biała kiełbasa - 3369 przepisów (strona:191/225)

Pikantna salsa paprykowa 202

się do zamknięcia w słoiki po zeszłorocznej paście paprykowej i pysznym domowym sosie pomidorowym na zimę . Ten sos to kolejny bardzo smaczny dodatek do grillowanych, pieczonych lub smażonych mięs, kiełbas, wyśmienity dodatek do kanapek, czy domowej pizzy. Salsa paprykowa jest pikantna za sprawą papryczek chilli, ale nie trzeba popijać wodą każdy kęs z jej dodatkiem Salsa ma aksamitną konsystencję(...)łyżki soli morskiej 5 ziaren ziela angielskiego rozdrobnionych w moździerzu 5 liści ziela angielskiego 3 słoiczki (po 200 g) koncentratu pomidorowego 3 główki czosnku 1 łyżeczka utłuczonej w moździerzu białej gorczycy lub gorczyca mielona Przygotowanie: Paprykę czerwoną i zieloną myjemy, kroimy na pół, usuwamy gniazdka nasienne, kroimy na mniejsze kawałki. Papryczki chilli również myjemy, nie usuwamy pestek i wraz

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Węgierskie leczo 212

się na patelni przyprawami, dodałem na patelnię pokrojoną w drobne kawałki paprykę i podgrzewałem na małym ogniu przez około 5 minut. Po tym czasie ponownie dodałem na patelnię podsmażoną kiełbasę i cebulę. Cukinię pokroiłem na półplasterki o grubości około 0,5 cm i dodałem ją na patelnię. 3 ząbki czosnku posiekałem niezbyt drobno i również dodałem na patelnię.  Danie(...)ilość do dekoracji potrawy. Pozostałą część kolendry dodałem do lecza i całość wymieszałem. Po nałożeniu dania na talerze całość udekorowałem świeżą natką kolendry. Podałem z bagietką w towarzystwie białego wina

Wyprawy kulinarne
Surówka z kapusty kiszonej z rzodkiewką 121

Niezależnie od tego, czy jestem w ciąży czy nie, młoda, kiszona kapusta należy do moich ulubionych przekąsek. Począwszy od koloru, już nie tak nudnego jak tradycyjna, biała kapusta kiszona, po ten smak… W tym roku niedawno po raz pierwszy ją kupiłam i chyba ze względu na mój ciążowy brzuch, sprzedająca aż mnie częstowała nią przy zakupie Chyba(...)chciałam je zużyć. Teraz natka to będzie obowiązkowy dodatek. Surówka świetna do dań obiadowych. Ja z dzieciństwa, a właściwie z przedszkola pamiętam kanapki z surówką z kapusty i kiełbasą. Teraz też zdarza mi się dawać na chleb pozostałą z obiadu surówkę. Nie wiem czy z sentymentu czy raczej z chęci wykończenia resztki surówki. Tak czy siak, ta surówka świetnie pasuje

Mieszam w Garnku
Bożonarodzeniowe tradycje kulinarne - Włochy 143

obowiązkowo sztuka pieczonego mięsa , najchętniej jagnięciny, cielęciny, wołowiny, czy kurczaka z ziemniakami i warzywami. Crostini z pasztetem z wątróbki, lo zampone – świńska noga nadziewana doprawionym mielonym mięsem, il cotechino – kiełbasa zrobiona ze świńskich podrobów, ręcznie robione tortellini , jagnięcina i indyk – oto przysmaki północy Włoch. Choć obecnie 90% włoskich dzieci wierzy w Świętego Mikołaja, jest to jedynie tradycja, a raczej moda(...)Wigilię, jak i pierwszy dzień Świąt. Niech chociaż wspomnę o struffoli – małych pączuszkach z Neapolu, cenci – przypominających nasze faworki, czy il torrone – nugacie zrobionym z miodu, cukru i białej jaja z dodatkiem migdałów, odpowiedniku hiszpańskiego turróna . Większość świątecznych słodyczy zawiera orzechy, migdały oraz miód , ponieważ zgodnie z wiejskimi wierzeniami, jedzenie orzechów wspomaga płodność ziemi i ludzi, a miodu sprzyja

