propozycja, idealna na rodzinny obiad jak i wyjatkowe przyjęcie. Skrzydła indycze świetnie smakują podane z ryżem i ulubioną surówką. składniki na 2 porcje 2 ugotowane skrzydła z indyka ( np. z rosołu ) sok z 1 pomarańczy skórka starta z 1 pomarańczy 3 łyżki rozpuszczonego masła 2 łyżki miodu sól przepis Do miseczki wlewamy rozpuszczone i lekko wystudzone masło, dodajemy(...)pomarańczy, skórkę z pomarańczy oraz miód, całość doprawiamy solą i wszystko dokładnie mieszamy. W natłuszczonym naczyniu żaroodpornym układamy skrzydła z indyka i polewamy je przygotowaną marynatą. Skrzydła wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st C . i pieczemy około 60 minut. W trakcie pieczenia kilkukrotnie przewracamy je na drugą stronę. Tak przygotowane skrzydła dekorujemy plastrami pomarańczy, podajemy z ryżem i ulubioną
Smakowite Daniaprzepis: - 2 szklanki komosy ryżowej - garść suszonych pomidorów - sól - 2 łyżki oliwy Całość gotujemy wedle instrukcji na opakowaniu. Udziec z indyka marynujemy w przyprawie sumak i grillujemy, tniemy na plastry. Kaszę mieszamy z indykiem, wypustkami z granata, szklanką prażonych na suchej patelni orzechów laskowych lub włoskich, dodajemy przyprawę zatar, świeżą natkę lub kolendrę. Możesz też dodać pieczone warzywa: - takie
SMYKWKUCHNIleczo z papryki i cukinii: 2 cukinie 2 papryki 2 cebule 4 ząbki czosnku 2 marchewki mała wiązka koperku kilka gałązek natki pietruszki 600 - 700 g piersi kurczaka lub indyka 300 ml passaty pomidorowej 2 łyżeczki papryki słodkiej 1 łyżeczka papryki ostrej 2 łyżeczki pieprzu ziołowego 1 łyżeczka oregano 2,5 - 3 łyżeczki soli olej rzepakowy do smażenia Jak zrobić(...)pieczone leczo z cukinii i papryki? Piersi kurczaka lub indyka pokroić na mniejsze kawałeczki i krótko obsmażyć na dobrze rozgrzanej patelni z niezbyt dużą ilością oleju. Mięso wyłożyć do brytfanki i przyprawić pieprzem, solą i papryką. Cebulę i czosnek obrać, cebulę pokroić w pióra, a czosnek w plasterki. Zeszklić na patelni z kilkoma łyżkami oleju i równomiernie rozłożyć na mięsie
Gotuj w domuprzepis! Dajcie znać czy Wam smakowało PRZEPIS NA ZAPIEKANKĘ Z TŁUCZONYCH ZIEMNIAKÓW (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki 600 g ziemniaków 400 g mięsa mielonego (u mnie z indyka) 1 duża cebula 350 g sosu pomidorowego 1 łyżeczka przyprawy do mięsa 1/2 łyżeczki papryki słodkiej 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego 1 łyżeczka przyprawy do ziemniaków 200 g sera żółtego sól pieprz(...)mięsa mielonego dodajemy przyprawę do mięsa, paprykę słodką, czosnek granulowany, sól oraz pieprz. Następnie mieszamy, ugniatając przy pomocy widelca. Mięso przekładamy na patelnię i podsmażamy. Mięso mielone z indyka jest nieco twardsze niż mięso mielone z kurczaka czy wieprzowina. Podczas smażenia należy dokładnie siekać kawałki mięsa przy pomocy drewnianej łyżki, by nie zbiło się w duże grudki. Do mięsa
Przepiski.plKolejna jesienna, rozgrzewająca propozycja- gulasz z delikatnej piersi z indyka z dodatkiem warzyw- fasolki szparagowej żółtej i zielonej, cukinii oraz warzyw korzeniowych, doprawiony ulubioną przyprawą do kurczaka, no i oczywiście kurkumą oraz szczyptą ostrej papryki i pieprzu, które zapewniają lepsze wchłanianie kurkuminy (tym samym jej prozdrowotnych właściwości). Do kaszy gryczanej- idealny! 3-4 porcje: 450 g piersi z indyka
Kraina Miodem Płynącadobrej jakości mięso. Obecnie coraz częściej zwracamy uwagę na to co kupujemy. Powinniśmy wybierać mięso pochodzenia europejskiego. Konsumenci mają wtedy pewność, że kupują zdrowe, wysokojakościowe mięso. Zarówno kurczak i indyk to mięso, które z całą pewnością urozmaici naszą dietę. Zalety jedzenia mięsa z kurczaka Mięso z kurczaka jest bogate w białko – dzięki niemu utrzymujemy prawidłową masę mięśniową, a także(...)wspomagamy nasz układ kostny. Kurczak i indyk charakteryzują się niską zawartością tłuszczów. Drób bogaty jest w witaminy i składniki mineralny. Są one bogate w witaminę B, zawierają również fosfor – potrzebny składnik do utrzymania prawidłowego uzębienia oraz cynk odpowiadający za właściwe działanie układu odpornościowego i metabolizm węglowodanów. Więcej informacji można znaleźć na stronie: https://pl.eu-poultry.eu Kurczak po marokańsku – składniki
