indyk - 7293 przepisów (strona:155/487)

Czerwone curry z klopsikami z indyka 106

chyba ten okres zimowy sprawił, że chętnie przygotowuje gęste i rozgrzewające curry, pełne pysznych smaków w środku. Curry z tego przepis jest wyjątkowo kremowe i łagodne – delikatne pulpeciki z indyka i podpieczone kawałki cukinii pasują do czerwonego curry idealnie. Pyszny smak i szybkie wykonanie – świetny pomysł na obiad. Składniki (na 4 porcje): 500g mielonego mięsa z indyka 2 łyżki czerwonej

Smaczna Strona
Soczyste kotlety mielone – sprawdzony przepis 118

Soczyste kotlety mielone z mięsa wieprzowego i z indyka przygotowane według tego przepisu są bardzo delikatne i mięciutkie w środku, z chrupiącą skórką na zewnątrz. Do kotletów dodaję niewielką surową cebulę - ci, którzy nie wyobrażają sobie mielonego bez podsmażonej cebulki, mogą ją oczywiście dodać. Dla mnie ma zbyt intensywny smak, który za bardzo dominuje, a surowa jest mniej wyczuwalna. Kiedy(...)zjemy od razu są konsumowane na kanapkach. Składniki na soczyste kotlety mielone (około 15 niezbyt dużych kotlecików): 400 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 400 g mięsa mielonego z indyka (zmieliłam udziec) niewielka bułka pszenna (np. kajzerka) woda do namoczenia bułki (może też być mleko) niewielka cebula lub pół dużej jajko ząbek czosnku około 1/4 szklanki zimnej wody około łyżeczka

e-PrzepisyKulinarne
Danie dnia: Zupa toskańska z soczewicą i fasolą 92

mieszasz, a na koniec jest też znacznie mniej zmywania. Jednogarnkowa zupa toskańska jest prosta, bardzo aromatyczna i sycąca. Podstawę, co dość nietypowe stanowi mielone mięso. Możecie użyć dowolnego mięsa: indyka, wołowinę, a nawet kurczaka. Możecie też z niego zrezygnować i dodać zamiast niego więcej fasoli, albo soczewicy – to zupa toskańska w wersji wegetariańskiej. A propos soczewicy – to warzywo(...)toskańską można bezpiecznie przechowywać w lodówce do 4 dni (w temperaturze poniżej 5 stopni). Zamrożona może spędzić w zamrażalniku miesiąc. Przepis pochodzi z bloga Minimalistbaker.com Składniki: 250 g mielonego indyka (kurczaka lub wołowiny) 1 mała cebula biała lub czerwona 3 ząbki czosnku 2 łyżki przecieru pomidorowego 1 puszka pomidorów w zalewie 1 puszka fasoli ½ szklanki soczewicy 2 garści jarmużu

Niedzielny kucharz
szybkowar-rosół drobiowy mieszany... 151

Składniki: kura rosołowa 1/2 połowa 1,40 kg, szyja indyka 1 sztuka średnia, żołądki indycze 6 sztuk, ziele angielskie 5 sztuk, liście laurowe 2 sztuki, włoszczyzna 1 pęczek + 3 średnie marchewki, kapusta biała 1 liść, kucharek 2 łyżki, pieprz ziarnisty 1 łyżeczka, woda 3 litry, kurkuma 1 łyżeczka, natka pietruszki 1 pęczek, sól, pieprz mielony - do smaku, makaron eirspatzle kluski(...)szwabii Dobrze opłukać kurę rosołową, szyję i żołądki indyka, włoszczyznę obrać u opłukać. Do szybkowara (9 l.) włożyć drób, warzywa, wsypać ziele angielskie, liście laurowe, kucharka, pieprz ziarnisty. Wlać wodę około 3 litry, zamknąć szybkowar i po zasyczeniu pary gotować z 55 minut, gdy szybkowar spuści ciśnienie otworzyć, wsypać kurkumę, do smaku doprawić pieprzem, solą. Ugotować makaron jaki się lubi

W Mojej Kuchni Lubię
Galareta Wielkanocna Baba z kurczaka i indyka 76

Galareta Wielkanocna Baba z kurczaka i indyka Wielkanoc kulinarnie kojarzy nam się z jajami, białą kiełbasą, żurkiem, mazurkami i słodkimi drożdżowymi babami. Jeżeli mamy foremkę do baby możemy zrobić babkę, ale tym razem nie na słodko. Galareta podana w takiej formie może stanowić smaczny i jednocześnie dekoracyjny element wielkanocnego stołu. Moja foremka ma pojemność około 1 l więc cześć galarety(...)przygotowałam w mniejszych miseczkach. Składniki WYWAR 500g porcja rosołowa z indyka – 2 szyjki i 2 skrzydła 500g filetów z uda kurczaka 2 duże marchewki 1/2 selera, korzeń 2 pietruszki, korzeń 3 ząbki czosnku 1 cebula 1 por 3 listki laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 10 ziaren pieprzu 2l wody 1 łyżka octu balsamicznego sól pieprz 50g żelatyny DEKORACJA

