kapusta kiszona i słodka są po połowie, a nie sama kiszona, jak to zazwyczaj bywa, – kapusta kiszona, a nie kwaszona! – kilka gatunków mięs, u mnie wieprzowina, kurczak, indyk i gęś, – stosunek mięsa do kapusty to 1:1, nie lubię bardzo kapustnych, – śliwki wędzone, a nie suszone, – dodatek czerwonego wina. Używam gotowych przypraw do bigosu(...)garście grzybów suszonych – 800 g boczku wędzonego – 1,2 kg kiełbasy wędzonej – 1,5 kg żeberek – 4 ćwiartki kurczaka – 1 szyja z indyka – 1 szyja z gęsi – 2 szklanki wina czerwonego wytrawnego – 3 torebki przyprawy do bigosu – ok. 15 liści laurowych – po ok. 15 ziaren ziela angielskiego i jałowca
To co kochambrownie. Myślę, że każdy znajdzie tam coś dla siebie. Zupa pomidorowa bezglutenowa składniki Jeśli zależy Wam na dużo delikatniejszej zupie to do przygotowania buliony wykorzystajcie mięso z kurczaka i indyka. Ja zawsze mieszam dwa, trzy rodzaje mięsa. Tym razem będą to skrzydełka z kurczaka, skrzydło z indyka i kawałek wołowiny. Pomidorówkę możecie również ugotować na samych warzywach, jeśli na przykład
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!SUROWIEC -1kg pierś indyka -300 g serduszek kurczaka PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -peklosól 18/kg -pieprz biały 2g/kg -gorczyca biała mielona 2g/kg -czosnek suszony płatek 2g/kg / rozdrobniony w moździerzu -kolendra mielona 1g/kg -woda 10% -skrobia ziemniaczana 2% -żelatyna 4 płaskie łyżeczki lub skórki wieprzowe ugotowane i zmielone na drobnym sitku 30-40 g/kg (można pominąć jak ktoś jest pewny(...)sobie poradzi z sklejeniem mięska ) Osobiście nie dawałem. Przyprawy dodatkowe dla chętnych które polecam -chilii jalapeno grys 2g/kg -papryka wędzona płatek 2g/kg WYKONANIE Kupione mięso z indyka kroimy w kostkę 3-4 cm od razu staramy się wyciąć to co zbędne tłuszczyk żyłki itp. peklujemy zalecaną dawką. Serduszka też peklujemy tą samą dawką peklosoli. Czas peklowania
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.smaku. Składniki na 2 osoby: 5-6 suszonych grzybów 250 ml wody 1/3 główki cebuli 1 ząbek czosnku 1/2 marchewki 1/2 korzenia pietruszki kawałek selera 3-4 sznycle z indyka 2 łyżeczki mąki pszennej 1/3 łyżeczka mąki ziemniaczanej 3-4 łyżki słodkiej śmietanki 30 % 1 łyżeczka suszonego warzywka sól, pieprz, suszony czosnek w proszku natka pietruszki olej lub masło(...)patelni rozgrzewamy tłuszcz i przesmażamy najpierw cebulę, następnie dodajemy czosnek przeciśnięty oraz starkowane warzywa (na grubych oczkach, marchew, seler i pietruszkę) całość krótko przesmażamy. 3. Sznycle z indyka kroimy na mniejsze kawałki, oprószamy solą, pieprzem, czosnkiem oraz obtaczamy w mące. Tak przygotowane kładziemy na patelnię i przesmażamy. Następnie zalewamy wywarem z grzybów. Doprawiamy, przykrywamy pokrywką i dusimy
Gotowanie...to proste !Nigdy nie jedz niedosmażonego, niedopieczonego drobiu i wieprzowiny. Pilnuj temperatury w jakiej powinny być pieczone poszczególne rodzaje mięsa: Mielone mięso wołowe, wieprzowe, jagnięce – 160 st. C Mielony kurczak, indyk – 165 st. C Steki i kotlety wołowe, cielęce i jagnięce – 145 st. C Drób: kurczak, gęś, kaczka, indyk, piersi, skrzydełka, udka, z farszem – 165 st. C Schabowy
Niedzielny kucharzform-2709473 .row-success").show(),r(".ml-subscribe-form-2709473 .row-form").hide()} Zajrzyj także do moich propozycji w azjatyckim stylu Zupa curry z krewetkami GYOZA – japońskie pierogi z indykiem lub kurczakiem Stir fry z fasolką i tofu Zielone curry z kalafiorem i brokułem Żółte curry z kurczakiem Bułeczki bao z szarpaną wieprzowiną Azjatycka sałatka z ogórków Czerwone curry(...)kalafiora Azjatyckie pulpeciki z indyka Pad thai z tofu Makaron smażony z kurczakiem Ryż z kalafiora Zielone curry z warzywami Tofu teriyaki Nasi Goreng z kalafiorem Szybkie curry z krewetkami Ryż smażony z jajkiem Makaron z tofu Zupa miso Pad thai z kurczakiem AZJATYCKI MAKARON Z KURCZAKIEM I GRZYBAMI Przygotowanie: 25 minut Ilość porcji: 2 Składniki: – 2 małe piersi
nietylkopasta.plSUROWIEC I ROZDRABNIANIE Rozdrabnianie było na maszynce nr.8 -1,5 kg pierś z indyka / szarpak dwu oczkowy -1 kg pierś z kurczaka/ szarpak dwu oczkowy -300 g pierś z kurczaka /2,5 mm PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -prklosól 16/kg -pieprz czarny 1g/kg -pieprz biały 1g/kg -mieszanka suszone pomidory z czosnkiem i bazylią 3-4 g/kg osobiście dałem(...)czasie z mięsa piersi kurczaka bierzemy 300g i mielimy na sitku 2,5 mm dodajemy odrobinę wody z tych 420g i wyrabiamy na masę klejącą resztę mięsa kurczaka i indyka mielimy na szarpaku. Łączymy wszystkie mięso-mieszamy, przygotowujemy wodę i skrobię łączymy i wlewamy do mięsa dodajemy wszystkie przyprawy-stopniowo i wyrabiamy do kleistości w między czasie dodajemy przecier pomidorowy
