chleb - 26672 przepisów (strona:164/1779)

Na dobry początek, kromka ciepłego chleba! NOWY E-BOOK JUŻ W SPRZEDAŻY! 183

Cześć, mój nowy e-book Na dobry początek,  kromka ciepłego chleba!  ujrzał światło dzienne! W tej pozycji znajdziesz dużo fantastycznych i prostych przepisów na pieczywo, to na zakwasie i w głównej mierze to na drożdżach, a dokładnie na zakwasie drożdżowym tzw. polish. Zakwas drożdżowy, jest znany na całym świecie i nie bez powodu, jego nazwa brzmi Ci znajomo(...)bardzo dawno temu, zyskał on rozgłos na całym świecie i jest używany po dziś dzień w dobrych piekarniach. W tej mojej mini książce elektronicznej chciałam zebrać swoje przepisy na chleby, które można piec każdego dnia. Do ich wypieku nie potrzeba żadnych nadzwyczajnych umiejętności, ani sprzętu, no może poza wyjątkiem- gara żeliwnego- ten warto mieć, aby wypiekać piękne bochenki chleba. Zależało

SMYKWKUCHNI
Szybki chleb na zakwasie z ziarenkami 144

Często wybieram chleby wymyślane przez Jacka bo są one rzetelnie sprawdzone, zawsze wychodzą, są smaczne i szybko znikają. Takie chleby lubię najbardziej, a jak do tego są na zakwasie to już petarda. Jacek prowadzi bloga Przepisy na domowy ser i chleb , zapraszam do Jacka. Przepis jest na mały chleb 300 gramowy, użyłam do niego aluminiowej foremki. Ten chleb robi się(...)godziny. Szybki chleb na zakwasie . CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Portugalski chleb kukurydziany (Broa de Milho) 150

Najpiękniejszy chleb świata! Portugalski Broa de Milho to jedyny w swoim rodzaju chleb, który jest wykonany głównie z mąki kukurydzianej. Wyróżnia się cudownie popękaną skórką, żółtym kolorem i lekko słodkim posmakiem. Jest mały, ale zaskakująco ciężki, ponieważ jego miąższ jest bardzo zwarty. Nie wymaga dużo pracy i wyrasta przez noc na blacie kuchennym, dzięki czemu rano jedynie wkładamy

Chleby Rolfa
Indyjski chlebek naan 147

Naan to płaski chleb używany głównie w kuchni indyjskiej jako dodatek do dań na bazie sosów. Oryginalnie piecze się go w piecu tandoor, ale dla potrzeb domowych świetnie sprawdzi się zwykła patelnia. Piekę naan zawsze, kiedy przygotowuję wszelkiego rodzaju curry oraz do porannej szakszuki. Nie ma bardziej rozgrzewającego śniadania niż szakszuka, naan i filiżanka kawy! W poniższym przepisie używam wody(...)jogurtu. Dodatkowo możesz nie składać kilkukrotnie ciasta, a rowałkować tylko raz. Wtedy posmaruj masłem jedynie po samym pieczeniu. Możesz też doprawić albo masło, albo ciasto na chleb różnymi przyprawami (zioła, sezam, czosnek, granulowana cebula). Pamiętaj jednak, że czosnek i cebula bardzo szybko się spalają, więc jeśli dodasz je do ciasta, to piecz chlebek krócej i zachowaj uwagę

Chleby Rolfa
Mleczny chleb z Hong Kongu 159

Słodki mleczny chleb. Idealny do domowych konfitur i słodkich past. Uwielbiany przez dzieci! Chleby tego typu są bardzo popularne w Azji, a w Polsce często niedoceniane. Ten przepis jest dokładnie z Hong Kongu i na prawdę warto go spróbować jako ciekawej odmiany od typowo wytrawnych wypieków. Jest bardzo dekoracyjny i można go rwać ręką, co wprowadza urozmaicenie do codziennych ciętych

