polecam i po te na pewno pójdę w najbliższych dniach do mojego osiedlowego Lidla). Na początek „ Arestel” Cava Extra Brut 2011 – 24,99 zł. Bardzo przyjemna alternatywa dla Prossecco. Białe, musujące, wytrawne i lekkie. Wyprodukowane z winogron odmian Parellada, Xarello i Macabeo. Dominujące aromaty owocowe ( zielone jabłka ) oraz migdały i toffi. Dobrze schłodzone można pić od rana do wieczora(...)zdecydowanie wygrywa z Hiszpanią Biedronki. Oprócz win w trakcie tygodnia hiszpańskiego i portugalskiego, Lidl proponuje wiele artykułów spożywczych. Spory wybór chorizo - to surowa, suszona 4-5 miesięcy pikantna kiełbasa wieprzowa z dodatkiem przypraw, w szczególności ostrej papryki. Suszona przez okres 4 – 5 miesięcy. Salchichon- to również suszona na surowo kiełbasa wieprzowa ale bez dodatku papryki. Zamiast niej pieprz, gałka
królestwo garówwłasnego domu, dla innych jest czymś zupełnie nowym, ciekawym, a często również wyjątkowym. Z mojego dzieciństwa pamiętam pierogi z grysikiem na słodko, ryziok (placek drożdżowy z ryżem), biały barszcz zabielany śmietaną i jeszcze kilka innych przysmaków, które były kiedyś częścią codziennego dnia, a które odchodzą w zapomnienie. Chciałabym od czasu do czasu zamieścić na blogu przepisy kuchni podkarpackiej, które(...)Podkarpaciu (w tym aż 45 wyrobów cukierniczych i 66 produktów mięsnych). Na Liście podkarpackiej można znaleźć takie specjały jak: bryndza, różnego rodzaju sery kozie, schaby, lokalnie produkowane kiełbasy, amoniaczki, chrupaczki, proziaki, podpłomyki, a także różnego rodzaju ciasta, chleby, miody i wiele innych specyficznych dla regionu produktów. Zachęcam do zajrzenia na stronę ministerstwa i zapoznania się ze specjałami Waszego regionu
Trzeci talerzZatem w pierwszym wydaniu Weekendu z grillem zapraszamy na grillowane frykadelki, chleb pszenno-żytni ze słonecznikiem i grillowane pomidory. A przepis na frykadelki można znaleźć w książce od Dobrej Kiełbasy: KLIK FRYKADELKI: 1 czerstwa bułeczka 1 cebula świeża natka pietruszki 500 g mieszanego (wołowo-wieprzowego) mięsa mielonego 1 jajko sól pieprz 1 łyżeczka średnio ostrej musztardy olej Bułkę namaczamy(...)prostu silikonowa, wtedy nic już z nią nie robimy. Znowu przykrywamy i zostawiamy na 1 godzinę. Pieczemy 40 minut w 210 stopniach. GRILLOWANE POMIDORY 4 dorodne pomidory świeżo zmielony biały pieprz sól sok i skórka otarta z 1 cytryny 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka cukru trzcinowego 4 łyżeczki oliwy 2 łyżeczki listków oregano Tutaj sprawa jest bardzo prosta i bardzo
Marder&Marder Manufactureoznacza, że nie można ich mieć w lodówce. Jest jeszcze sporo osób, które wędzą w naturalny sposób i sprzedają swoje wędliny. Ponadto, coraz więcej osób zaczyna wędzić własne kiełbasy i szynki w domowych wędzarniach. I do tego też wszystkich namawiamy! Własną wędzarnie można zbudować praktycznie ze wszystkiego. A jeśli nie mamy talentu konstrukcyjnego to możemy wędzarnie kupić już za kilkaset(...)barwy. Po wyjęciu szynki z wędzarni sparz ją w wodzie o temperaturze 75C aż temperatura wewnątrz szynki osiągnie 68C. Uwagi: * Zamiast gotowej mieszanki możesz samodzielnie przygotować zioła z pieprzu białego i czarnego, gałki muszkatołowej, kolendry, papryki słodkiej, liścia laurowego, imbiru, kardamonu i goździków według uznania. {"@context":"https:\/\/schema.org","@type":"Recipe","name":"Aromatyczna domowa szynka w\u0119dzona","image":["https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content
