biała kiełbasa - 3369 przepisów (strona:180/225)

Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów 30

hardcorowa. Babcia My robi pomidorową z kiełbasą i jajkiem na twardo. Słyszeliście o czymś takim? Może kiedyś odważę się ją opublikować. Dziś chyba to tyle. Powinnam wrócić do Was w środę. Może rzucę jakimś mięsem, taki jest plan. To do następnego. Składniki: 1,2 l wody 10 średnich dojrzałych pomidorów 1 mały por (biała i jasnozielona część) 1 duża

Kardamonovy
Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów 50

hardcorowa. Babcia My robi pomidorową z kiełbasą i jajkiem na twardo. Słyszeliście o czymś takim? Może kiedyś odważę się ją opublikować. Dziś chyba to tyle. Powinnam wrócić do Was w środę. Może rzucę jakimś mięsem, taki jest plan. To do następnego. Składniki: 1,2 l wody 10 średnich dojrzałych pomidorów 1 mały por (biała i jasnozielona część) 1 duża

Kardamonovy
Pieczeń z suszonymi grzybami i śliwką z nutą majeranku 180

pieczenie a nawet domowy pasztet czy kiełbasę. Zawsze przed świętami rodzice wędzą swojskie szynki. Uwielbiam ten zapach i smak. Świąteczny czas to taki wyjątkowy czas! Czas lenistwa, podmuchu mroźnego wiatru, skrzących się w słońcu płatków śniegu, odgłosu nuconych kolęd, śmiechu i gwary rodziny, wiary i miłości, nadziei w lepsze jutro, aromatu domowych wypieków, białego opłatka, małego Jezuska, pustego miejsca przy

VioletoweKucharzenie
Zupa z jarmużem czyli Caldo verde 152

jarmużu biały pieprz ( może być czarny) sól  przygotowanie Przygotować jarmuż.    Z  jarmużu, usunąć grube, łykowate nerwy. Umyć i wysuszyć liście, pokroić na bardzo cieniutkie  paski. Podgrzać oliwę w dużym garnku na średnim ogniu . Dodać plasterki Chouriço i smażyć , aż zrobią się lekko rumiane , 3 do 5 minut. Wyjąć kiełbasę z garnka i odłożyć

Stare Gary
Bigos mojej mamy 425

podlewa winem przez kilka dni! Moja mama nie dodawała wina do bigosu. Śliwki i owoce jałowca też pomijała. Podstawą bigosu była kapusta kiszona, płukana i drobno krojona. Nie dodawała białej, świeżej kapusty. Gotowanie bigosu w mojej rodzinnej kuchni co prawda nie trwało kilku dni, ale na drugi dzień zawsze bigos był jeszcze duszony. A potem pakowany do słoików(...)mieć zagrychę pod akademikowe imprezy ;) A tak o przygotowaniu i spożywaniu bigosu rzecze kuchnia staropolska: SKŁADNIKI: Duuuuuużo tego wychodzi ;) 2 kg kapusty kiszonej 300 g boczku wędzonego 300 g kiełbasy 300 g mięsa wieprzowego (np. łopatki) 50 g suszonych grzybów (prawdziwki i podgrzybki) 500 ml wytrawnego czerwonego wina (opcjonalnie) 50 g wędzonych śliwek (opcjonalnie) 3 - 4 liście laurowe

W kuchni Katie
Kiełbasa niedźwiedzia 159

Kiełbasa niedźwiedzia  SUROWIEC I ROZDRABNIANIE  Rozdrabnianie przeprowadzałem na maszynce nr 8. -schab b/k 5 kg  2,5 kg w kostkę około 1,5 cm 2,5 kg szarpak -boczek bez skóry 5 kg 10 mm PRZYPRAWY  I MATERIAŁY POMOCNICZE -peklosól 19 g/kg -czosnek niedźwiedzi 3-4 g/kg -gorczyca biała ziarno 4 g/kg -pieprz czarny grubo

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Muffinkowa zapiekanka z białymi kiełbaskami 80

Ciasto na wytrawne muffinki może się sprawdzić idealnie do stworzenia zapiekanki, czy też jednej dużej muffinki, do środka której możecie włożyć to na co macie ochotę

