znają gospodynie z różnych regionów Podkarpacia, chyba jednak największą popularnością cieszą się w okolicach Rzeszowa. Przygotowuje się je z gotowanych ziemniaków, najlepszej wędzonej kiełbasy, boczku oraz podsmażonej cebulki. Pierożki te świetnie smakują podane do barszczu białego z jajkiem. Polecam i pozdrawiam pięknie K.K :) P rzepis bierze udział w Konkursie na przepis miesiąca na Winiary.pl SKŁADNIKI : na farsz(...)przykryte czystą ściereczką (niech odpoczywa chwilkę ). PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Na rozgrzanym tłuszczu smażymy pokrojony w drobną kostkę boczek, dodajemy cebulę - smażymy na złoty kolor. Krok 2. Ziemniaki mielimy wraz kiełbasą (dobrze jest zdjąć z niej osłonkę), dodajemy podsmażoną cebulę i boczek, doprawiamy do smaku, dokładnie mieszamy. Krok 3. Ciasto cienko rozwałkowujemy, wykrawamy krążki ( najlepiej szklanką o niewielkiej średnicy
Moja Książka Kucharskagrubym dnem rozgrzewamy na średnio wysokim ogniu. Na gorącą patelnię wykładamy oba naszykowane kawałki ryby. W zależności od wielkości polędwiczek, obserwując zmieniający się kolor mięsa – ze szklistego/przeźroczystego na biały i nieprzejrzysty (tak samo jak opisywałam to przy smażeniu dorsza TUTAJ ) czekamy aż dorsz na jednej stronie zmieni swój kolor do połowy wysokości. Kiedy mięso dobrze się usmaży i zamknie(...)płatki. SKŁADNIKI składniki na 2 porcje 2 polędwice z dorsza o wadze 150-180g każda 400ml rosołu wołowego (lepiej!) lub drobiowego 100g pikantnej kiełbasy chorizo 1 puszka ciecierzycy (400g) 1 średnia cebula, czerwona lub biała 1 czerwona papryka, średnia 1 duży ząbek czosnku 3 łyżki oliwy z oliwek 1 pełna (z czubem) łyżeczka słodkiej wędzonej papryki 1 niepełna
Karo in the Kitchenśrodku :) Tradycyjna potrawa kuchni śląskiej, choć szczerze mówiąc przepis poznałam od koleżanki, która mieszka w Bieszczadach. Składniki: 1 ½ kg schabu 25 dag kiełbasy śląskiej 20 dag smalcu 1 ząbek czosnku 1 duża cebula biała 2 łyżki koncentratu pomidorowego papryka słodka mielona papryka ostra mielona kminek mielony 1 szklanka wywaru mięsnego Wykonanie: Mięso umyć. Wyciąć otwór w schabie, włożyć opłukaną(...)kiełbasę, natrzeć solą i obsmażyć na dobrze rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor z obu stron. Obsmażony schab posypać papryką, kminkiem i pieprzem. Włożyć do worka do pieczenia mięs, wlać 1 szklankę wywaru, założyć klamerkę i piec w temperaturze 180 stopni przez 90 minut. Po upieczeniu wyjąć i pokroić na kawałki o grubości 2 cm. Do powstałego sosu z pieczenia dodać
Tradycyjna Kuchniagrubym dnem rozgrzewamy na średnio wysokim ogniu. Na gorącą patelnię wykładamy oba naszykowane kawałki ryby. W zależności od wielkości polędwiczek, obserwując zmieniający się kolor mięsa – ze szklistego/przeźroczystego na biały i nieprzejrzysty (tak samo jak opisywałam to przy smażeniu dorsza TUTAJ ) czekamy aż dorsz na jednej stronie zmieni swój kolor do połowy wysokości. Kiedy mięso dobrze się usmaży i zamknie(...)płatki. SKŁADNIKI składniki na 2 porcje 2 polędwice z dorsza o wadze 150-180g każda 400ml rosołu wołowego (lepiej!) lub drobiowego 100g pikantnej kiełbasy chorizo 1 puszka ciecierzycy (400g) 1 średnia cebula, czerwona lub biała 1 czerwona papryka, średnia 1 duży ząbek czosnku 3 łyżki oliwy z oliwek 1 pełna (z czubem) łyżeczka słodkiej wędzonej papryki 1 niepełna
