biała kiełbasa - 3369 przepisów (strona:145/225)

PIEROGI CHLOPSKIE Z ZIEMNIAKAMI I KIELBASA DO BARSZCZU 216

znają gospodynie z różnych regionów Podkarpacia, chyba jednak największą popularnością cieszą się w okolicach Rzeszowa. Przygotowuje się je z gotowanych ziemniaków, najlepszej wędzonej kiełbasy, boczku oraz podsmażonej cebulki. Pierożki te świetnie smakują podane do barszczu białego z jajkiem. Polecam i pozdrawiam pięknie K.K :)   P rzepis bierze udział w Konkursie na przepis miesiąca na Winiary.pl  SKŁADNIKI : na farsz(...)przykryte czystą ściereczką (niech odpoczywa chwilkę ). PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Na rozgrzanym tłuszczu smażymy pokrojony w drobną kostkę boczek, dodajemy cebulę - smażymy na złoty kolor. Krok 2. Ziemniaki mielimy wraz kiełbasą (dobrze jest zdjąć z niej osłonkę), dodajemy podsmażoną cebulę i boczek, doprawiamy do smaku, dokładnie mieszamy.  Krok 3. Ciasto cienko rozwałkowujemy, wykrawamy  krążki ( najlepiej szklanką o niewielkiej średnicy

Moja Książka Kucharska
Polędwiczki z dorsza w na czerwonym bulionie z chorizo, ciecierzycą i papryką 127

grubym dnem rozgrzewamy na średnio wysokim ogniu. Na gorącą patelnię wykładamy oba naszykowane kawałki ryby. W zależności od wielkości polędwiczek, obserwując zmieniający się kolor mięsa – ze szklistego/przeźroczystego na biały i nieprzejrzysty (tak samo jak opisywałam to przy smażeniu dorsza TUTAJ ) czekamy aż dorsz na jednej stronie zmieni swój kolor do połowy wysokości. Kiedy mięso dobrze się usmaży i zamknie(...)płatki. SKŁADNIKI składniki na 2 porcje 2 polędwice z dorsza o wadze 150-180g każda 400ml rosołu wołowego (lepiej!) lub drobiowego 100g pikantnej kiełbasy chorizo 1 puszka ciecierzycy (400g) 1 średnia cebula, czerwona lub biała 1 czerwona papryka, średnia 1 duży ząbek czosnku 3 łyżki oliwy z oliwek 1 pełna (z czubem) łyżeczka słodkiej wędzonej papryki 1 niepełna

Karo in the Kitchen
Schab sztygarski z kiełbasą w środku 128

środku :) Tradycyjna potrawa kuchni śląskiej, choć szczerze mówiąc przepis poznałam od koleżanki, która mieszka w Bieszczadach. Składniki: 1 ½ kg schabu 25 dag kiełbasy śląskiej 20 dag smalcu 1 ząbek czosnku 1 duża cebula biała 2 łyżki koncentratu pomidorowego papryka słodka mielona papryka ostra mielona kminek mielony 1 szklanka wywaru mięsnego Wykonanie: Mięso umyć. Wyciąć otwór w schabie, włożyć opłukaną(...)kiełbasę, natrzeć solą i obsmażyć na dobrze rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor z obu stron. Obsmażony schab posypać papryką, kminkiem i pieprzem. Włożyć do worka do pieczenia mięs, wlać 1 szklankę wywaru, założyć klamerkę i piec w temperaturze 180 stopni przez 90 minut. Po upieczeniu wyjąć i pokroić na kawałki o grubości 2 cm. Do powstałego sosu z pieczenia dodać

Tradycyjna Kuchnia
Polędwiczki z dorsza w czerwonym bulionie z chorizo, ciecierzycą i papryką 118

grubym dnem rozgrzewamy na średnio wysokim ogniu. Na gorącą patelnię wykładamy oba naszykowane kawałki ryby. W zależności od wielkości polędwiczek, obserwując zmieniający się kolor mięsa – ze szklistego/przeźroczystego na biały i nieprzejrzysty (tak samo jak opisywałam to przy smażeniu dorsza TUTAJ ) czekamy aż dorsz na jednej stronie zmieni swój kolor do połowy wysokości. Kiedy mięso dobrze się usmaży i zamknie(...)płatki. SKŁADNIKI składniki na 2 porcje 2 polędwice z dorsza o wadze 150-180g każda 400ml rosołu wołowego (lepiej!) lub drobiowego 100g pikantnej kiełbasy chorizo 1 puszka ciecierzycy (400g) 1 średnia cebula, czerwona lub biała 1 czerwona papryka, średnia 1 duży ząbek czosnku 3 łyżki oliwy z oliwek 1 pełna (z czubem) łyżeczka słodkiej wędzonej papryki 1 niepełna