Bernika - moj kulinarny pamietnik
3-dniowe warsztaty Kreatywnego przyGOTOWANIA w Istebnej 126

masłem, twarogiem, oscypkami, bundzem, kiełbasą oraz sałatką z granatem, awokado i kuskusem. NIEDZIELA: > warsztat kulinarny "Niedzielne Śniadanie", gdzie przygotowaliśmy m.in. smoothie jabłkowo- pietruszkowe oraz smoothie buraczane, naleśniki w dwóch wersjach: z nadzieniem serowym z miodem i orzechami oraz z nadzieniem szpinakowym z serem feta i suszonymi pomidorami, placuszki owsiane z masłem bananowym, białą i ciemną domową Nutellę oraz

Nastoletnie Wypiekanie
Bigos z młodej kapusty 158

ćwierć talarki cienką kiełbasę i mięso z żeberek. Podsmażam wszystko kilka minut.Wyjmuję łyżką cedzakową i przekładam do ugotowanej kapusty.Gotuję wszystko razem , dodaję koncentrat pomidorowy oraz przyprawy do smaku. Na oleju zasmażam mąkę i dodaje do gotowego bigosu. Po zagotowaniu zestawiam z palnika. Podaję z ziemniakami z wody lub z białym pieczywem. SMACZNEGO

Bea(u)ty kitchen
Księga skarg, wniosków i zażaleń. I chutney, z czerwonych porzeczek. 130

sprzedanie mi 30 dkg kiełbasy krakowskiej, ponieważ bardzo mi zależy. Kierowniczka: Odmawiam, ze względu na zerowe stany wędlin.  Kupuję tu mleko, chleb i jajka. Dziś musiałam po jedno jajko stanąć w drugiej kolejce - czy to nie zakrawa na nękanie klienta? Kierowniczka: Nie zakrawa. Zgodnie z nakazem Sanepidu jajka muszą być sprzedawane osobno. Biały ser kładzie się na wagę trzymając

KUCHARNIA
Choucroute garnie 223

zwykle różne rodzaje kiełbas, tradycyjnie m.in. frankfurterki, oraz różne rodzaje solonego i wędzonego mięsa (zwykle wieprzowego, np. wędzony boczek). Tym bardziej więc potrawa może wydawać się nam dość bliska. W wykwintniejszych wersjach używa się też np. mięsa z kaczki czy gęsi. Mimo wszystko choucroute garnie jest jednak dość oryginalna. Specyficzny zestaw przypraw, białe wytrawne wino (tradycyjnie niemiecki Riesling) oraz

Kulinarna Pokusa
Frittata z jarmużem 125

takich jak ser, szynka, kiełbasa itp. Jest to danie bardzo popularne w Hiszpanii oraz we Włoszech. Składniki można dowolnie dobierać w zależności na co w danej chwili mamy ochotę. Wystarczy otworzyć lodówkę, wykorzystać to co mamy pod ręką i frittata gotowa. Szybko, smacznie i ekonomicznie :). składniki na 2 frittaty: 10 ziemniaków 1 duża biała cebula 2 ząbki czosnku

noteskulinarnyfiga
Francuska sałatka warzywna 29

królik, szynka, bekon, salami, kiełbasa, mortadela, szparagi, wątróbka, pasztet itp. -Ryba : tuńczyk, łosoś, dorsz, makrela, sardynka, śledź, halibut, sola, pstrąg, łosoś, karp, sum, węgorz, ośmiornica, kalmar, małża, ostryga, krewetka, krab, homar itp. -Jajko : gotowane, sadzone, jajecznica, omlet, frittata, jajka faszerowane, jajka w koszulkach, jajka po benedyktyńsku, jajka po szkocku, jajka po diable itp. -Ser : biały ser, twaróg, mozzarella, feta, gouda

RafalCook
Kilka pomysłów na grilla? 82

młotkowanego 350 g kiełbasy, u mnie kiełbasa z chili Świeża sałatka 1 ogórek 1 pęczek rzodkiewek 100 g feta 3 łyżki kwaśnej i gęstej śmietany sól do smaku 4 łyżki posiekanego koperku Surówka z selera 1 seler, średniej wielkości 10 cm pora 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 150 g majonezu, u mnie majonez domowy 1 łyżka białego octu balsamicznego Dodatki

codojedzenia