biała kiełbasa - 3369 przepisów (strona:150/225)

Obiad w 20 minut ( makaron z sezonowymi dodatkami ) 192

Proporcja na 4 głodne osoby: - makaron kokardki 400 gr ( opakowanie )- ale również  świetnie sprawdzą się tutaj rurki, kolanka, łazanki - 20 dag kiełbasy jałowcowej ( lub innej mocno wędzonej ) - 1 papryka - 5 dużych pieczarek - 1 średni por ( biała część i ok. 4 cm zielonej ) - 1 łyżeczka pieprzu mielonego - sól do smaku W garnku zagotować wodę na makaron. Jak się zagotuje(...)ugotować makaron wg instrukcji na opakowaniu. Następnie: kiełbasę pokroić w połtalarki,  por w talarki,  pieczarki w grube plastry,  paprykę w drobne kawałki W rondlu rozgrzać olej, wrzucić kiełbaskę. Jak się podsmaży dodać por, wymieszać. Kiedy się zeszkli ( ok. 4 minut ) dodać paprykę i wymieszać. Po ok 5 minutach, dodać pieczarki i pieprz. Delikatnie wymieszać, przykryć. Dusić

kawawszklance
Barszcz biały 153

składniki * 30 dag kości na zupę (żeberka, kości schabowe, korpusy drobiowe) * 30 dag kiełbasy cienkiej najlepiej swojskiej lub o zbliżonym smaku * 20 dag wędzonki * 1 niedużo cebulka * jarzynka (marchewka, pietruszka, seler, por) * kilka suszonych grzybków * 4-5 ząbków czosnku * 1 butelka barszczu białego  * 1/2 szklanki gęstej kwaśnej śmietany 18% * majeranek * sól, pieprz * kostka bulionowa Sposób wykonania Kości na zupę

Mix smaku
Bigos z kapusty słodkiej i kiszonej – kuchnia podkarpacka 67

próby. Zapraszam Was serdecznie do wypróbowania tej wersji :) Bigos z kapusty słodkiej i kiszonej – kuchnia podkarpacka Składniki: 500 g kapusty słodkiej (białej) 500 g kapusty kiszonej 500 g mięsa wieprzowego 50 g boczku wędzonego 150 g kiełbasy 50 g cebuli 50 g przecieru pomidorowego 2 łyżki mąki pszennej liść bobkowy (laurowy) ziele angielskie sól pieprz Kapustę kiszoną przepłukujemy, odciskamy(...)niego kapustę kiszoną. Gotujemy ją około 20 minut. W tym czasie szatkujemy białą kapustę i wkładamy ją do osobnego garnka z zagotowanym litrem wody. Po 15 minutach białą kapustę odcedzamy. Mięso wieprzowe kroimy w kostkę, solimy i obsmażamy na tłuszczu na rumiano. Kapustę białą i mięso wkładamy do gotującej się kapusty kiszonej. Gotujemy razem około 30 minut

Trzeci talerz
Tradycyjna fasolka po bretońsku / White Beans in Tomato Sauce 73

pyszna, a poza tym bardzo prosta w przygotowaniu. Tradycyjna fasolka po bretońsku jest przygotowana z użyciem suchej, moczonej przez noc fasoli. Oczywiście, jeśli bardzo Wam się spieszy, możecie użyć białej fasoli z puszki, ale o wiele smaczniej będzie z fasolą suchą. Mocząc fasolę, pamiętajcie, by zalać ją naprawdę dużą ilością wody - fasola mocno pęcznieje i jeśli wlejecie(...)znajdziecie więcej przepisów z fasolą :) Do fasolki polecam pyszny i chrupiący chleb pszenny bez zagniatania: Tradycyjna fasolka po bretońsku, składniki: ok. 400 g białej fasoli (u mnie Piękny Jaś), ok. 300 g dobrej jakości kiełbasy, puszka pomidorów (możecie też dać dwie puszki i trochę mniej koncentratu), kilka łyżek koncentratu pomidorowego, kilka chochli wody z gotowania fasoli, 2 cebule