Chleby Rolfa
CHLEB CEBULOWY. PSZENNO-RAZOWY. 148

Bardzo dobry chlebek na drożdżach. Fajna struktura, fajny smak ... jedynie nad kształtem muszę popracować, bo okrągłe chleby zdecydowanie mi nie wychodzą 😟 Mimo, że posiadam koszyk do wyrastania chleba, kształt trochę mi się "rozjeżdża", a nie chcę dosypywać mąki więcej niż przewiduje przepis.  Ale co tam kształt! 😉  Przecież smak się liczy ... a smak był taki, że Pan Mąż połowę(...)zjadł w jedno popołudnie 😂 Ja (z oszczędności czasu) do chleba wykorzystałam gotową prażoną cebulkę, ale oczywiście można podsmażyć zwykłą cebulę na łyżce masła i dodać do ciasta.  Składniki:   2 szkl mąki pszennej 0.5 szkl mąki pszennej razowej  7 g drożdży instant lub 20 g drożdży świeżych 1 płaska łyżka cukru 1 czubata łyżeczka soli

Walijskie Pichcenie
Chleb pszenny z suszonymi pomidorami 157

Będzie ładniej wyglądać, jeśli w połowie pieczenia wysuniesz formę i posmarujesz rozbełtanym jajkiem. Po upieczeniu pozostaw w formie na 15 minut, następnie wyjmij i odłóż, by całkowicie ostygł.   Chleb można jeść zaraz po upieczeniu, ale łatwiej się kroi na kromki, gdy już całkowicie przestygnie.     (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pomysły na mięsne dania… Klops Kotlety drobiowe z majonezem

Kulinarny S.O.S.
Chleb żytni z marchewką i pestkami dyni 167

Ostatnio próbowałem zastąpić w pszennym chlebie wodę, sokiem marchwiowym. Wyszło tak sobie, bo ciasto słabo rosło, ale smak mi się bardzo spodobał i zachęcił do dalszych prób, to zrobiłem tym razem 100% jasny żytni z mąki typ 720. Do zaczynu dodałem inny sok, pasteryzowany marchwiowo/jabłkowy, tym razem ostrożniej, pół na pół z wodą. Zaczyn fermentował bezproblemowo, to do ciasta(...)Przełożyć do foremki 11x 30 cm i zostawić do wyrośnięcia prawie do jej brzegów (u mnie trwało to 1 h w  temp ok. 30°C). Posmarować delikatnie wierzch chleba wodą rozrobioną z mąką żytnią na rzadką papkę i posypać pestkami dyni. Piec w temp 230°C przez 10 minut, potem obniżyć temperaturę do 190°C i piec jeszcze

Przepisy na domowy ser i chleb
Chleb z gara w 2h 231

Jest to banalnie prosty i szybki przepis na chleb pszenny na drożdżach. Potrzebny nam będzie odpowiedniej wielkości garnek albo naczynie żeliwne. Przepis był już podawany na blogu tutaj  , ale w tamtej wersji ciasto leżakowało całą noc w lodówce. Zmienia to trochę smak, ale można to pomijać co właśnie ostatnio praktykuję. W tej wersji podaję proporcje na większy bochenek(...)szybko nam znika ;)  Modyfikacje znalazłam w poście Ivonki Semczuk na grupie CHLEB, BUŁECZKI - sami pieczemy. Składniki: 750 g mąki pszennej chlebowej lub zwykłej 7 g drożdży suszonych 1/2 łyżeczki cukru 2 płaskie łyżeczki soli 1 łyżka oleju 2 szklanki (500 ml) ciepłej wody + garnek min. 21 cm średnicy Drożdże wymieszać z cukrem i wodą do rozpuszczenia. Mąkę wymieszać

