chleb - 26672 przepisów (strona:161/1779)

Chleb pszenno-żytni 90

dobra, chwilowo znudziły mi się takie czysto pszenne chleby, potrzebowałem trochę odmiany. Nie to żeby od razu żytnimi się zajadać, aż tak to jeszcze nie mam (chociaż im człowiek starszy, tym bardziej docenia żytnie pieczywo, serio). Ale nawet taki niewielki dodatek mąki żytniej bardzo wiele w tym chlebie zmienił. W zasadzie zmienił w nim wszystko. Do tej pory robiłem(...)chleb z samej mąki pszennej. Teraz część mąki pszennej, niezbyt dużą część, zastąpiłem żytnią i zmiana jest ogromna. Zupełnie inna struktura chleba, zupełnie inny smak. Znaczy to było oczywiste, ale nie spodziewałem się, że tak niewielki dodatek żytniej taką dużą zmianę spowoduje. »»» CZYTAJ DALEJ

Marder&Marder Manufacture
Prosty i smaczny chleb na drożdżach dla początkujących od Sergey Kirillov 96

Dzisiaj wypróbowałem przepis na prosty chleb na drożdżach od Sergey Kirillov  Tutaj link do jego filmiku: https://youtu.be/kkNjvId-d7Y?si=B09J1sIUE4lJMSkF   Jak napisał sam autor: Przyjaciele, wymyśliłem ten prosty chleb dla moich bliskich i absolutnie każdy może go przygotować. Do jego przygotowania nie używałem miksera, a nawet nie brudziłem sobie rąk. Zawiera 500 g mąki jasnej pszennej

Przepisy na domowy ser i chleb
Pyszny chlebek cebulowy na maślance 90

Chleb cebulowy na maślance Bardzo lubię ten stary przepis na chlebek cebulowy na maślance, chrupiący na zewnątrz i mięciutki w środku. Przepis pochodzi ze starych czasów kiedy programy kulinarne były nowością w TV. Taki chleb cebulowy bez wyrabiania piekła Bosonoga Contessa i jeszcze ciepłym częstowała swoich gości.     Z czym jeść chleb cebulowy Po pierwsze, chleb z cebulką prażoną(...)drożdże świeże 25 g cukier 1/2 łyżeczki olej 5 łyżek sól 1 łyżeczka z brzuszkiem cebula prażona 2 łyżki z brzuszkiem masło 1 łyżeczka     Jak zrobić chleb cebulowy na maślance Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Szklanka 250 ml, blaszka 34 x 12 cm lub zbliżonych rozmiarów. Wiadomo, jak użyjesz mniejszej chleb będzie wyższy, w mniejszej niższy. Moja

Dieta moja pasja
Grecka sałatka z pomidorów i chleba – Dakos 106

Grecka sałatka z pomidorów i chleba, Dakos — kulinarny klejnot Krety: Historia, Pochodzenie i Rodzaje To moje drugie podejście do Dakos — pierwszy przepis TUTAJ W sercu śródziemnomorskiej kuchni leży prostota, świeżość i harmonia smaków, a jednym z najjaśniejszych przykładów tych cech jest grecka sałatka dakos. Znana również jako koukouvayia, dakos jest tradycyjną przekąską pochodzącą z Krety, której historia i wariacje smakowe(...)miejscowych, jak i podróżników z całego świata. Historia i Pochodzenie Historia dakos sięga starożytnej Grecji, gdzie prostota i dostępność składników były kluczowe w codziennej diecie. Podstawą sałatki jest suchy chleb zwany paximadi, który był sposobem na konserwację chleba przez dłuższy czas w gorącym, śródziemnomorskim klimacie. Tradycyjnie paximadi robiono z mąki jęczmiennej, wody i soli, a następnie suszono na słońcu

RafalCook
Chleb pszenny z prażoną cebulą 82

Ostatnio jakoś mnie naszło na takie chleby z formy. Zawsze traktowałem je po macoszemu, wolałem takie samodzielnie formowane bochenki. Zresztą w sumie nadal wolę, ale potrzebowałem przerwy. Musiałem opracować parę przepisów na takie chleby z formy. I to właśnie jest jeden z tych przepisów, naprawdę udany. Banalnie prosty, każdy sobie z nim poradzi, a zapach i smak chleba jest niesamowity(...)Dodatek prażonej cebuli był doskonałym pomysłem. A odrobina pieprzu i nieco większa odrobina miodu jeszcze bardziej podkręciły smak. Mam w głowie jeszcze ze dwa czy trzy pomysły na takie chleby z formy, a potem pewnie znowu wrócę do tradycyjnych bochenków. Ale tymczasem, póki co, korzystajcie z tego przepisu. »»» CZYTAJ DALEJ

