indyk - 7293 przepisów (strona:161/487)

SOS KOPERKOWY : pyszny, prosty przepis 104

prosty przepis na sos koperkowy na ciepło do mięs i ryby na śmietanie. Idealny i szybki sos koperkowy do pulpetów, łososia, polędwiczek wieprzowych lub do potrawki z kurczaka albo indyka. Sos koperkowy z tego przepisu jest delikatny i kremowy. Zamiast mleka użyłam rosołu, dzięki czemu sos koperkowy jest tak lekki - można doprawić go posiekanym czosnkiem lub chrzanem. Sos koperkowy nabierze(...)etapie do sosu koperkowego można już włożyć podgotowane wcześniej w rosole lub osolonej wodzie pulpeciki, podduszoną i pokrojoną w plastry polędwiczkę wieprzową, mięso z kurczaka lub indyka albo kawałki ryby. Możliwości jest wiele.  Smacznego :) Sos koperkowy

Moja Książka Kucharska
Sznycle z indyka w kremowym sosie z pomidorami i boczkiem 94

temat kremowego sosu z suszonymi pomidorami, który lubię robić z różnym mięsem i dodatkami. Były już piersi z kurczaka i polędwiczka. Tym razem na obiad miały być sznycle z indyka, a całość dania wzbogacona o koktajlowe pomidory i posypkę z boczku. Wyszło jak zawsze pysznie i bardzo kolorowo. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Kotlety pożarskie i surówka z selera 147

jest łagodna i lubią ją nawet dzieci. Jeśli zostaną Wam kotlety z obiadu – na drugi dzień są idealne na kanapki. Kotlety pożarskie: 500 g filetu z kurczaka lub indyka – zmielonego (u mnie udziec z indyka) 1 bułka kajzerka (świeża lub lekko czerstwa) mleko do namoczenia bułki (ok. pół szklanki) 1 ząbek czosnku 1 duże jajko (żółtko i białko

Poezja smaku
10 produktów żywnościowych, które najbardziej zmienią nasz klimat! 100

Kurczak Amerykanie jedzą ponoć coraz mniej kurczaków, spadła więc im ogólna emisja CO2 liczona na osobę. Ale kilogram kurczaka to nadal 5 kilogramów dwutlenku węgla w atmosferze. 10 Indyk Coraz modniejszy, ale wcale nie lepszy od kurczaka jest indyk. Jeśli chodzi o emisję CO2 przy jego produkcji, to każdy kilogram mięsa oznacza prawie 5 kilogramów CO2 w atmosferze. • Oryginalny tekst

Fleksitarianizm.pl
Papkeni Szirakskie – ormiańskie kotleciki/paluszku z ryżem 94

potrawę kuchni ormiańskiej- Papkeni Szirakskie. Proste i smaczne danie z mięsa mielonego. W oryginalnej wersji potrawę tę robi się z baraniny, ale ja użyłam mięso mielone z indyka i wyszło równie pysznie Składniki: – 600g mięsa mielonego z indyka – 20g ryżu – 1 duża cebula – 1 jajko – 1 pęczek kolendry – pół kubka wody – 1/2 łyżeczki

Smaki Armine
Indyk na kanapki pieczony z żurawiną i miodem 100

Dzień dobry :-) Dzisiaj mięsko na kanapki. Pyszny indyk w marynacie z miodem i dżemem żurawinowym. Do marynaty możecie dodać zwykły dżem lub taki z mnóstwem owoców w środku. Mięsko wychodzi bardzo delikatne i mięciutkie, no i smaczne przede wszystkim. Przepis pochodzi z książki "Smaczna kuchnia. Domowe wyroby". Musimy go tylko dwie godziny przed pieczeniem zamarynować. Polecam i miłej środy życzę(...)Składniki: około 1 kg fileta z indyka 3 ząbki czosnku 3-4 łyżki dżemu żurawinowego 1 łyżka miodu 1 łyżeczka musztardy miodowej sok z cytryny 3/4 szklanki bulionu sól pieprz tymianek  1. Czosnek obieramy i przepuszczamy przez praskę. Mięso dokładnie myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym. Do miseczki dajemy nasz czosnek, sól, pieprz i tymianek, mieszamy i nacieramy mieszanką mięso. Wkładamy

kruche babeczki
Faszerowana dynia w wersji 'Pikantnej z chili' 162

Ależ ona kształtna, nieprawdaż? ☺️ Mowa o dyni piżmowej, o jakże wdzięcznym i pięknym kształcie. Dynię nadziałam wyjątkowo smacznym farszem z piersi z indyka i ryżu, plus pomidory i... żurawina dla przełamania smaku. Jakiego smaku? Otóż, delikatne w smaku mięso przyprawiłam Vegetą Natur 'Pikantna z chili ', która nadaje całości charakteru i pikanterii, ale spokojnie, nie jest zbyt ostro- połączenie subtelnie orzechowej(...)super skład- jest w 100% z naturalnych składników i nie zawiera glutaminianu sodu! 🤗 4 porcje: * 2 małe dynie piżmowe o wadze około 400-450 g * 250 g piersi z indyka * 200 g pomidorów w puszce * 50 g ryżu * 1/3 szklanki suszonej żurawiny * 1/3 szklanki startego sera cheddar * 1 średniej wielkości cebula * 2  lekko czubate łyżeczki Vegety Natur 'Pikantna