Lekcje w kuchni
Szwajcarska sałatka ziemniaczana 321

Wielbiciele sałatek ziemniaczanych nie będą zawiedzeni. Składniki 1,2 kg ziemniaków 3 cebule 500 g kiełbasy szynkowej 150 g korniszonów 250 g żółtego sera ementalera 100 ml octu z białego wina 200 ml bulionu warzywnego sól pieprz biały pół łyżeczki cukru 5 łyżek oleju pół pęczka natki pietruszki 2 łyżki prażonej cebulki Przygotowanie   Ziemniaki dokładnie umyłem, ugotowałem w mundurkach

R'n'G Kitchen
Zapiekana wołowina pod peere z dziczyzną. 180

pieczenia) -starte oregano, tymianek, czosnek niedźwiedzi -dwa ząbki czosnku -papryka czerwona mielona -sól, pieprz -Edam w kostce -por część biała -cebula -białe półwytrawne wino -suszone borowiki; zalewamy gorącą wodą i zostawiamy na godzinę, siekamy Kiełbasę kroimy w kotkę i przesmażamy bez dodatkowego tłuszczu na patelni. Odstawiamy do innego naczynia. Na tłuszczu z kiełbasy szklimy cebulę, po minucie dodajemy

BaRepas
Babeczki śniadaniowe z kiełbasą myśliwską, selerem naciowym i pomidorkami 112

papryki, może być chili 1łyżeczka suszonej bazylii 1/4 szklanki oleju 2 łyżki mleka 1łyżeczka proszku do pieczenia 150 g  kiełbasy myśliwskiej Duda 1 łodyga selera naciowego 2 suszone pomidorki z oliwy Wykonanie: Jajka ubijamy z solą na biały krem, następnie dodajemy,przypraw, mleko,olej i mieszamy. Mąkę i mąkę ziemniaczaną przesiewamy z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Kiełbasę

Sama słodycz i szczypta chili
Szaszłyki z grilla z rabarbarem 83

jednak przełamane kwaśnym rabarbarem i słodką papryką. Takie połączenia smaków bardzo lubię i polecam Wraz z początkiem maja rozpoczyna się narodowe grillowanie! Na polskich grillach najczęściej lądują karkówki i kiełbasy, jednak ja będę chciała zachęcić Was moimi przepisami do rozszerzenia tego grillowego menu. Zaczynam od szaszłyków na grilla, które nawet w mięsnej wersji można fajne wzbogacić ciekawymi smakami warzywno-owocowymi(...)dieta to niestety jedna z głównych przyczyn powstawania nowotworów, dlatego musimy o tym pamiętać, komponując codzienne posiłki. Z czerwonego mięsa produkowane są także kiełbasy na grilla, więc również warto zamienić je na zdrowsze przysmaki. Mięso białe wypada na tle czerwonego nieco lepiej. Do białego mięsa zaliczamy drób (indyk, kurczak, kaczka, gęś) a także mięso z królika. Jest to mięso mniej

Wiszniówka
ziemniaki na ostro odsmażane z kiełbasą i fasolką... 132

Składniki: 1/2 kg ziemniaki gotowane w mundurkach, 4 łyżki masło do smażenia, 1 sztuka cebula biała, 6 sztuk czosnek ząbki, 1 mała papryczka chilli, 1/2 łyżeczki sól ziołowa, 4 sztuki kiełbasa śląska, 1 łyżka masło do smażenia, 25 dag fasola szparagowa fasolkę ugotować w osolonej wodzie i odlać na sito ziemniaki ugotowane w mundurkach obrać, pokroić na grubsze plastry

W Mojej Kuchni Lubię
Sałatka szwajcarska z kiełbasą i serem 91

najlepiej Lyonnaise lub Pariser); 150 gramów sera dojrzewającego klasy Gruyere; 1 czerwona cebula; szczypiorek; 2 łyżki oliwy extra vergine; 2 łyżki białego octu winnego; 1 łyżeczka musztardy Dijon; 1 łyżeczka majonezu; sól, pieprz; przepis na sałatkę szwajcarską z kiełbasą i serem Artykuł Sałatka szwajcarska z kiełbasą i serem pochodzi z serwisu Kuchnia Tomka