Marder&Marder Manufacture
Tosty jak koreczki 113

właśnie finger food. Sprawdzą się na sylwestra, ale też na kinder party czy inne imprezy na których zależy nam na małych w formie przystawkach. Główny prym wiedzie tu chleb tostowy okrojony ze skórki (skórki możemy jak najbardziej wysuszyć na bułkę tartą). PRZEPIS TOSTY JAK KORECZKI Składniki: chleb tostowy masło majonez ser żółty w plastrach pomidorki koktajlowe Jak zrobić tosty(...)koreczki: Od chleba tostowego odcinamy skórki. Kromkę chleba smarujemy masłem, na nim układamy plaster sera żółtego. Drugą kromkę chleba smarujemy majonezem i stroną z majonezem układamy na serze. Teraz drugą stronę drugiej kromki smarujemy masłem i układamy na niej plaster sera. Trzecią kromkę sera smarujemy majonezem układamy na serze. Teraz powstałą kanapkę kroimy w ćwiartki. W każda kanapkę wbijamy wykałaczkę

Dorota Smakuje
Pszenno-żytni chleb z wędzoną papryką 103

Dawniej nie przepadałem za takimi chlebami z formy. Skórka za miękka, kształt przerośniętego klocka lego, taki dobry w sam raz dla emerytów. Liczył się tylko klasyczny elegancko uformowany bochenek z chrupiącą skórką, najlepiej pszenny. Bo im więcej glutenu, tym lepiej. Nie ma nic lepszego niż zatopienie zębów w kromce tętniącej glutenem. Ale chyba się starzeję. Coraz chętniej właśnie sięgam(...)chleby właśnie z formy czy po prostu z dodatkiem mąki pełnoziarnistej. Fajne są. Takie wyraziste w smaku. Byłem więc ciekawy co było, gdyby do takiego chleba dodać sproszkowanej wędzonej papryki. No i okazało się, że wyszedł naprawdę dobry chleb. Sprawdźcie zresztą sami. »»» CZYTAJ DALEJ

Marder&Marder Manufacture
Coffin Bread kanapka z Tajwanu 146

Coffin bread to tradycyjna potrawa pochodząca z Tajwanu. Ta popularna przekąska składa się z kawałka chleba, który został wycięty w kształt TRUMNY wypełniony różnymi składnikami. Choć Coffin bread jest dzisiaj bardzo popularny, ma on interesującą historię i wiele wersji. Coffin Bread Początki Coffin bread można śledzić od czasów japońskiej okupacji Tajwanu, kiedy to lokalni mieszkańcy nauczyli się wypełniać kawałki chleba(...)czasem ta potrawa stała się bardzo popularna i zaczęła być sprzedawana na ulicach Tajpej. Nazwa — Coffin bread — pochodzi od kształtu, w którym podawana jest ta przekąska. Tradycyjnie kawałek chleba jest wyciągany z wnętrza — TRUMNY – a następnie wypełniany składnikami. Istnieje wiele różnych wersji tej potrawy, w zależności od regionu, w którym jest przygotowywana. Obecnie Coffin bread jest popularny w całej

RafalCook
Keto chlebek szpinakowy (bezglutenowy) 113

Keto chlebek szpinakowy to zdrowa i ciekawa alternatywa tradycyjnego chleba. Posiada chrupiącą skórkę, wilgotne puszyste wnętrze przełamane chrupiącymi pestkami dyni, a całość dopełnia delikatny posmak szpinaku! Do jego przygotowania nie wykorzystujemy mąki pszennej, dzięki czemu jest bezglutenowy . Ponadto, posiada on niewiele węglowodanów więc jest idealny dla osób na diecie niskowęglowodanowej jak  keto ,  low carb  lub  dieta(...)netto 71 g 4 g Błonnik 44 g 2 g * obliczenia dla 20 kromek Przepisy na keto pieczywo Keto panini Keto bułki z siemieniem lnianym Keto krakersy lniane Keto chleb z siemieniem lnianym Bułki z babki jajowatej Chleb na maśle orzechowym z siemieniem lnianym Keto naan Bułki bez drożdży Chleb na maśle orzechowym Jeszcze więcej keto przepisów! Keto naleśniki

WegePrzepis
Chleb pszenny na zakwasie z figami i słonecznikiem 122

Dawno nie było tu przepisu na domowe pieczywo , więc spieszę z autorskim przepisem, który wykorzystywałam ostatnio kilka razy z rzędu. Proponowany dziś chleb nie jest pracochłonny. Ciasto można przygotować przed wyjściem do pracy, a dokończyć po powrocie do domu. Z kminku można zrezygnować, jeśli ktoś nie lubi, choć zachęcam spróbować, bo dodaje temu pieczywu charakteru. Do swojego przepisu(...)temperaturze 230℃ z opcją pieczenia góra/dół, a potem obniżyć temperaturę do 190℃, zmienić program na termoobieg i piec jeszcze 36 minut. Po upieczeniu postukany od spodu chleb powinien wydawać głuchy dźwięk. Chleb odłożyć na kratkę i pozostawić do ostudzenia. ----- Podobne: chleb z dynią i figami orkiszowy chleb marchwiowy pełnoziarnisty z porzeczkami

