biała kiełbasa - 3369 przepisów (strona:172/225)

Sycylijska ostra kiełbasa 203

dużej misce wymieszać mięso, tłuszcz, sól, koper, pieprz i mieloną paprykę. Starannie wyrobić farsz ręką.  Na maszynkę nałożyć wkładkę dystansującą i końcówkę do nadziewania kiełbas. Końcówkę posmarować smalcem, nałożyć trochę masy, uruchomić maszynkę , tak aby nieco masy wyszło przez końcówkę do nadziewania. Teraz naciągnąć na końcówkę jelito, zawiązać je na końcu i zacząć nadziewać. Najlepiej robić to w dwie(...)razem dodać do wody białego octu winnego  - 1 łyżka na 1 szklankę wody. Ocet zmiękczy osłonkę . Pozostawić jelito w wodzie do czasu rozpoczęcia nadziewania. Opłukać i osuszyć.  Niewykorzystane jelita, osuszone, zasypać dokładnie solą i w ten sposób możemy je nadal przechowywać w lodówce. (opracowane na podstawie książki "Domowy wyrób kiełbas" Susan Mahnke Peery i Charles

Stare Gary
Gołąbki węgierskie na kapuście kiszonej 96

GOŁĄBKI WĘGIERSKIE SKŁADNIKI 1 duża główka białej kapusty o wadze 2,5 kilograma; 1 kilogram dobrej jakościowo kapusty kiszonej (Charsznica rządzi); 700 gramów łopatki wieprzowej; około 200 gramów pęczaku; 150 – 200 gramów wędzonej słoniny (najlepiej z mangalicy); 200 gramów mocno paprykowanej, niezbyt twardej kiełbasy węgierskiej; 2 duże cebule; sporo czarnego pieprzu; sól; 3 łyżeczki słodkiej,... Artykuł Gołąbki węgierskie

Kuchnia Tomka
PIECZONA KAPUSTA 271

domu do pieczonej kapusty dodaje się mnóstwo mięcha, kiełbasy smalcu. Moja jest bardzo delikatna,chuda ponieważ wszystko rozdrobniłam blenderem i dodatkowo dodałam suszoną żurawinę... Smak doskonały, rewelacyjny. Niebawem będą święta, gości pełen dom polecam na świąteczny stół.    Składniki:  500 g kiszonej kapusty  1 mała główka białej kapusty lub 1/2 dużej  25 dag surowego boczku

pieprzny smaczek
Domowe chorizo, czyli hiszpańska kiełbasa paprykowa 230

chorizo. Przepis znalazłam na   hiszpańskim blogu . Domowe chorizo, czyli hiszpańska kiełbasa paprykowa Składniki: Na każdy kilogram wieprzowego mięsa (u mnie łopatka) dajemy: 350 g słoniny 20 g soli (dałam pół na pół z peklosolą) 28 g pimenton de la Vera (wędzona papryka hiszpańska) 200 g wody lub białego wina 2 ząbki czosnku pieprz jelita wieprzowe 28-30 mm Wykonanie

Kulinarne przygody Gatity
Białe kiełbaski pieczone z ziemniakami 209

Jedno z dań, które przywędrowało za mną z Wielkiej Brytanii. Przygotowuję je jednak od niedawna, a dokładniej mówiąc, od kiedy odkryłam małe białe kiełbaski. Na

bistro mama
Boże Narodzenie w Europie 105

czosnkiem. Słowacy dzielą się jabłkami i orzechami włoskimi podczas wieczerzy wigilijnej. Jedzą potrawy mięsne. Na rozpoczęcie Wigilii spożywają kapustnicę, czyli kapuśniak, potem kotlety schabowe. Na stole znajdziemy też gotowaną kiełbasę, ćwikłę z chrzanem oraz knedle z bryndzą. Spożywa się też pieczone ryby m.in. karpia z sałatką ziemniaczaną. Słowacy zajadają się również słodyczami m.in. ciastami np. struclą z makiem, ciastkami, orzechami(...)się tradycyjne filcowe postaci umieszczane w szopce. Węgrzy zachowują w tym dniu post. Najważniejszym punktem obchodów jest kolacja wigilijna. Rozpoczyna ją hálaszlé, czyli zupa rybna lub zupa sporządzona z białego wina. Następnie je się ryby np. karpia, galaretę rybną, a także inne potrawy m.in. indyka z kasztanami i faszerowaną kapustę. Obrus obsypuje się soczewicą, aby zapewnić sobie pomyślność

ProstePesto.pl
Leczo 214

stworzyć kompletny posiłek, często dodaję do niej również parówki lub kiełbasę. Dzisiaj jedno i drugie :) Składniki: 1 młoda cukinia 0,5 kg 2 czerwone papryki 2 zielone papryczki chilli 6 dużych pieczarek 2 średnie cebule 3 nieduże pomidory malinowe  0, 5 kg dobrych jakościowo parówek wieprzowych 2-3 białe kiełbaski 1 łyżeczka czerwonej słodkiej papryki sól, słodka mielona papryka

