentu, aż warzywa będą miękkie. Całość miksujemy do uzyskania gładkiej, kremowej konsystencji. Doprawiamy

Moniki Smakołyki
Zupa gołąbkowa z młodej kapusty 117

łyżka oleju do smażenia Przyprawy: sól, pieprz mielony, chili, majeranek, bazylia, cukier, 2 kulki ziela angielskiego, 3 kulki pieprzu liść laurowy 2 łyżki masła +2 łyżki mąki pszennej       *** Cebulę drobno kroimy i lekko podsmażamy w dużym garnku. Dodajemy przeciśnięty czosnek, mieszamy i jeszcze chwilkę podsmażamy *** *** Dokładamy mięso mielone, przyprawiamy delikatnie solą oraz pieprzem

Blog z Apetytem
Pulpety z indyka z brokułem 130

niejadkom. Z podanych składników wychodzi 7-8 dużych pulpetów z indyka z brokułem . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pulpety z indyka z brokułem – Składniki: Składniki na pulpety: 500 g mięsa mielonego z indyka 1 jajko 1 mała cebula dymka – ok. 40 g 2 łyżki bułki tartej 1 łyżeczka ziół prowansalskich pół łyżeczki czosnku granulowanego 1 brokuł sól i pieprz(...)małej patelni rozgrzać 1 łyżeczkę oliwy lub oleju rzepakowego i zeszklić na niej delikatnie cebulkę (do czasu aż zmięknie, ale jeszcze się nie zarumieni). Do większej miski wrzucić mięso mielone z indyka, dodać wcześniej podsmażoną cebulkę, bułkę tartą, jajko, zioła prowansalskie, czosnek oraz sól i pieprz do smaku. Całość wyrabiać przez parę minut aż masa stanie się jednolita

Kulinarne Przeboje
Kuskus z wołowiną 143

izraelskiego, jednak jego nazwa – Mograbieh dosłownie oznacza „z północnej Afryki”. Kuskus ugotowany z dodatkiem kurkumy. Podany z mielonym mięsem wołowym duszonym w pomidorach i obficie doprawionym mieloną kolendrą, papryką słodką i kuminem. 2 porcje: 200 g kuskus 400 g mielonej wołowiny 1/2 szklanki przecieru pomidorowego lub 2-3 łyżki koncentratu 1 łyżeczka kurkumy 1/2 łyżeczki kuminu(...)łyżeczka kolendry mielonej 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1/2 łyżeczki soli łyżka siekanej natki pietruszki Kuskus gotujemy w wodzie z dodatkiem kurkumy. Na 1 część kaszy potrzeba 1,5 części wody. Wołowinę podsmażamy bez dodatku tłuszczu. Jeśli jest bardzo tłusta, gdy tłuszcz się wytopi, można go odlać lub odjąć przy pomocy łyżki. Dodajemy przyprawy i dokładnie mieszamy. Dodajemy przecier pomidorowy

Kucharzyca
Roladki schabowe w nowoczesnej wersji 132

rozmrażając. Podsmażone lub odmrożone pieczarki (bez wody, która zostaje po odmrożeniu) zmiksować w chopperze. Przełożyć do miseczki wymieszać z koncentratem Pudliszki oraz przyprawami (solą, pieprzem cytrynowym, papryką słodką mieloną, kurkumą, bazylią, czosnkiem niedźwiedzim i bazylią). Schab podzielić na 3 porcje. Rozbić i posmarować pastą pieczarkowo-pomidorową. Zwinąć w rulon. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Posiekać cebulkę(...)obiadowe , Schab Kuchnia Polska Porcje 3 porcje Składniki 300 g schabu bez kości 3 czubate łyżeczki koncentratu Pudliszki 150 g pieczarek 2 średnie cebule Sól Pieprz cytrynowy Papryka słodka mielona Kurkuma Bazylia Czosnek niedźwiedzi suszony Bazylia suszona 4-5 łyżek oleju rzepakowego Sposób przygotowania Pieczarki dobrze umyć i pokroić na kawałki (wielkość nie ma znaczenia, bo będziemy je miksować

Przepisy Babci
Wiosenny pstrąg z pieczonymi ziemniakami 129

cytryna 1 kostka masła 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki , mielonego pieprzu 1 duży , pęczek świeżego kopru sól do smaku ziemniaki : 6 ziemniaków średniej wielkości , najlepiej młodych 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej 1 łyżeczka mielonych nasion kozieradki 1 łyżka granulowanego czosnku 1 płaska , łyżka brązowego cukru 1 łyżeczka mielonego , suszonego rozmarynu kilka świeżych gałązek rozmarynu sól , pieprz

Ogrodnik w podróży
szybkowar - gołąbki drobiowe z przyprawą do mięsa duszonego... 167

Składniki: kapusta 1 główka większa, mielone z drobiu 60 dag, ryż 4 torebki, przyprawa do mięsa duszonego Galeo(...)opakowanie, cebula podsmażona 2 sztuki, jajka 2 sztuki, woda 5 szklanek, kucharek 1 łyżka, przecier pomidorowy 200 gram, śmietana 12% 200 ml, mąka pszenna 3 łyżki, woda 1 szklanka Mielone mięso drobiowe wymieszać dobrze z ugotowanym ryżem, jajkiem, kucharkiem, cebulą podsmażoną,przyprawą do mięsa mielonego. W kapuście (kapusta powinna być w dotyku luźna, nie mocno zbita) wyciąć