Kuchnia Tomka
Zapiekanka z fasolką szparagową 169

ilości "zjadaczy" i ich apetytu. 200-250 g ugotowanego makaronu  ok.1 i 1/2 szkl, fasolki szparagowej ok. 3/4 szkl.pokrojonej w kostkę szynki / kiełbasy  pół małego kalafiora (różyczki) [nie dałam] kawałek papryki czerwonej i białej 1-2 pomidory cebula 2 ząbki czosnku kilka łyżek posiekanej natki pietruszki [ nie dałam] przyprawy do smaku: sól, pieprz, chili w proszku, rozmaryn(...)zasmażkę. Wlać mleko i dokładnie rozmieszać. Mieszać całość na małym ogniu, aż zgęstnieje (ok. 5 minut). Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Ugotować fasolkę i ewentualnie różyczki kalafiora.Szynkę , kiełbasę przesmażyć z drobno posiekaną cebulą i czosnkiem.Pod koniec dodać ugotowane warzywa i natkę pietruszki.Wymieszać i całość doprawić. Połączyć z ugotowanym makaronem. Do naczynia do zapiekania przełożyć część makaronu, posypać

Moje domowe kucharzenie
Chłopski garnek 153

małej główki kapusty - 1 łodyga selera naciowego - 1/2 puszki kukurydzy - 5 ziemniaków - 2 łyżki koncentratu pomidorowego - przyprawy: szczypta gorczycy białej, kminku, pieprzu białego, pieprzu czarnego, papryki czerwonej słodkiej, bazylii suszonej, estragonu, kopru suszonego Składniki: Boczek i kiełbasę kroimy w grubą kostkę, podsmażamy a pod koniec dodajemy drobno posiekany czosnek i jeszcze chwilę smażymy. W oddzielnym garnku zagotowujemy

Zainspirowana w kuchni
Zalewajka 153

Składniki: 1 butelka barszczu białego (o pojemności ok. 480 ml); 150 g wędzonego boczku; 200g podwędzanej kiełbasy; 2 litry zimnej wody; 1 średnia cebula; 5 średnich ziemniaków; 4 liście laurowe; 4 ziarna ziela angielskiego; 5 ząbków czosnku; 4 suszone grzyby; 200 g kwaśnej, gęstej śmietany 18%; 1 łyżka majeranku; 1 łyżka klarowanego masła; Sól; Pieprz.   Sposób przygotowania: Suszone grzyby(...)kiełbasę, boczek, liście laurowe, ziarna ziela angielskiego, rozgniecione ząbki czosnku, pokrojone, namoczone grzyby. Zalać 2 litrami zimnej wody. Dodać płaską łyżkę soli. Gotować na średnim ogniu przez około 30 minut. W ten sposób powstanie aromatyczna baza pod zalewajkę. Po tym czasie dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i gotować na średnim ogniu, aż staną się miękkie. Następnie wlać barszcz biały

Gospodyni Miejska
Gulasz z fasolki szparagowej 137

Uwaga Babcia Gotuje" , tam też możecie zobaczyć filmik autorki przepisu, na którym podglądniecie jak taki gulasz przygotować. Polecam! Składniki: 700 g fasolki szparagowej (żółtej lub zielonej); 500 g dobrej kiełbasy; około 700 g papryki (żółta, zielona, czerwona); 1 duża cebula; 300 g pomidorów; 6 łyżek oliwy z oliwek lub oleju; 5 łyżek śmietany kwaśnej; sól, pieprz, pieprz cayenne do smaku(...)skórki i pokroić w nie za dużą kostkę. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Umytą paprykę przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne i białe błonki i pokroić w paski o długości około 5 cm. Kiełbasę obrać ze skórki, przekroić wzdłuż na pół i pokroić w półplasterki. W dużej patelni lub rondlu rozgrzać olej i poddusić na nim cebulę, dodać paprykę

In my kitchen
Zapiekanka na bazie ziemniaków i kiełbasy 57

ciągle jeszcze trwające zimowe wieczory polecam zapiekankę z ziemniakami, kiełbasą, cebulką, boczkiem i całą masą pysznych smaków. Rozgrzewa i krzepi. Dziewczyny – jeśli chcecie oczarować faceta… polecam Składniki: 6 ziemniaków 1 kg kiełbasy 20 dag boczku wędzonego 30 dag pieczarek 2 papryki czerwone 2 cebule kapusta biała 20 dag sera żółtego masło olej musztarda ketchup sól pieprz Przygotowanie(...)Pierwszy etap przegotowania jest najbardziej czasochłonny gdyż musimy pokroić wszystkie składniki: – ziemniaki obrać, umyć i pokroić w talarki o grubości 0,5 cm – kiełbasę pokroić na grube plasterki – boczek pokroić w plasterki – pieczarki obrać i pokroić i cienkie paski – paprykę umyć i pokroić w paski (nie za długie) – cebulę obrać i pokroić i piórka

