Pierniki babci Jadzi 252sentyment, odkąd pamiętam mama z niego korzystała piekąc te pyszne ciasteczka. Nie powiem, przepis dość pracochłonny, ale warto poświęcić te kilka chwil, aby na długo cieszyć się ich smakiem. Pierniczki wychodzą bardzo miękkie i aromatyczne. Składniki na syrop/miód z maślanki: 1l maślanki naturalnej 1 kg cukru Składniki na mieszankę przypraw: 50 g goździków 5 szt laski cynamonu
Kierunekuchnia
BAJADERKI PIERNIKOWE (keto, LCHF, paleo, bez glutenu, laktozy i cukru) 247wyłożyć do papilotek lub foremek silikonowych. Opcjonalnie można też dodać pokruszone orzechy. Przygotować domową polewę czekoladową lub rozpuścić w kąpieli wodnej gorzką czekoladę minimum 81%. Następnie łyżeczką polewać pierniczki w każdej foremce. Całość wstawić do lodówki by czekolada zastygła. W wersji ciut dłuższej ciasteczka zblendować z dodatkiem masła orzechowego, aromatu lub/i alkoholu a następnie formować kuleczki. Każdą kuleczkę obtoczyć
Ola la LCHF
Przepisz #191 🎄 Świąteczne pierniczki (bez glutenu) 221Witajcie, pachnące przyprawą korzenną pierniczki to "must have" świątecznego okresu. W tym roku zamiast tradycyjnych pierników pokusiłam się o zrobienie bezglutenowej wersji tego przysmaku. Dla osłody dodałam miodu i oczywiście dużo przyprawy do piernika:) Są proste i dość szybkie w przygotowaniu, tylko ich dekorowanie może zająć więcej czasu...:) Według mnie to najlepszy przepis na pierniki jaki udało mi się zrobić
Health-Fit-Life
Szybki piernik korzenny 249spamiętać. Trochę mi smutno, że nie wygląda to jak w bajce – spokojny, wieczorny relaks przed świątecznymi filmami, w kubku gorąca czekolada, na nogach świąteczne skarpety, a obok łóżka pierniczki lub piernik pięknie udekorowany. Rzeczywistość jest troszkę inna. Co prawda aktualnie siedzę w łóżku, ale z zapaleniem zatok. Filmów nie oglądam, bo głowa mi pęka, ale też mam dużo projektów
365 dni dookoła kuchni
Domowy likier piernikowy 352Świąteczny nastrój już na dobre opanowuje nasze domy. Pieczenie pierniczków, lepienie pierogów i uszek na zapas, nastawianie zakwasu na wigilijny barszcz… całe te przygotowania powoli tworzą świąteczny klimat, który już niebawem będziemy celebrować przy wigilijnym stole. Aby jednak jeszcze bardziej urozmaicić świąteczny stół i nastrój, zachęcam Was do przygotowania likieru piernikowego. W moim domu jest... Tryb czytania Artykuł Domowy
kurkanielotka.pl
PIERNIK DOJRZEWAJĄCY + FILMIK 197spożywczą i odkładamy na 4-6 tygodni w chłodne miejsce. U mnie dolna szuflada w lodówce. Ciasto podczas leżakowania zgęstnieje i będzie się nadawało do wałkowania. Piernik lub pierniczki należy upiec kilka dni przed świętami, aby troszkę zmiękły. Jeżeli pieczemy tylko piernik to ciasto dzielimy na trzy części, podsypując mąką rozwałkowujemy na grubość około 1 cm i pieczemy
Kulinarne Fantazje Marioli
Kruche ciasteczka świąteczne 278łamać. Zdejmuj je z blachy bardzo ostrożnie i układaj w płaskim naczyniu. SMACZNEGO! Lubicie ciasteczka? Zajrzyjcie do podobnych przepisów: – ciasteczka z pieczarkami – ciasteczka browinie – podstawowy przepis na pierniczki – ciasteczka migdałowe – ciasteczka z melasą – wafle z kajmakiem – kruche ciasteczka świąteczne Artykuł Kruche ciasteczka świąteczne pochodzi z serwisu nietylkopasta.pl - blog kulinaria, restauracje, podróże