W Mojej Kuchni Lubię
Shish barak 201

skończy wam się farsz, a zostanie ciasto, to możecie rozwałkować go na cieniutkie placuszki i upiec je na suchej i rozgrzanej patelni. Farsz: 400 g mielonej jagnięciny ¼ łyżeczki mielonego ziela angielskiego ¼ łyżeczki mielonego pieprzu czarnego ¼ łyżeczki cynamonu ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej ¼ łyżeczki mielonej kozieradki łyżeczka soli 3 przeciśnięte ząbki czosnku średnia czerwona cebula bardzo drobno posiekana

ladykitchen
SMAŻONA PERLICZKA 196

wodą (będzie bardziej dietetycznie). Składniki: - kawałki mięsa z perliczki (u mnie 4 nóżki, pierś i 2 skrzydełka) - 2  łyżki masła klarowanego - 2 oleju kokosowego bezzapachowego - sól, pieprz - czosnek mielony i/lub świeży (kilka ząbków) Mięso umyć, osuszyć(...)ręcznikiem papierowym. Na patelni rozgrzać masło klarowane i olej kokosowy. Ułożyć kawałki mięsa, skórą do dołu i przyrumienić. Następnie kawałki mięsa odwracamy na drugą stronę, solimy, delikatnie oprószamy świeżo mielonym pieprzem oraz mielonym czosnkiem. Po obsmażeniu przewracamy kawałki mięsa znów na drugą stronę, posypujemy solą oraz mielonym czosnkiem. Garnek przykrywamy pokrywką, palnik zmniejszamy i smażymy nasze mięso

Smaczne Zdrowe
Ostre curry z ciecierzycy, fasolki i pomidorów 117

przecieru z pomidorów 1 duża cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżka startego, świeżego imbiru 1 papryczka chilli 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki 1 łyżeczka mielonej kolendry 1 łyżeczka mielonego kuminu 1 łyżeczka kurkumy 100 ml wody 1 łyżeczka garam masala 1 łyżka syropu klonowego świeżo mielony pieprz sok z cytryny do smaku

Dietolog
Pulpeciki z indyka w gniazdach makaronowych 144

Jestem wielkim fanem domowych obiadków i kuchni polskiej. Jedną z moich ulubionych potraw są kotlety mielone i wszelkiego rodzaju pulpeciki. Uwielbiam ich smak od dzieciństwa. Zawsze przywołują miłe wspomnienia domu rodzinnego. I właśnie stąd narodził się pomysł na dzisiejsze danie. Pulpeciki z indyka w gniazdach makaronowych zapieczone z serem mozzarella.  Przepis jest banalnie prosty, ale potrafi zaskoczyć(...)SKŁADNIKI: 400g mięsa mielonego z indyka 2 gniazda makaronowe 1 mała marchewka 1 jajko 1/2 czerwonej cebuli 3 łyżki startego sera mozzarella 1 ząbek czosnku natka pietruszki majeranek sól, pieprz oliwa + dodatkowo forma na muffinki PRZYGOTOWANIE: Makaron gotujemy w osolonej wodzie, przecedzamy i przelewamy zimną wodą. Do miski przekładamy mielone mięso z indyka. Dodajemy startą na małych

kulinarnyJa
MUSAKA Z CIELĘCINĄ BEZ GLUTENU, ALE Z BESZAMELEM :) 142

unikam mąki pszennej. Wymyśliłam dwie opcje na sos beszamelowy bez glutenu, wybór należy do Was. Ja opcji nr 1. a nr 2 zostawiłam do zapiekanki z warzyw. Składniki: 500 mielonej cieleciny 4 duże ziemniaki (przy IO mogą być bataty) 1 duży bakłażan puszka pokrojonych pomidorów (lub świeże obrane ze skóry) cebula 3 ząbki czosnku sól, pieprz, oregano, szczypta mielonego kminku, szczypta cukru garść mielonych migdałów (lub dla glutenowców - bułki tartej) opcjonalnie: ser do posypania (ci, którzy mogą)/ ser wegański oliwa z oliwek do smażenia Oczywiście możecie zrobić zwykły sos mieszając mąkę pszenną, masło, mleko, sól i gałkę muszkatołową. Sos nr 1: 100 g masła 3 łyżki skrobi kukurydzianej mleko ryżowe sól, gałka muszkatołowa

Cytryna&Co.
Zupa gołąbkowa z kukurydzą 136

puszka kukurydzy konserwowej 1 marchewka 3 łyżki surowego ryżu 2 puszki krojonych pomidorów 1 łyżka słodkiej mielonej papryki sól , pieprz do smaku Kapustę szatkujemy cienko . Boczek kroimy w kawałki , podsmażamy na dnie garnka w którym będziemy gotować zupę . Dokładamy do niego mielone mięso . Smażymy chwilę , ciągle mieszając , aż lekko się przypiecze . Następnie kapusta , ponownie smażymy

Ogrodnik w podróży
Zupa gulaszowa 148

złotych myślach" wracamy na ziemię. Gulasz uwielbiam. Podobnie rzecz ma się z tą zupą. A magicznym składnikiem jest mielony kminek. Ja, wróg kminku, sypię go w wersji mielonej bez opamiętania. Im więcej, tym lepiej. Dzieci nie widzą, nie wiedzą, a zupę tak przyprawioną uwielbiają. Składniki: 1/2 kg łopatki wieprzowej ok. 2 l wody 1 cebula 1czerwona papryka(...)łyżki przecieru pomidorowego 1-2 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżka mąki przyprawy: 2 łyżeczki słodkiej papryki 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1 łyżeczka wędzonej papryki 1/2 łyżeczki mielonego kminku  4 ziarenka ziela angielskiego 3 liście laurowe sól i pieprz natka pietruszki/kolendra   Przygotowanie: Mięso kroimy w kostkę ok. 2x2 cm, oprószamy mąką. W głębszym rondlu rozgrzewamy mocno olej

bistro mama