Młode ziemniaczki z szynką, pomidorami, cebulą i jajkami podane na patelni Pieczarkowa z kuskusem Pieczarkowa z makaronem i majerankiem Pieczona dynia z cukinią w ziołach z kaszą jęczmienną Pieczona kiełbasa z warzywami w oliwie z rozmarynem Pieczone podudzia z kurczaka z cukinią i czosnkiem Pieczone warzywa z czarnuszką i czosnkiem Pikantna wieprzowina w pomidorach Polędwiczka wieprzowa z marchewką i czosnkiem(...)winie pod płatkami owsianymi Zielona soczewica w pomidorach pelati Zupa jarzynowa Zupa jarzynowa z brukselką i fasolką szparagową Zupa jarzynowa z brukselką, fasolką szparagową i kalafiorem Zupa jarzynowa z białą kapustą i groszkiem Zupa krem z kukurydzy z czarnuszką Zupa z żółtą fasolką szparagową Zupa z botwinki z ziemniakami Ciecierzyca z kalafiorem w pomidorach
Moja smaczna kuchniadaniem. Wolnowar sprawdził się świetnie. Danie jest bardzo aromatyczne, a jednocześnie warzywa zachowują swój kształt. Polecam! składniki 700 g papryki, mieszanej 1 cukinia' 3 pomidory 2 czerwone cebule 4 białe cebule 5 dużych ząbków czosnku 100 g chorizo 1 łyżeczka papryki wędzonej ostrej 1 łyżeczka papryki słodkiej 3 łyżki keczupu parę gałązek tymianku puszka czerwonej(...)obrać i pokroić w piórka.Czosnek pokroić w plasterki. Chorizo pokroić w pasterki, lekko przesmażyć na patelni - tylko aby trochę puściła tłuszcz. Warzywa i kiełbasę włożyć do misy wolnowaru, posypać przyprawami dodać keczup, wymieszać. Przykryć i gotować przez 5 godzin na programie high , lub 8-10 godzin na programie
Stare Garystyle="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki : 3-4 łyżki pasty ajvar 3-4 ziemniaki , niezbyt dużych puszka fasolki – białej , drobnej 1 kg łopatki 4 cebule 2-3 kiełbaski śląskie 1 puszka pomidorów krojonych bez skóry 1 główka czosnku 2 łyżeczki mielonego kminku 1 łyżka wędzonej, mielonej ,słodkiej ,papryki(...)małą , tak żeby było czuć mięso po uduszeniu " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Czosnek obieramy i wyciskamy do mięsa , odstawiamy na noc , żeby się przegryzło . Kiełbasę kroimy w krążki niezbyt grube . Ziemniaki obieramy i kroimy w duże kawałki . Fasolkę odsączamy z zalewy . Cebulę kroimy w piórka . Jak już mamy przygotowane składniki , idziemy do ogrodu i nieźle
Ogrodnik w podróżygładki sos. Tuż przed podaniem sosem polać sałatkę. Do przygotowania sosu użyłam moździerza, który otrzymałam do testowania ze sklepu Emako.pl . Moździerz sprawdził się doskonale! Wykonany jest z białej ceramiki, środek zaś nie jest wypolerowany, dzięki czemu składniki dużo łatwiej i szybciej się ucierają. Poza tym ma bardzo praktyczny "dzióbek", dzięki któremu bez problemu możemy gotowym sosem polać sałatkę(...)linii NATURA . Linia ta produkuje wędliny, które nie zawierają: glutenu fosforanów glutaminianiu sodu sztucznych przeciwutleniaczy sztucznych konserwantów oraz żadnych składników zaczynających się na E. W skład ich asortymentu wchodzą: kiełbasa długa bez E kiełbasa krótka bez E parówki bez E szynka zrazowa z tłuszczem szynka zrazowa schab bez E krakowska bez E Produkty, które otrzymałam były hermetycznie opakowane
Z miłości do słodkościbędąc na diecie, można ją przygotować. Jeśli natomiast nie dbamy aż tak bardzo o kalorie, jej smak można wzbogacić łyżką majonezu. Składniki: pół główki młodej kapusty (poza sezonem biała lub pekińska) 2 pomidory cebula czerwona pęczek szczypiorku łyżeczka octu winnego łyżka oliwy pół łyżeczki cukru sól, pieprz Przygotowanie Kapustę myjemy i drobno szatkujemy. Pomidory kroimy w kostkę, cebulę(...)align="aligncenter" width="1024"] Surówka z kapusty[/caption] Kilka słów o kapuście Kapusta ma opinię ciężkostrawnego warzywa, a wpływają na to raczej dodatki w postaci golonek, boczków i kiełbas, z którymi tradycyjnie jej serwowana. W rzeczywistości kapusta jest niskokaloryczna - 100 g ma zaledwie 25 kcal i bogata w witaminę C, A i witaminy z grupy B, a także w mikroelementy