Chilli Czosnek i Oliwa
Spaghetti z chorizo i krewetkami 173

Spaghetti z chorizo i krewetkami z dodatkiem szparagów to wyśmienite i bardzo aromatyczne danie. Idealne połączenie aromatycznego i pikantnego chorizo z delikatnym smakiem krewetek i zielonych

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Sałatka jarzynowa z porem i gruszką 29

okolicach Bożego Narodzenia coś wpadnie nowego na bloga.  Składniki: 3 średnie marchewki 3 średnie korzenie pietruszki pół małego selera 4 ziemniaki 3 ogórki kiszone 2 gruszki 1 biała część małego pora 4 jajka ugotowane na twardo 1 puszka groszku konserwowego mały kubek jogurtu naturalnego 3 łyżki majonezu 1 łyżeczka musztardy sól pieprz Zacznę od tego, że gotuję sobie(...)jogurt, majonez i musztardę, zamykamy i energicznie mieszamy. Sos wlewamy do warzyw, doprawiamy solą i pieprzem. Wszystko bardzo dokładnie mieszamy i wkładamy do lodówki. Podobne przepisy: Sałatka jarzynowa z kiełbasą Sałatka jarzynowa z kukurydzą Sałatka jarzynowa Artykuł Sałatka jarzynowa z porem i gruszką pochodzi z serwisu Kardamonowy

Kardamonovy
Dania na grilla od DOBRA KALORIA 90

Grill to ponoć polska tradycja. Ale moim zdaniem tradycję też warto zmienić, jeśli zdrowie jest dla nas ważne. A powinno przecież być. Stąd pomysł, by kiełbasę czy karkówkę z grilla zamienić na coś lżejszego, mniej tłustego i roślinnego. W LIDLu wśród rzeczy na grilla znaleźć można burgery i klopsy roślinne, które warto spróbować na obiad. Oczywiście burger czy klops(...)zawsze wart jest analizy. Jak się okazuje to w sumie dwa takie same produkty, ale inaczej ukształtowane. Składają się głównie z kiełków słonecznika oraz teksturowanego białko pszenicy i białego grochu. A także mąki amarantusowej i cebuli z czosnkiem. Artykuł Dania na grilla od DOBRA KALORIA pochodzi z serwisu Fleksitarianizm.pl

Fleksitarianizm.pl
Bigos staropolski 143

potrawa kuchni staropolskiej składająca się z mięsa i kapusty. Istnieje wiele sposobów przygotowania bigosu i jego odmian. Podstawowe składniki bigosu staropolskiego to w całości kiszona kapusta, bez dodatku kapusty białej jak miało to miejsce w bigosie polskim (przepis  tutaj ) oraz różne gatunki mięs i wędlin, suszone grzyby, śliwki suszone, a najlepiej wędzone plus przyprawy. Bigos staropolski przyrządzany jest(...)kiszonej kapusty z marchewką 1,2-1,5 kg różnych gatunków mięsa (wieprzowina, drób, dziczyzna) 200-250 ml bulionu sól, pieprz, papryka słodka, ostra i majeranek 0,5 kg kiełbasy śląskiej 300 g wędzonego boczku 50 g suszonych grzybów 10-12 wędzonych śliwek 3 liście laurowe ziele angielskie i ziele jałowca 200 ml czerwonego wina - opcjonalnie Wykonanie: suszone grzyby opłukać

