dodatkiem jest chorizo - staram się zawsze mieć kawałek w lodówce. Dzięki użyciu tej ostrej kiełbasy, farsz stał się wyrazisty. Boczniaki można zastąpić pieczarkami, też będzie smacznie. Bardzo polecam ! KAPUSTA ZAPIEKANA Z KASZĄ I BOCZNIAKAMI - PRZEPIS składniki główka białej, podłużnej kapusty ok 250 g masa do przekładania ok 150 g ugotowanej kaszy gryczanej (użyłam nieprażonej
Stare Garywniosek nie pozostawił niestety złudzeń – jaja niekorzystnie wpływają na nasz lipidogram. Wśród „winowajców” znajduje się jednak więcej produktów (i zachowań): mięso – zwłaszcza to czerwone i wysoko przetworzone, czyli wędliny, kiełbasy i konserwy. Za szkodliwe uznała je też Światowa Organizacja Zdrowia (WHO). Nie bez znaczenia jest również fakt, że wysokie jego spożycie sprzyja nadwadze/ otyłości, co również dodatnio koreluje z podwyższonym(...)pieguska; jeśli na „zimnej płycie” planujesz nadziewane jajka, wykorzystaj same białka, bez żółtek. Nie dodawaj ich do farszu; barszcz biały/ żurek serwowany o poranku/ na obiad, niech czaruje raczej cudownie pachnącym, wiejskim chlebem – nie jajkami czy kiełbasą. Na talerz nałóż nie więcej jak połówkę małego jajka oraz kilka plasterków „wiejskiej” – wystarczy; to już prawie wiosna – ruszaj się jak najwięcej
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!najlepszą fasolkę po bretońsku. Poniżej także kilka porad. Fasolka po bretońsku SKŁADNIKI: 500 g białej fasoli “Piękny Jaś” 1 duża cebula 4 ząbki czosnku 7 pomidorów – 1400 g 360 g koncentratu pomidorowego 280 g wędzonego boczku surowego 500 g kiełbasy, np. myśliwskiej 2 kulki ziela angielskiego, 1 liść laurowy płaska łyżeczka majeranku 1 łyżeczka słodkiej
Zasmakuj Kuchnichorizo, dzięki czemu była ona dość ostra i jeszcze bardziej rozgrzewająca. Zamiast chorizo możesz użyć każdej zupy. Składniki: Kawałek chorizo lub kiełbasy 10-15 cm 1 marchewka 2 ziemniaki 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 2 puszki białej fasoli 2×400 ml) 1 puszka krojonych pomidorów (400 ml) 1/2 szklanki wina (opcjonalnie) 1 łyżka mielonej papryki Siekana natka
Niedzielny kucharzZ reguły bigos kojarzy się z daniem sytym, aczkolwiek ciężkim i w wielu przypadkach trudnoprzyswajalnym. Ta wersja jest jego lżejszą i równie smaczną odmianą.… Czytaj
Pij soki wyciskanewoli duszonki z ogniska rewelacyjne w swojej prostocie danie idealne na biesiady przy ognisku. Kilka liści białej kapusty 2 kg ziemniaków 500 gramów wędzonego boczku ok.pół kilograma cebuli 600/ 700 gramów kiełbasy zwyczajnej ok 300/400 gramów marchewki kilka kulek ziela angielskiego 5 listków laurowych sól i pieprz opcjonalnie wegeta Ziemniaki i marchewkę obrać i pokroić
Andzia PichciSkładniki: 2 filety z kurczaka 1 laska kiełbasy chorizo 4 pomidory 1/2 cebuli 1 płaska łyżeczka papryki wędzonej świeżo zmielony pieprz 2 kieliszki białego półwytrawnego wina 500 ml bulionu warzywnego 1 cukinia parmezan natka pietruszki olej 1-2 szkl ryżu Na głęboką patelnię wlewamy trochę oleju, dodajemy pokrojonego w kostkę fileta z kurczaka i posiekaną w kostkę cebulę. Smażymy
MojaQchnia.plodmienne od tradycyjnych, a gdy pominiemy kiełbaskę to będą idealnym daniem na piątkowy obiad. Bardzo smaczne, polecam! Składniki: 1 duża główka białej kapusty, 2 łyżki octu Na farsz: 1 kg ziemniaków, 30 dag kiszonej kapusty, 20 dag kiełbasy (u mnie chuda), 2 cebule, sól, pieprz, majeranek, przyprawa typu maggi, ziele angielskie, liście laurowe, 2 kostki bulionowe, olej do smażenia
