biała kiełbasa - 3369 przepisów (strona:155/225)

Moja wersja: Fasolka po bretońsku z garam masala 206

muszkatołowa. Dodanie kukurydzy i garam masali do fasolki po bretońsku daje niesamowity smak! SKŁADNIKI 1 puszka czerwonej fasoli w sosie pomidorowym 1 puszka białej fasoli w sosie pomidorowym 1 puszka puszka kukurydzy 1 laska kiełbasy kilka łyżeczek garam masala pieprz oregano odrobina mleka (opcjonalnie) WYKONANIE Kiełbasę kroimy i podsmażamy na patelni. Dodajemy zawartość puszek i dusimy doprawiając pieprzem, oregano

Zofiana
Bigos po mysliwsku 163

grzybami i czerwonym winem. Był pyszny. Spróbujecie? Bigos myśliwski (porcja dla 10-12 osób) 2kg kiszonej kapusty 1 kg białej kapusty 1,5kg różnych gatunków mięs (u mnie szynka i boczek z dzika, łopatka i karczek wieprzowy, 500g wędzonej kiełbasy 300g wędzonego boczku 2 średnie cebule 60g suszonych grzybów 200ml wytrawnego czerwonego wina przecier pomidorowy kilka ziaren: pieprzu, ziela(...)kostkę i obsmażyłam na patelni (począwszy od boczku- wytopiony z niego tłuszcz służył do obsmażania innych rodzajów mięsa). Na łyżce oleju podsmażyłam posiekaną cebulę oraz pokrojoną w plastry kiełbasę. Mięso, grzyby, suszone śliwki i cebulę dodałam do kapusty. Zalałam wywarem z grzybów. Dodałam 4 łyżki przecieru pomidorowego i często mieszając dusiłam przez 1,5 godziny. Następnie wlałam połowę wina

Zapiski Młodej Żony
Chłopski garnek (danie jednogarnkowe) 446

będziemy drugi dzień :P Składniki 600 g ziemniaków 600 g pomidorów malinowych 250 ml soku pomidorowego (u nas Pudliszki) 500 g ulubionej kiełbasy (u nas ze świniobicia) 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 1 por (biała część) 1 strąk czerwonej papryki 1 strąk papryki żółtej 3 łodygi selera naciowego 2 łyżki domowej kostki bulionowej ( http://www.rngkitchen.pl/2018/06/domowa-kostka-rosoowa.html)(...)podlewamy szklanką zimnej wody, dodajemy domową kostkę rosołową, zagotowujemy, dusimy przez chwilę pod przykryciem. Pomidory parzymy wrzątkiem, obieramy ze skóry, kroimy w kostkę, wrzucamy do ziemniaków, wlewamy sok pomidorowy. Kiełbasę kroimy na duże kawałki. Cebulę kroimy w piórka. Por kroimy na plasterki. Seler naciowy kroimy na kawałki. Składniki razem z przyprawami dodajemy do ziemniaków. Dusimy pod przykryciem, co jakiś czas

R'n'G Kitchen
Tradycyjny przepis na zupę fasolową. Pożywna i pyszna 93

zastanawiając się długo, postanowiliśmy ugotować zupę fasolową według tradycyjnego przepisu. Wyszła przepyszna. Przepis na zupę fasolową Składniki: 1 kg świeżej białej fasoli lub 500 gramów suszonej, 250 gramów niezbyt tłustego boczku wędzonego, 300 gramów kiełbasy śląskiej lub podobnej, 2-3 cebule, 3 ząbki czosnku, 2 marchewki, 1 pietruszka, 4-5 ziemniaków, majeranek, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz, sól