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Babka ziemniaczana 46

niemożliwe, że do tej pory na blogu nie było tego przepisu, bo ja wprost kocham babkę ziemniaczaną! Kiedyś robiłam ją częściej, często z dodatkiem kiełbasy lub boczku, a nawet oba te dodatki łączyłam ze sobą i dodawałam do środka. Dziś coraz częściej moja babka ziemniaczana nie ma w środku dodatku mięsnego, a jak ktoś sobie jego życzy, to można(...)Sałatka ziemniaczana z musztardą Chrupiące nacinane ziemniaczki Tarta z ziemniaków Kotlety ziemniaczane z tuńczykiem Chrupiące pieczone ziemniaki w parmezanie Placek po węgiersku Mega chrupiące placki ziemniaczane Ziemniaki pieczone z białym serkiem Placki z gotowanych ziemniaków Ziemniaki z gzikiem Ziemniaki jak z ogniska! Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem Ziemniaczana tortilla ze szpinakiem i łososiem Pieczone ziemniaki z guacamole Kopytka ruskie Pieczone ziemniaki

nietylkopasta.pl
Włosko-polskie risotto ze świeżym pstrągiem i kurkami 131

robić cokolwiek perfekcyjnie? Uczono mnie, że istnieje takie pojęcie jak "ideał wychowawczy" i z tego co pamiętam nigdy go nie osiągniemy. Oczywiście dążymy do niego ale nie dla psa kiełbasa. Zatem fajnie jest mieć gdzieś na horyzoncie nawet myśl, że ktoś to danie robi lepiej ale czy istnieje słowo perfekcja w kuchni? Myślę, że zamiast słuchać o perfekcji, idealnych daniach(...)palić - na co on - wiem ale ja się nie zaciągam... Risotto ze świeżym pstrągiem i również takowymi kurkami Podstawowymi składnikami risotto są oczywiście: ryż, masło, cebula, wywar/rosół, niekiedy białe półwytrawne wino, czas. Ja zawsze używam dodatkowo oliwy i coś zielonego - tu akurat szczypiorek. Wiele osób zastanawia się w jakich proporcjach przygotowywać risotto. Wydaje mi się, że najlepszy efekt

Right Behind The Kitchen
Fasolka w sosie pomidorowym 143

pomidorów dodać rozmaryn, przeciśnięty przez praskę czosnek, szczyptę cukru oraz pieprz. Zagotować i gotować na małym ogniu przez 15 minut . Do podgotowanego sosu pomidorowego dodać odlaną z wody białą fasolkę z puszki i sól. Kontynuować gotowanie na małym ogniu przez kolejnych 10 minut . Pod koniec gotowania dodać świeży szpinak. Fasolkę podawać z jajkami sadzonymi. Fasolka w sosie pomidorowym Smacznego(...)nadal płynne. Jajka można posolić do smaku solą i doprawić pieprzem a także świeżo krojoną natką pietruszki. Fasolkę podać można z mięsem z kurczaka, serem żółtym, ryżem, boczkiem lub kiełbasą. Szpinak po włożeniu do fasolki powinien pozostać “chrupiący”. Nie trzeba go zatem gotować zbyt długo. Lubisz fasolkę? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Fasolkę z serem

mecooks
Fasola pieczona w sosie pomidorowym po grecku - Gigandes plaki 181

przygotowuję je w domu. Gigandes plaki , czyli fasola pieczona w sosie pomidorowym , to taka grecka wersja fasolki po bretońsku, ale zdrowsza, bo bez mięsa. Pozbawione ciężkości naszych szynek i kiełbas danie, jest i tak sycące i pyszne. Gigandes plaki (lub Gigantes plaki) , po grecku γίγαντες πλακί (wymawiane jako Yigandes plaki) to tradycyjna grecka potrawa bazująca na lokalnej odmianie fasoli(...)gigandes plaki odnajdziemy w tawernach w całej Grecji w różnych odmianach. Grecy uwielbiają gigandes plaki i uważają je za potrawę narodową. Słowo gigandes odnosi się do specjalnej odmiany greckiej białej fasoli (fasoli wielokwiatowej) o wielkich nasionach, nazywanej fasolia gigantes lub tylko gigantes . Szczególnie ceniona jest fasola z Prefektury Kastoria, ale również z regionu Florina i Drama. Wszystkie trzy regiony