Kulinarna Patilogia
Domowe pierożki z pieczarkami 73

barszczem czerwonym lub kapustą. Pierożki możemy również zamrozić. Zapraszamy również do sprawdzenia innych naszych przepisów na pierogi. Min. Pierogi chłopskie z serem i kiełbasą , pierogi pieczone w kruchym cieście , oraz pyszne pierogi z białym serem na słodko . Polecamy też mega szybkie pierożki dla zapracowanych. Smacznego! Artykuł Domowe pierożki z pieczarkami pochodzi z serwisu Kuchnia na Wypasie

Kuchnia Na Wypasie
Kapusniak z młodej kapusty na wołowinie 109

kusiło zapachami które się unoszą. składniki: 1/2 główki młodej kapusty 1 papryka czerwona 2 marchewki 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 kawałek por biała część 1 kawałek korzenia selera 1/2 papryczki chili 2 kiełbasy śląskie 30 dkg wołowiny sól, pieprz czarny i czerwony koper świeży 4 pomidory  1 łyżeczka papryki wędzonej 1/2 łyżeczki papryki słodkiej olej rzepakowy

wesoła kuchnia
Kapuśniak z młodej kapusty z pomidorami na wołowinie 117

kusiło zapachami które się unoszą. składniki: 1/2 główki młodej kapusty 1 papryka czerwona 2 marchewki 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 kawałek por biała część 1 kawałek korzenia selera 1/2 papryczki chili 2 kiełbasy śląskie 30 dkg wołowiny sól, pieprz czarny i czerwony koper świeży 4 pomidory  1 łyżeczka papryki wędzonej 1/2 łyżeczki papryki słodkiej olej rzepakowy

wesoła kuchnia
Barszcz biały 101

Follow my blog with Bloglovin Follow my blog with Bloglovin Barszcz biały to jedno z kluczowych dań na naszym Wielkanocnym stole. To alternatywa dla Żurku czy

CRAVEmonkey
Sałatka z ryżem 167

Zapraszam na smaczną i tanią sałatkę z białym ryżem od Podlaskich Zakładów Zbożowych S.A.. Z dodatkiem kiełbasy i jajek jest ona sycącym posiłkiem. Sałatka jest idealna na kolację, możemy również zabrać ją w pudełeczku do pracy. Polecam Składniki: 100 g ryżu surowego (1 torebka) od PZZ S.A. 1 kiełbasa (typu zwyczajna) 3 małe ogórki konserwowe 3 jajka ugotowane

słodkie i nie tylko historie kulinarne
BARSZCZ BIAŁY NA KIEŁBASIE Z MAKARONEM 168

Prosty przepis na biały barszcz bez chrzanu , który najlepiej smakuje z makaronem. 1 kiełbasa czosnkowa 3 łyżki octu Duży kubek śmietany 18% Pęczek natki pietruszki Liście laurowe Ziele angielskie Porcja włoszczyzny Sól Pieprz Makaron ************************************* Do garnka wlewamy ok.1.5-2 litry wody,solimy .Dodajemy kiełbasę i oczyszczone ,starte warzywa,ziele angielskie i liść laurowy oraz pieprz.Wszystko gotujemy z 15 minut.Dodakemy makaron

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
WIOSENNA SAŁATKA 197

Szybka i smaczna sałatka.Można dodać do niej jak ktoś lubi kiełbasę lub szynkę wędzoną,rzecz gustu i smaku.   6 łyżek białego octu winnego gruba sól 2 ogórki pokrojone jak na mizerię 1/2 szklanki +3 łyżki koperku 10 ziemniaków 2-3 cebule pokrojone w cienkie piórka 8 rzodkiewek pokrojonych w cienkie plastry 3/4 szkl.majonezu małe rzodkiewki do dekoracji ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Ocet