ProstePesto.plOstatni wpis na moim blogu w roku 2013-to przepis na sztandarowe polskie danie-bigos.Bigos to arcypraktyczny wynalazek kuchni polskiej.,a wedlug znawcow ma cos "z duszy
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!koziego lub owczego sera - lubimy te portugalskie, czy hiszpański ser Manchego. Gołąbki w liściach winogron, marynowane oliwki (szczególnie greckie Kalamata), papryczki nadziewane serem, a gdy jeszcze jedliśmy mięso - kawałek kiełbasy chorizo. Do tego świeże pieczywo maczane w oliwie, w sezonie dojrzałe pomidory. I oczywiście wino - wytrawne i cierpkie, bo takie lubimy najbardziej. Gdy jedziemy na wakacje do krajów południowej(...)winogron pissaladiere (prowansalska pizza z cebulą i anchois) coca (hiszpańska pizza z tapenadą, rukolą, anchois i pieczoną papryką) empanadas z tuńczykiem Do picia: ulubione wino Sangria, np. sangria na białym piwie *** Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na Facebooku lub Google + , aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami
Chilli Czosnek i Oliwalepiej. Ten duży gar zupy nasyci i zadowoli wszystkich waszych domowników. Oto składniki i przyprawy potrzebne do przygotowania kapuśniaku: około 300g włoszczyzny (marchewka, korzeń pietruszki, kawałek selera i biała część pora) 400g żeberek wieprzowych 500g kiszonej kapusty 10g suszonych grzybów leśnych 1 posiekana cebula 1 ząbek czosnku 50g słoniny pokrojonej w kostkę 500g ziemniaków obranych i pokrojonych(...)tajska zupa z kurczakiem) Zupa ziemniaczana z grzybami i wędzonym boczkiem Przepis na pomidorową Zupa krem z cukinii z ziemniakami Kapuśniak z młodej kapusty z kiełbasą Zupa ogórkowa na rosole Barszcz czerwony z ziemniakami Zupa z soczewicy Rosół z indyka Zupa krem z dyni z zieloną soczewicą Miłego gotowania
Moja Książka Kucharskatwardo i awokado, ale, że jesienną, wieczorną porą nie wypada podać również czegoś na ciepło danie główne stanęło na tejże ekspresowej w wykonaniu zapiekance. Połączenie żurawiny i wędzonego, białego sera chodziło mi po głowie już od dawna. Smaki te połączyłam z ciastem kruchym, plasterkami ziemniaków, świeżym szczypiorkiem i czosnkiem, a całość zapiekłam pod pierzynką jajeczno-śmietanową. I wszystko się udało(...)starta gałka muszkatołowa, zmiażdżona w moździerzu kolendra - do smaku - opcjonalnie jako mięsny akcent idealnie pasowałby tu przesmażony boczek pokrojony w drobną kostkęlub plastry, szynka szwarcwaldzka w plastrach lub ulubiona kiełbasa np. leśna, czy z pieca. Ziemniaki dokładnie myjemy, obieramy i kroimy w plasterki o grubości ok. 0,5 mm. i wrzucamy je do zimnej wody aby nie sciemniały. Ząbek czosnku
