przypadły Wam do gustu i skorzystacie z nich. Dzisiaj mam dla Was coś równie smacznego ale mniej kalorycznego- chyba ;) . Idealna propozycja na smaczne i sycące danie. Delikatne mięso indyka z delikatną warzywną potrawką to coś co przypadnie do gustu nie jednemu ;) P.s Pamiętajcie o zjedzeniu chociaż jednego pączka, dzisiaj kalorie na pewno nie pójdą w boczki ;) Serdecznie polecam(...)Składniki: 0,8 kg piersi z indyka papryka zielona 1 cały pomidor 2- 3 kiszone ogórki 300 g pieczarek ćwiartka kalafiora przyprawa curry bulion warzywny kasza 3-4 goździki sól do smaku pieprz do smaku mąka masło Wykonanie: Mięso pokroić w drobną kostkę, przyprawić curry i obtoczyć w mące, odstawić. Pieczarki obrać, wymyć
Krakowskie smaki Aninawet "najstarsi górale" czy inni mędrcy/specjaliści/znawcy potwierdzą, że dobrze zrobione podroby... oczarowania podrabiać nie będą musiały. I tak, na widelec nabijamy żołądek. Maleńki, kształtny organ indyka. Z gracją mięsożernej postaci moczymy go w sosie - nie byle jakim, bo chrzanowym, łowimy przy tym ziarenko, które tylko czeka by dołączyć do tego smacznego trójkąta i... następuje eksplozja smaków, orgazm(...)więcej. Oczy, uszy, usta a nawet ten tytułowy żołądek (niekoniecznie ten z talerza) zdradzą zadowolenie i smakowe spełnienie. Czy takie danie może nie smakować? SKŁADNIKI: - żołądki z indyka, 1 kg, - tacka warzyw (marchew 3-4, pietruszka 1-2, seler 1/2 dużego, por, cebula 2), - przyprawy - domowa vegeta, ziele angielskie, liść laurowy, pieprz kolorowy w ziarenkach, pieprz czarny, /SOS: - chrzan
Wypisz Wymalujśrodku zimy także można zjeść pysznego szaszłyka, ja zdecydowałam się na dwa rodzaje drobiu: kurczaka i indyka. Potrzebujemy: 0,5 kg piersi z kurczaka i indyka 2 duże papryki 0,5 kg pieczarek 2 duże cebule oliwa z oliwek/olej natka pietruszki majeranek oregano chili/pieprz cayenne papryka słodka pieprz i sól patyczki do szaszłyków Mięsko myjemy i kroimy
Kolejny blog o gotowaniuSkładniki: 70 dag trybowanego indyka 2 większe cebule 2 ząbki czosnku 200 ml jasnego piwa sól, pieprz szczypta tymianku, lubczyku kilka ziarenek kminku 2 ziarenka ziela angielskiego 1-2 listki laurowe chilli do smaku kilka kropel maggi Przygotowanie: Mięso pokroić na kawałki, przyprawić, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażyć na łyżce oleju z obu stron z drobno pokrojonymi cebulami(...)patelnię wlać piwo i dusić jeszcze z 5-9 min. Indyka przełożyć do garnka, zalać wodą (tyle ile chce się mieć sosu) dodać listek laurowy i ziele angielskie. Dusić do miękkości, w razie potrzeby doprawić do smaku. Miękkie mięso przełożyć na talerz. Z sosu wyciągnąć listek laurowy i ziele angielskie. Dokładnie zmiksować. Sos przelać do garnka, zagęścić mąką
Gaździnka warzyKolejna propozycja na smaczny obiad. Tym razem na naszym stole króluje papryka faszerowana mięsem z indyka a następnie zapiekana. Bardzo fajna propozycja na obiad a także na bardziej sytą kolację;) Spróbujcie a na pewno nie raz powrócicie do niej. Składniki: 10 czerwonych papryk 1,5 kg fileta z indyka 5 cebul 300 gram żółtego sera 300 gram pieczarek 3 woreczki