Kraina Miodem Płynąca
Pulpety z indyka z brukselką w sosie porowo paprykowym 118

Lekkie, dietetyczne jesienne pulpety z indyka z brukselką w pysznym sosie kremowym porowo paprykowym. pulpety: 50 dkg mielonego z indyka  1 jajko 2 łyżki kaszki manny sól, pieprz 1 łyżeczka majeranku 1 cebula olej rzepakowy 1 ząbek czosnku 15 brukselek pozostałe: mąka pszenna do obtoczenia 1 liść laurowy 2 ziela angielskie sos porowy: 1 por biała część 1/2 papryki

wesoła kuchnia
Risotto z indykiem i warzywami 168

jest zbyt gorzka w smaku po obróbce termicznej i -przynajmniej moim Synom- nie posmakowała.  Składniki dla 4 osób: 1 szklanka ryżu arborio (do risotto) 300g mięsa z piersi indyka ½ czerwonej papryki ¼ żółtej papryki ¼ zielonej papryki ¼ pomarańczowej papryki 1 cebula czerwona ½ małej cukinii 1 marchewka 4 łyżki kukurydzy Pół pęczka natki pietruszki Kilka pomidorków cherry 1¼ litra warzywnego bulionu ½ łyżeczki(...)łyżeczka Vegeta natur 2 łyżki masła Szczypta pieprzu ½ łyżeczki ziół prowansalskich Sposób przygotowania: Bulion podgrzewamy. Na dużej, głębokiej patelni rozgrzewamy masło i podsmażamy posiekaną cebulkę. Dodajemy mięso z indyka, delikatnie rumienimy. Wsypujemy ryż i cały cas mieszając przesmażamy przez ok 4 minuty. Dodajemy pozostałe składniki: pokrojone w kostkę papryki oraz talarki marchewki i cukinii. Mieszamy dokładnie, dodajemy przyprawy i zalewamy

Kuchnia w czekoladzie
Gołąbki z włoskiej kapusty i indyka - zdrowsza wersja 175

Gołąbki z włoskiej kapusty i indyczego mięsa to zdrowsza alternatywa dla tradycyjnych. Tak samo pyszne, ale zamiana białej kapusty na włoską i tradycyjnej wieprzowiny na mięso z indyka podnoszą walory odżywcze i zdrowotne tego popularnego dania. Do gołąbków użyłam mięsa z udźca indyczego, jest ciemne i bardziej wyraziste w smaku i nie tak suche jak filet z piersi. Najsmaczniejsze

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
KOTLETY POŻARSKIE 130

Kotlety pożarskie fot. Moja Przepis na najlepsze kotlety pożarskie.  Klasyczny przepis na kotlety pożarskie z piersi kurczaka lub indyka. Klasyczny i wyjątkowy przepis na drobiowe kotlety z koperkiem  oraz pianą ubitą z białek, dzięki której kotleciki są bardzo puszyste i delikatne. Wspaniałe danie na obiad dla całej rodziny. Najlepsze kotlety pożarskie z ziemniakami oraz surówką z marchewki(...)przyprawy na kotlety pożarskie. Kotlety pożarskie fot. Moja Książka Kucharska -------------------------------------- Liczba porcji: 4 Czas przygotowania: 40 minut -------------------------------------- SKŁADNIKI na kotlety pożarskie: 600g mięsa z drobiu (filet z kurczaka lub indyka ) 2-3 kopiaste łyżki bułki tartej 100ml mleka 2 jajka + 1 jajko do panierowania 1 łyżka posiekanego koperku sól pieprz mąka i bułka tarta do panierowania kotletów tłuszcz do smażenia

Moja Książka Kucharska
Noodle z kurczakiem i cukinią w sosie curry 146

przepis wyszedł bezglutenowy. To tak do wiadomości tych, którzy są na diecie bezglutenowej. Smacznego! Zobaczcie również: Kurczak tikka masala – prosty przepis Fit lunch do pracy: makaron z cukinii z indykiem Filet z indyka w sosie miodowym z cytryną Aromatyczny kurczak curry z imbirem i miodem Trudność Początkujący Czas przygotowania 15 min. Czas gotowania 20 min. Całkowity czas 35 min. USTAW

A to pestka
Curry z indykiem i warzywami 101

Szybkie i pyszne danie. Bardzo proste w wykonaniu. Można podać z ryżem, makaronem i kluseczkami. Piersi z indyka pokroić w paseczki. Doprawić solą, pieprzem, papryką słodką, wymieszać. Na patelnię wlać trochę oleju, najlepiej kokosowy, podgrzać. Dodać mięso i smażyć aż straci kolor surowizny. Dodać pokrojone w plasterki grzybki. Wymieszać i smażyć 30 sekund. Wlać mleko kokosowe, dodać pastę z suszonych

Kuchnia Pokoleń
Rolada z indyka faszerowana tapenadą 96

przepis przeleżał już swoje. Postanowiłam opublikować go teraz, choć jest mało świąteczny. Sporo osób na święta piecze różnego rodzaju mięsiwa, na pewno ktoś zahaczy także o indyka. Jeżeli chodzi o farsz to jak zwykle możecie kombinować ile wlezie. Teraz np. wpadł mi pomysł na farsz bakaliowy... Może za rok. Składniki: 500 g piersi z indyka 2 łyżki  tapenady pół

Kardamonovy