e-PrzepisyKulinarneGęsta i pożywna fasolka po bretońsku należy do tradycyjnych dań kuchni polskiej. Świetna na imprezy lub jako ciepła kolacja w chłodniejsze wieczory. Przygotowałam ją z białej, drobnej fasolki typu jaś, z dużą ilością przypraw oraz chudą kiełbaską i boczkiem. Najlepiej smakuje podana z chlebem lub ziemniaczanym puree. Gdyby potrawa wyszła zbyt gęsta można rozrzedzić ją gorącym(...)szybciej, jeśli posolimy ją dopiero pod koniec gotowania, gdy będzie już zupełnie miękka. SKŁADNIKI 400 g drobnej suchej fasoli 700 g passaty pomidorowej/ polecam CIRIO 200 g suszonej kiełbasy dobrej jakości 100 g boczku parzonego / oczyszczonego ze skóry i kostek 3 łyżki koncentratu pomidorowego 3 ząbki czosnku 1 duża cebula 1 łyżka masła 2 łyżki oliwy PRZYPRAWY
cool and mintydeszczu! ;) Składniki: 1/4 małej główki białej kapusty 1/2 małej kapusty pekińskiej 1 marchewka mały kawałek selera 1 czerwona papryka 1 cebula 1 puszka kukurydzy po 1/2 pęczka szczypiorku, pietruszki kilka gałązek koperku Sos: (składniki podaję orientacyjnie, każdy doprawi jak lubi): 1płaska łyżki soli 1płaska łyżka cukru 1 łyżeczka pieprzu 2-3 łyżki białego octu winnego 4-6 łyżek oleju(...)pojemnika. Surówka jest niezwykle prosta w przygotowaniu, robię ją bezpośrednio przed wyjściem, tak żeby po drodze się przegryzła. Wszystkim smakuje i jest doskonałym dodatkiem do grillowanych mięs i kiełbas
Kuchnia Prezydentowejsurówka! Bigos ma być pyszny… Przepis na bigos – składniki: 3 kg kapusty kiszonej ok. 1,5 kg wieprzowiny (np. karkówka, ale nie schab) ok. 0,5 kg kiełbasy (najlepiej jałowcowej) ok. 0,5 kg boczku wędzonego 3-4 cebule garść suszonych grzybów ok. 15 śliwek suszonych sól, ziarnka pieprzu, ziele angielskie, papryka, majeranek, owoce jałowca, nasiona kminu oliwa
UgotujmyTo.plTradycyjna kapusta z grochem jak się gotuje Jak się gotuje kapustę z grochem? Postna kapusta bez grzybów i mąki to obowiązkowa potrawa na niejednym wigilijnym stole. Biała kapusta z grochem czy kapusta kiszona? Pyszna tradycyjna kapusta z grochem, od lat ten sam sprawdzony przepis na wigilijną kapustę. Kapusta z grochem z przepisu Babci, to prosta potrawa, która kojarzy się(...)wyobraża sobie Wigilii bez tej prostej potrawy. Na Blogu znajdziesz wiele przepisów z kapustą tych tłustych wypasionych i tych chudych, lekkich. Można przygotować kapustę z grochem i boczkiem, kiełbasą, kapustę z ziemniakami czy z grochem i grzybami. Czy kapustę z grochem można mrozić? Jak najbardziej tak, zdecydowanie lepiej zamrozić niż trzymać przez kilka dni w lodówce. Kapusta z grochem
Dieta moja pasjasoli pieprz 1 łyżeczka ziele angielskie 6 ziaren majeranek 1 łyżka kolendra pół łyżeczki czosnek 3-4 ząbki jelita wieprzowe kal +28mm 1 łyżeczka cukru 200 ml wody Kiełbasa, ósmy dzień suszenia. Mięso umyć i osuszyc. Pokroić w kostkę ok. 1,5 x 1,5 cm. słoninę pokroić w paseczki. Dodać do mięsa sól, sól peklową, pieprz, majeranek, kolendrę(...)dnia przy pomocy lejka i odpowiedniego trzonka od łyżki nadziać jelita. Powiesić w przewiewnym miejscu i suszyć . Sprawdzać do kilka dni czy wszystko w porządku. Kiedy robi się biała, przetrzeć olejem i osuszyć ręcznikiem papierowym Palcówka 18 dzień suszenia