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!podamy bez dodatku „zabielaczy”. Do przygotowania wykorzystuję dobrej jakości pasattę pomidorową, bo wiem, że zrobiona jest z najlepszych pomidorów. Składniki 400 ml pasatty pomidorowej porcja rosołowa z indyka 2 pałki z kurczaka 2 marchewki 1 pietruszka 1/3 selera (korzeń) natka z selera kawałek pora szczypta soli szczypta pieprzu odrobina oregano i bazylii 1 łyżeczka cukru 4 liście laurowe(...)ziaren ziela angielskiego Aromatyczna zupa pomidorowa – przepis Kluczowym elementem tej zupy, oprócz dobrej jakości pomidorów jest też bulion. Nasz przygotujemy na drobiu – delikatnym mięsie indyka i kurczaka. W tym celu do garnka wkładamy porcję rosołową i pałki z kurczaka, zalewamy ok. 2,5 l wody i gotujemy przez 20 minut. Po tym czasie zdejmujemy „szum” jeśli
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Kiszonki to bogactwo witamin i mikroelementów, dlatego jesienią nie powinno ich zabraknąć w naszych domowych potrawach. Co możesz przygotować z kapusty kiszonej? schab pieczony z kapustą kiszoną, polędwiczki z indyka, pieczone z cebulą i ogórkiem kiszonym, zalane passatą pomidorową, klopsiki duszone w kapuście. Jesienne potrawy z dynią Jesień to doskonały czas na przygotowanie dań z dynią, która urozmaici Twoje codzienne(...)przygotować z dyni? Kilka pomysłów: zupa krem z dyni, ryż z kurczakiem i dynią, mocno przyprawiony curry i kurkumą, pieczone udka z kurczaka z dynią i ziemniakami, polędwiczki z indyka smażone z dynią, marchewką i cebulą, podlane bulionem, leczo z dynią, cebulą, pomidorami, papryką i cukinią, gulasz z dyni zamiast tradycyjnego mięsa, zapiekanka makaronowa z dynią, grzybami i szynką. Jeśli
Rozdomowionazupę krem z kalafiora. Składniki (na 6-8 porcji) 1 nieduży kalafior 3 duże marchewki 2 pietruszki 1/2 selera wraz z liśćmi kawałek pora 1 udko 2 skrzydełka z indyka 4-5 ziemniaków sól pieprz 5 liści laurowych 6 ziaren ziela angielskiego 5 ziaren pieprzu odrobina śmietany 1/2 pęczku świeżego koperku Zupa kalafiorowa z ziemniakami i marchewką – przepis Przygotowanie(...)zupy zaczynamy od ugotowania wywaru. W tym celu do ok. 2,5 l wody wkładamy udko z kurczaka oraz skrzydła z indyka. Gotujemy ok. 20 minut, w tym czasie jak pojawi się „szum” to go zbieramy. Następnie dodajemy obraną pietruszkę, selera wraz z nacią, umytego pora, liście laurowe, sól, ziarna pieprzu oraz ziela angielskiego. Całość gotujemy jeszcze przez
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!opcji jest tu całe mnóstwo. Przede wszystkim trzeba użyć mięsa surowego. Najlepiej różnych rodzajów. Popularny zestaw to wołowina i wieprzowina – pół na pół. Ja użyłem mięsa z indyka zamiast wieprzowiny. Ważnym dodatkiem do masy mięsnej jest bulion, który sprawia, że farsz po ugotowaniu jest luźny i miękki. Jeśli nie masz bulionu, dodaj wody. No, ale aromatyczny bulion jest lepszy(...)mąki (użyliśmy mąki typ 650) – 1 szklanka 125 ml gorącej wody – pół szklanki 2 łyżki oleju Duża szczypta soli Farsz 100 g mielonej wołowiny 100 g mielonego indyka (lub wieprzowiny) 1 żółtko 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżka oleju 4 łyżki bulionu lub wody 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu Przygotowanie: Krok 1 Przesyp mąkę
Niedzielny kucharzPół roku nie było u nas pomidorówki i naszła mnie ochota na taką zupę. Tym razem wypróbowałam passaty pomidorowej jako bazy. Po prostu rewelacja. Składniki: 1 skrzydło z indyka 1 mała cebulka 1 marchewka 1 pietruszka 500 g passaty pomidorowej sól, pieprz suszona bazylia odrobina cukru ziele angielskie liść laurowy Sposób przygotowania: 1. Umyte skrzydło zalać zimną wodą(...)łyżeczki suszonej bazylii, sól, pieprz i odrobinę cukru i gotować jeszcze jakieś 10-15 minut. 3. Podawać wedle uznania z makaronem lub ryżem oraz mięsem ze skrzydła z indyka. Smacznego
Kuchnia domowa Ani