Karo in the KitchenDługo szukałam odpowiedniego przepisu, wreszcie wzięłam po trochu z kilku i mam nadzieję stworzyłam coś dobrego-zobaczymy. SKŁADNIKI: 20 dag. boczku wędzonego 20 dag. kiełbasy wędzonej 2 puszki fasolki (dodałam czerwoną, choć tradycyjnie to biała) 2 puszki krojonych pomidorów 2 cebule 3 ząbki czosnku 2 ogórki kiszone 2 łyżki oleju sól.pieprz, papryka ostra,3 szt. ziela angielskiego(...)liść laurowy WYKONANIE: podgrzewamy olej, dodajemy pokrojony w paski boczek i kiełbasę w półkrążkach, smażymy około 10 min., dodajemy cebulę pokrojoną w piórka, smażymy, następnie wkładamy krojone pomidory, pokrojone w słupki ogórki i dusimy około 20 min., dodajemy fasolę z dwóch puszek wraz z zalewą i dusimy razem około 15 min. doprawiamy solą,pieprzem i papryką i gotowe
Kuchnia Beatyjedyną i słuszną. Zanim zaczniemy gotować bigos, musimy mieć duży garnek z grubym dnem. Składniki: 3 kg kapusty kiszonej 1,5 kg kapusty białej świeżej 0,5 kg karczku wieprzowego surowego 0,5 kg kiełbasy wędzonej 0,5 kg wędzonego, parzonego boczku 0,5 kg wołowiny surowej (ja używam łaty) 6 liści laurowych 10 ziaren ziela angielskiego 10 ziaren(...)kapustę przepłukuję zimną wodą i siekam. Do garnka z grubym dnem wlewam około 1 litra wody, dodaję przyprawy, chwilę gotuję i dorzucam kapustę. Gotuję do miękkości i dodaję kapustę białą. Nie martwcie się, że kwas i że się nie udusi. Przy tak długim gotowaniu uwarzy się spokojnie. Kapusty gotuję około godziny. W międzyczasie zalewam wodą grzyby suszone
ladykitchenpodsmażyć drobno posiekaną cebulę i czosnek, dodać szpinak i przyprawy, wysmażyć i odparować. Wystudzić i wymieszać z serem feta i białym. Piekarnik nagrzać do 180 st, podpiec spody ok 15 min. Wyjąć, nałożyć nadzienie, wyrównać, Położyć plasterki kiełbasy , posypać żółtym serem i szczyptą oregano. Ponownie wstawić do piekarnika i zapiec przez ok 15 min. Podawać z sosem pomidorowo paprykowym
Gotowanie jest łatweWiejski garnek z ziemniakami i kiełbasą to pyszne i sycące danie, które sprawdzi się na domowy obiad. Boczek, kiełbasa, ziemniaki i warzywa skąpane w śmietanie to zestawienie, które zazwyczaj każdemu smakuje i przekona do siebie nawet największego niejadka. Danie powstaje z kilku niewyszukanych składników, które zazwyczaj każdy ma w domu, albo są do kupienia w każdym sklepie, więc nie trzeba(...)również dołożyć więcej ziół i przypraw, w zależności jak lubicie. Składniki na wiejski garnek z ziemniakami (około 4 porcje): 2 pętka kiełbasy np. śląskiej 200 g boczku wędzonego 1 kg ziemniaków 2 cebule średniej wielkości marchew ćwiartka białej kapusty mały pęczek koperku 200 ml śmietany 30% przyprawy: pieprz ziołowy, czosnek staropolski, sól, pieprz czarny Przygotowanie Ziemniaki obierz, umyj