Gotowanie jest łatwepiekarnika. Zapiekamy około 45 minut do godziny Serwujemy gorące, posypane świeżą kolendrą i startym serem SMACZNEGO! P.S. Do zapiekanki możemy także dodać podsmażony boczek lub swojską kiełbasę! PYCHA
Luźna Kuchniamąki pełnoziarnistej, żytniej czy jęczmiennej. Bułeczki możecie przygotować z dowolnym nadzieniem , w sumie potrzebujecie go ok. 200 g. W Turcji spotyka się poğaça z nadzieniem z oliwek, mielonej wołowiny, kiełbasy sucuk, tłuczonych ziemniaków czy sera Feta. Ja postawiłam na mieszankę sera feta, szpinaku i ziół. A tak bułeczki wyglądają w środku: Pogaca ze szpinakiem, fetą i ziołami(...)przestudzonego 125 ml oliwy 1 białko jaja (żółtka nie wyrzucać, wykorzystamy do smarowania bułeczek) 1/2 łyżeczka soli 500-600 g mąki (zależy od wilgotności), u mnie 400 g białej chlebowej i 100 g pełnoziarnistej na nadzienie (mniej więcej): 80 g sera feta, pokruszonego 60 g szpinaku baby, drobno pokrojonego 30 g natki pietruszki, posiekanej 30 g natki kolendry, posiekanej
Chilli Czosnek i OliwaPrykiel z Lipnicy - kuchnia podkarpacka Na terenach dawnej Puszczy Sandomierskiej biały barszcz był jednym z najważniejszych dań codziennych. Charakterystyczny dla tego regionu czysty zakwas żytni, kiszony bez przypraw i dodatków, był bazą do przygotowania kwaśnej polewki zabielanej mlekiem lub śmietaną. Barszcz z reguły podawano na śniadanie, choć bywał również obiadem lub kolacją. We wsi Lipnica koło Kolbuszowej zakwas na barszcz(...)barszczu prykiel różnił się tym, że gotowano go z ziemniakami i dodawano do niego cebulę podsmażoną razem z boczkiem. W bogatszej wersji prykiel podawano z ugotowanym jajkiem i wiejską kiełbasą. Tak przygotowana zupa pełniła rolę dania obiadowego. Przepisem na prykiel podzieliły się panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Lipnicy. Został on opublikowany w Korso Kolbuszowskim z 3 listopada 2016 roku
Trzeci talerzWspaniałe ,pachnące tymiankiem kiełbaski ,nadziewane mielonym mięsem, zapiekane w naczyniu żaroodpornym, ale można je piec na grillu i są smaczniejsze.Sezon na grilla uważam rozpoczęty...! 6 długich ,parzonych białych kiełbasek-może być inna 25 dag.mielonego mięsa 2 gałązki tymianku lub sporo suszonego 1/2 kajzerki namoczonej w mleku przyprawa do grilla 1/2 szkl.oliwy z oliwek 3 łyżki płynnego miodu 2 ząbki(...)sztuk.Kiełbasę formujemy w ślimaka.Do każdej wkładamy w środek jednego pulpeta i nadziać na patyczki do szaszłyków namoczonych w wodzie ,aby się nie spaliły,spinając końce kiełbas..Obficie smarujemy miodową glazurą,posypujemy tymiankiem dość obficie i piec w naczyniu żaroodpornym lub grillu,obracając co jakiś czas i polewając oliwą z dodatkami.Do dania podajemy przypieczone np.na ruszcie lub patelni
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiwyrzutem sumienia przyznajemy się, że nie zachowaliśmy umiaru w jedzeniu i piciu) nie pozostało nam nic innego jak powrócić do właściwego, zdrowego sposobu odżywiania. Ciasta, pasztety, sałatki, wędliny i kiełbasy na szczęście już się pokończyły, a nas naszła ochota na owoce morza. Wybór padł na krewetki, w lekkim, wiosennym, pysznym wydaniu! :) Sałatka ta zaspokoi nawet duży głód, a przy(...)mineralnych. Zatem na zdrowie! :) SKŁADNIKI: Dla 3 osób. 250 g krewetek z ogonkami,bez głowy 2 łyżki oleju roślinnego 3 ząbki czosnku 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 100 ml białego wytrawnego wina 2 pomarańcze 250 g mieszanki różnych sałat 2 łodygi selera naciowego kilka pomidorków koktajlowych 1 łyżka ziaren sezamu sól, pieprz do smaku SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. Sałatę myjemy, osuszamy
W kuchni Katie