biała kiełbasa - 3369 przepisów (strona:169/225)

Pęczotto z burakami i chorizo 259

suszone pomidory łyżka oleju z suszonych pomidorow łyżeczka domowej wegety pieprz 0,5 szklanki białego wytrawnego wina (albo bulionu) kilka gałązek tymianku 2 łyżki tartego parmezanu (albo innego wyrazistego sera) Kaszę opłukać, przełożyć na sito. Chorizo pokroić w plastry, wytopić z tłuszczu w rondelku, kiełbasę wyjąć, a do rondla wsypać kaszę i obsmażyć, żeby każde ziarenko było pokryte tłuszczem. Zalać

Obiad gotowy
Barszcz Czerwony Z Ziemniaczkami 203

krokietów :) Składniki na 4 osoby: około 6-7 średnich buraków 1/2 cytryny tyle kawałków kiełbasy ile osób będzie jadło barszczyk ;) warzywko majeranek sól, pieprz do smaku 1 czubata łyżka mąki pszennej 1/2 cytryny 3 łyżki mleka + 4 łyżki śmietany 30 % 1 płaska łyżka barszczu białego w proszku ja daje  Winiary 1. Buraczki obieramy i kroimy na plastry. skrapiamy plastry

Gotowanie...to proste !
Kiełbasa grillowa lub na ognisko 168

soli 2 łyżeczki cukru pół szkl wody pieprz czarny opcjonalnie 5 g pieprzu białego gałka muszkatołowa 1 łyżka majeranku Mięso i słoninę zemleć w maszynce o dużych oczkach, dodać przyprawy i wodę, masować przez co najmniej 30 min. Nałożyć na maszynkę lejek do kiełbas , przygotowane jelita nałoży na lejek zwilżony oliwą. Nadziać kiełbasy, uformować małe kiełbaski

Gotowanie jest łatwe
Leczo z Cukinią 174

kiełbasy 1 duża cebulę (około 200 g) 1 szklankę wody lub bulionu do smaku: 4 ziarnka ziela angielskiego 1 listek laurowy lubczyk lub maggi papryka słodka, papryka ostra pieprz , sól olej do smażenia Link do filmu z przygotowania : Leczo z cukinią https://www.youtube.com/watch?v=E4tc28Xlx-w Przygotowanie: Najpierw przygotuję składniki na leczo : Umytą i oczyszczoną z gniazd nasiennych i białych błonek(...)pół usuwam zgrubienie od łodyżki i kroję w kostkę – aby łatwiej było obrać pomidory ze skórki możemy je wcześniej sparzyć. Cebulę kroję w drobną kostkę. Obraną ze skórki kiełbasę kroję w pół plasterki. Składniki na leczo mam już pokrojone teraz czas na gotowanie lecza: W garnku lub rondlu na rozgrzanym oleju podsmażam cebulę przez około 5 minut. Następnie do cebuli

Uwaga Babcia Gotuje
Jak dobrać przekąski do gatunku wina? Najlepsze propozycje 83

pasujące bardziej do win białych, czerwonych i różowych. Co pasuje do czerwonego wina? Czerwone wino to wyjątkowy trunek. Doskonale komponuje się z daniami mięsnymi i dziczyzną. Przekłada się to również na przekąski, które umiejętnie dobrane podbiją smak i aromat wina. Z wytrawnym czerwonym winem doskonale komponują się m.in. wyraziste kiełbasy takie jak włoskie salami, czy też hiszpańskie chorizo i fuet(...)powodzeniem można wybrać różnego rodzaju desery. Pasują do nich m.in. dobrej jakości czerwone wina z RPA , które znajdziesz w sklepie z winem w Warszawie REDi WINES . Co pasuje do białego wina? W porównaniu z czerwonymi wina, te białe mają zdecydowanie delikatniejszy smak i aromat. To sprawia, że podaje się je do lekkich dań z drobiu, sałat, czy też dań rybnych