nietylkopasta.pl
Niedzielny obiad w stylu świątecznym z niemieckim winem 211zostawiamy kilka kilka kapeluszy do dekoracji pół kilo podgrzybków – mogą być mrożone 2 łyżki masła łyżka cukru 2 ząbki czosnku posiekane puszka ciecierzycy odsączona z zalewy 2 twarde pierniczki (np. starte na tarce katarzynki lub piernik gastrononiczny) do dekoracji 2 średnie cebule drobno posiekane 4 łyżki sosu sojowego ocet balsamiczny por Olej do głębokiego smażenia Sól, pieprz, cukier kropla
Ugotowane pozamiatane
Praliny "śliwki w marcepanie" 185roku i z chęcią wracam do tego pomysłu także w tym. Przede wszystkim wprowadzam atmosferę świąteczną w swojej kuchni. Nic tak nie pobudza wyobraźni o Bożym Narodzeniu, jak smak pierniczków, marcepanu lub ciasta z nutą pomarańczy. Ten czas przeważnie rozpoczynam od słodkości na Mikołajki i tak w tym roku jako pierwsze przygotowałam świąteczne pralinki znane jako śliwki w marcepanie. Mogą
Fabryka pomysłów
Kulebiak z kapustą i grzybami 181papierem do pieczenia. Wierzch ciasta smarujemy roztrzepanym białkiem *** *** Na górze ciasta wykonujemy kilka poprzecznych nacięć *** *** Pozostały kawałek ciasta cienko rozwałkowujemy i wycinamy z niego gwiazdki za pomocą foremki do pierniczków *** *** Gwiazdki przyklejamy na wierzch ciasta i smarujemy białkiem *** *** Kulebiak wkładamy na najniższą półkę do nagrzanego do 180’C piekarnika (góra – dół) i pieczemy przez około 40 minut. Jeżeli
Blog z Apetytem
Muffiny piernikowe 160klimacie świątecznym napiszę dziś o moich muffinach piernikowych. Bardzo fajny pomysł na udekorowanie świątecznego stołu i bardzo smaczny przyznam. Miłośnicy pierników nie zawiodą się! Te muffinki smakują jak pierniczki. Dodając miód stają się bardziej twarde, ale z czasem miękną. Czyli wersja dla łasuchów: bez miodu :) Upiekłam moje muffiny w foremkach firmy Stella. Stella ma bardzo duży wybór
Pieprzyć z Fantazją
korzenne ciasteczka ze stempelkami 207wypróbujemy nowe foremki (mamy ich już dwa kosze a ciągle kupujemy nowe), więc siłą rzeczy nie mogłyśmy nie upiec ciasteczek. I tak powstało idealne ciasto do odbijania stempelkami. Nie pierniczki, bardziej korzenne, jasne, bez dodatku kakao. Zaraz po upieczeniu były chrupiące (ale nie twarde) a po dwóch dniach spędzonych w puszce rozpływały się w ustach. Część przełożyłyśmy marmoladą i posypałyśmy
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Pierniczki NA SZYBKO + przepis na lukier bez cukru 222tego przepisu robimy pierniczki od co najmniej 7 lat. NAJPROSTSZE, NAJSZYBSZE, NAJLEPSZE. ZAWSZE wyjdą. I są idealne na już, ale również mogą długo leżeć i nic im się nie stanie, a nawet będą jeszcze lepsze. Nie skłamię jak napiszę, że to przepis IDEALNY. Mąki możecie użyć również pszennej (lub pełnoziarnistej), a do zrobienia lukru użyć zwykłego cukru pudru
Czarnawisienka
Pierniczki bakaliowe 211Świąteczne pierniczki. Bardzo aromatyczne, z dodatkiem orzechów i rodzynek. Najlepiej upiec je na początku grudnia, a polukrować około tygodnia przed Świętami. Rodzynki i orzechy sprawiają, że pierniki ciężej się wycina
Bullio