W kuchni bez szafek
Chlebek odrywany kawowo pomarańczowy 141

Chlebek odrywany kawowo pomarańczowy puszysty i delikatny chleb odrywany. Chlebek odrywany kawowo pomarańczowy jest delikatny jak najlepsza chałka , bardzo puszysty i obłędnie smaczny. Idealny na śniadanie, podwieczorek albo kolację na słodko. Z masłem i konfiturą pomarańczową albo z miodem to po prostu niebo w gębie. U nas znika błyskawicznie, objadamy się nim bez umiaru, w nosie mając wszystkie diety(...)liczenie kalorii.  Chleb rwaniec z kawą i pomarańczami. Połączenie aromatycznej kawy i pomarańczy sprawdza się zawsze. Jeśli masz taką możliwość użyj kawy świeżo palonej z dobrej palarni. W naszym przypadku to zazwyczaj  El Salvador le Mayada czyli 100% arabica o wyraźnie czekoladowej nucie, ale  wybierz taką, która Tobie najbardziej odpowiada.   Przepis na chlebek odrywany na słodko

Cztery Fajery
Chleb z rozmarynem 125

Czas czytania: < 1 min Podczas pieczenia tego chleba zapach rozmarynu unosi się po całym domu. W środku chleb z rozmarynem jest bardzo miękki, puszysty a skórka rumiana i delikatna. Znakomity do serów i mięs, idealny do zupy cebulowej. Składniki: 1 szklanka mąki pełnoziarnistej pszennej 1 i 1/2 do 2 szklanek zwykłej mąki pszennej 2 łyżki oliwy + do posmarowania(...)delikatnie posmarować oliwa, posypać resztą rozmarynu i parmezanem. Wstawić do nagrzanego do 190°C piekarnika, piec 25 – 30 minut. Studzić na kratce. Dla posiadaczy maszyny do pieczenia chleba; Wszystkie składniki umieścić według kolejności, nastawić program do ciast rosnących. Po skończonym programie postępować jak wyżej. [mediagrid cat=”151″ filter=”0″ r_width=”auto”] Artykuł

SprawdzonaKuchnia.pl
Chleb na maślance 174

wcześniej całe moje doświadczenie do tej pory ograniczało się do upieczenia jednego bochenka na ćwiczeniach w czasie studiów, w ruch poszła metoda prób i błędów. Udało się i pieczenie chleba nie jest już dla mnie czarną magią - choć pierwsze próby były... średnio zadowalające 😄 Ale skoro już załapałam, o chodzi z tym pieczeniem chleba, stwierdziłam, że czas pokombinować trochę z przepisami(...)Dlatego tym razem powstał chleb z dodatkiem maślanki. Chleb na maślance - przepis Do przygotowania chleba będziesz potrzebować: 500ml maślanki, 40g drożdży, łyżeczkę syropu klonowego, łyżeczkę soli, ok. 70ml letniej wody, 400g mąki żytniej, typ 2000, 400g mąki pszennej, typ 1850, olej rzepakowy do natłuszczenia naczynia żaroodopornego. 1. Drożdże rozdrobnij palcami do dużej szklanej miski, zalej letnią wodą, maślanką, na koniec

Z notatnika dietetyka
Chleb drożdżowy z kaszą manną i płatkami owsianymi 179

Pewnie znów się powtórzę, ale napiszę ponownie, że domowy chleb jest najlepszy. A jak wyjdzie nam chrupiąca skórka to już niebo w gębie. Chleb najlepiej studzić na metalowej kratce, na pewno będzie chrupiący. Upiekłam chleb z dodatkiem płatków owsianych błyskawicznych i kaszy manny. Nie ukrywam, że pyszny mi wyszedł. Niezwykle puszysty z chrupiącą skórką. Po naciśnięciu chlebek wraca. Upieczcie. Potrzebujemy(...)foremki keksówki o wymiarach około 7 cm x 30 cm x 8 cm posmarowanej olejem i posypanej płatkami owsianymi. Odstawimy jeszcze na 10 minut w ciepłym miejscu. 4. Chleb pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 45-50 minut do ładnego zrumienienia się. Upieczony wyjmujemy od razu z foremki i studzimy na metalowej kratce. 5. Dobrze wystudzony chleb kroimy

Izabelawkuchni

Proponowane wyszukiwania