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Makaron z kapustą i kiełbasą 102

zamiast kiełbasy, możesz użyć np. boczku. Jeśli wolisz wersję bezmięsną, do kapusty i makaronu dodaj pieczarki lub inne grzyby. Kolejność przygotowania składników pozostaje taka sama. Mamy nadzieję, że pomysł na obiad z makaronem i kiełbasą spodoba się zarówno wielbicielom kapusty jak i zwolennikom makaronów. Zresztą jedno nie musi przecież wykluczać drugiego Zapraszamy na przepis! Makaron z kapustą i kiełbasą Składniki(...)pieprz do smaku Makaron z kapustą i kiełbasą Przygotowanie: Jak zrobić makaron z kapustą? Makaron gotujemy zgodnie z zaleceniami na opakowaniu. Następnie odcedzamy. Kiełbasę kroimy w plasterki. Kapustę szatkujemy. Cebulę kroimy w niewielką kostkę. Na dużej patelni rozgrzewamy masło, a następnie dodajemy pokrojoną kiełbasę. Smażymy na średniej mocy palnika, aż kiełbasa się z obu stron lekko zrumieni i dodajemy cebulę

Kuchnia Na Wypasie
Kluski ruskie – pyszny domowy obiad 854

około 4 porcje): ok. 750 g ziemniaków 250 g sera białego półtłustego 2 jajka czubata łyżka mąki (skrobi) ziemniaczanej 3 czubate łyżki mąka pszennej (+ trochę mąki do oprószenia stolnicy) sól i pieprz łyżka oleju   Okrasa: na maśle podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, można też dodać boczek lub kiełbasę   Przygotowanie Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości(...)domowy obiad[/caption] Zobacz inne przepisy na kluski do obiadu : Szare Kluski Z Boczkiem I Kapustą Kiszoną Jaglane Kluski Z Sosem Grzybowym Ziemniaczane Kluski Ze Szpinakiem Mięciutkie Kluseczki Z Białym Serem Kluski Kładzione Z Ziemniaków (377 Kcal) Gnocchi Ze Szpinakiem I Suszonymi Pomidorami Artykuł Kluski ruskie – pyszny domowy obiad pochodzi z serwisu e-PrzepisyKulinarne.pl

e-PrzepisyKulinarne
Zupa grzybowa ze świeżych grzybów 83

krem z dyni Zupa z kurczakiem i makaronem Barszcz z botwiny na żurku Barszcz biały z lanymi kluseczkami Zupa grochowa Tom Kha Gai (tajska zupa z kurczakiem) Zupa ziemniaczana z grzybami i wędzonym boczkiem Zupa krem z cukinii z ziemniakami Kapuśniak z młodej kapusty z kiełbasą Zupa ogórkowa: najlepszy przepis na rosole Miłego gotowania

Moja Książka Kucharska
Smarowidło 108

Konserwa powstała przypadkiem, a mianowicie robiłem kiełbasę smarowną tłustą i po nadzianiu jelit nadziewarką zawsze około 300 g zostaje farszu w lejku i końcówce nadziewarki. Ten farsz dodatkowo przyprawiłem cebulą suszoną zapakowałem do puszki można też w słoik i poddałem sterylizacji w szybkowarze. Wyszło fajnie, polecam.    SUROWIEC I ROZDRABNIANIE NA MASZYNCE(...)puszek słoików rozdrabnianie proponuję dać troszkę drobniejsze niż zastosowałem w kiełbasie. Więc zalecam jak niżej zapisałem. -boczek 50%  fi 10 mm  -podgardle wieprzowe (przerośnięte) 50% fi 8 mm  PRZYPRAWY  -pieprz czarny 4 g/kg  -peklosól 18g/kg  -pieprz ziołowy białowieski 3 g/kg  -gorczyca biała ziarno 5g /kg -czosnek wyciśnięty przez praskę 5g/kg  -chilli

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Rozgrzewająca i sycąca zupa z porów 173

łyżkę i łyżeczkę, miarkę kuchenną, garnek i patelnię, miski. Przygotuj składniki (4 porcje): białe i jasnozielone części z 2 dużych porów, 4 łyżki masła, 1 małą marchew, 1/2 łodygi selera naciowego, 1 litr rosołu z kurczaka, 2 średnie ziemniaki, 2 łyżki mąki, 15 dag kiełbasy, 1 mały ząbek czosnku, 2 łyżeczki świeżego lub 1 łyżeczkę suszonego majeranku, sól, pieprz

blog.moje-pasje.info
peklówka według przepisu mojego dziadka 170

proporcje pozwalają na zapeklowanie 10 kg mięsa ( jeżeli chcemy użyć peklówki do przyprawienia kiełbasy to stosujemy drobniejszą sól i bardziej rozdrabniamy przyprawy) składniki sól kamienna gruba 200 g cukier brązowy 30 g saletra 15 g liść laurowy 10 szt ziele angielskie 15 szt gorczyca biała dwie łyżeczki kolendra łyżeczka pieprz ziarnisty łyżeczka czosnek suszony łyżeczka Sól wsypujemy na gorąca