Nie tylko w kuchnilodówce jeszcze co najmniej 2 tygodnie (u nas dłużej nie postoi, bo znika). Składniki na bigos z kapusty cukrowej 1 główka białej kapusty 4 cebule 0,8-0,9 kg mięsa wieprzowego (łopatka, gulaszowe) 0,25 kg kiełbasy 1 słoik o pojemności 0,3 litra swojskiego przecieru pomidorowego lub puszka pomidorów krojonych bez skóry 0,5 litra rosołu (może
Rozpustne gotowanieoknem taka piękna wiosenna pogoda :) Wszystkim radzę- fasolka do garnka i pełno energii do wiosennego działania :) Składniki: 0,5kg białej fasoli (piękny jaś) puszka pomidorów krojonych 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 duże cebule 0,3kg kiełbasy 0,2 chudego boczku 2 łyżki majeranku sól, pieprz 2 ząbki czosnku łyżka masła łyżka mąki pszennej liść laurowy+ ziele angielskie Przygotowanie
ChilliJemypostaram się podać gramaturę :) Składniki: 2 kg kiszonej kapusty (takiej z marchewka i kminkiem) pół główki białej kapusty 1 kg mięsa (wieprzowe, wołowe, dziczyzna) 0,5 kg boczku wędzonego 0,5 kg kiełbasy jałowcowej 4 listki bobkowe łyżeczka ziela angielskiego 4 kulki jałowca łyżka suszonego majeranku łyżka suszonego tymianku 2 cebule
Bon Appetit Małgorzatysmakuje podana z pieczywem lub młodymi ziemniakami i koperkiem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na Młodą kapustę po węgiersku: 200 g kiełbasy wawelskiej lub śląskiej 1/2 główki młodej kapusty 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 1 nieduża cukinia 1 większa biała cebula 2 nieduże marchewki 1 puszka pomidorów krojonych (400 g) 2 łyżki koncentratu pomidorowego 4 ziarna ziela angielskiego(...)gniazda nasienne, pokroić w niezbyt małą kostkę. Cukinię umyć, odkroić końcówki, pokroić w kostkę. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Marchew umyć, obrać, zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Kiełbasę pokroić w półplasterki lub kostkę. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju rzepakowego, dodać podkrojoną kiełbasę, podsmażyć do lekkiego zrumienia. Następnie na patelnię dodać pokrojoną cebulę i smażyć do lekkiego zrumienienia
Danka PichciZimową porą nasze organizmy łakną sytych i rozgrzewających zup, dlatego dzisiaj przedstawiamy kolejny przepis właśnie na takie danie. Uwielbiam w tej zupie kluseczki :). Przepis krok po
Przepisy AleksandryMakaron większość z nas jada w zapiekankach, jako zamiennik ziemniaków, kaszy czy ryżu. Często ratuje głodne brzuszki gdy nie mamy czasu na stanie przy kuchni. Z dojrzewającą hiszpańską kiełbasą w asyście szpinaku i kremowego sosu z serka pleśniowego tworzy prawdziwą ucztę dla podniebienia. Takie proste potrawy są najlepsze. Patelnia żeliwna ze zdjęcia pochodzi z zestawu CSKochsysteme XANTEN jaki prezentowałam(...)oliwy z awokado Sól morska do smaku Szczypta gałki muszkatołowej do smaku Szczypta białego pieprzu Pęczek natki pietruszki do posypania Sposób przygotowania: Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać. Wrzucić na patelnię, wlać oliwę z awokado, zeszklić pod przykryciem, dodać pokrojoną na cieniutkie plasterki kiełbasę, chwilę razem podsmażać, dodać świeży szpinak i zamieszać, gdy tylko „zwiędnie” dodać pokruszony
Wanilia i KardamonKiełbasę zalać wodą,zagotować, zmniejszyć ogień i parzyć ok 15 minut. Wyjąć, do wody po kiełbasie dodać warzywka, przyprawy oraz pokrojone grzybki.Gotować do miękkości warzyw wraz z pokrojonymi w sporą kostkę ziemniakami. Na patelni podsmażyć pokrojony w kostkę boczek oraz część białej kiełbaski pokrojonej w plastry.Żur wylać ze słoika do osobnej miseczki, dodać kilka łyżek gorącego
Walijskie Pichcenie