Karo in the Kitchen
Fasolka po bretońsku 78

Długo szukałam odpowiedniego przepisu, wreszcie wzięłam po trochu z kilku i mam nadzieję stworzyłam coś dobrego-zobaczymy. SKŁADNIKI: 20 dag. boczku wędzonego 20 dag. kiełbasy wędzonej 2 puszki fasolki (dodałam czerwoną, choć tradycyjnie to biała) 2 puszki krojonych pomidorów 2 cebule 3 ząbki czosnku 2 ogórki kiszone 2 łyżki oleju sól.pieprz, papryka ostra,3 szt. ziela angielskiego(...)liść laurowy WYKONANIE: podgrzewamy olej, dodajemy pokrojony w paski boczek i kiełbasę w półkrążkach, smażymy około 10 min., dodajemy cebulę pokrojoną w piórka, smażymy, następnie wkładamy krojone pomidory, pokrojone w słupki ogórki i dusimy około 20 min., dodajemy fasolę z dwóch puszek wraz z zalewą i dusimy razem około 15 min. doprawiamy solą,pieprzem i papryką i gotowe

Kuchnia Beaty
Bigos 157

jedyną i słuszną. Zanim zaczniemy gotować bigos, musimy mieć duży garnek z grubym dnem. Składniki: 3 kg kapusty kiszonej 1,5 kg kapusty białej świeżej 0,5 kg karczku wieprzowego surowego 0,5 kg kiełbasy wędzonej 0,5 kg wędzonego, parzonego boczku 0,5 kg wołowiny surowej (ja używam łaty) 6 liści laurowych 10 ziaren ziela angielskiego 10 ziaren(...)kapustę przepłukuję zimną wodą i siekam. Do garnka z grubym dnem wlewam około 1 litra wody, dodaję przyprawy, chwilę gotuję i dorzucam kapustę. Gotuję do miękkości i dodaję kapustę białą. Nie martwcie się, że kwas i że się nie udusi. Przy tak długim gotowaniu uwarzy się spokojnie. Kapusty gotuję około godziny. W międzyczasie zalewam wodą grzyby suszone

ladykitchen
Mini tarty ze szpinakiem i podsuszaną kiełbasą 124

podsmażyć drobno posiekaną cebulę i czosnek, dodać szpinak i przyprawy, wysmażyć i odparować. Wystudzić i wymieszać z serem feta i białym. Piekarnik nagrzać do 180 st, podpiec spody ok 15 min. Wyjąć, nałożyć nadzienie, wyrównać, Położyć plasterki kiełbasy , posypać żółtym serem i szczyptą oregano. Ponownie wstawić do piekarnika i zapiec przez ok 15 min. Podawać z sosem pomidorowo paprykowym

Gotowanie jest łatwe
Wiejski garnek z ziemniakami i kiełbasą – pyszny obiad dla całej rodziny 26

Wiejski garnek z ziemniakami i kiełbasą to pyszne i sycące danie, które sprawdzi się na domowy obiad. Boczek, kiełbasa, ziemniaki i warzywa skąpane w śmietanie to zestawienie, które zazwyczaj każdemu smakuje i przekona do siebie nawet największego niejadka. Danie powstaje z kilku niewyszukanych składników, które zazwyczaj każdy ma w domu, albo są do kupienia w każdym sklepie, więc nie trzeba(...)również dołożyć więcej ziół i przypraw, w zależności jak lubicie. Składniki na wiejski garnek z ziemniakami (około 4 porcje): 2 pętka kiełbasy np. śląskiej 200 g boczku wędzonego 1 kg ziemniaków 2 cebule średniej wielkości marchew ćwiartka białej kapusty mały pęczek koperku 200 ml śmietany 30% przyprawy: pieprz ziołowy, czosnek staropolski, sól, pieprz czarny   Przygotowanie Ziemniaki obierz, umyj