Gosia gotuje
Barszcz wielkanocny 190

wrzucamy wszystkie rodzaje mięsa jakie mamy (gotowane, pieczone, wędzone), ser biały, jajko i chrzan - obowiązkowo skrobany z korzenia, nie ze słoiczka. Jak dla mnie innych potraw na Wielkanoc może nie być, ale barszcz obowiązkowo! szynka wędzona/kości wędzone (do przygotowania wywaru) 0,5 litra zakwasu żytniego kawałek kiełbasy (np. podlaska) kawałek pieczonego mięsa kawałek ugotowanego schabu ugotowane jajka (jedno

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Bigos mojego Taty 574

SKŁADNIKI 2kg naprawdę dobrej kiszonej kapusty 200g kiełbasy śląskiej 200g kiełbasy jałowcowej 900g-1kg mieszanego mięsa – gulaszu wołowego, schabu, łopatki, dziczyzny (użyłam 400g gulaszu z dzika, 350g wieprzowej łopatki i 250g schabu) 30g suszonych grzybów leśnych – miałam podgrzybki 10 śliwek suszonych (najlepiej polskich, z pestką) 2 średnie białe cebule lub 1 duża 2 średnie marchewki 2 łyżki stołowe kminku

Karo in the Kitchen
Dlaczego mięsa nie lubię... 301

burkach to normalne, ale po detoksie okazuje się, że burak nie zawsze musi mocz farbować  ;) czerwone mięso jest ciężkie, ma dużo nasyconych kwasów tłuszczowych i cholesterolu białe mięso, czyli drób jest napakowane chemią (drób namiętnie jest karmiony kokcydiostatykiami i fluorochinolonami) duże ilości spożywanego mięsa (zwłaszcza podrobów) przyczyniają się do rozwoju dny moczanowej - za sprawą zawartych tam puryn(...)kwas moczowy wędliny, tak bardzo popularne, są naszpikowane chemią, że aż kipi. Zazwyczaj mało jest "mięsa w mięsie" a cała masa różnych dodatków. Nawet dobrej jakości kiełbasy suszone, które nie zawierają konserwantów itp. zawierają solankę czyli mieszaninę azotanów i azotynów (dzięki temu wędlinka jest przyjemnie różowa i jest mniejsza szansa rozwoju bakterii z typu Clostridium). Azotyny uszkadzają hemoglobinę - jedząc

pyszne zdrowości
Kiełbasa drobiowo-wieprzowa 110

dzieciom jak i dorosłym, szczególnie tym, którzy za tłustą kiełbasą nie przepadają (czytaj: ja). Aby rzeczywiście była krucha to należy się z nią delikatnie obchodzić: nie wyrabiać jak tradycyjne kiełbasy aż mięso się będzie kleić, ale delikatnie i krótko. Należy też pamiętać o dodaniu wody ciepłej - ale nie wrzącej. Kiełbaskę polecam serdecznie a za przepis dziękuję Mateuszowi Martyniakowi z grup(...)Składniki: 40% udo z indyka 40 % szynka wieprzowa klasy I (wp I) 20 % boczek 18 g peklosoli / kg mięsa Przyprawy na 1 kg: 1 g majeranku 2 g pieprzu białego 2 g czosnku świeżego 0,5 g gałki muszkatołowej 3 g gorczycy ciepła woda 6 % Dodatkowo: jelita wieprzowe kaliber 26/28 mm (1,5 m/kg farszu)  Przygotowanie: Obrobione i oczyszczone

Kocham..lubię..gotuję..
Gołąbki Grażynki 109

narodowych. Do gołąbków można użyć liści kapusty świeżej – białej lub włoskiej, lub kapusty kiszonej. Farsz to już fantazja gospodyni – tu Grażynka nas zaskoczyła, a my jak zwykle aby się przysłużyć dorzuciłyśmy perę grzybków do sosu Składniki 0,5 kg boczku gotowanego wędzonego 0,5 kg dobrej jakości kiełbasy swojskiej 40 dkg ryżu 2 cebule 2 łyżki oleju

Tajemnice Smaku
Młoda kapusta z chorizo 234

smażyć na małym ogniu, żeby wytopił się tłuszcz. Kiełbasę odsunąć na bok, a na patelnię dodać łyżkę masła, posiekaną papryczkę  i cebulę, smażyć aż się zeszkli. Dodać kapustę, dusić pod przykryciem ok 10 minut, mieszając od czasu do czasu. W razie potrzeby można podlać odrobiną wody lub białego wina, żeby kapusta się nie przypaliła. Pod koniec duszenia doprawić

Obiad gotowy