e-PrzepisyKulinarneSkładniki: ok. 1,2 kg kiszonej kapusty ok. 1/2 kg kapusty białej 1/2 kg wołowiny (ja użyłam mięsa z łaty) ok kg kości wieprzowych małe pętko kiełbasy jałowcowej małe pętko kiełbasy biebrzańskiej (chuda, podsuszana) ok 20 dag wędzonki garść grzybów suszonych 1 świeży prawdziwek 3-4 średnie cebule 2 ząbki czosnku sól pieprz w ziarnach (10-15 sztuk) ziele(...)cebuli. Gdy kapusta biała była już miękka przełożyłam ją wraz z kośćmi i grzybami do kapusty kiszonej. Pogotowałam jeszcze ok 40 minut i wyłączyłam. Następnego dnia znów zagotowałam bigos. Wyjęłam kości i obrałam z mięsa, a plastry wołowiny pokroiłam na drobne kawałki i wrzuciłam wraz z mięsem wieprzowym z powrotem do gara. Dodałam jałowiec. Kiełbasę i wędzonkę pokroiłam
Kuchnia po mojemuprostu pomijacie etap gotowania fasoli i zaczynacie wszystko robić od momentu przygotowania kiełbasy, boczku, cebuli i czosnku. W tradycyjnej fasolce po bretońsku nie może zabraknąć dużej ilości dobrej kiełbasy. U nas obowiązkowo także musi się znaleźć boczek wędzony lub parzony. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Tradycyjna fasolka po bretońsku ze świeżymi pomidorami: W porze zimowej jako dodatek do fasolki po bretońsku świetnie(...)następnie dodać do fasolki po bretońsku zamiast passaty pomidorowej. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Fasolka po bretońsku – Składniki: 400 g białej fasoli „Piękny Jaś” 3 ziarna ziela angielskiego 2 liście laurowe 250 g wędzonego boczku (lub parzonego) ok. 500 g kiełbasy (np. podwawelskiej lub śląskiej) 2 średnie cebule – ok. 200 g 1 mały ząbek czosnku 500 ml passaty pomidorowej
Kulinarne PrzebojeZupa gajowego z fasolą i kiełbaską Pożywna, gęsta, aromatyczna oraz przepyszna zupka z dobrej jakości wędzoną kiełbaską, kruchym mięskiem, fasolą i warzywami. Taka propozycja obiadowa z
Blog z Apetytemjemu charakteru. Zaciekawieni? Wobec tego zapraszam do zapoznania się z przepisem. Choć nie będzie taki długi, jak wstęp. Składniki: 1/2 główki białej kapusty 600 g karkówki wieprzowej 600 g kiełbasy śląskiej 100 g pokrojonych w paski pomidorów suszonych 100 ml oleju z pomidorów suszonych Przygotowanie: Mięso i kiełbasę kroimy
R'n'G Kitchenukraiński faktycznie pochodzi z Ukrainy, jest zupą cieszącą się wielką popularnością również w Polsce. Często robimy go w różnych wersjach np. z mięsem wołowym, białą kapustą, innym razem jak tutaj z boczkiem i kiełbasą – w zależności od tego, na co mamy ochotę i co jest w lodówce. Składniki 200 g fasoli 500 g buraków 2 średnie ziemniaki
niecodziennikparyrodzimej, polskiej kuchni. Chociaż uwielbiamy nowe smaki, dzięki którym poszerzamy nasz horyzont kulinarny, naturą jest powrót do korzeni. Składniki: 500 g świeżej białej fasoli 500 g wędzonych żeberek 2 pętka kiełbasy ze świniobicia 100 g chorizo 2 pętka kiełbasy śląskiej 250 g boczku surowego 2 marchewki 1 pietruszka 1 kawałek selera korzeniowego 1 cebula 2 ząbki