Weekendy w domu i ogrodzie
PROSTY CHLEB Z GARNKA ZE SMAŻONĄ CEBULKĄ 292

pyszny chleb powinien nosić nazwę dla początkujących, bo od niego zaczęła się moja przygoda z wypiekaniem chleba. Jest bardzo łatwy do zrobienia i zawsze się udaje. Jest pieczony na drożdżach, a nie na zakwasie, ale ani trochę nie ujmuje mu to smaku. Ponieważ jesteśmy oboje z Mężem fanami prażonej/smażonej cebulki, zawsze dodaję ją do takiego chleba. Chrupiąca skórka(...)łyżeczka cukru 25 g świeżych drożdży 1 łyżka miękkiego masła dodatkowo: 1 cebula pokrojona w kostkę i podsmażona na łyżeczce masła na złoty kolor oraz łyżeczka sezamu do posypania chleba Wykonanie: Z drożdży, łyżeczki cukru, łyżeczki mąki i 100 ml ciepłej wody robimy rozczyn. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Do miski wsypujemy przesianą mąkę, sól oraz wyrośnięty rozczyn. Ubijamy

Walijskie Pichcenie
Najprostszy chleb pszenny razowy 87

Przepis na chleb – pyszny, domowy, z chrupiącą skórką i miękkim środkiem – któż go nie uwielbia? Dzisiaj przedstawiam Wam jeden z naprostszych przepisów na domowy chleb na drożdżach, który przygotujecie błyskawicznie i to nawet, jeśli nie posiadacie najmniejszych umiejętności piekarskich. Wiele osób, które wprawione są w domowym wypieku chleba, dosyć radykalnie uważa, że chleb ... The post Najprostszy chleb pszenny(...)razowy first appeared on Pogotujmy.pl . Artykuł Najprostszy chleb pszenny razowy pochodzi z serwisu Pogotujmy.pl

Pogotujmy.pl
Croque Madame 127

nazwa tejże kanapki. Kanapka Croque Madame jest popularnym daniem wielu bistr, serwowana jest zarówno na śniadanie jak i w porze lunchowej . Ja przygotowanie kanapki Croque Madame zaczynam od zakupu chleba. Osobiście uważam, iż chleb pszenny jasny sprawdza się w tej kanapce najlepiej. Użyć możecie swojego ulubionego pieczywa, w tym chleba tostowego, a nawet ciemnego pieczywa. Dobra Croque Madame powinna być(...)chrupiąca na zewnątrz i miękka, delikatna w środku, dlatego też pieczywo ma tutaj duże znaczenie. Kiedy mam już kupiony chleb, koncentruję się na szynce oraz serze. Szynka powinna być dobrej jakości, wędzona, pokrojona w grube plastry, które w trakcie jedzenia kanapki są wyczuwalne. Z kolei ser, po który należy sięgnąć robiąc tę kanapkę to ser Gruyere bądź ser szwajcarski , bądź

MeCooks
RalfFondueBurger 149

krótka historia Founde. Founde powstało, jak to zwykle bywa z biedy, no może nie z biedy, ale w XVIII wiecznej Szwajcarii rolnicy wykorzystywali w okresie zimowym, resztki sera, czerstwy chleb, wina, by to wszystko zajadać przy ognisku. Roztapiano ser w winie i maczano w nim czerstwy chleb. Chociaż książki kucharskie z Francji i Belgi z XVIII wieku wspominają jako pierwsze(...)zakończenie zapraszam na mój pomysł na Burgera z Founde, czyli RalfFondueBurger. Ralf… To seria burgerów i kanapek 🍔 – 🥪, na które przepisy znajdziesz tutaj . Składniki Bułki 00 ⬇️ Przepis na Chleb 00 Founde Ser Raclette 50 gram Ser Gouda 50 gram Ser Ementaler 50 gram Wino białe wytrawne 300-350 ml Sok z cytryny 1 łyżka Musztarda Dijon 1 łyżka Mąka

RafalCook
Chleb żytni na zakwasie – trójfazowy 130

Makaron makaronem, zawsze był jest i będzie moim ulubionym kulinarnym tematem ale czasami nachodzi człowieka chęć zabrać się za coś innego. Taki chleb na przykład. Kto nie lubi zapachu i smaku świeżo upieczonego chleba (nawet jeśli pamiętamy, że jedzenie takiego gorącego, prosto z pieca nieszczególnie jest zdrowe)?  A przy tym chleb też jest w gruncie rzeczy robiony głównie(...)mąki i wody. Zupełnie jak makaron…  Zapraszam zatem na bochenek pysznego żytniaka na zakwasie. Chleba robionego metodą trójfazową, co brzmi bardzo poważnie i „profesjonalnie” a tak naprawdę oznacza po prostu przygotowanie go w trzech, kolejno następujących po sobie etapach, przedzielonych odstępami w czasie których zakwas może sobie z mąką odpowiednio popracować. Przepis nie wymaga żadnych, szczególnych umiejętności a jedynie

Pasta Po Polsku

Proponowane wyszukiwania