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Paprykowe leczo z ogórkiem kiszonym 112

jest fakt, że świetnie smakuje również jako danie odgrzewane.  Paprykowe leczo z ogórkiem kiszonym Składniki : 4 duże czerwone papryki  1 duża biała cebula 4-5 ogórków kiszonych  około 600 - 700 g kiełbasy  np podwawelskiej 2 ząbki czosnku  2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 łyżka oliwy  sól, pieprz, papryka słodka i ostra do smaku

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
risotto z krewetkami i chorizo 208

składników. Wyśmienity smak krewetek, pikantne chorizo, delikatna i krucha roszponka wystarczą, aby przyrządzić potrawę o tak intensywnym smaku. Składniki : 200g ryżu do risotto 40ml białego wina 1/4 cebuli 8-10 większych krewetek 100g hiszpańskiej kiełbasy chorizo 1/3 szklanki mrożonego zielonego groszku

zobacz ich smak
Zupa ułańska – rodem z Mazowsza 124

spróbujcie. Składniki: Porcja kości do zupy 2-3 skrzydełka z kurczaka 2 marchewki 1 pietruszka Kawałek selera Liść laurowy,  ziele angielskie 100 gram białej fasoli 2 cebule 100 gram cienkiego makaronu 200 gram kiełbasy ( najlepiej myśliwskiej, ja takiej nie miałam ) 100 gram chudego boczku 3 ząbki czosnku 1 łyżka smalcu 1 łyżka maki ¼ łyżeczki cząbru suszonego ¾ szklanki słodkiej

Smaki Ewy
Zapiekanka na bazie ziemniaków i kiełbasy 138

boczkiem i całą masą pysznych smaków. Rozgrzewa i krzepi. Dziewczyny – jeśli chcecie oczarować faceta… polecam Składniki: 6 ziemniaków 1 kg kiełbasy 20 dag boczku wędzonego 30 dag pieczarek 2 papryki czerwone 2 cebule kapusta biała 20 dag sera żółtego masło olej musztarda ketchup sól pieprz Przygotowanie: Pierwszy etap przegotowania jest najbardziej czasochłonny gdyż musimy pokroić wszystkie składniki(...)ziemniaki obrać, umyć i pokroić w talarki o grubości 0,5 cm – kiełbasę pokroić na grube plasterki – boczek pokroić w plasterki – pieczarki obrać i pokroić i cienkie paski – paprykę umyć i pokroić w paski (nie za długie) – cebulę obrać i pokroić i piórka Następnie bierzemy brytfannę lub inne naczynie żaroodporne (byle wysokie) i smarujemy

Kulinarna Patilogia
Barszcz ukraiński 190

żeberek 2 cebule 2 marchewki 2 duże buraki 2 spore ziemniaki 1 korzeń pietruszki 1/4 selera korzeniowego 400 g białej fasoli 1/8 główki białej kapusty kilka suszonych grzybów leśnych ok. 150 g dobrej kiełbasy 1 łyżka klarowanego masła kilka listków lubczyku 1 szklanka zakwasu z buraków 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 goździk 3 liście laurowe 5 ziaren ziela

W SMAK
Zupa fasolowa 158

dzisiaj częstuję Was taką o to aromatyczną zupką ...  Zupa fasolowa SKŁADNIKI: 2 szklanki fasoli jaś 1 marchewka 1/2 pietruszki 1 cebula biała 2 ząbki czosnku 150 g boczku parzonego  100 g kiełbasy śląskiej olej sól i pieprz do smaku 1 łyżka majeranku 1 listek laurowy 3 ziarenka ziela angielskiego   PRZYGOTOWANIE: Fasolkę wsypujemy do garnka

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
"Risotto" z boczkiem, porem, groszkiem i cukinią 147

jest to oryginalne risotto, lecz mój pomysł  na danie z ryżem Składniki: 2 woreczki białego ryżu 1 woreczek naturalnego, dzikiego (brązowego) ryżu 2 pęta kiełbasy 20 dag boczku surowego Pół cukinii wielkości ogórka Por Średnia cebula Puszka zielonego groszku Szczypior lub natka pietruszki Sól pieprz Olej do smażenia Gotujemy ryż w wrzątku. Na patelni podsmażamy boczek a następnie kiełbasę

Bon Appetit Małgorzaty

Proponowane wyszukiwania