Tajemnice Smaku
Szynka pieczona z butelki 90

zapewne intryguje Was ten tytuł? Ciekawy tytuł ale jeszcze ciekawszy sposób na przygotowanie mięsa. Możemy użyć szynki jak w tytule ale nie musi to być szynka. Doskonale sprawdzi się indyk, karczek, łopatka . Ważne aby mięso było w jednym kawałku. Dość ważną rolę spełnia marynata, im lepiej doprawimy mięso przed pieczeniem, im dłużej będziemy marynować, tym efekt po upieczeniu będzie lepszy(...)Zachęcam do wyrobu własnych wędlin, pieczonych mięs jest smacznie i zdrowo:) Warto wykorzystać mój przepis, jest sprawdzony a mięso pyszne. Składniki 1kg mięsa ( wieprzowina, indyk, kurczak, cielęcina) Marynata 1 łyżeczka z brzuszkiem soli 3 łyżeczki z czubkiem musztardy 1 łyżeczka majeranku 1/2 łyżeczki pieprzu szczypta gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki rozmarynu suszonego 2-3 łyżki oleju siatka wędliniarska Składniki marynaty wymieszać

gotuj ze mną
soczyste, smaczne drobiowo-marchewkowe kotlety mielone... 117

Składniki: mielone mięso z indyka 70 dag, bułka czerstwa 1 sztuka, bułka tarta 3/4 szklanki, cebula smażona 1 sztuka, marchew duszona z obiadu 2 szklanki, kucharek 2 łyżeczki, pieprz mielony 1 łyżeczka, papryka ostra 1/2 łyżeczki, jajka 1 sztuka "L", mąka pszenna 1 szklanka, smalec wieprzowy 3/4 kostki Cebulę pokrojoną w kostkę usmażyć na smalcu na złocisto, ugotowaną marchewkę(...)została z obiadu (dobry sposób na wykorzystanie marchewki z dnia poprzedniego) nożem drobniej posiekać, dodać pieprz mielony, paprykę ostrą, kucharka. Wszystko dodać do mielonego mięsa z indyka, wsypać bułkę tartą, odciśniętą z wody bułkę, jajko, wszystko dokładnie ręką wyrobić na kleistą masę. Ręką zwilżoną wodą formować kotlety ok 2 cm grubości, obtoczyć je w mące pszennej. Na gorący smalec (kotlety

W Mojej Kuchni Lubię
Kotlety mielone z indyka 129

wersja od klasycznych mielonych. Do usmażenia kotletów najlepiej sprawdzi się patelnia z powłoką nieprzywierającą. Znacznie podniesie komfort pracy w kuchni.  SKŁADNIKI na 10 kotletów: 400g mięsa mielonego z indyka 1 jajko 1 cebula bułka tarta natka pietruszki koperek majeranek sól, pieprz olej do smażenia PRZYGOTOWANIE: Mięso mielone z indyka przekładamy do miski. Dodajemy 2 łyżki bułki tartej, jajko, drobno

kulinarnyJa
Rolada drobiowa z kapustą kiszoną i pieczarkami 105

Dziś na obiad było tzw „sprzątanie lodówki” Zostało trochę kapusty kiszonej, trochę pieczarek i kawałek mozarelli, więc zrobiłam roladę z mięsa mielonego z indyka z tym pysznym nadzieniem. Nam bardzo smakowała, dlatego zachęcam do wypróbowania przepisu. Może Wam też przypadnie do smaku Składniki: -500g mięsa mielonego (u mnie z indyka, ale można wykorzystać każde inne

Smaki Armine
Meksykańska zupa z kurczakiem, limonką i tostowaną tortillą – Sope de lima 96

uważa się, że zupa powstała nieco później, kiedy Hiszpanie przybyli do Meksyku w XVI wieku. Choć pomysł na zupę był już wykorzystywany przez Majów, którzy wykorzystywali kukurydzę i dzikiego indyka, ponieważ kurczaki i limonki, nie były tradycyjnymi potrawami w Meksyku, sprowadzili je konkwistadorzy. Sopa de lima, jak i wiele innych tradycyjnych potraw może się różnić w zależności od miejsca(...)kucharza, który będzie ją robił. Zapraszam na moją wersję Sopa de lima. 👥 – 4 ⏰ – 45 minut 🥩 – 👍 Składniki 3 piersi z kurczaka lub indyka 6 ząbków czosnku 1 cebula 1 łyżka oregano 5 goździków 3 liście laurowe Sól Pieprz świeżo zmielony 6 łyżek oleju 2 czerwone cebule 2 żółte papryki 2 papryki chili Sól 4 tortille kukurydziane Świeża kolendra

RafalCook
Dietetyczne spaghetti bolognese – białkowy makaron z czarnej fasoli w sosie z mięsem indyczym 99

patelni rozgrzej odrobinę oleju (niecała łyżka wystarczy). Wrzuć cebulę i smaż aż do momentu, gdy zacznie lekko brązowieć. Dodaj czosnek i smaż przez dosłownie minutę. Dodaj mielone mięso z indyka i smaż, ciągle mieszając, aż do momentu, gdy mięsko zmieni kolor z surowego na szare ;p. Wlej koncentrat pomidorowy, wodę, wino i sos Worcestershire, a potem wymieszaj. Dodaj szczyptę soli(...)ewentualnie dopraw do smaku. Wyłóż makaron oraz mięso w sosie na talerze i posyp gałązkami oregano. Składniki 500 g makaronu z czarnej fasoli 500 g mięsa mielonego z indyka (u mnie 5,8% tłuszczu) 190 g cebuli (1 duża) 2 ząbki czosnku odrobina oleju 190 g koncentratu pomidorowego 300 ml wody 100 ml białego wytrawnego wina (opcjonalnie) 2 łyżki sosu

Eat me! Fit me!
rosół drobiowy 72

aromatu kupując porcje w markecie. Od jakiegoś czasu jestem zdana na kupne porcje. Z czego teraz gotuję? Zależy to co znajdę na półkach sklepowych. Składniki: * 1 skrzydło z indyka * 1 szyja z indyka * 1 ćwiartka z kurczaka * szyje kacze * skrzydła kacze * 3  marchewki * 2 pietruszka * kawałek korzenia selera * liście pora * opalona nad ogniem cebula * liść kapusty włoskiej * lubczyk * nać

Pieprzyć z Fantazją