R'n'G KitchenBigos staropolski – tradycyjny to związany głównie ze świętami Bożego Narodzenia bigos z kapusty kiszonej, z grzybami. Jest to jedno z moich ulubionych dań. Jako dziecko
Kulinarne PrzebojeWyszła dokładnie taka jakiej oczekiwałam. Jeśli macie ochotę na tradycyjną fasolkę po bretońsku szczerze polecam! Składniki na fasolkę po bretońsku (6 porcji): 400 g suchej białej fasoli 250 g boczku wędzonego 250 g kiełbasy (podwawelskiej) duża cebula 2 ząbki czosnku puszka krojonych pomidorów 2 łyżki przecieru pomidorowego 3 ziela angielskie 2 liście laurowe 2 łyżki majeranku sól pieprz Fasolę
Karola gotujepolski bigos na gruzińskiej kapuście , kto by pomyślał że to taka rewelka Składniki : 3 l kapusty kiszonej z papryką i czosnkiem 1 mała główka kapusty białej ( około 1,5 kg ) 0,5 kg kiełbasy śląskiej 0,5 kg łopatki wieprzowej 0,5 kg wędzonego boczku ze skórą ( najlepiej swojskiego ) 3 duże cebule 2 łyżki słodkiej , mielonej papryki 1 łyżka
Ogrodnik w podróżynaszych stołach. SKŁADNIKI: ( 4 porcje) · 1 mała młoda kapusta, lub połowa zwykłej białej · 350 g makaronu typu ŁAZANKA · 350 g kiełbasy wiejskiej, dobrej jakości · 150-200 g boczku wędzonego
Calzonella.comnią delektować. Oczywiście jest to potrawa białkowa, więc uzupełnia potrzeby naszego organizmu w białko. A pamiętajcie, że potrzebujemy 1g białka na 1kg masy ciała. Sery białe zawierają (17-18%) więcej białka niż większość kiełbas i wędlin. Dodatkowo dodam, że sery żółte biją wszystkie wędliny pod kątem zawartości białka... :) Składniki: pomidory mozzarella oliwa z oliwek zioła: bazylia, oregano, rozmaryn, tymianek
Dieta Rozdzielna i Zdrowiestrączkowe. Druga część kuracji powinna trwać… już zawsze. Aby zachować zdrowie, unikać trzeba produktów przetworzonych, pełnych konserwantów i chemicznych ulepszaczy smaku, a więc: słodyczy, dżemów, białej mąki, kolorowych gazowanych napojów, żywności w proszku, kiełbasy czy kabanosów. Artykuł inspirowany Post Przywrócić zdrowie żywieniem pojawił się poraz pierwszy w Kulinarny Blog - wiesz jak gotować
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!wędzonych śliwek ok 3 szklanki czerwonego wytrawnego wina 500 g wołowiny (antrykot lub rostbef) 1,5 - 2 kg wieprzowiny (łopatka ) ok 300 g kiełbasy jałowcowej 1.5 kg kiszonej kapusty 1 kg białej kapusty 1 l wody ok 8 łyżek sosu sojowego 400 ml pomidorów z puszki 3 duże cebule 2 kwaśne jabłka 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu 2 łyżeczki
Słodki Kompromisfasolką. Bardzo smaczna i sycąca śniadaniowa odmiana. Składniki: 6 jajek 50 ml mleka Sól Pieprz Mała puszka czerwonej fasoli gotowanej na parze bonduelle Mała puszka białej fasoli gotowanej na parze bonduelle Kilka plasterków kiełbasy krakowskiej Kilka plasterków młodej cukinii 1 mały pomidor Ser tarty typu gouda Szczypiorek Łyżka masła klarowanego 1 łyżka oleju Wykonanie: Jajka roztrzepujemy z mlekiem, doprawiamy
Smaki Ewy