e-PrzepisyKulinarne
Bigos imieninowy dla Męża według przepisu mojej Mamy. 173

Składniki: ok. 1,2 kg kiszonej kapusty ok. 1/2 kg kapusty białej 1/2 kg wołowiny (ja użyłam mięsa z łaty) ok kg kości wieprzowych małe pętko kiełbasy jałowcowej małe pętko kiełbasy biebrzańskiej (chuda, podsuszana) ok 20 dag wędzonki garść grzybów suszonych 1 świeży prawdziwek 3-4 średnie cebule 2 ząbki czosnku sól pieprz w ziarnach (10-15 sztuk) ziele(...)cebuli. Gdy kapusta biała była już miękka przełożyłam ją wraz z kośćmi i grzybami do kapusty kiszonej. Pogotowałam jeszcze ok 40 minut i wyłączyłam. Następnego dnia znów zagotowałam bigos. Wyjęłam kości i obrałam z mięsa, a plastry wołowiny pokroiłam na drobne kawałki i wrzuciłam wraz z mięsem wieprzowym z powrotem do gara. Dodałam jałowiec. Kiełbasę i wędzonkę pokroiłam

Kuchnia po mojemu
Fasolka po bretońsku 685

prostu pomijacie etap gotowania fasoli i zaczynacie wszystko robić od momentu przygotowania kiełbasy, boczku, cebuli i czosnku. W tradycyjnej fasolce po bretońsku nie może zabraknąć dużej ilości dobrej kiełbasy. U nas obowiązkowo także musi się znaleźć boczek wędzony lub parzony. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Tradycyjna fasolka po bretońsku ze świeżymi pomidorami: W porze zimowej jako dodatek do fasolki po bretońsku świetnie(...)następnie dodać do fasolki po bretońsku zamiast passaty pomidorowej. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Fasolka po bretońsku – Składniki: 400 g białej fasoli „Piękny Jaś” 3 ziarna ziela angielskiego 2 liście laurowe 250 g wędzonego boczku (lub parzonego) ok. 500 g kiełbasy (np. podwawelskiej lub śląskiej) 2 średnie cebule – ok. 200 g 1 mały ząbek czosnku 500 ml passaty pomidorowej

Kulinarne Przeboje
Zupa gajowego z fasolą i kiełbaską 343

Zupa gajowego z fasolą i kiełbaską Pożywna, gęsta, aromatyczna oraz przepyszna zupka z dobrej jakości wędzoną kiełbaską, kruchym mięskiem, fasolą i warzywami. Taka propozycja obiadowa z

Blog z Apetytem
Bigos z suszonymi pomidorami 40

jemu charakteru. Zaciekawieni? Wobec tego zapraszam do zapoznania się z przepisem. Choć nie będzie taki długi, jak wstęp. Składniki:         1/2 główki białej kapusty 600 g karkówki wieprzowej 600 g kiełbasy śląskiej 100 g pokrojonych w paski pomidorów suszonych 100 ml oleju z pomidorów suszonych       Przygotowanie:       Mięso i kiełbasę kroimy

R'n'G Kitchen
Barszcz ukraiński z boczkiem i kiełbasą 115

ukraiński faktycznie pochodzi z Ukrainy, jest zupą cieszącą się wielką popularnością również w Polsce. Często robimy go w różnych wersjach np. z mięsem wołowym, białą kapustą, innym razem jak tutaj z boczkiem i kiełbasą – w zależności od tego, na co mamy ochotę i co jest w lodówce. Składniki 200 g fasoli 500 g buraków 2 średnie ziemniaki

niecodziennikpary
Zupa fasolowa 87

rodzimej, polskiej kuchni. Chociaż uwielbiamy nowe smaki, dzięki którym poszerzamy nasz horyzont kulinarny, naturą jest powrót do korzeni.   Składniki: 500 g świeżej białej fasoli  500 g wędzonych żeberek 2 pętka kiełbasy ze świniobicia 100 g chorizo 2 pętka kiełbasy śląskiej 250 g boczku surowego 2 marchewki 1 pietruszka 1 kawałek selera korzeniowego 1 cebula 2 ząbki