Kulinarna Polska
Wytrawna tarta z ziemniakami i kiełbasą 33

Wami przepisem na tartę z kiełbasą, ziemniakami i papryką, która z pewnością przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom tego rodzaju dań. Składniki: 2 ziemniaki, pokrojone na ćwiartki 1 czerwona papryka, pokrojona w paski 1 ząbek czosnku, pokrojony w plasterki 200 g kiełbasy może być chorizo, salami lub według uznania, pokroić w plasterki 1/2 szklanki białego wytrawnego wina oliwa z oliwek(...)podgrzewać aż ziemniaki trochę zmiękną. Doprawić solą, pieprzem, ziołami odstawić. Formę do tarty wysmarować tłuszczem, posypać tartą bułką. Ciasto wyłożyć tak aby zakrywało boki formy. W formie układać plasterki kiełbasy, ziemniaki i paski papryki. Wierzch posypać parmezanem. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i zapiekać 30 minut. Zachęcam do wypróbowania tego prostego przepisu na wytrawną tartę z kiełbasą, ziemniakami

gotuj ze mną
Przepis na szybki bigos z cukinii 178

koperkiem. Bigos z cukinii Oto składniki i przyprawy potrzebne do przygotowania bigosu z cukinii: około 70g wędzonego boczku, pokrojonego w kostkę biała część pora posiekana 2 posiekane ząbki czosnku 2 niewielkie marchewki pokrojone w kostkę 350g wiejskiej kiełbasy pokrojonej w kostkę 3-4 dojrzałe, obrane i pokrojone w kostkę pomidory około 1,8kg młodej cukinii pokrojonej w kostkę woda

Moja Książka Kucharska
Wołowina wg przepisu Brasileiro 183

poniżej tego rezultat. Składniki: 1 kg mięsa wołowego na steki (polędwica, rostbef, itd do wyboru) 2 długie paski boczku wędzonego laska kiełbasy  1 cebula 3 łyżki przecieru pomidorowego 3 łyżki kuminu 3 ząbki czosnku ocet winny biały garść świeżej kolendry,  1 czerwona papryka ale może być również zielona olej lub oliwa Przygotowanie: Mięso natrzeć, solą, startym czosnkiem, kuminem

Smaki Brazylii
Prażone, prażuchy, pieczone, ... 269

potrawa jednogarnkowa rodem ze Śląska ale polecam ją wszystkim jako uzupełnienie np. gdy zapowiada się dłuższe spotkanie grillowe. Potrzebne są : główka białej kapusty ( min 1,5 kg ) 40 dag boczku skóra z boczku  2 kawałki kiełbasy 3 pieczarki ( większe ) 6-7 większych ziemniaków sól, pieprz, odrobina mielonego kminku, zioła prowansalskie 2 papryczki chili ( opcjonalnie )  Przygotowanie : Z kapusty

Mechanik grilluje
Tradycyjny kapuśniak na żeberkach 41

żeberkach z kiszonej kapusty to smaczne, pożywna i rozgrzewająca zupa. Czy to będzie kapuśniak z kiszonej kapusty z kiełbasą, na golonce czy na innym mięsie, zawsze to będzie prosty przepis na pyszny obiad. Ogólnie to jestem fanką dań z kapusty tak białej jak i kiszonej, dlatego na Blogu znajdziesz wiele innych przepisów z kapustą w roli głównej. Placki, zupy(...)dobra o każdej porze roku. Jak zrobić dobry kapuśniak na żeberkach? Najprostszy kapuśniak na żeberkach Czy kapusta biała czy kiszona, zupę gotuje się podobnie. Klasyczny, tradycyjny kapuśniak na wieprzowinie smakuje najlepiej. Poza żeberkami, karczkiem czy golonką można zrobić kapuśniak na kiełbasie czy innej wędzonce. Taki kapuśniak na mięsie jest bardziej wyrazisty, ostrzejszy w smaku, łagodny będzie na kurczaku

Dieta moja pasja
Łazanki z kiszoną kapustą i pieczarkami 167

kiszoną kapustą i pieczarkami. My uwielbiamy to połączenie. Kilka prostych składników, a jaki pyszny efekt. Oczywiście łazanki możecie też śmiało przygotować z białą kapustą. Jednak osobiście najbardziej lubię wersję z kapustą kiszoną. Do tego dobrej jakości kiełbasa – ja polecam Wam kiełbasę rzeźnika od Podlaska Chata. Kiełbasa jest wyrazista w smaku, dobrze doprawiona, dzięki czemu wspaniale komponuje się