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.SUROWIEC I ROZDRABNINIE -2,5 kg udziec z indyka / mielone maszynka nr.8 sitko 8mm -700 g pierś kurczaka / krojone w kostkę i paski PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -peklosól 14-16g/kg osobiście dałem 16g/kg -czosnek suszony 1g/kg -pieprz czarny 1g/kg -pieprz biały 1g/kg -mieszanka przypraw do drobiu (Jamaican Jerk) 3g/kg -papryka wędzona płatek 1-2g/kg osobiście(...)dałem 1g -woda 20% =640g -skrobia ziemniaczana 3%=96g -skórki wieprzowe ugotowane i zmielone na makowym sitku 40g/kg WYKONANIE Z udźca indyka wycinamy kości, ścięgna i skórę, kroimy w grubą kostkę, pierś kurczaka docelowo tniemy w paski i kostkę. Wszystko peklujemy zalecaną dawką dwa dni. Po tym czasie udziec mielimy na sitku 8mm dodajemy pierś pokrojoną w kostkę. Przygotowujemy
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.Pyszna potrawka z indyka . Cebulę pokroić w cienkie półplasterki. Marchewkę, pietruszkę i selera obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę podsmażyć na maśle, oprószyć szczyptą soli i cukru, dusić 5 minut, dodać starte warzywa i rozgnieciony czosnek, przesmażyć, dodać przyprawy (curry, papryka), wlać gorący bulion (jeżeli nie mamy bulionu może być woda) i dusić, aż warzywa będą miękkie(...)zimnej wody i zagotować szybko mieszając, tak aby nie powstały grudki. Przelać do garnka z potrawką i wymieszać. Całość zagotować. Potrawkę podawać z ryżem. 600 g mięsa z indyka (może być pierś lub udo), mąka do oprószenia mięsa, sól, szczypta cukru, 1 marchewka, 1 nieduża pietruszka, 1/4 selera, 1 cebula, 3 ząbki czosnku, 1/2 płaskiej łyżeczki curry, 1/2 płaskiej łyżeczki
królestwo garówform-2709473 .row-success").show(),r(".ml-subscribe-form-2709473 .row-form").hide()} Zajrzyj także do moich propozycji w azjatyckim stylu Zupa curry z krewetkami GYOZA – japońskie pierogi z indykiem lub kurczakiem Stir fry z fasolką i tofu Zielone curry z kalafiorem i brokułem Żółte curry z kurczakiem Bułeczki bao z szarpaną wieprzowiną Azjatycka sałatka z ogórków Czerwone curry(...)kalafiora Azjatyckie pulpeciki z indyka Pad thai z tofu Makaron smażony z kurczakiem Ryż z kalafiora Zielone curry z warzywami Tofu teriyaki Nasi Goreng z kalafiorem Szybkie curry z krewetkami Ryż smażony z jajkiem Makaron z tofu Zupa miso Pad thai z kurczakiem ŻEBERKA HOISIN Z MAKARONOWĄ SAŁATKĄ Przygotowanie: 2 h Ilość porcji: 2 Składniki żeberka: – 600 g surowych żeberek
nietylkopasta.plnajczęściej spotyka się je pod nazwą sajgonki, jednak spring roll to nazwa wywodząca się z języka angielskiego, a zatem jednocześnie powszechnie używana w komunikacji międzynarodowej. Zobacz przepis >>> Kanapki z indykiem w curry i guacamole Kanapki z indykiem w curry i guacamole to zdrowe, smaczne i pyszne danie w stylu meksykańskim. Kanapki idealnie pasują na kolację – są lekkie i błyskawiczne
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Składniki: kapusta biała nie za twarda 1 sztuka większa, mielone z indyka 60 dag, ryż ugotowany 2 szklanki suchego, cebula 1 sztuka większa, papryka ostra 1 łyżeczka, kucharek 2 łyżki, sól 1 łyżeczka, pieprz mielony 1 łyżeczka, zielona pietruszka suszona 2 łyżki, woda 6 szklanek, przyprawa w płynie - ile potrzeba wywar + sok pomidorowy 1 litr + 6 mocno miękkich pomidorów zmiksowanych(...)gruby nerw na płasko. W wodzie po kapuście od razu ugotować ryż do miękkości z 15 minut, odcedzić na sitku i wystudzić. Do miski dodać ryż ugotowany, mielone z indyka, jajka, kucharka, sól, pieprz mielony, paprykę ostrą, bazylię suszoną, posiekaną cebulę, wszystko ręką wyrobić z 2 minuty. Na każdy liść nakładać farsz i zwijać ciasno liść w gołąbka. Do szybkowara
W Mojej Kuchni Lubięporcję. Większość z nich charakteryzuje niski ładunek glikemiczny , a zatem mogą pojawić się w menu osób z zaburzeniami glikemii. Serdecznie zapraszam! Pyszności na jesień Przepyszne posiłki na jesień Indyk z zielonym groszkiem i suszonymi pomidorami – danie obiadowe serwowane z kaszą bulgur Warzywna lasagne z bakłażanem i indykiem – wspaniały rodzinny obiad z niskim ładunkiem glikemicznym Jesienna owsianka z duszonymi
Natka Pietruszki