Krakowskie smaki AniZaczynamy od zrobienia sosu do potrawy. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę, dodaj sok z cytryny i pozostałe składniki. Wszystko dokładnie wymieszaj. Następnie indyka pokrój w cienkie plasterki, każdy obsyp solą i pieprzem i świeżym tymiankiem, przełóż do miseczki, zalej octem balsamicznym i odstaw na 15 minut. Po tym czasie przesmaż mięso na patelni z niewielką ilością oleju. Kuskus(...)przygotuj według instrukcji podanej na opakowaniu. Zioła drobno posiekaj, fetę pokrusz, orzechy upraż na patelni. Kuskus wymieszaj z ziołami, dodaj indyka, całość polej sosem i posyp serem feta i uprażonymi orzechami. Szkoda, że nie mogę wam przesłać zapachu i smaku tej potrawy, jest obłędnie pyszna :) W związku z tym koniecznie ugotujcie tą potrawę, wasze kubki smakowe zostaną usatysfakcjonowane
Kredowe Menuktóra zostaje, następnego dnia traktuję już tylko jako bazę do innej zupy np ogórkowej. Z tej porcji zostaje nam sporo mięsa. Jeżeli lubimy gotowanego kurczaka i indyka, możemy mięso zjeść bez przerabiania. Najlepsze zaraz po ugotowaniu, jeszcze ciepłe, wyjęte prosto z wywaru. Możemy też ugotowane mięso przerobić na pasztet lub farsz do pierogów lub naleśników(...)rosołowych resztek dostaną - moje uwielbiają nie tylko kuraka, kochają też gotowaną marchewkę. . składniki 1 udo kurczaka najlepiej wiejskiego lub zagrodowego 1 szyja lub pałka z indyka 1200 - 1300 ml wody ( ile się zmieści) 1 marchewka 2 spore pietruszki 1/2 dużego selera lub 1 mały por cebula 2 - 3 ząbki czosnku 5-6 ziarenek
Stare GaryWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Rolada z piersi z indyka nadziewana szpinakiem z serem feta i suszonymi pomidorami. Można podawać ją na ciepło na obiad lub jako wędlinę na kanapki. Smakuje pysznie. Post Rolada z indyka pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta GotujeSkładniki: 100 g piersi z indyka 1 łyżeczka sosu teriyaki 1 duża marchewka 100 g selera naciowego 1/2 woreczka brązowego ryżu 1 łyżeczka oleju sezamowego Przygotowanie: Pierś z kurczaka przekładamy do miseczki, polewamy sosem i dokładnie smarujemy po mięsie. Marynujemy co najmniej 3 godziny. Odstawiamy w chłodne miejsce. Ryż gotujemy zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Po upływie czasu marynowania(...)rozgrzaną patelnie grillową skropioną olejem sezamowym przerzucamy kurczaka. Marchewkę i seler kroimy według uznania. Wrzucamy również na patelnię i "grillujemy". Indyk teriyaki z grillowaną marchewką i selerem naciowym
Czarnawisienkasię lepszej nazwy nie dorobił) pożeramy z uśmiechem. Co wychodzi z połączenia Azjatki z Włochem? Coś PYSZNEGO. SKŁADNIKI: - cebulki, małe, czerwone. - oliwki zielone, - oliwki czarne, - indyk/wędlina z indyka, - papryka marynowana, - papryka czerwona, - grzybki shitake ( kup tutaj - SKWORCU ), - kiełki fasoli Mung, - makaron ryżowy (nitki/wstążki), - sos sojowy (bezglutenowcy pomijają), - czosnek (NIE chiński), - przyprawy: czarny pieprz, papryka słodka, papryka ostra(...)składniki z pominięciem małych cebulek. W zasadzie i oliwki można dać w całości - jak kto woli i polewamy. Polewamy sosem sojowym (bezglutenowcy to pomijają) /Jeśli stawiamy na indyka - kroimy go w niewielką kostkę. Jeśli na wędlinę - kroimy w paseczki. 3. Na rozgrzany olej/oliwę/masło wrzucamy obraną cebulkę w całości, po chwili dorzucamy mięso/wędlinę