Słodkie okruszki
Fasolka espaniolka. Przepis na fasolkę z hiszpańską kiełbasą chorizo i papryką 69

espaniolka” dlatego, że ten przepis inspirowany jest kuchnią hiszpańską. Przepis na fasolkę z chorizo i papryką Składniki: Pół kilograma fasoli suszonej Piękny Jaś, 200 gramów hiszpańskiej paprykowanej kiełbasy chorizo (bez problemu powinniście znaleźć w supermarkecie), 2 puszki pomidorów w zalewie, 1 papryka czerwona, duża garść zielonych oliwek, 3 cebule, 3 ząbki czosnku, kopiasta łyża papryki w proszku, najlepiej wędzonej(...)minut. Rada: fasolkę możesz też doprawić ulubionymi ziołami – tymiankiem czy oregano. Wypróbuj też przepis na fasolkę w białym sosie: Nie tylko po bretońsku. Fasolka w białym sosie też wychodzi pyszna. PRZEPIS Artykuł Fasolka espaniolka. Przepis na fasolkę z hiszpańską kiełbasą chorizo i papryką pochodzi z serwisu Kulinarna Polska | Przepisy, gotowanie, jedzenie

Kulinarna Polska
Duszona słodka kapusta 217

może stanowić zarówno danie samo w sobie jak i dodatek do innych potraw. Zapisz przepis Drukuj Składniki 600g możliwie młodej białej kapusty 250g chudych i mięsistych żeberek wieprzowych 100g średnio przerośniętego parzonego wędzonego boczku 100g dobrej niezbyt tłustej kiełbasy (opcjonalnie) 2 nieduże marchewki (200g) 1 nieduży pomidor (150g) 1 nieduża cebula (120g) 2 ząbki czosnku garstka świeżego lubczyku (patrz(...)rozgotować. W międzyczasie kroimy boczek w niedużą ok. 5mm kostkę. Jeśli używamy kiełbasy, kroimy ją na podobnej grubości niezbyt duże plasterki. Na średnim ogniu rozgrzewamy „na sucho” patelnię i smażymy boczek z kiełbasą – przez ok. 5 minut do wytopienia się tłuszczu. Podsmażone boczek i kiełbasę dodajemy do kapusty na ok. 10 minut przed końcem jej duszenia i dokładnie mieszamy. Duszoną

Kulinarna Pokusa
Bigos z młodej kapusty z botwinką. 179

bulionu 3 - 4 łyżki posiekanego koperku sól pieprz czarny 2 - 3 łyżki octu winnego z białego wina           Sposób przyrządzania:             Młodą kapustę przekroić, odciąć głąb i poszatkować. Marchewki obrać, umyć i pokroić w plasterki. Kiełbasę śląską pokroić w krążki. Do dużego garnka włożyć na przemian poszatkowaną kapustę, marchewkę oraz kiełbasę

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Malloreddus alla Campidanese 44

właściwie no piękna wyspę Sardynie. Sardyńskie Gnocchi, czyli Malloreddus zwane także Gnocchetti, które jest zrobione tylko z semoliny, wody i odrobiny szafranu. Malloreddus najczęściej podana są z Ragù z kiełbasy wieprzowej, pomidorach, cebuli, kopru włoskiego, czosnku i oczywiście Pecorino. To danie jak wskazuję nazwa – Campidanese – jest typowy dla regionu Campidano, to równina położona w południowo-zachodniej Sardynii obejmująca(...)smaku, to nie mały, ale duży byk, jak dla mnie. Na zakończenie, zapraszam na Sardynie i Malloreddus alla Campidanese. Składniki Ragù Kiełbasa wieprzowa, najlepsza by była włoska Fenkuł 1sztuka Cebula 1sztuka Czosnek 1-2 ząbki Białe wino 100 ml Pomidory San Marzano 1-2 puszki Liście laurowe 1-3 sztuki Oliwa z oliwek 5-7 łyżek Sól do smaku Pieprz

RafalCook