Miód i pieprz
Zupa ziemniaczana z chorizo i czosnkiem 186

obrać i pokroić w kostkę i umyć. Dodać je razem z pomidorami do kiełbasy. Zalać wodą, dodać liść laurowy i wędzoną paprykę. Gotować pod przykryciem, aż ziemniaki będą miękkie (około 20-25 minut). Na koniec posolić do smaku. Podawać zupę posypaną natką pietruszki, z białym wiejskim chlebem :) Prosta, ale za to bogata w smaku hiszpańska zupa  SMACZNEGO

Kredowe Menu
Gulasz z bobem i szynką Serrano 189

szynką), klasycznym daniu z regionu Grenada, lub  Habas a la Catalana, bobie z kiełbasą butifarra jadanym w Katalonii. Idąc tym tropem, przygotowałam prosty gulasz z bobem w stylu "wiejskiej kuchni" - pożywne i nieskomplikowane danie z ekstra dodatkiem w postaci paseczków szynki Serrano oraz chlustem białego wina (zresztą na śródziemnomorskiej wsi wino to nic wyszukanego). Jednak w smaku nie jest

Chilli Czosnek i Oliwa
Bigos z młodej kapusty 102

Wiosna to sezon na młodą kapustę. Warto wówczas zakupić główkę i przygotować bigos z młodej kapusty. Ten bigos różni się troszkę od tradycyjnego bigosu, przygotowywanego z białej kapusty. Jest bardziej delikatny, a sam czas gotowania młodej kapusty jest dużo krótszy. W tym wpisie zaprezentuję Wam przepis na pyszny bigos z młodej kapusty z dodatkiem marchewki, cebulki i kiełbaski podsmażanej(...)domowy bigos z młodej kapusty. Szybki smaczni i pełen świeżych warzyw. PRZEPIS NA BIGOS Z MŁODEJ KAPUSTY Składniki 1 główka młodej kapusty 2 marchewki 1 cebula 200 g kiełbasy 1 szklanka bulionu 4 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżka octu 5 ziarenek pieprzu 1 liść laurowy 3 ziarenka ziela angielskiego 2 łyżki smalcu 1 łyżka mąki pszennej Wykonanie Kapustę oczyszczamy

Alle Dobre!
31 dań jednogarnkowych 5598

papryką w pomidorach Leczo Ogórkowa na skrzydełkach z dymką Pieczarkowa z kuskusem Pieczona kiełbasa z warzywami w oliwie z rozmarynem Polędwiczka wieprzowa z marchewką i czosnkiem w pomidorach Ratatuja z soczewicą Ravioli z semoliny z ricottą, cukinią i suszonymi ziołami skropione oliwą z oliwek z białych trufli Warzywa śródziemnomorskie z kuskusem posypane szczypiorkiem Zielona soczewica w pomidorach pelati Zupa

Moja smaczna kuchnia
Leczo z dodatkiem cukinii i ogórków małosolnych 181

mała cukinia 3 ogórki małosolne 2-3 kiełbaski śląskie 1 cebula biała 1 kostka bulionowa warzywna 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego sól,  pieprz papryka słodka wędzona do smaku PRZYGOTOWANIE : Paprykę myjemy, oczyszczamy i kroimy w paski. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę razem z kiełbasą.  Ogórki i cukinie myjemy, kroimy w słupki.  Do garnka przekładamy paprykę, podlewamy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
17 dań, które przygotujesz w jednym garnku! 2721

papryką w pomidorach Leczo Ogórkowa na skrzydełkach z dymką Pieczarkowa z kuskusem Pieczona kiełbasa z warzywami w oliwie z rozmarynem Polędwiczka wieprzowa z marchewką i czosnkiem w pomidorach Ratatuja z soczewicą Ravioli z semoliny z ricottą, cukinią i suszonymi ziołami skropione oliwą z oliwek z białych trufli Warzywa śródziemnomorskie z kuskusem posypane szczypiorkiem Zielona soczewica w pomidorach pelati Zupa

Moja smaczna kuchnia