R'n'G Kitchen
Bigos staropolski – tradycyjny 83

Bigos staropolski – tradycyjny to związany głównie ze świętami Bożego Narodzenia bigos z kapusty kiszonej, z grzybami. Jest to jedno z moich ulubionych dań. Jako dziecko

Kulinarne Przeboje
Fasolka po bretońsku 116

Wyszła dokładnie taka jakiej oczekiwałam. Jeśli macie ochotę na tradycyjną fasolkę po bretońsku szczerze polecam! Składniki na fasolkę po bretońsku (6 porcji): 400 g suchej białej fasoli 250 g boczku wędzonego 250 g kiełbasy (podwawelskiej) duża cebula 2 ząbki czosnku puszka krojonych pomidorów 2 łyżki przecieru pomidorowego 3 ziela angielskie 2 liście laurowe 2 łyżki majeranku sól pieprz Fasolę

Karola gotuje
Zimowy bigos z kapusty kiszonej z papryką 131

polski bigos na gruzińskiej kapuście , kto by pomyślał że to taka rewelka Składniki : 3 l kapusty kiszonej z papryką i czosnkiem 1 mała główka kapusty białej ( około 1,5 kg ) 0,5 kg kiełbasy śląskiej 0,5 kg łopatki wieprzowej 0,5 kg wędzonego boczku ze skórą ( najlepiej swojskiego ) 3 duże cebule 2 łyżki słodkiej , mielonej papryki 1 łyżka

Ogrodnik w podróży
ŁAZANKI Z BOCZKIEM WĘDZONYM, WIEJSKĄ KIEŁBASĄ I MŁODĄ KAPUSTĄ 115

naszych stołach.  SKŁADNIKI: ( 4 porcje) ·        1 mała młoda kapusta, lub połowa zwykłej białej ·        350 g makaronu typu ŁAZANKA ·        350 g kiełbasy wiejskiej, dobrej jakości ·        150-200 g boczku wędzonego

Calzonella.com
Pomidory z mozzarellą 166

nią delektować. Oczywiście jest to potrawa białkowa, więc uzupełnia potrzeby naszego organizmu w białko. A pamiętajcie, że potrzebujemy 1g białka na 1kg masy ciała. Sery białe zawierają (17-18%) więcej białka niż większość kiełbas i wędlin. Dodatkowo dodam, że sery żółte biją wszystkie wędliny pod kątem zawartości białka... :) Składniki: pomidory mozzarella oliwa z oliwek zioła: bazylia, oregano, rozmaryn, tymianek

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Przywrócić zdrowie żywieniem 161

strączkowe. Druga część kuracji powinna trwać… już zawsze. Aby zachować zdrowie, unikać trzeba produktów przetworzonych, pełnych konserwantów i chemicznych ulepszaczy smaku, a więc: słodyczy, dżemów, białej mąki, kolorowych gazowanych napojów, żywności w proszku, kiełbasy czy kabanosów. Artykuł inspirowany Post Przywrócić zdrowie żywieniem pojawił się poraz pierwszy w Kulinarny Blog - wiesz jak gotować

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Bigos staropolski 359

wędzonych śliwek ok 3 szklanki czerwonego wytrawnego wina 500 g wołowiny (antrykot lub rostbef) 1,5 - 2 kg wieprzowiny (łopatka ) ok 300 g kiełbasy jałowcowej 1.5 kg kiszonej kapusty 1 kg białej kapusty 1 l wody ok 8 łyżek sosu sojowego 400 ml pomidorów z puszki 3 duże cebule 2 kwaśne jabłka 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu 2 łyżeczki

Słodki Kompromis
Pizza omletowa z fasolą gotowaną na parze bonduelle 147

fasolką. Bardzo smaczna i sycąca śniadaniowa odmiana. Składniki: 6 jajek 50 ml mleka Sól Pieprz Mała puszka czerwonej fasoli gotowanej na parze bonduelle Mała puszka białej fasoli gotowanej na parze bonduelle Kilka plasterków kiełbasy krakowskiej Kilka plasterków młodej cukinii 1 mały pomidor Ser tarty typu gouda Szczypiorek Łyżka masła klarowanego 1 łyżka oleju Wykonanie: Jajka roztrzepujemy z mlekiem, doprawiamy

Smaki Ewy