Chilli Czosnek i Oliwa
Boże Narodzenie w staropolskim stylu 142

łyżeczki cynamonu w proszku 1,5 kg siatki wieprzowej 1 łyżka stołowa musztardy francuskiej 0,5 kg jabłek 0,2 kg jarzębiny mrożonej 100 g cukru pół butelki białego wina wytrawnego 1,5 kg ziemniaków 2 korzenie pasternaku 1 kostka masła 50 ml śmietany 36 % 0,2 l śmietany 36% zwykłej lub podwójnie pasteryzowanej pół pęczka pietruszki 1 szczypta gałki(...)Obrane ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie.  Namoczoną siatkę wieprzową rozkładamy na desce do krojenia, nakładamy na nią czarną kiszkę (około 100 g) po czym zawijamy w otrzewnej formując kiełbasę. Smalec rozgrzewamy na szerokiej patelni i podsmażamy otrzewną do koloru złotego brązu, po czym przekładamy do piekarnika i pieczemy około 20 minut. Ugotowane i bardzo dokładnie odparowane ziemniaki łączymy

Wiem co jem
Sycylijska sałatka „di Signora Gina” 300

laurowych - ja swoje obrywałam na Sycylii, suszyłam na słońcu, także 1 tamtejszy aromatyczny listek to jakby ze 3 tego z torebki, jest kolosalna różnica w zapachu, aromacie! Ziarno kolendry białej całej i gorczycy całej. Zużyłam ponad pół torebki z każdej.Gotować razem z cukrem, aż nabierze lekko brązowego koloru. Zalewać warzywa gorącą zalewą – odcedzając ją sitkiem- i mieszać sałatkę(...)łyżki. Zakręcamy i pasteryzujemy jak zwykle. Uwaga, doskonała sałatka ma być chrupiąca i jędrna.Ma dobrze smakować z rybą w kanapce, jak i z szynką parmeńską ,salami, wiejską kiełbasą, wątróbką z grilla czy mięsem z grilla...dlatego należy dobrze zdecydować jaką zalewę chcemy. Nie należy przesadzać z cukrem, to już wiem.. bo kiedyś mi się sypnęło za dużo

Z Kuchni Do Kuchni
Lidl na święta 76

Zaprezentowano nam ponad 20 etykiet z nowej oferty obecnej na półkach od 18 listopada. Jak zwykle przeważały wina z   Bordeaux. W nowej ofercie mocną   reprezentację mają wina białe. Zdecydowanie godne polecenia   są : SCVB Alsace Riesling Grand Cru Schoenenbourg 2011 , 34,99 zł. SCVB Alsace Gewurztraminer Grand Cru Marckrain 2011, 34,99 zł. Lub słodkie Château(...)potraw. Szczegółowy opis oraz recenzje   win można znaleźć na stronach: Winicajtywa NaszeWina Winiacz Warto również zaglądać na stronę internetową Lidla – zakładka WINNICA LIDLA . Oprócz win Lidl zaprezentował salami, kiełbasy   Chorizo oraz sery .  Stanowią one dobre uzupełnienie do prezentowanych win. Na szczególną uwagę zasługuje bardzo starannie przygotowany katalog   „święta o smaku wybornych win” stanowiący przewodnik po aktualnej

królestwo garów
Wiosna w Tamka 43 116

rolę czekadełka. Wracając do kaszanki... W skrócie można by powiedzieć -galaretka z nóżek z pęczakiem...do tego sos z czerwonego wina z rodzynkami, świeżo tarty chrzan, podwędzane migdały. Biała kaszanka, espuma ziemniaczana, rodzynki Proste a jakie smaczne i ładnie podane... Druga przystawką była panna cotta z... z czosnku niedźwiedziego. Panna cotta z czosnku niedźwiedziego z marchewką i lubczykiem Coś(...)kasztanów. Gołąb z kasztanami i foie gras. I kiedy już prawie zjadłam swoją porcję gołębia, przypomniałam sobie o cielęcinie. W sumie była smaczna, nawet bardzo, delikatna, do niej kiełbasa z grasicy z lejkowcami i estragonem. Łopatka i mleczko cielęce z estragonem Ale popełniłam błąd i już miałam w głowie smak gołębia. Nauczka na przyszłość, nigdy nie zaczynać degustacji od dania

królestwo garów