Wypisz WymalujDziś kuchnia serwowała mielone. Dla odmiany nie były to mielone wieprzowe tylko z indyka, smażone w piekarniku. Staram się jak mogę zredukować ilość kalorii i gotować zdrowo, eliminując przede wszystkim tłuszcz. Tak więc Użyłam: 600g piersi z indyka 2 małe cebulki 1 ząbek czosnku odrobina majeranku sól, pieprz jajko bułka tarta Wykonanie: Pierś mielimy. Cebulkę kroimy drobno, przesmażamy (użyłam masła
Walijskie PichcenieSkładniki: 400g mięsa z indyka 1 jajko 1 cebula 1 kajzerka świeża bazylia sól, pieprz odrobina słodkiej papryki olej do smażenia Wykonanie: Mięso z indyka mielimy razem z cebulą, przekładamy do miski.Dokładamy namoczoną wcześniej a teraz odciśniętą bułkę,posiekaną bazylię.Wbijamy jajko.Przyprawiamy solą,pieprzem,papryką.Wyrabiamy dokładnie, aby masa się połączyła.Formujemy niezbyt duże klopsiki.Smażymy z każdej strony
Walijskie Pichceniesojowe. Kształty mają dla mnie mniejsze znaczenie, ale ich jakość i smak to podstawa. Zapraszam na danie z makaronu sojowego z dodatkiem kalafiora i nietypową roladą, bo z indyka z bakaliami. Składniki: 200 g makaronu sojowego, 150 g jogurtu naturalnego, 50 g serka topionego cheddar, 1 szt. małego kalafiora, sól, pieprz do smaku, listki zielonej pietruszki, 15 g kiełków(...)soczewicy, fasoli mung, cieciorki, 1 łyżka oleju rzepakowego. Składniki na indyka z bakaliami: 300 g filetu z indyka, 20 g rumu, 10 g rodzynek, 10 g migdałów bez skórki, 30 g suszonych moreli, 30 g suszonych śliwek, 1/2 łyżeczka soli, szczypta pieprzu, oliwa do natłuszczania. Przygotowanie: Przygotowanie rolady: Rodzynki zalewamy rumem i odstawiamy na kilka minut, następnie odsączamy. Migdały drobno
Moniki Smakołykiudany, przy okazji miałam możliwość skosztowania wielu fantastycznych potraw:) Poniżej podaję przepis na ostatni z nich (dzisiaj i wczoraj pojawiło się ich więcej, zapraszam do przejrzenia :)) - filet z indyka po francusku. Składniki (5-6 porcji): 1 kg filetu z indyka 1 kg pieczarek natka pietruszki - pęk 1/2 szkl. białego wytrawnego wina 1 łyżka masła klarowanego 200 ml gęstej(...)śmietany 18% 500 g makaronu penne olej, najlepiej arachidowy oliwa z oliwek sól, pieprz 1. Indyka posypujemy solą, pieprzem, polewamy kilkoma łyżkami oleju i odstawiamy na parę godzin pod przykryciem w chłodne miejsce. 2. Filet z indyka przekładamy do naczynia żaroodpornego (nie zakrywamy!) i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na godzinę, co 15 - 20 minut polewamy
My Culinary ArtSkładniki: 1 opakowanie makaronu Pappardelle Lubella 600 g filetu z indyka 200 ml śmietanki słodkiej 18% 100 ml wina białego wytrawnego 3 łyżeczki kaparów 2 łyżki oliwy z oliwek 3 pełne łyżki musztardy sarepskiej 1 łyżka miodu wielokwiatowego 1 łyżka startego sera dojrzewającego 1 łyżka posiekanej kolendry sól pieprz Wykonanie: Mięso z indyka umyć, pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać(...)wszystkie składniki dobrze rozprowadzić. Na koniec dodać kapary i kolendrę - doprawić do smaku pieprzem, ewentualnie solą. Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Na porcję makaronu wykładać indyka w sosie kaparowo-musztardowym. Smacznego
kolorowotorcikowo