Symfonia Smakówzbilansowanej diecie lub problemach ze zdrowiem. Żeby nieco rozjaśnić sprawę, wybrałam dla Was najczęstsze „zachcianki” wraz z możliwymi przyczynami. TŁUSTE POTRAWY (fast-foody, jajka, orzechy, masło, chipsy, kiełbasy) To może oznaczać, że Twój organizm potrzebuje kalorii. Tak się składa, że tłuszcz to bomba energetyczna, ponieważ 1 gram niesie ze sobą aż 9 kcal (dla porównania 1 g białek(...)zaburzenia poziomu cukru we krwi – należy koniecznie poprawić regularność posiłków, unikać produktów o wysokim ładunku glikemicznym (co to oznacza? – odsyłam Was tutaj ), ewentualnie pić herbatę z morwy białej która ustabilizuje poziom cukru insulinooporność – szczególnie, jeśli chęć na słodycze dopada nas chwilę po posiłku i równolegle odczuwamy senność. zwiększony poziom kortyzolu (hormon stresu) – jego
Powiedz dietom nienoce, to roślina zdecydowanie ciepłolubna. Jadalnych jest kilka jego części – wysuszone nasiona kopru włoskiego, wykorzystywane jako aromatyczna przyprawa, są jego owocem. Znajdziecie je np. w przepisie na włoską surową kiełbasę . Łodygi i liście kopru włoskiego u dołu rośliny tworzą charakterystyczne zgrubienie potocznie nazwane cebulą – i to jest najsmaczniejsza, poza nasionami, część fenkułu. Młode łodygi można wykorzystać na surówki(...)smakowymi) uwielbiam – jestem w stanie zjeść sama całą tą dużą porcję, na kolację albo i na deser. Jeśli chcecie się tymi delicjami podzielić, wykorzystajcie surówkę z kopru włoskiego do białych mięs lub do ryby. SKŁADNIKI 4 średniej wielkości porcje do obiadu 1 duży fenkuł (ok. 500g) 150g jabłka – twardego, soczystego 30g orzechów włoskich 2 łyżki oliwy extra virgin 2 łyżki
Karo in the Kitchennoce, to roślina zdecydowanie ciepłolubna. Jadalnych jest kilka jego części – wysuszone nasiona kopru włoskiego, wykorzystywane jako aromatyczna przyprawa, są jego owocem. Znajdziecie je np. w przepisie na włoską surową kiełbasę . Łodygi i liście kopru włoskiego u dołu rośliny tworzą charakterystyczne zgrubienie potocznie nazwane cebulą – i to jest najsmaczniejsza, poza nasionami, część fenkułu. Młode łodygi można wykorzystać na surówki(...)smakowymi) uwielbiam – jestem w stanie zjeść sama całą tą dużą porcję, na kolację albo i na deser. Jeśli chcecie się tymi delicjami podzielić, wykorzystajcie surówkę z kopru włoskiego do białych mięs lub do ryby. SKŁADNIKI 4 średniej wielkości porcje do obiadu 1 duży fenkuł (ok. 500g) 150g jabłka – twardego, soczystego 30g orzechów włoskich 2 łyżki oliwy extra virgin 2 łyżki
Karo in the Kitchenpięknie! Wystarczy spojrzeć: Prosciutto, salame, finocchiona Miłośnicy mięsa także nie powinni być zawiedzeni toskańską kuchnią. Mogą wybierać spośród lokalnych wędlin, np. szynki wieprzowej prosciutto toscano , salami salam e, finocchiony (kiełbasy z dodatkiem kopru włoskiego), soppressat y (salcesonu), słoniny ( lardo ) lub wędlin z dziczyzny. A jak Was najdzie ochota na zupę... to koniecznie spróbujcie jednej z poniższych. Pappa al pomodoro(...)dziczyzny Jak już wspominałam, kuchnia toskańska słynie z potraw z dziczyzny, szczególnie królika. Na lekcji gotowania miałam okazję przyrządzać królika cacciatore , czyli po myśliwsku, duszonego z warzywami i białym winem. W restauracjach dostępne są poza tym dania z dzika, jak ten gulasz z ziemniakami. Trippa czyli flaki Przyznajcie się, chyba nikomu z Was kuchni włoska nie kojarzy się
Chilli Czosnek i OliwaG dy budzisz się głodny jak wilk albo wiesz, że czeka na Ciebie dłuuugi aktywny dzień pełen wyzwań, nie ma nic lepszego, jak solidne angielskie śniadanie
Food Square